כיום החייב נשוי בשנית לגב' דרורה עשור, לה זכויות בדירת מגורים ברחוב הכלניות 3/9 בקרית אונו, בגינה נרשם ביום 06.07.2017 צו איסור דיספוזיציה לבקשתו של הנאמן לאור האפשרות שלחייב זכויות בדירה זו.
מהתסקירים בעיניינו של החייב עולה כי החייב צבר מחדלים לאורך נהולו של ההליך, לרבות אי עמידה בצו התשלומים ואי הגשת דוחות, וכן לא שיתף פעולה עם הנאמן באופן שאפשר לנאמן למצות את חקירותיו ולהתחקות אחר נכסי החייב והכנסותיו.
בפסק דין אחר, פטר בית המשפט העליון חייב מחוב מזונות, לאחר שסקר ויישם את השיקולים הרלוואנטיים כפי שהתגבשו עד כה להחלת החריג המאפשר את הכללת דמי המזונות בצד ההפטר, תוך שהוא מציין כי אין המדובר ברשימה סגורה ושיקול מרכזי נוסף הוא שאלת תום לבו של החייב:
"... כושר הפרעון הנוכחי של החייב, ועד כמה הוא צפוי להשתנות בעתיד; קיומם של נכסים בבעלותו; גילו ומצב בריאותו; מצבו האישי והמשפחתי; נסיבות הווצרות החוב; אם המדובר בחוב לעבר בלבד, או בחוב שוטף שממשיך להיצבר; חלוף הזמן מעת יצירת החוב, בשים לב לשאלת 'תרומתו' של החייב להתמשכות ההליכים בעיניינו, כדי למנוע מצב שבו יעדיף חייב להישתמט מתשלום במשך זמן ממושך, על מנת שבסופו של יום יופטר ממנו; אם החייב עשה מאמצים לפרוע את החוב מיוזמתו, או שמא החוב נפרע במקצתו רק בעקבות הליכים שנקטו הזכאים; אם החייב עודנו חב בסיפוק צרכי המחייה השוטפים של הזכאים למזונות, ובפרט קטינים, לעומת מצב שבו החוב נוגע לעבר הרחוק, שאז חוב המזונות הפסוק מאבד מאופיו המקורי ומתקרב יותר במהותו לחוב כספי רגיל; מצבם הכלכלי הנוכחי של הזכאים למזונות; האם תפגע זכותם של החייב או של הזכאים לקיום מינימאלי בכבוד; אם החייב מיצה את האפשרויות העומדות לרשותו בגדרי הליכי ההוצאה לפועל, ואם יהיה באלה כדי להביא תועלת ממשית לנושים; ועמדותיהם של בעלי התפקידים בהליך פשיטת הרגל".
[ע"א 5628/14 סלימאן נ' סלימאן (פורסם במאגרים, 26.9.2016)].
עיון מחדש;
עיון מחדש בהחלטת בית משפט ייעשה בהתאם לסעיף 181 לפקודת פשיטת הרגל (להלן: "הפקודה"), כאשר השמוש שייעשה בו יהיה זהיר ותוך בחינה האם לאחר ההחלטה נתגלו עובדות חדשות שלא היו ידועות לבית המשפט בעת מתן ההחלטה [ע"א 8488/18 משקל נ' עו"ד רונן בצלאל (פורסם במאגרים, 17.06.2019) (להלן: "עניין משקל")].
אין המדובר בעניינינו בחוב עבר שהזכאים לו הנם בגירים או שאינם זקוקים עוד כי החייב יספק את צרכי המחייה שלהם, כי אם בשלושה ילדים, שניים מהם עדיין קטינים הנסמכים על שולחן הוריהם אך בשל היתנהלות אביהם, נסמכים אך על שולחנה של אימם ללא סיוע אביהם.
יחד עם זאת, סבורני כי מיצוי ההליכים בלישכת ההוצאה לפועל שעה שהחייב לא מציג ולו פעולה אחת שיש בה להעיד כי עשה ניסיון כנה לשאת בתשלום מזונות ילדיו, כן מהוה שינוי נסיבות המצדיק העתרות לבקשת הנושה.
מהאמור עולה כי משך שנים פועלת המבקשת במסגרת הוצאה לפועל, כאשר החייב אינו משלם את מזונות ילדיו מינקותם ועד היום, לא בהתאם לפסק הדין ולא בהליך הפש"ר ולא באמצעות ההוצאה לפועל, כך שהמבקשת נותרת לזון את ילדיה באופן בלעדי ולשאת לבדה במלוא הוצאות גידול הילדים, מזונותיהם, הוצאותיהם, צרכיהם ומבוקשם על אימם.
ברור לכל כי נושא דירת המגורים יכול להתברר רק בהליכי פש"ר, שכן הטענה הנוגעת לביטול הענקה מצויה בגדרי פקודת פשיטת הרגל בלבד, ומשכך, הדרך היחידה של המשיבה 2 להיתמודד עם סרבנותו הבלתי נלאית של החייב לזון את ילדיו שלו, היא בהותרתו בהליך, והחזרת חוב המזונות להליך, תוך מתן הוראות לנאמן לבחון את נושא הדירה.
...
אמנם, בהליך הפש"ר ישנה הבחנה בין החלטות 'מתמשכות' כגון צו תשלומים המושפעות מנסיבות משתנות, לבין החלטות 'מכריעות', אך במקרה דנן סבורני כי התנהלות החייב בענייננו יש בה כדי לשנות את נסיבות ההליך כולו וההחלטות שניתנו בגינו ובכך בעצם מאפשר ביצוע עיון מחדש בהחלטות שניתנו במהלך ההליך.
אציין עוד כי נכון למועד זה אין בידי לקבל את עמדת החייב כי תנאי להחזרת המשיבה 2 להליך הוא החלת ההפטר על חוב המזונות, ואולם ייתכן ועמדה זו תשתנה כאשר תיק זה יתקרב לסיום.
סוף דבר:
נוכח האמור לעיל, אני מקבלת את בקשת המבקשת ומורה על השבת חוב המזונות להליך הפש"ר.
הנאמן יכריע בתביעת החוב הנוספת בהתאם להחלטה בערעור ולהחלטות השונות המורות על המצאת מסמכים.