מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סעיף 350יג לחוק החברות דרישת המיעוט לא לאשר הסדר נושים

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המחוקק מוכן היה להשלים, בנסיבות המתוארות בס' 350יג לחוק החברות, עם מצב בו יאושר הסדר נושים שאיננו ממלא אחר התנאים המצטברים של רוב ערך ורוב מניין כנדרש בס' 350(ט) לחוק החברות, אך הוויתור הוא על דרישת רוב המניין, ולא על הדרישה לרוב ערך.
סעיף זה קובע: "(א) על אף הוראות סעיף 350(ט), פשרה או הסדר שמטרתם הבראת החברה יחייבו את החברה ואת כל הנושים או את בעלי המניות או הסוג שבהם, ואם היא בפרוק – את המפרק וכל מישתתף, גם אם לא התקבלה הסכמה כאמור באותו סעיף בכל אספות הסוג, ובילבד שמתקיימים שניים אלה:
ואכן, בתי המשפט אישרו לא אחת את הפעלתו של ס' 350יג לחוק החברות גם כאשר ההסדר זכה לתמיכה של מיעוט מבין הנושים (ראה למשל פר"ק (מחוזי מרכז) 1783-06-15 גיה בניה ופיתוח בע"מ נ' הבנק הבנלאומי הראשון לישראל בע"מ (פורסם בנבו, 28.01.2016); פר"ק (חי') 15- 08- 40673 חיון מחשבים בע"מ נ' רו"ח עליזה שרון (פורסם בנבו, 28.9.2015)).
...
על רקע האמור הוגשה בקשתו של הנאמן לאישורו של הסדר נושים, על מנת שבית המשפט יכריע באיזה מבין החלופות יש לבחור.
ברם, בנסיבות שפורטו לעיל, אין מנוס מאימוץ גישה פרקטית, הנותנת משקל לכל הפרמטרים שצויינו קודם, ואשר מצדיקים את אישורה של חלופת הסדר אלקטרה, בבחינת הרע במיעוטו.
בנסיבות אלה באתי לכלל מסקנה כי חלופת הסדר אלקטרה היא הוגנת וצודקת גם ביחס לנושים הרגילים.
סוף דבר, מכל הטעמים שפורטו לעיל, אני מאשר את הסדר הנושים בחלופת הסדר אלקטרה.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה פר"ק 30523-12-18 ש.שואבי המפרץ בע"מ ואח' נ' כונס נכסים רישמי מחוז חיפה והצפון ואח' פר"ק 23364-09-18 סופר דלק חדרה 2004 בע"מ נ' ש.שואבי המפרץ בע"מ ואח' לפני כבוד השופטת בטינה טאובר בעיניין: סעיף 350 לחוק החברות, התשנ"ט-1999 להלן: "חוק החברות" בעיניין: תקנות החברות (בקשה להסדר או פשרה) התשס"ב-2002 להלן: "התקנות" ובעניין: 1. ש. שואבי המפרץ בע"מ ח.פ. 514038348 2. ש. בארי שואבי המפרץ בע"מ ח.פ. 515787315 3. ש.ד. טפול ומחזור בע"מ ח.פ. 515212546 להלן: "החברות" ובעניין: רביב שאול ת.ז. 029285590 להלן: "בעל המניות" ובעניין: עו"ד אביחי ורדי-נאמן רו"ח אריאל אלפסי להלן: "בעלי התפקיד" ובעניין: כונס הנכסים הרישמי להלן: "הכנ"ר" פסק דין
ביום 03/07/19 היתקיימה אספת נושים במשרדי הנאמנים במסגרתה הוצגה לנושים הצעת ההסדר של בעל המניות ואולם בשל מיעוט משתתפים נדחה המועד לנושים להגיש פתק הצבעה עד ליום 14/07/19.
באשר לתנאי המנוי בסעיף 350יג (א)(2)(א) לחוק החברות, הנו, אם ההסדר המוצע הנו הוגן וצודק ביחס לנושים בדין קדימה ולנושים בדין רגיל שלהם ערבות אישית של בעל המניות ולגביהם לא זכתה הצעת ההסדר לרוב הדרוש, אציין, כי במכלול הנסיבות, ולאחר שנבחנו הצעות הרכש ורכושו האישי של בעל המניות, המשועבד בחלקו, עולה כי ככל שלא יאושר הסדר הנושים ולא תיתקבל התמורה המוצעת על ידי בעל המניות והבטוחות המוצעות על ידו, נושים בדין רגיל להם ערבות אישית של בעל המניות, לא יוכלו לקבל את הדיבידנד המוצע להם, גם אם יינקט הליך פשיטת רגל כנגד בעל המניות.
על יסוד השיקולים שפורטו, ואף שהסדר הנושים לא אושר על ידי כלל אסיפות הנושים ברוב הנידרש ועולה כי אינו לשביעות רצון חלק מהנושים, סבורני, כי המדובר בהסדר ראוי, סביר והוגן בנסיבותיו של המקרה, אשר אושר ברוב גדול הן מספרי והן ערכי ועולה, כי יתרונותיו עולים באופן מובהק על חסרונותיו.
...
במקרה דנן, לא התרשמתי שיש צורך בחוות דעת מומחה על מנת להעריך את מידת היותו של ההסדר צודק והוגן, שכן כל הנתונים הדרושים לשם בחינתה של שאלה זו מונחים בפני בית המשפט, וממילא הדחיפות בהכרעה אף אינה מאפשרת פנייה לקבלת הערכת שווי מעין זו. מכל האמור לעיל שוכנעתי, כי במקרה של פירוק, ולנוכח היקף החובות של החברה כלפי הנושים המובטחים והנושים בדין קדימה, יוותרו הנושים הלא מובטחים ללא יכולת ממשית להיפרע בגין חובם, וספק אם יקבלו דבר, ומכאן שמתקיים גם תנאי זה של סעיף 350יג לחוק החברות.
על יסוד השיקולים שפורטו, ואף שהסדר הנושים לא אושר על ידי כלל אספות הנושים ברוב הנדרש ועולה כי אינו לשביעות רצון חלק מהנושים, סבורני, כי המדובר בהסדר ראוי, סביר והוגן בנסיבותיו של המקרה, אשר אושר ברוב גדול הן מספרי והן ערכי ועולה, כי יתרונותיו עולים באופן מובהק על חסרונותיו.
אנו סבורים כי בית המשפט קמא היה מוסמך לאשר את הסדר הנושים הכולל הפטר למשיב 2 אף בהעדר של חקירת יכולת של המשיב 2, מששוכנע כי ההפטר משרת את מטרת הבראתה של החברה ובהתחשב, בין היתר, בתרומתו הכספית של המשיב 2 לחברה".
לאור אישור הצעת ההסדר הנני מורה כדלקמן: עו"ד אביחי ורדי ורו"ח אריאל אלפסי (הנאמנים בתקופת הקפאת ההליכים), ישמשו כנאמנים לביצוע הסדר הנושים, ומוקנות להם כל הסמכויות הדרושות לצורך ביצוע תפקידם כנאמנים לביצוע הסדר הנושים.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לגבי עמדת הנושה המובטח ציין הנאמן כי הנושה המובטח היחיד הנו בנק מרכנתיל דיסקונט, ואולם נוכח כמות החובות בדין קדימה ומיעוט הנכסים, אין תוחלת כלכלית לתוכן השעבוד השוטף ובהתאמה לא ראה הנאמן לייחס משמעות להצבעת הנושה המובטח מכוח בטוחתו, שעה שזה אוחז גם בערבות אישית של הערב ועמדתו נימנתה עם יתר הנושים האוחזים בערבות אישית.
באשר לתנאי המנוי בסעיף 350יג (א)(2)(א) לחוק החברות, הנו, אם ההסדר המוצע הנו הוגן וצודק ביחס לנושים בדין רגיל שלהם ערבות אישית של הערבים ו/או מי מהם ולגביהם לא זכתה הצעת ההסדר לרוב הדרוש, אציין, כי במכלול הנסיבות, ולאחר שנבחנו חובות החברה בדין קדימה, הצעות הרכש של נכסי החברה כמו גם רכושם האישי של הערבים, עולה כי ככל שלא יאושר הסדר הנושים ולא תיתקבל התמורה המוצעת על ידי חברת טרי וחלק כתוצאה מעמלו המובטח של הערב, נושים בדין רגיל להם ערבות אישית של הערבים ו/או מי מהם, לא יוכלו לקבל את הדיבידנד המוצע להם, גם אם יינקט הליך פשיטת רגל כנגד הערבים.
על יסוד השיקולים שפורטו, ואף שהסדר הנושים לא אושר על ידי כלל אסיפות הנושים ברוב הנידרש ועולה כי אינו לשביעות רצון חלק מהנושים, סבורני, כי המדובר בהסדר ראוי, סביר והוגן בנסיבותיו של המקרה, אשר אושר ברוב גדול הן מספרי והן ערכי ועולה, כי יתרונותיו עולים באופן מובהק על חסרונותיו.
...
במקרה דנן, מקובלת עלי עמדת הנאמן בדבר ערכה של החברה ולא התרשמתי שיש צורך בחוות דעת מומחה על מנת להעריך את מידת היותו של ההסדר צודק והוגן, שכן כל הנתונים הדרושים לשם בחינתה של שאלה זו מונחים בפני בית המשפט, וממילא הדחיפות בהכרעה אף אינה מאפשרת פנייה לקבלת הערכת שווי מעין זו. מכל האמור לעיל שוכנעתי, כי במקרה של פירוק, ולנוכח היקף החובות של החברה כלפי הנושים בדין קדימה, יוותרו הנושים הלא מובטחים ללא יכולת ממשית להיפרע בגין חובם, וספק אם יקבלו דבר, ומכאן שמתקיים גם תנאי זה של סעיף 350יג לחוק החברות.
אנו סבורים כי בית המשפט קמא היה מוסמך לאשר את הסדר הנושים הכולל הפטר למשיב 2 אף בהעדר של חקירת יכולת של המשיב 2, מששוכנע כי ההפטר משרת את מטרת הבראתה של החברה ובהתחשב, בין היתר, בתרומתו הכספית של המשיב 2 לחברה".
פועל יוצא מן האמור כי הנני מורה על מחיקת בקשת הפירוק שהוגשה כנגד החברה (פר"ק 57751-04-19).
לאור אישור הצעת ההסדר הנני מורה כדלקמן: עו"ד משה לוי (הנאמן בתקופת הקפאת ההליכים), ישמש כנאמן לביצוע הסדר הנושים, ומוקנות לו כל הסמכויות הדרושות לצורך ביצוע תפקידו כנאמן לביצוע הסדר הנושים.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 3.10.13 הגישה החברה בקשה דחופה לאישור הסדר נושים לפי סעיף 350 לחוק החברות, היא הבקשה שלפני, שבמסגרתה מבקשת החברה כי בית המשפט יורה על אישור ההסדר, חרף העובדה שההסדר לא אושר ברוב הדרוש באספת בעלי המניות של החברה.
נראה כי החריג לכך הוא סעיף 350 יג, החל על הסדר לצורך הבראת חברה, גם מקום שלא התבקש צו הבראה ולא ניתן צו הקפאת הליכים.
כפיית הסדר על בעלי המניות המתנגדים סעיף 350 (ט) לחוק החברות, החל על כלל סוגי ההסדרים, קובע כדלקמן: "אם בכל אספת סוג שכונסה לפי סעיף קטן (א) הסכימו לפשרה או להסדר רוב מספרם של המשתתפים בהצבעה למעט הנמנעים שבידם יחד שלושה רבעים של הערך המיוצג בהצבעה, ובית המשפט אישר את הפשרה או ההסדר, הרי הם מחייבים את החברה ואת כל הנושים או בעלי המניות או הסוג שבהם, לפי הענין, ואם היא בפרוק - את המפרק וכל מישתתף." הסעיף קובע, כי אם אספת הנושים אישרה את ההסדר ברוב מספרי, המהוה נוסף לכך גם שלושה רבעים ומעלה מערך הנשייה המיוצגת בהצבעה, ובית המשפט אישר את ההסדר, אזי חל ההסדר מאליו על כל הגורמים הרלבאנטיים לחברה, כולל ובעיקר נושי המיעוט שהתנגדו להסדר באספת הנושים.
על כן, ולנוכח העובדה שקיבלת היתנגדותן של דסטיני ולידר להסכם תביא להכשלת הסדר הנושים שלפני ומעבר לפירוק, יש ליתן בכורה לאנטרס הנושים ולאשר את הסדר הנושים, חרף העובדה שהוא לא אושר ברוב הנידרש באספת בעלי המניות של החברה.
...
כפי שציינתי, אני סבורה כי סעיף 350יג חל במקרה שלפניי.
אני סבורה כי לא בכדי קבע המחוקק חובת תום לב מפורשת הן של בעלי מניות, הן של נושים, בהצבעה על ביצוע הסדר.
סוף דבר אני מאשרת את הסדר הנושים שלפני ונותנת לו תוקף של פסק דין.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בסופו של יום, גובשה תכנית הסדר שלדברי הנאמנים מקובלת על כל הצדדים למו"מ. התכנית עוד עברה מספר שינויים עד שביום 18.05.14 ביקשו הנאמנים לכנס אספות נושים לפי סעיף 350 לחוק החברות, התשנ"ט-1999 (להלן: "החוק") לאישור הסדר הנושים הבלתי מובטחים של החברה כפי שגובש.
חרף האמור, הנאמנים ביקשו כי בית המשפט יאשר את ההסדר למרות העובדה שבאסיפת הנושים הבלתי מובטחים כאמור, לא הושג הרוב הדרוש, וזאת לפי סמכות בית המשפט שבסעיף 350 יג לחוק.
(2) בית המשפט אישר את הפשרה או ההסדר לאחר ששוכנע, בין השאר וככל הנידרש, על יסוד הערכת שווי החברה שהגיש מומחה מטעמו או מטעם הצדדים הנוגעים לעניין, כי הפשרה או ההסדר הוגנים וצודקים ביחס לכל סוג שלא הסכים להם ובכלל זה כי מיתקיים המפורט להלן: (א) אם לא יאושרו הפשרה או ההסדר לא יהיה מנוס מפירוק החברה והתמורה שהוצעה לסוג שלא הסכים לפשרה או להסדר אינה נמוכה בערכה מהסכום שאותו סוג היה מקבל בפרוק החברה; (ב) לגבי אספת סוג של נושים מובטחים שלא הסכימו לפשרה או להסדר – נקבע לגבי כל אחד מהנושים כאמור כי ישולמו לו באופן מיידי ערך החוב המובטח או תשלומים דחויים בשווי ערך החוב המובטח, ונקבעו דרכים להבטחת פרעון התשלומים האמורים או כי הוא יקבל נכס בשווי ערך החוב המובטח; בפיסקה זו, "ערך החוב המובטח" – סכום החוב המובטח בנכס המשועבד במועד אישור הפשרה או ההסדר על ידי בית המשפט, בנכוי ההוצאות שהוצאו בשמירת הנכס או במימושו; (ג) לגבי כל אספת סוג של נושים שלא הסכימו לפשרה או להסדר – הם מקבלים תמורה השווה למלוא סכום החוב שאושר להם, בתשלום מיידי, בתשלומים דחויים, בקבלת ניירות ערך או בכל דרך אחרת או שבעלי המניות לא מקבלים תמורה כלשהיא ולא נותר בידיהם נכס כלשהוא בשל היותם בעלי מניות.
ולעניין סעיף 350יג לחוק, פסיקת בתי המשפט בישראל עסקה בעיקר במצבים בהם הסדר הנושים אושר לפי הרוב הדרוש בחוק, אך המיעוט שדעתו לא נתקבלה, ביקש מבית המשפט חרף אישורו ברוב הדרוש על פי דין, שלא לאשרו.
הפסיקה טרם דנה במצב מעין זה. כאמור, סעיף 350יג לחוק קובע כי בית המשפט רשאי לאשר הסדר כאמור ובילבד שמתקיימים מספר תנאים: האחד, יותר ממחצית מסך כל הערך המיוצג בהצבעות בכל אספות הסוג יחד, הסכימו להצעה; השני, שבית המשפט שוכנע על יסוד הערכת שווי החברה כי הפשרה או ההסדר הוגנים וצודקים ביחס לכל סוג שלא הסכים להם; השלישי, החלופה לאי אישור ההסדר היא פירוק וחלופה זו לא תיטיב עם הנושים המתנגדים; והרביעי, במידה והנושים שלא הסכימו להסדר לא מקבלים את מלוא חובם, בעלי המניות לא מקבלים תמורה כלשהיא ולא נותר בידיהם נכס כלשהוא בשל היותם בעלי מניות.
...
התוצאה היא כי הם למעשה מממנים את פעילות בית החולים מכיסם; והרביעי, אין כל הוכחה כי בהליך של פירוק הם יקבלו פחות, כפי שנדרש בסעיף 350יג(א)(1)(2) לחוק כתנאי לאישור הסדר נושים בהעדר רוב נדרש.
סופו של יום אפוא, אני מאשר את הסדר הנושים כולו, לרבות השינויים בסעיפים 5 ו-6 לנספח ט' להסדר אשר פורטו בפרוטוקול הדיון מאמש, כמו גם השינוי בתשלום החוב לנושים שאינם מובטחים ולמס הכנסה כמפורט בסעיף 7 דלעיל.
פועל יוצא מאישור זה, שאני מורה על ביטול הקפאת ההליכים על כל המשתמע מכך.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו