בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים
בפני כב' השופט משה סובל
עת"מ 13222-09-15
העותרת
עמותת עיר עמים
ע"י ב"כ עו"ד ישי שנידור ואח'
המשיבים
1. ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתיכנון ולבניה
2. המועצה הארצית לתיכנון ולבניה
3. הועדה המחוזית לתיכנון ולבניה ירושלים
משיבות 3-1 ע"י פרקליטות מחוז ירושלים – אזרחי
4. הועדה המקומית לתיכנון ולבניה ירושלים
5. עריית ירושלים
משיבות 5-4 ע"י אגף היועץ המשפטי לעריית ירושלים
6. רשות הטבע והגנים
ע"י ב"כ משרד הררי, טויסטר ושות'
7. מעלה בית דוד בע"מ
ע"י ב"כ כבירי-נבו-קידר, משרד עו"ד
8. ד"ר חיים יעקבי ו-34 אח'
9. אבו נאב אוסאמה ו-42 אח'
ע"י ב"כ עו"ד סאמי ארשיד
10. ד"ר מחמוד מסאלחה
ע"י ב"כ עו"ד רע'יד א' חדאד
פסק דין
כך, סעיף 63(8) לחוק מאפשר לכלול בתכנית מתאר מקומית הוראה המחייבת בעלים פרטי של קרקע להעניק בה לציבור או לרשות ציבורית זכות מעבר או זכות העברת תשתיות, וזאת אף שהקרקע אינה מופקעת ממנו ונותרת בבעלותו (על זכות זו ראו י' ויסמן דיני קנין – החזקה ושימוש (2005) עמ' 545-544; כן ראו סעיף 62א(א)(19) לחוק המסמיך את הועדה המקומית לאשר תכנית מפורטת או תכנית מתאר מקומית הכוללת רק הוראה כאמור).
הכלל המחייב רשות מינהלית להפעיל בעצמה את שיקול הדעת הנידרש להפעלת סמכותה והאוסר עליה לאצול את הסמכות לגורם פרטי, הוא כלל מתחום המשפט המנהלי, כלומר המשפט החל על המינהל הצבורי, ועם זאת איננו חלק מהמשפט החוקתי שעניינו בהגדרת מבנה רשויות השילטון והגנה על זכויות האדם (להבחנה בין שני התחומים ראו: ב' ברכה משפט מנהלי (כרך א', 1997) עמ' 14-16; ד' ברק-ארז משפט מנהלי (כרך א', 2010) עמ' 20-17; א' בנדור "שויון ושיקול דעת שילטוני – על שויון חוקתי ושויון מנהלי" ספר שמגר (חלק א', 2003) 287).
בעיניין זה לא חוללה החלטת המועצה הארצית שינוי של ממש, שכן דעת הרוב במועצה הארצית קבעה (בסעיף 8 להחלטה) "כי יקבע בהוראות התכנית שיעוד המבנה והשמוש המותר בו הוא מרכז מבקרים לגן הלאומי". קביעה זו אכן יושמה בנוסח הסופי של תקנון התכנית שפורסם באתר האנטרנט של מינהל התיכנון בהתאם לסעיפים 1ב ו-118 לחוק (סעיף 2.1.1 – מטרת התכנית; סעיף 4.3.1 – שימושים).
...
אלא שמסקנה זו אינה סוף הדרך, באשר יש בה למצות את הדיון רק באפיק של דיני התכנון והבניה.
בפסקאות 20 ו-22 לפסק הדין נדונו הוראות ההסכם העוסקות במיזמים באתר עיר דוד, בהן הוראת סעיף 17 להסכם לפיה נדרש אישור רט"ג להקמת מיזמים חדשים על ידי אלע"ד בשטחים המצויים בהחזקתה, והוראת סעיף 24 הקובעת: "בהיות האתר התיירותי אתר עתיקות מוכרז ובשל ייחודיותו, לא תתבצע באתר התיירותי על ידי המפעיל כל עבודת בניה או עבודת פיתוח ללא תיאום מוקדם עם רשות העתיקות ובאישורה". בית המשפט העליון ראה בהוראות אלו, כמו בהוראות נוספות שנכללו בטיוטה העדכנית של ההסכם ושנסקרו בפרוטרוט בפסק הדין (פסקאות 22-20), משום הדגשה מספקת של ההבחנה בין ניהול האתר על ידי רט"ג לבין תפעולו המשותף על ידי רט"ג ואלע"ד. וכך סוכמו הדברים בפסקה 23 לפסק הדין:
"הנה כי כן, לאחר בחינה של מכלול ההוראות הכלולות בטיוטה העדכנית של ההסכם, התמונה המצטיירת היא כי הרשות לא האצילה לעמותה את סמכותה לנהל את האתר וכי היא מסתייעת בעמותה לצורך תפעולו. אכן, אין מדובר בהסתייעות לעניין טכני מסוים, אלא ב'שיתוף פעולה לשם תפעול האתר התיירותי', כאמור בפתח הטיוטה העדכנית של ההסכם, ואין לכחד כי נתוניו הייחודיים של הגן הלאומי בו עסקינן הובילו לכך שהרשות מסרה לעמותה לביצוע שורה לא מבוטלת של פעולות אשר חלק מהן אף כרוך בהפעלת שיקול דעת מסוים. אולם, בניגוד לטענת העותרים אין לומר כי ההסכם, כמתכונתו על פי הטיוטה העדכנית 'מרוקן מתוכנה את הסמכות' שנמסרה לרשות ומשמיט מידיה את תפקידה... במכלול, כפופה העמותה בתפעול האתר להנחיות הרשות ולהוראותיה... שיקול הדעת המינהלי הכרוך בקבלת החלטות הנוגעות למדיניות שיש ליישם בהפעלת האתר ובניהולו נותר אף הוא בידי הרשות והניהול השוטף והיום-יומי של האתר יבוצע על ידי מנהל הגן מטעם הרשות... בנסיבות אלה, טענת העותרים כי בידי הרשות נותרו סמכויות פיקוח בלבד וכי היא מהווה מעין 'רגולטור' דינה להידחות".
ודוק: דברים אלו נאמרו על ידי בית המשפט העליון לאחר שסמוך קודם לכן בפסק הדין הוצגו ונבחנו הוראות סעיף 17 להסכם בדבר הקמת מיזמים חדשים על ידי אלע"ד באישור רט"ג – סעיף שלדעת העותרת "מתיר לאלע"ד לבצע באישור רט"ג מיזמי בניה בנכסים שלה" (סעיף 132 לעתירה המתוקנת בשנית) – וכן הוראת סעיף 24 להסכם המכירה באפשרות של ביצוע "עבודת בניה או עבודת פיתוח" על ידי אלע"ד בשטח האתר בתיאום עם רשות העתיקות ובאישורה.
מסקנתי, לפיה ההתקשרות בין רט"ג לאלע"ד בקשר להקמת והפעלת מרכז המבקרים – בהנחה שתנאיה יהיו נאמנים לעקרונות ההסכם שאושר בבג"ץ עיר עמים – צלחה את הביקורת השיפוטית באותו בג"ץ, מובילה לדחיית טענות העותרת נגד אישור התכנית גם אילו הייתה מוטלת על מוסדות התכנון חובה לשקול את ההשלכה הצפויה מיישום התכנית בהיבט של הדין הכללי בסוגיית אצילת סמכות שלטונית והסתייעות בגורם פרטי בהפעלת הסמכות.