מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט

בהליך תלה"מ שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

אין מקום לקבוע מסמרות וכי יש לבחון כל מקרה לנסיבותיו, לא כל שכן, לנוכח הוראת סעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט, תשל"ט-1979 לפיה בית המשפט רשאי לפטור מחובת השבה אם ראה "...נסיבות אחרות העושות את ההשבה בלתי צודקת". גם היתנהלות שיש בה משום חוסר תום לב, תהיה לה השפעה על קביעת החבות או הפטור.
...
תחת נסיבות אלה, אני סבור כי האשה מושתקת מלטעון דבר ורבע דבר באשר לאי ידיעתו ו/או לאי אישורו של הנאמן עובר לגיבוש ההסכם.
בעניין האחרון אבקש להעיר בשלוש: (1) האשה הגישה תחשיב של יתרת החוב כשהוא צמוד למדד ונושא ריבית, ואולם תחשיב זה לא הוגש על ידי מומחה שמונה על ידי בית המשפט; (2) האשה יוצאת מנקודת הנחה שבכל מקרה היא הייתה זכאית למלוא הריבית בגין החוב, זאת כאשר היא מנעה במשך שנים ארוכות את חלוקת התמורה בגין הנכס וייתכן והתנהלות זו הייתה נמצאת כחסרת תום לב שהיה בה כדי להפחית או לבטל חיובי ריבית, ואינני מביע דעתי על העניין אלא מציין זאת רק על מנת להראות כי עניין הריבית יכול היה להיות שנוי במחלוקת; (3) בין הצדדים היו קיימות התחשבנויות וטענות, לרבות בעניינים שהוגשו לגביהם הליכים בתיק ההוצאה לפועל (ובלשון הצדדים לפרוטוקול תיק ההוצאה לפועל: "...בכך יש לסתום את הגולל על כל טענות הצדדים בנוגע להחלטות שיפוטיות שהוגשו לביצוע בתיק זה עד היום..." (ר' לעיל)) – כך שיהיה זה לא רציני לערוך תחשיב של החוב הנטען בהתעלם מהויתורים שעשה האיש במסגרת ההסכמות דלעיל, אלא אם כן חפץ מי שחפץ "לפתוח" לדיון משפטי את מלוא תיק ההוצאה לפועל על קרביו ואיבריו ברבות השנים, ואנא אנו באים?! בטרם אחתום את הפרק הדן בביטול ההסכם, אני רואה חובה להביא מדברי כב' השופטת (כתוארה אז) א' חיות בע"א 11750/05 יעל שמר נ' בנק הפועלים בע"מ (פורסם בנבו, 15.11.2007), לאמור: "...  אף שניתן לבטל הסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין אם נפל פגם בכריתתו, על בית המשפט לנהוג משנה זהירות בעניין זה ולהשתכנע כי קיימים טעמים כבדי משקל המצדיקים את הביטול. זאת בשל החשיבות הרבה שיש לייחס לערך של סופיות הסכם הפשרה כהסדר המסיים את הסכסוך בין הצדדים... אכן, גישה אחרת, גמישה יותר, שתאפשר ביטול הסכם פשרה כל אימת שמי מן הצדדים יסבור בדיעבד שהפשרה לא הייתה מוצלחת או כדאית מבחינתו, אינה מתיישבת עם דיני החוזים הכלליים לפיהם טעות בכדאיות העיסקה איננה עולה כדי פגם בכריתת החוזה ואינה מזכה את הצד שטעה בביטולו... גישה כזו אף חותרת תחת יסודותיו של מוסד הפשרה. היא מערערת את הוודאות ואת הסופיות שהן מסימניו המובהקים של המוסד ועלולה להרתיע מתדיינים מלסיים בדרך זו את המחלוקות שביניהם. בכך יצא נפסד האינטרס הציבורי המחייב לפעול, ככל שהדבר ניתן, לקידום ולעידוד פשרות בהליכים משפטיים... ייתכן שהמערערים התקשרו בהסכם הפשרה לאחר התלבטות וכי עשו זאת לא בלב קל, כפי שהעידה המערערת, אך זה טיבן של פשרות ועל אחת כמה וכמה פשרות שבהן נוטל על עצמו בעל דין התחייבויות לא פשוטות. בכך בלבד אין כדי לבסס עילה לביטול הסכם בכלל והסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין בפרט, בשל עושק, כפיה או הטעיה... המערערים היו מיוצגים על ידי עורך דין לאורך כל ההליך שבסופו נחתם הסכם הפשרה ואושר על ידי בית המשפט ואין חולק כי קדם לחתימת ההסכם משא ומתן ממושך למדי שהתנהל בין הצדדים. המערערים אף החלו לבצע את ההסכם ואת הטענות בדבר הפגמים בכריתתו העלו רק שנים מספר לאחר שנחתם ולאחר שהפרו אותו וחדלו מלבצע את התשלומים על פיו. כל העובדות הללו מחזקות בעיני את המסקנה אליה הגיע בית המשפט המחוזי כי אין ממש בטענות שהעלו המערערים לעניין פגמים כביכול שנפלו בכריתת הסכם הפשרה." (שם, סעיף 9 לפסק הדין, הדגשות לא במקור).
אשר על כן ומכל המקובץ לעיל, הריני להורות כי: התביעה לביטול הסכם נדחית בזאת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

לתוצאה כזו ניתן להגיע גם דרך הפעלת הסמכות שבסעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט.
...
כמו כן, אני מחייב את הנתבע לשלם לתובעת דמי שימוש ראויים בסך של-120,585 ₪.
אני מחייב את הנתבע לשלם לתובעת דמי שימוש ראויים בסך של-1,100 ₪ בגין כל חודש החל מיום 01/01/2024 ועד לפינוי בפועל של הדירה על ידו.
בנוסף, אני מחייב את הנתבע לשלם לתובעת הוצאות משפט בסכול כולל של- 1,000 ₪, וכן שכ"ט עורך דין בסכום כולל של- 15,000 ₪ (כולל מע"מ).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

נפסק כי :" משהוכיח התובע כי הנתבע התעשר שלא כדין, חובת ההשבה היא הכלל והפטור ממנה הוא בבחינת חריג שיופעל במקרים מועטים (ע"א 588/87 כהן נ' שמש, פ"ד מה(5) 297, 323 (1991) (להלן: עניין שמש); **** פרידמן דיני עשיית עושר ולא במשפט כרך ב' 1179 (מהדורה שנייה, 1998) (להלן: פרידמן); מנחם מזוז "'נסיבות העושות את ההשבה בלתי צודקת' – סעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט, תשל"ט-1979" משפטים י 487, 511 (התש"ם) (להלן: מזוז))."..
...
לסיכום האמור לעיל אני קובעת כי הנתבעת לא הרימה את הנטל המוטל עליה ולא הציגה כל תשתית ראייתית לבסיסו דרישת התשלום בגין הצריכה הבלתי חוקית כביכול שצרך התובע.
ר' פסק הדין של ביהמ"ש העליון בענין י.ח. דמרי שאוזכר לעיל בעמ' 16-17 ופסקי הדין שאוזכרו שם. לאור האמור לעיל אני קובעת כי על הנתבעת מוטלת חובת השבה כלפי התובע כקבוע בסעיף 1 לחוק עשיית עושר ולא במשפט.
הכיצד מצא לנכון התובע לשבת בחיבוק ידיים משך 4 שנים נוספות עד אשר גמל בליבו להגיש תביעה? לאור זאת אני קובעת כי התביעה שהגיש התובע כנגד הנתבעת לוקה בשיהוי.
לאור כל האמור לעיל אני קובעת כי התביעה מתקבלת בחלקה ומחייבת את הנתבעת לשלם לתובע סך של 10,435 ש"ח בצירוף הפרשי הצמדה למדד המחירים לצרכן מיום 13.6.2016 ועד התשלום המלא בפועל בצירוף אגרת המשפט בסך של 827.03 ש"ח ובצירוף שכ"ט עו"ד בסך כולל של 2,500 ש"ח. הסכומים ישולמו בתוך 30 יום מהיום אחרת יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק.

בהליך א"פ שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

באשר לעילה הראשונה (השבה), הרי שעילה זו לקוחה מתוך דיני עשיית עושר ולא במשפט, וכאן נזכיר את הוראת סעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט, תשל"ט 1979 לפיה רשאי בית המשפט לפטור את הזוכה (הבת דנה) מהשבה "... (אם) ראה נסיבות אחרות העושות את ההשבה בלתי צודקת". בעיניין זה ולאור ארועי העבר וההווה, כאשר פעולותיה של האם נעשות ללא סמכות, בנגוד מוחלט לטובתה של הבת, תוך בידודה של הבת מפני האפוט', היתעלמות מופגנת מקיומו ושלל מעשים ומחדלים בנגוד גמור ומוחלט לטובתה של הבת דנה, אני מתקשה למצוא נסיבות נוספות על אלה העושות את ההשבה ליותר בלתי צודקת.
...
מצאתי לנכון להרחיב בעניין וליתן פסק דין מנומק זה שכן אני סבור שלא יהיה ערך רב או בכלל לפסק דין שהיה מסתיים בהסכמה שרק תהווה יריית פתיחה להליכים נוספים ו/או להתכתשות נוספת בין האם לבין האפוט'.
אשר על כן ומכל המקובץ, אני מורה על דחיית התביעה.
תחת נסיבות אלה, אני סבור כי בשלה העת לעשות צו להוצאות, ולחייב את האם לשלם את הוצאות האפוט' בגין הליך זה בסך כולל של 2,500 ₪ וכן לשאת בהוצאות לטובת אוצר המדינה בסך של 5,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

יפים לעניין זה דבריו של כב' השופט עמית בע"א 974/13 רמת נילי בע"מ נ' מועצה מקומית זיכרון יעקב (פורסם בנבו, 2.4.2015) (להלן: "עניין רמת נילי"): "לטעמי, קשה להלום כי לאחר שהמערערת רדתה את כל הדבש מהסכם הפיתוח, בנתה שכונת קוטג'ים יוקרתית והפיקה רווחים היא תחזור לקופה הציבורית בתביעת השבה...לטעמי המקרה שלפנינו מתאים במובהק גם להחלת סעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט, התשל"ט-1979, המאפשר לבית המשפט לפטור מהשבה מטעמי צדק". גם בענייננו לא ניתן להצדיק השבה כאשר התובעת "רדתה את כל הדבש" מהסכם הפיתוח.
...
כיוון שכך, לא הוכח כלל היקף חיובי היתר להם טוענת התובעת בתביעתה וגם בשל כך יש לדחות את התביעה.
סיכום מכל האמור לעיל הרי שדין התביעה להידחות.
משהגעתי לכלל מסקנה כאמור לא מצאתי צורך להתייחס לטענות נוספות של הצדדים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו