מונח זה מוגדר בו כך:
"מי שהשכיר נכס בשכירות ראשית, בין שהוא בעלו של הנכס המושכר ובין שאיננו בעלו, לרבות חליפיו של מי שהשכיר כאמור."
בפסיקה נקבע כי:
"נוכח ההגדרה האמורה, 'בעל הבית' לענין החוק אינו דווקא הבעל הרשום בספרי האחוזה, ולא דיני הקנין קובעים מיהו בעל הבית לענין זה. כדי להשיב על השאלה מיהו בעל הבית, אנו שואלים בראש ובראשונה, מי השכיר את הנכס, ואיש זה הוא בעל הבית הראשון, ואחת היא אם היה בעל הנכס אם לא..."היוצא מכאן, שחליפו של בעל הבית הראשון הוא מי שבא תחתיו וממשיך במקומו ביחס המעין-חוזי של משכיר ודייר מטעם החוק. כשבאה בפני בית-המשפט ראיה, שהדייר שילם במשך שנים רבות דמי שכירות למשיב באופן אישי, ואיש בשם החברה לא בא במשך אותן שנים בדרישה על המערער, רשאי היה שופט השלום לקבוע שהמשיבים הם חליפי בעל הבית לעניין החוק הנ"ל" (ע"א 112/70 די-יונג נ' סטרולוביץ, פ"ד כד (1) 679, 681 (1970); ההדגשות אינן במקור - י.ש.).
סעיף 23 קובע כי:
"(א) דייר של בית עסק שנפטר, יהיה בן-זוגו לדייר, ובילבד שהשנים היו בני-זוג לפחות ששה חדשים סמוך לפטירת הדייר והיו מתגוררים יחד תקופה זו. (ב) באין בן-זוג כאמור בסעיף קטן (א) - יהיו ילדי הדייר לדיירים, ובאין ילדים - אותם היורשים על פי דין שיעבדו עם הדייר בעיסקו לפחות ששה חדשים סמוך לפטירתו".
סעיף 26 לחוק הגנת הדייר קובע כי:
"לא יהיה לדייר לפי סעיפים 23 עד 25 אלא מי שמוסיף לנהל במושכר, בין בעצמו ובין על ידי אחרים, את העסק שהדייר שלפניו ניהל בו, ולא השכירו, כולו או מקצתו".
חוק הגנת הדייר מבחין בין מספר סוגים של דיירים מוגנים: דייר "מקורי" - הדייר המוגן אשר עימו נעשה הסכם השכירות המוגנת.
המדובר בטענה לבעלות במקרקעין, אשר ככלל, הכרעה בה אינה מצויה בסמכות בית המשפט השלום (סעיף 51(א)(3) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984; להלן – חוק בתי המשפט).
...
סופו של דבר, הכרעה בעניין מתן סעד מן הצדק, שהוא ביסודו סעד שבשיקול דעת, נעוצה ושלובה בנסיבות העובדתיות המיוחדות של המקרה הנדון, ובאיזון שבין שיקולים נוגדים שונים הכרוכים בו (רע"א 2348/04 נאות רבקה נ' לוי (6.6.2005)).
אחרית דבר
נוכח האמור לעיל, התביעה נדחית.
התובעת תשלם לנתבעים יחד ולחוד הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 40,000 ₪, תוך 30 יום מהיום, שאם לא כן יישא סכום זה ריבית והפרשי הצמדה כחוק מהיום ועד התשלום בפועל.