מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סעיף 23 לחוק הירושה: צוואת שכיב מרע

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2004 בעליון נפסק כדקלמן:

חמש דרישות קבע המחוקק בסעיף 23, לצורך מתן תוקף לצוואה שנעשתה בעל-פה. הנטל להוכיח דרישות אלה מוטל על הטוען לקיומה של צוואה בעל-פה. הדרישה הראשונה היא, כי על המצווה להיות, בעת אמירת הצוואה, "שכיב מרע" או "מי שרואה עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות". דרישה זו באה, ככלל, לצמצם את המקרים בהם תוכר צוואה בעל-פה. צוואה בעל-פה תוכר רק בנסיבות בהן, באופן טיפוסי, המצווה נעדר יכולת או זמן להעלות צוואתו על הכתב, וניתן להניח כי דבריו מבטאים כוונה כנה (ראו: ש' שילה, פירוש לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 (ירושלים תשנ"ב) 209-210; להלן – "שילה").
...
גם תוכן הדברים שאמר המנוח והתנהגותו בשעת אמירתם – המבחן השלישי – אין בהם כדי לבסס את המסקנה שבשעת אמירתם התכוון לשלוח יד בנפשו.
המסקנה העולה מבדיקת הדברים והנסיבות לפי המבחנים דלעיל היא שלא ניתן לקבוע כי בשעה שאמר המנוח את דבריו גמלה בליבו ההחלטה לשים קץ לחייו; ממילא אין לקבוע כי באותה שעה "ראה עצמו מול פני המוות". כמו כן, לא ניתן לקבוע כי היתה למנוח גמירת הדעת הנדרשת לצורך עשיית צוואה, להבדיל מהבעת משאלה גרידא, בדבר הדרך להסדיר את עניני הרכוש שלו אחרי מותו (על הוכחת גמירת הדעת ראו, בין היתר, דברַי בע"א 9200/99 יהודית חנוכה נ' האפוטרופוס הכללי, פ"ד נו(3) 801, 811 - 812 ).
בסופו של דבר קיים את צוואתו של החתן משום שראה במכתב שכתב "צוואה מפורשת ברורה וחד משמעית", שבה חזר ואישר את הצוואה; דומה שבכך פעל בדרכו של המבחן השלישי שהצענו (על המונחים "מצוה מחמת מיתה" ו"צואת שכיב מרע" במקורות המשפט העברי, ראו, בין היתר, ספרו המאלף של פרופ' יוסף ריבלין (י' ריבלין הירושה והצוואה במשפט העברי (תשנ"ט)) בעמ' 142 – 150, 273 – 304.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2000 בעליון נפסק כדקלמן:

ראשית, המנוחה לא הייתה ביום 8.9.93 מבחינה אוביקטיבית בדרגת הסופניות הדרושה על פי סעיף 23 לחוק הירושה להתקיימות צוואת שכיב מרע.
...
אמנם, באופן עקרוני, הימנעות בעל דין מלהביא ראיה, בהעדר הסבר אמין וסביר, פועלת לחובתו, באשר על פניה מתחייבת מכך המסקנה שאילו הובאה הראיה היה בכך כדי לתמוך בגירסת היריב (ראה ע"א 465/88 הבנק למימון ולסחר בע"מ נ' סלימה מתיתיהו ואח', פ"ד מה(4) 651, 660).
מסקנה זו עולה משורה של פסקי דין של בית משפט זה, בהן הכשירו איחור בעריכת זכרון הדברים לאחר שהשתכנעו מאמיתותה של הצוואה.
אי לכך, הערעור נדחה.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לטענתה, מתקיימים כל חמשת הדרישות שנקבעו בסעיף 23 לחוק הירושה, לצורך מתן תוקף לצוואת המנוחה, כצוואת שכיב מרע: - 11.1 המנוחה הייתה שכיב מרע או ראתה עצמה אל פני המוות במועד בו נאמרו הדברים לעדים כאשר בפועל, תוך שבועיים מהמועד בו אמרה המנוחה את דבריה לגב' ל.א. ויומיים לאחר שאמרה את דבריה לגב' ש.מ., הלכה המנוחה לעולמה.
...
בעניינו, כפי שפורט לעיל, לא נתקיימו מרכיבי היסוד בצוואה שבעל פה, התעורר ספק בכל הנוגע לגמירות דעתה של המנוחה (משלא הוכח ברמת הבטחון הנדרשות שהמנוחה אמנם גמרה אומר לצוות את רכושה למבקשת) –פגמים הנדרשים בתנאי בלעדיו אין למתן תוקף לצוואה שבע"פ. משכך – לא הרימה המבקשת את הנטל המוטל עליה עפ"י סעיף 23 לחוק ודין הבקשה לקיום הצוואה הנטענת להידחות (ודין ההתנגדות להתקבל).
סוף דבר לאור כל המקובץ, לא השתכנעתי מעל לכל ספק כי מדובר ב"צוואת אמת" כדרישת החוק ובזהירות הנדרשת בבואו של בית המשפט לבחון צוואה שבעל פה. על כן, הנני מורה על קבלת ההתנגדות לקיום הצוואה, ודוחה את בקשת המבקשת לקיימה.
מאחר וטרם אותרו יורשי המנוחה, לא ניתן ליתן צו ירושה בשלב זה. בנסיבות המיוחדות החלטתי לא לעשות צו להוצאות.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

יתר על כן, סעיף 23 לחוק הירושה, התשכ"ה- 1965 מכיר בצוואת שכיב מרע - זה המצוי על ערש דוואי או רואה עצמו ניצב מול פני המוות ועושה עם עצמו וסביבתו "חשבון נפש". מה גם שהצוואה נערכה כעשור וחצי קודם לפטירה, כך שהייתה בידי המנוחה די והותר שהות לשנותה או לבטלה אם חפצה בכך.
...
אכן כטענת התובע מדובר בהרחבת חזית אסורה ועל כן הטענות נדחות.
נפסק: ההתנגדות נתבעות 1-2 נדחית.
התנגדות נתבע 3 נדחית.
21 נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בדיון שהתקיים ביום 21.1.2008 הוסיף ב"כ התובע וטען כי לא היתקיימו גם התנאי הקבועים בסעיף 23 לחוק הירושה התשכ"ה - 1965 בדבר עריכת צוואת "שכיב מרע". בהחלטתי מיום 21.1.2018 הורתי על צירוף כל היורשים על פי דין של המנוח וקבעתי כי יורש שלא יגיש היתנגדות – יוחזק כמסכים למתן צו קיום לצוואה – כמבוקש.
...
א.נ. ת/ נפסק: ההתנגדות נדחית.
אני מורה על תיקון הפגם הצוואה כך שמועד עריכתה הוא ביום 05.07.2006 .
הנתבע ישלם לתובע הוצאות משפט בסך של 3,000 ₪, את האגרות ששילם על פי קבלות .
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו