הכרעה
המסגרת הנורמאטיבית – מתפטר בדין מפוטר
התכלית המרכזית של חוק פצויי פיטורים היא להעניק לעובד שאיבד את מקום עבודתו בשל נסיבות שאינן בשליטתו, או מטעמים שנקבעו כמוצדקים על ידי המחוקק, רשת בטחון כלכלית, לצורך קיום והתארגנות עד מציאת מקום עבודה חדש (ע"ע (ארצי) 256/08 מחמד בשיר קוקא ו-16 אח' – יוסי שוורץ [פורסם בנבו] (13.2.11); ע"ע (ארצי) 1207/04 אלנה זכריה – עיזבון המנוחה ליזה קימלמן 31.12.06).
החוק, אשר נחקק בשנות השישים של המאה הקודמת, קבע את הכלל לפיו כאשר יחסי העבודה הסתיימו ביזמת המעסיק יהיה העובד זכאי לפצויי פיטורים (אלא אם היתקיימו נסיבות חריגות המצדיקות שלילת פצויי פיטורים), לעומת זאת, על פי הוראות הדין, כאשר יחסי העבודה הסתיימו ביזמת העובד ככלל לא תקום לעובד זכות לפצויי פיטורים, אלא אם היתקיימו נסיבות מיוחדות כמפורט בדין (כגון התפטרות בשל מצב רפואי של העובד/ לצורך טפול בבן מישפחה חולה, לשם טפול בילד, לצורך גיוס למישטרה, לרגל בחירה לכהונה ציבורית וכיו"ב).
לעניין זה יפים הדברים שצוינו על ידי כב' הנשיא בדימוס אדלר בע"ע (עבודה ארצי) 1214/02 ישראל שיטרית - סטופ אש בע"מ [פורסם בנבו] (27.01.2003), אשר עסק בהתפטרות לרגל מצב בריאותי, אך הרעיון הגלום בו יפה גם לענייננו:
"...מנגד, תכליתו של חוק פצויי פיטורים אינה לשעבד את העובד למקום עבודה אחד. המשק המודרני והתחרותי מבוסס על מעבר חופשי של מצרכים, הון, עבודה ושירותים. לעובד שמורה הזכות לעזוב את מקום עבודתו ולעבוד במקצוע ובמקום העבודה שהוא בוחר לעצמו, ויש להמעיט את ההגבלות המוטלות עליו באמצעות הפסד פצויי הפיטורים...נוסיף, כי אי-ההכרה בזכאותו של המערער לפיצויים במקרה דנן יש בה כדי לחזק את הסתירה פנימית שבאחד מעקרונותיו הבסיסיים של חוק פצויי פיטורים, לאמור שעובד מוצלח המבקש לעזוב את מקום עבודתו לא יהא זכאי לפצויי פיטורים, בעוד שעובד פחות מוצלח שהמעביד רוצה שיעזוב את מקום עבודתו יימצא זכאי לפצויי פיטורים... לאחר ששקלנו את מלוא נסיבות המקרה באנו למסקנה, כי דין העירעור להיתקבל, בין היתר, בהיתחשב באופייה של המחלה שהמערער סובל ממנה; בהיות המערער בעל נכות תפקודית צמיתה בשיעור 100%; בנסיבות האישיות של המערער ובזכותו/ה של כל עובד/ת לעזוב את מקום עבודתו/ה מבלי שיוטל עליו/ה "עונש" של הפסד פצויי פיטורים בגין כך. לאמור, בנסיבות המיוחדות של המקרה דנן המערער היה רשאי לדחות את הצעת המשיבה שיעסוק בעבודה אחרת במסגרתה בלי שיפסיד את זכאותו לפצויי פיטורים מכוח סעיף 6 לחוק.
...
כללו של דבר
בתוך 30 יום ישלם הנתבע לתובעת פיצויי פיטורים בסך 107,080 ₪.
בנוסף ישלם הנתבע לתובעת סכום בסך 3,267 ₪ בגין הפרשות חסרות בקרן הפנסיה.
בשים לב לתוצאות ההליך הנתבע ישלם לתובעת הוצאות משפט בסך 10,000 ₪.