'ויהי ערב ויהי בוקר' הפרה אחת? דרך מניית ההפרות
כזכור, המערערים תוקפים גם את קביעת בית המשפט המחוזי, שלפיה יש לחשב הפרת תפילת ערבית והפרת תפילת שחרית, של ימי השבת והמועד, כשתי הפרות נפרדות, המתפרשׂות על שני ימי הפרה שונים; לטענתם, יש לראות הפרות אלה כמשתייכות ליום הפרה אחד בלבד, אלא שבית המשפט המחוזי פקד עליהם את עוונו של כל יום הפרה פעמיים, בבחינת "אם תעזבני יום – יומים אעזבך" (ספרי דברים, פרשת עקב, פסקה מח).
נוסף על כך, בהחלטה מיום 18.10.2022, שניתנה בהתייחס לבקשת המערערים "לעיון מחדש בהחלטה לאישור פסיקתה ולהפחתת הימים אשר אינם ימי חג ושבת", דחה בית המשפט המחוזי בפירוש ובתקיפות את פרשנות המערערים: "אין [...] אפשרות לקבל את הפרשנות המופרכת לטעמי של [המערערים]. יום שישי בערב הנו חלק מיום שבת ואולם התפילות ביום שישי בערב הנן תפילות שונות במהות[ן] מתפילות יום השבת בבוקר, ומתפילות יום השבת אח"צ, לכל מועד יש תפילה עצמאית, והיה על הנתבעים בכל מועד ומועד לאפשר לתובעים להתפלל בהתאם להסכמה במחצית מהתפילות. [...] [המערערים] אינם מסבירים מדוע יש לראות בתפילת יום שישי בערב ובתפילת יום שבת בבוקר תפילה אחת, למעט אמירה כי המדובר ביום אחד. אכן בהתאם לספירת היהדות, היום מתחיל בערב, ואולם המשיבים מנעו מהמבקשים להתפלל הן בערב והן בבוקר, ובכל פעם הפרו את הצוו שניתן בהסכמה. לפיכך איני מקבלת את הפרשנות שהעלו כעת בנוגע למספר התפילות".
בפתח הדברים אציין, כי משעסקינן בפרשנות שנתן מותב בית המשפט המחוזי להחלטותיו-הוא, הרי שהנטל המוטל על המערערים, על מנת להביאנו לסטות מפרשנותו – כבד.
עוד אציע, כי לא נתערב בקביעת בית המשפט המחוזי, שלפיה יופרדו ערבי השבתות והמועדים מימיהם, בכל הנוגע למניין ימי ההפרה בני הקנס.
...
כחברי, אף אני סבורה כי חלף קנסות אלה יש לקבוע קנסות על תנאי, בהמשך לקנס המותנה שנקבע בהחלטת הבזיון הראשונה, וכי יש להחזיר את ההליך לבית המשפט קמא על מנת שיחשב מחדש את הקנסות ויכריע בשאלה אם הם יחושבו במצטבר או בחופף (פסקה 86 לחוות דעת חברי).
לצד מכלול ההסכמות הללו בסוגיות שבהן אני רואה עין בעין עם חברי, אוסיף, עם זאת, כי על מנת להגיע למסקנה בדבר קבלת הערעור בחלקו ככל שהוא נוגע לתקופות השנייה והשלישית, די בנימוק שלא התקיים דיון לגבי האפשרות לחייב את המערערים בגין תקופות אלה בקנסות באופן הצופה פני עתיד.
כשלעצמי, אני סבורה כי מדובר בנושא מורכב אשר עשוי להשליך, בין היתר, באופן משמעותי על האופן שבו נוהגים בתי הדין הדתיים בהפעילם את סמכותם לפי חוק בתי דין דתיים (כפיית ציות ודרכי דיון), התשט"ז-1956 (ראו, למשל: בש"פ 647/15 פלוני נ' פלונית (27.1.2015); בש"פ 4106/22 פלונית נ' פלוני (27.7.2022); בש"פ 329/23 פלוני נ' פלוני (20.2.2023)).