מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סעיף 71ב(א) חוק המקרקעין ורוב מיוחד מבעלי הדירות

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים עש"א 19110-02-16 עדני נ' ואקנין ואח' 23 מאי 2016 בפני הרכב השופטים: י' גריל, שופט בכיר [אב"ד] כ' סעב, שופט ב' טאובר, שופטת המערער: אלון עדני ע"י ב"כ עוה"ד גיא יעקב המשיבים: 1. אורי ואקנין 2. ימית ואקנין 3. טנגיז צלני 4. מזיה צלני ע"י ב"כ עוה"ד ר. גדבאן 5. אסתר דעוס פסק דין
לצורך שימוש ייחודי ברכוש משותף או בחלק ממנו, נידרש לקבל הסכמה מטעם רוב מיוחד של בעלי הדירות בשיעור, שנקבע בסעיף 71ב(א) לחוק המקרקעין.
...
בענייננו, כב' המפקח הגיע למסקנה כי נוצרה הסכמה בין בעלי הדירות בבית המשותף, מזה למעלה מעשור, שבעלי דירות הקרקע עושים שימוש ייחודי בחלקים שונים מהרכוש המשותף לצרכי חצר וגינה.
אנו סבורים כי במקרה שלנו לא הוכחה הסכמה מפורשת ואין בנוהל כשלעצמו כדי להקנות למשיבים שימוש ייחודי ברכוש המשותף שימנע מהמערער שהינו בעל דירה בבית המשותף לעשות שימוש רגיל וסביר באותו רכוש משותף.
על יסוד כל האמור לעיל אנו מחליטים לקבל את הערעור במובן זה שאנו מורים על הפסקת השימוש הייחודי שנעשה ע"י משפחת ואקנין ומשפחת דעוס ברכוש המשותף.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

על מנת שייקבע כי לבעל דירה נתונה הזכות לשימוש ייחודי ברכוש המשותף יש צורך בקבלת הסכמה של רוב מיוחד מבעלי הדירות (סעיף 71ב(א) לחוק המקרקעין; עש"א (מחוזי חי') 19110-02-16‏ ‏עדני נ' ואקנין, פסקה 36 (23.5.2016)).
...
הטענות בעניין זה נדחות, אם כן. הסוגיה הרביעית היא טענת הנתבע כי התובע התקין מצלמות על קיר הבניין המשותף.
בנסיבות העניין אני סבורה כי התקנת המצלמות מהווה שימוש סביר ברכוש המשותף ואינה פוגעת בפרטיות מלבד חריגים שיפורטו להלן.
כמו כן ישלם הנתבע לתובע עבור תיקוני צבע סך של 700 ₪ וזאת תוך 30 יום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

על מנת שייקבע כי לבעל דירה נתונה הזכות לשימוש ייחודי ברכוש המשותף יש צורך בקבלת הסכמה של רוב מיוחד מבעלי הדירות (סעיף 71ב(א) לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 (להלן "חוק המקרקעין"); עש"א (מחוזי חי') 19110-02-16 עדני נ' ואקנין, פסקה 36 (23.5.2016)).
מדובר בהחלטה שיש לקבל באספה כללית עליה יש להודיע 4 ימים לפחות לפני המועד (ראו סעיף 6(ב) לתקנון המצוי בתוספת לחוק המקרקעין).
...
בעניין זה אני סבורה כי הנתבעים לא התנהלו על פי דין והיה ראוי לעשות מאמץ לצורך איתור התובעים על מנת להודיע להם על פירוק הפרגולה ועל השיפוץ שנערך בגג.
לאור כל האמור, דין התביעה להידחות.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

לשון החוק סעיף 71ב(א) לחוק המקרקעין קובע כלהלן: שינויים ברכוש המשותף ובזכויות הבניה (א) על אף הוראות סעיף 62(א) סיפה, או סעיף 12(ב) לתקנון המצוי שבתוספת, רשאים מי שבבעלותם שלושה רבעים מהדירות ושני שלישים מהרכוש המשותף צמוד לדירותיהם, להחליט בדבר הוצאה של חלקים מסויימים מהרכוש המשותף והצמדתם לדירה פלונית, לשם בניה שמטרתה הרחבת אותה דירה, וכן להחליט בדבר חלוקת זכויות הבניה הנדרשות לצורך זה, ואולם, היה נושא ההחלטה כאמור הרחבת דירה פלונית אחת או יותר לשם בניית מרחב מוגן דירתי או מרחב מוגן קומתי רשאים להחליט על כך מי שבבעלותם שישים אחוזים מהדירות.
[ההדגשה הוספה – ע' פ' לפי סעיף זה, בתנאים מסוימים, זכאי בעל דירה לבנות על הרכוש המשותף לשם הרחבת דירתו, גם אם אין הסכמה לכך מצד כל בעלי הדירות, אלא רק מצד רוב מיוחד של בעלי הדירות.
בדברי ההסבר לתיקון ציין המחוקק כי מטרתו של סעיף 71ב היא: "למצוא פיתרונות לבעיית צפיפות המגורים של מישפחות רבות בדרך של הרחבת הדירות הקיימות, או לבעיית צפיפות האוכלוסין השכיחה באזורים מסוימים בארץ בדרך של בניה על הרכוש המשותף". כמו כן צוין כי הדרישה כיום, הקבועה בסעיף 62(א) סיפה לחוק המקרקעין – שבגדרה יש צורך בהסכמת כלל בעלי הדירות לשם בנייה וסיפוח חלקים ברכוש המשותף – "מהוה מיכשול מהותי ומוצע לשנותה" (ראו הצעת חוק המקרקעין (תיקון מספר 19) (שינוי הרוב הדרוש לשינויים ברכוש משותף), התשנ"ה-1994, ה"ח 114 (להלן: דברי ההסבר)).
...
משכך, החלטנו לדון בבקשה כאילו ניתנה רשות ערעור, והוגש ערעור על-פי הרשות שניתנה.
על אף קיומם של הסייגים האמורים, אני סבור שנקיטה בפרשנות מרחיבה לסעיף – כפי שמציעים המבקשים – מתעלמת מהמסגרת הנורמטיבית בכללותה.
סיכום לאחר שבחנו את ההסדר הקבוע בסעיף 71ב לחוק המקרקעין ועמדנו על התכליות העומדות בבסיסו ועל שיקולים פרשניים נוספים הצריכים לעניין, הגענו לכלל מסקנה כי הצמדה של חלק מסוים ברכוש המשותף שאינו מצוי בסמיכות פיסית לדירה אינה בבחינת "הרחבה" כמשמעותה בסעיף 71ב לחוק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

גם המלומד עו"ד עוז כהן, בספרו "בתים משותפים", מהדורה שלישית, תשע"ה – 2015, עמד על טיבו של אותו "שימוש סביר" ברכוש המשותף בציינו כי: "בכל מקרה שבו בעל דירה מעוניין לעשות שימוש ברכוש המשותף יש לבחון אם שימוש זה הנו סביר, או שמא אותו השמוש יוביל לפגיעה ברכוש המשותף. שימוש סביר ושימוש הפוגע ברכוש המשותף הם תרתי דסתרי, דהיינו, מקום שישנה פגיעה ברכוש המשותף, השמוש לא יהא שימוש סביר ברכוש זה. אך הכלל ההפוך אינו מיתקיים: לא כל שימוש שאינו פוגע ברכוש המשותף הוא רגיל וסביר. כלל זה חל לא רק על פגיעה פיזית ברכוש המשותף אלא אף על פגיעה מההנאה הקניינית מהרכוש המשותף, כגון תפיסת חזקה ייחודית שאינה מאפשרת לאחרים שימוש דומה". לצורך שימוש ייחודי ברכוש משותף או בחלק ממנו, נידרש לקבל הסכמה מטעם רוב מיוחד של בעלי הדירות בשיעור שנקבע בסעיף 71ב(א) לחוק המקרקעין.
ניתן היום, ב' תמוז תשפ"ג, 21 יוני 2023, בהיעדר הצדדים.
...
עוד אוסיף, כי אני נוטה להסכים גם לטענת התובעת לפיה אילו היה הנתבע שוכר את היחידה יחד עם שטח המרפסת, הרי שלא היה כל צורך לשלם לתובעת עבור השימוש שנעשה בו. אם כך, נחה דעתי כי הנתבע ערך את ההסכם עם מי שהוא ראה לנכון כבעל הזכויות בשטח זה. בשולי הדברים אוסיף, כי אילו היו הבעלים של יחידת הנתבע סבורים שהם בעלי הזכויות בשטח הצמוד, הרי שהם היו דורשים לעצמם את התשלום ששילם הנתבע לתובעת עבור השימוש במרפסת.
סיכומו של דבר, כפי שהוסבר מעלה, ועל בסיס הצטברות הראיות שנפרשו בפניי, לאחר שבחנתי את עמדות הצדדים ושקלתי את נסיבות העניין, הגעתי למסקנה לפיה דין התביעה להתקבל ויש להורות על פינוי הנתבע וסילוק ידו משטח המרפסת הצמוד.
סוף דבר התביעה מתקבלת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו