מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל, המאפשר ביטול הענקה

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביטול הענקה - כללי סעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל, מאפשר לבטל העברה של נכסים וכספים שביצע חייב טרם פנייתו להליך פשיטת הרגל.
...
המסקנה מכל אלו היא כי החייבת והמשיב פעלו בתום לב בעת העברת חלקה של החייבת למשיב, בהתאם להבנתם את הסכם הממון ואת תרומתו הכלכלית של כל צד, ובהתחשב בנסיבות האישיות שגרמו לפרימת הקשר וברצונה של החייבת בגירושים מהירים.
אולם משנמצא כיצד חושבה התמורה בעת הגירושין, וכי על פי הבנת הצדדים את היחסים ביניהם החייבת קיבלה תמורה בת ערך, ומאחר וגם מבחינה אובייקטיבית ניתנה תמורה בת ערך לא נמצא מקום להיעתר לבקשה לביטול הענקה, אפילו לגבי ההפרש שעומד על כ-100,000 ₪.
פועל יוצא הוא שאין "הענקה" כהגדרתה בחוק, ולכן הבקשה נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

זאת, משלטענתו החייב לא היה כשר-פרעון במועד ההענקה, ובהתאם לסעיף 96(ב) לפקודת פשיטת הרגל, התש"ם-1980 (להלן: "הפקודה"), המאפשר לנאמן לידרוש ביטול הענקה בנסיבות אלו (להלן: "הבקשה לביטול הענקה". להלן יכונו שתי הבקשות יחדיו: "בקשות הנאמן").
...
בהחלטה מיום 24.11.2019 קבעה כי בקשת רשות הערעור הומצאה לחייב במסירה אישית, ובנסיבות העניין מצאה כי יש לדחות את בקשת החייב למחיקת ההליך.
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בטענות הצדדים ובנספחים שצורפו, מצאתי כי דין בקשת רשות הערעור להידחות.
בהתאם לזאת, אין בהחלטת בית המשפט קמא לקבל את עמדת הנאמן והכנ"ר, ולאשר את הסדר פדיון ההענקה, כדי להקים עילה להתערבות בית משפט זה. על יסוד כל האמור, בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

כפי שנפסק בעבר, סעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל מאפשר ביטולן של הענקות לא רק ביחס לנכסים בעין שהועברו למקבל ההענקה אלא גם ביחס לגלגוליהם של אותם נכסים, בדמות תקבולים ממכירתם או נכסים חלופיים שנרכשו מהם.
...
יפים לעניין זה הדברים שנקבעו בע"א 5709/99 לוין נ' שילר, פ"ד נה(4) 925, 947-946 (2001) (להלן: עניין לוין)): "דומה, כי הגיעה השעה לאמץ במקומנו את גישת הפרשנות המרחיבה המאפשרת ביטול הענקה גם מקום שאין מדובר בהשבת הנכס המקורי שהוענק אלא בתמורתו, או בנכס חלופי שנקנה בתמורה זו. די בהעברת טובת הנאה כלכלית על-ידי החייב למקבל ההענקה אשר ניתן לאתרה, לכמתה ולהעריכה בכסף כדי לאפשר את ביטולה כהענקה. ויתור על זכות לנכס עשוי להיחשב בגדר טובת הנאה כלכלית כזו. הדבר מוצדק, ראשית, מבחינת הגשמת התכלית שבביטול ההענקות, ומבחינת התיישבותו עם לשונו הרחבה של [סעיף 96](http://www.nevo.co.il/law/4668/96) לפקודה. שנית, הפסיקה במקומנו, במידה שנקטה פירוש מצמצם לעניין זה, הונחתה, כך נראה, על-ידי ההלכה הפסוקה באנגליה, אולם גם שם הגישה בעניין זה השתנתה, ובחקיקה מתקנת הורחב כוחו של הנאמן לבטל הענקה גם על בסיס 'שווייה' אם וכאשר הנכס שהועבר שוב אינו ניתן להשבה. ועוד, פסיקה זו בישראל ניתנה כאשר מרבית החוקים האזרחיים המעגנים כיום את רעיון התחלוף להשבה טרם חוקקו, וכאשר רעיון זה טרם חדר באופן מלא לתודעה המשפטית. ואחרון, גם בהלכה הפסוקה הקודמת נותרו חילוקי דעות בשאלה הנדונה והיא לא הוכרעה באורח פסקני ... בנסיבות אלה, ועל רקע הנימוקים שהובאו, ראוי לפרש את סמכות הנאמן לבטל הענקה כמשתרעת גם מקום שאין אפשרות להשיב לנכסי החייב את הנכס המקורי שהועבר אלא את שוויו בלבד, בין בכסף ובין בנכס חלופי שנרכש מתמורתו". יישום הדברים על ענייננו מוליך למסקנה כי הגם שהלכה למעשה, החייבים לא היו בעלי הדירה, אלא הבעלים של כספי מכירת החנות, הרי שגלגול הכספים האמורים לצורך רכישת הדירה על-ידי הבת, אינו מונע את ביטול הענקתם לבת.
אני סבורה כי די בראיות נסיבתיות אלה כדי להרים את נטל ההוכחה המוטל עליו להוכיח את טענתו בדבר הענקת הדירה לבת, באופן שמצדיק את ביטולה לפי סעיף 96 לפקודה (לעניין נטל ההוכחה ומידתו בהקשר זה ראו: עניין לוין, 950-949).
סוף דבר: לנוכח כל האמור לעיל, אציע לחבריי לדחות את הערעור.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

סעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש] , אשר בו עוגנה הסמכות לביטול עיסקאות לפי הדין הישן, איפשר ביטולה של 'הענקה'.
...
אשר על כן, ובהתקיים התנאים בהתאם להוראות סעיף 220 לחוק, אני מקבלת את בקשת הנאמן ומורה על ביטול הסכם המכר.
לכן, נראה שעדותו של עלי מחזקת את עדותו של ודיע בעניין זה. מנגד, הכחשתו של סאמר לעניין זה גובתה במסגרת עדותו של עו"ד סעיד נעאמנה, אשר הגיש תצהיר מטעם המשיב אולם בסופו של דבר לא התייצב לדיון ולכן תצהירו אינו מהווה חלק מהראיות ונמשך מהתיק.
סוף דבר - אני מקבלת את בקשת הנאמן לביטול העסקה על פי הסכם המכר מיום 28.12.19.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הוראת סעיף 96(א) לפקודת פשיטת הרגל מאפשרת לבטל הענקה של נכס ככל שההענקה נעשתה שנתיים קודם ליום שבו ניכנס החייב להליך פשיטת הרגל.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בכתבי הטענות ונספחיהם, שמעתי את המשיב ויישמתי את הוראות הדין הגעתי לידי מסקנה שהמניות הועברו למשיב ללא תמורה של ממש ומשכך יש להורות על השבתן לחייב באמצעות הנאמן.
יישום ההוראה דלעיל על נסיבות המקרה מביאה למסקנה שהתקיימו התנאים בסעיף 96(א) לפקודת פשיטת הרגל.
סוף דבר; דין הבקשה להתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו