מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סעיף 61 א לחוק חוזה הביטוח אחריות המבוטח למניעת נזקים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

א. שלא לצורך אוסיף כי מקובלת עלי גם טענת הנתבעות כי נתקיימו הוראות סעיף 61(א) לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א – 1981 לפיהן: "אין המבטח חייב בתגמולי ביטוח בעד נזק שהמבוטח יכול היה למנוע או להקטין, בקרות מקרה הביטוח או לאחר מכן, בנקיטת אמצעים סבירים, או אמצעים שהמבטח הורה לו לנקוט". ב. לא יכול להיות ספק כי לו לא הותיר הנהג את מפתחות הרכב ברכב, נועל ומפעיל את מערכת התנעת הרכב היה מונע הגניבה או לפחות מעכב הגנבים עד שנתבע 4 היה שם לב לפעולתם או לפחות מאפשר איתור הרכב ע"י פוינטר.
" בת.א. 58020/04 (אוזכר לעיל) היתייחס בימ"ש לסוגיה זו בקובעו: " עם זאת, כאשר בית המשפט משתכנע שהרשלנות מגיעה לכדי רשלנות רבתי– המחלוקת בין הפוסקים קשה יותר- וראה פסק דינה של כב' השופטת ברון בפרשת גנון נ' סהר לעיל, ופס"ד רחל שבת נ' סהר של כב' השופט יפרח: "ניתן אולי להעלות על הדעת כי מבטח יוכל להפטר מאחריות כלפי מבוטחו על יסוד טענה כי המבוטח פעל תוך דרגה גבוהה של אי אכפתיות או רשלנות רבתי ... הטעם שבבסיס הפטור מאחריות היא שכמדומה יהא זה מנוגד לתקנות הציבור לשלם תגמולי ביטוח למבוטח שפעולתו תוך רשלנות רבתית". במקרה הנידון, קבעתי כאמור כי המבוטח הפר את תנאי הפוליסה ולא הפעיל את אמצעי המיגון כאשר רכבו היה "ללא נהג". סבורה אני כי במקרה הנידון המבוטח התרשל התרשלות רבתי, בכך שלא רק שלא הפעיל את אמצעי המיגון, אלא הותיר את מפתחות רכבו במתג ההתנעה, באיזור תעשייה הומה אדם.
...
א. שלא לצורך אוסיף כי מקובלת עלי גם טענת הנתבעות כי נתקיימו הוראות סעיף 61(א) לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א – 1981 לפיהן: "אין המבטח חייב בתגמולי ביטוח בעד נזק שהמבוטח יכול היה למנוע או להקטין, בקרות מקרה הביטוח או לאחר מכן, בנקיטת אמצעים סבירים, או אמצעים שהמבטח הורה לו לנקוט". ב. לא יכול להיות ספק כי לו לא הותיר הנהג את מפתחות הרכב ברכב, נועל ומפעיל את מערכת התנעת הרכב היה מונע הגניבה או לפחות מעכב הגנבים עד שנתבע 4 היה שם לב לפעולתם או לפחות מאפשר איתור הרכב ע"י פוינטר.
סוף דבר: בסופם של דברים אתייחס לטענת התובע בסיכומיו לפיה יש ליתן לתובע פסק דין בהעדר התייצבות נציג חברת הביטוח לדיון ההוכחות.
איני מקבל טענה זו. מדובר בטענה טכנית על מנת לקבל סעד מהותי, כאשר בית משפט הכריע לגופם של דברים.
לסיכומם של דברים, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

הנתבעת הנה חברת ביטוח העוסקת בביטוח רכבים, ואשר על פי כתב התביעה ביטחה את רכב התובע בביטוח מקיף או צד ג' או מפני כל אחריות או נזק העלול להגרם לרכב על פי תנאי פוליסת הביטוח הרלוואנטית.
יש ליתן אף את הדעת להוראות תקנה 74 לתקנות התעבורה שכותרתה "רכב שנשאר בלי השגחה", כך גם להוראות סעיף 61(א) לחוק חוזה הביטוח ולפוליסת הביטוח עצמה, אשר לא מקנה כסוי בטוחי מקום בו המבוטח לא הקטין את הסיכון והותיר את הרכב עם המפתחות בסוויץ' כשהוא מונע, ובכך הפר את תנאי הפוליסה.
...
הנתבעת טענה בכתב הגנתה, כי יש לדחות את התביעה על הסף מחמת שהיא חסרת עילת תביעה.
משלא הובאו תשובות לספקותיי אלו באשר לגרסת התובע, אין בידי לקבל את גרסת התובע ולפיה נעל את רכבו עת יצא ממנו, והריני קובע כי התובע הותיר את רכבו מונע, כאשר מפתחות הרכב בסוויץ'.
בענייננו, לאחר שמצאתי כי התובע הותיר את רכבו מונע וללא קשר עין, ומששוכנעתי כי לתובע לא הייתה כל שליטה ופיקוח בנסיבות העניין על הרכב, הרי שהתובע כשל במבחן השליטה והפיקוח.
סוף דבר בשל כל האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הנזקים נשוא התביעה דנן עונים להגדרה זו; ההוצאות שהוציאה אמות השקעות לצורך תיקון הנזקים שנגרמו ממקרה הביטוח הן בגדר "הוצאות סבירות" שהוצאו לצורך הקטנת הנזק והן מכוסות מכוח פוליסת הפניקס ומכוח סעיף 61 לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981 (להלן – חוק חוזה הביטוח) ; צמנטכל נושאת באחריות למקרה הביטוח.
סעיף 1 לרשימת ה"חריגים לפרק א" קובע כי המבטח לא יהיה אחראי עבור "1. נזק תוצאתי מכל סוג שהוא לרבות קנסות, פיצויים, הפסדים הנגרמים על ידי איחור, על ידי חוסר ביצוע ועל ידי אובדן חוזה". בנסיבות אלה עתרה אמות השקעות לחייב את הפניקס בפצוי בגין הנזקים הישירים בלבד.
רביעית, סעיף 2 לרשימת הסייגים בפוליסת חבות המוצר קובע כי פוליסה זו אינה מכסה אחריות כלשהיא בגין "כל חוזה המטיל אחריות על המבוטח שלא הייתה מוטלת עליו, אילמלא קיומו של החוזה". סעיף זה נועד למנוע מצב שבו חברת הביטוח תחויב לשלם את סכום הביטוח מכוח הפוליסה מקום בו המבוטח התחייב באופן נרחב כלפי צד שלישי.
...
לפיכך אני דוחה את טענת ההתיישנות מצידה של כלל.
לנוכח התוצאה אליה הגעתי בהודעה לצד שלישי אני מחייב את כלל בהוצאות משפט בגובה אגרת בית המשפט בה נשאה הפניקס בגין ההודעה לצד שלישי וכן מחייבה בשכר טרחת בא כוחה הפניקס בסך 55,000 ₪, לתשלום בתוך 45 ימים מהיום.
סוף דבר – התביעה בתיק העיקרי מתקבלת בחלקה המכריע, כמפורט בסעיף 116 לעיל.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בכתב ההגנה טען ב"כ הנתבעת כי התובע הגדיל את נזקיו בנגוד למוטל עליו ובא להפרע מן הנתבעת בגין הפסדים והוצאות אשר סביר היה להמנע מהוצאתם בנגוד להוראות סעיף 61(א) לחוק חוזה הביטוח התשמ"א-1981 (להלן: "חוק חוזה הביטוח").
כאשר שבו הצדדים לאולם, אמר ב"כ הנתבעת: "ראיתי את דף החשבון והשיקים ניפרעו בפברואר 2021, חבל מאוד שלפני שמגישים תביעה, ביולי 2021 ולא מצרפים את זה לתביעה, אני מפנה למכתב הדחייה שם התבקש התובע להציג קבלה של המוסך לפחות שתיקן ולא להעביר לרשת מוסכים שאני לא יודע מה הסיפור שם. אם אתה מתקן במוסך מסוים בסופו של דבר אתה משלם למישהו ואני לא יודע למי. אין חשבונית של המוסך ואין קבלה של המוסך שתיקן. משנה מי מתקן, אם שלמה לא תיקנו את הרכב אז למה הוא צריך לשלם לו? אני שאלתי את השאלה מי תיקן." הדבר לא מנע מב"כ הנתבעת לטעון בסיכומיו כי אין לקבל את הראיה המעידה על פרעון השקים כאשר זו לא צורפה לכתב התביעה ומאחר ולא הוגשה לבית המשפט – הוא מיתנגד להגשתה.
דיון והכרעה: עולה מיסודות תביעה זו כפי שבאו לידי ביטוי בכתב התביעה כי אין מחלוקת באשר לאחריות בתאונה של מבוטח הנתבעת ולכן אף שולם הסכום העקרי שנתבע בגין ניזקי רכב התובע בשיעור 81%.
...
עולה מכל האמור לעיל, כי כל טענות הנתבעת בעניין התשלום למוסך המתקן נדחות ובהעדר כל טענה אחרת לעניין שיעורו של הנזק הישיר – מתקבלת תביעתו של התובע ברכיב זה. נותר לדיון אם כך שעור ירידת הערך הנטענת בסך 5,681 ₪ כפי שנקבע בחוות דעת השמאי.
סוף דבר הוא כי התביעה מתקבלת במלואה והנתבעת תשלם לתובע סך של 8,516 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה (13.7.21) ועד ליום התשלום בפועל.
כמו כן תשלם הנתבעת לתובע הוצאות משפט בסך 3,500 ₪ אשר שיעורו נקבע בעיקר בשל התנהלות הנתבעת בהליך זה אשר גררה את התובע לבית המשפט בטענות ריקות מתוכן וחסרות בסיס.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2024 בשלום בית שאן נפסק כדקלמן:

עוד טוענת הנתבעת, כי מבלי להודות באחריות ו/או בנזק הנטען, לא נעשה כלל ו/או נעשה מספיק ניסיון להקטנת הנזק למרות הנחיות מפורשות של הנתבעת מראש, וזאת בנגוד להוראות החוק ותנאי החוזה שבין הצדדים.
סעיף 61(א) לחוק חוזה הביטוח – הקטנת הנזק הנתבעת נשענת בטיעוניה על חובת הקטנת הנזק, על ידי כך שהיא תספק את החלפים למוסך על ידי מי מטעמה בהתאם להוראות סעיף 61 (א) לחוק, הקובע בהאי לישנא: "אין המבטח חייב בתגמולי ביטוח בעד נזק שהמבוטח יכול היה למנוע או להקטין, בקרות מקרה הביטוח או לאחר מכן, בנקיטת אמצעים סבירים או אמצעים שהמבטח הורה לו לנקוט". לשיטת הנתבעת מבוטח שאינו פועל להקטנת הנזק על ידי רכישת ו/או הספקת חלפים על ידי ספק איתו הנתבעת עובדת או שכפועל יוצא מכך המוסך מטעם התובע מסרב לרכישת חלפים ו/או שהיא תספק לו את החלפים של הספק עימו היא עובדת, רשאית היא להפחית לו מסכום תגמולי הביטוח המגיעים לו. לא מצאתי לנכון לקבל את עמדתה זו של הנתבעת, כאשר לא שוכנעתי כי התובע הפר את חובת הקטנת הנזק.
...
מנגד, טוענת הנתבעת להגנתה, כי התובע האמיתי אינו המבוטח של הנתבעת אלא המוסך שביצע את התיקון, שאינו מבוטח של הנתבעת ואינו זכאי ממנה לכל סעד, וכבר מטעם זה דין התביעה להידחות.
במקרה דנא, יאים הדברים שנפסקו ברע"א 2244/04 ר.ד. משקאות גורמה בע"מ נ' אליהו חברה לביטוח בע"מ (2004): " בית המשפט המחוזי פירט בפסק דינו את המרכיבים השונים העומדים בבסיס ההסדר הקבוע בסעיף 28א לחוק לענין הטלת ריבית מיוחדת על מבטח. בכך נהג בהתאם לפסיקה ולספרות המשפטית המתייחסת לסוגיה זו, ויישם את עיקרי החוק על פי לשונו ומטרותיו. אינני מוצאת כי הסוגיה אותה מעלה המבקשת מצמיחה שאלה משפטית בעלת אופי עקרוני, ואשר יש בה מן החידוש. המדובר בהסדר של החוק אשר פורש ויושם על פי אמות מידה מקובלות (השוו למשל ע"א 4812/92 אליהו, חברה לביטוח נ' ישר מנשה, פד"י מט(2) 749, 776). התייחסות בית המשפט המחוזי ליחס שבין תום לבו של המבוטח בהעלאת הדרישה לתגמולי ביטוח לבין שאלת תום לבו של המבטח בהעלאת שאלת זכאות המבוטח לתגמולים מתבקשת מעיקרי ההסדר בחוק בדבר הריבית המיוחדת, המניח את מרכז כובדו של המבחן הרלבנטי על אופי התנהגותה של חברת הביטוח. תום הלב של החברה אינו מושפע בהכרח מהיות תביעת המבוטח לתגמולים תביעה שהוגשה בתום לב, וגם מקום שהיא נמצאת צודקת בסופו של יום. תום לבה של החברה המבטחת נבחן על פי כלל הנסיבות האופפות את הענין, והתנהגותו של המבוטח עשויה להוות מרכיב במערכת נסיבות זו, אולם לא בהכרח מרכיב מרכזי ומכריע לענין זה. הריבית המיוחדת נושאת אופי של סנקציה אשר יש לנקוט הקפדה יתירה בטרם תוטל על המבטח, ויש להותירה לאותם מקרים מיוחדים ונדירים בהם הוכח באופן ברור חוסר תום לבו של המבטח בסירובו לקיים את חיובו, אף שעל פי מבחני תום הלב החיוב לשלם את תגמולי הביטוח לא אמור היה להיות שנוי במחלוקת באופן אמיתי".ו במקרה דנא, על אף שלא מצאתי לנכון לקבל את עמדת הנתבעת, עדיין כאמור לעיל לא שוכנעתי שהמדובר באותם מקרים מיוחדים ונדירים אשר בגינם יש לפסוק ריבית עונשית, שעה שכאמור לעיל המדובר במחלוקת כנה ואמיתית בין הצדדים.
מעבר לכך, שוכנעתי כי לא היה מקום לבצע את הקיזוזים שבוצעו על ידי הנתבעת והלכה למעשה לא עלה בידי הנתבעת לסתור את טענות התובע לעניין גובה הנזק הנתבע על ידו ולכן אני מוצאת לנכון לפסוק לו את מלוא סכום התביעה הנתבע.
סיכומו של דבר אני מקבלת את התביעה במלואה, ומחייבת את הנתבעת לשלם לתובע, באמצעות ב"כ, סך של 7,767 ₪, בצירוף שכ"ט עו"ד בסך של 4,500 ₪, הוצאות העד בסך של 350 ₪ ואגרות בית המשפט (מחצית ראשונה ושנייה).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו