מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סעיף בצוואה: ביטול צוואה קודמת - שינוי צוואה

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ואח' נ' א. מיום 19.7.2021) ומשצוואות המנוחים נערכו בשנת 2000, קודם לתיקון, בין אם המנוחים ערכו צוואות הדדיות או זהות, ממילא לא חל סעיף 8א בעניינינו והמנוחה הייתה רשאית לשנות את צוואתה מיום 19.7.2000 או לבטלה על ידי עריכת צוואה מאוחרת.
...
נקבע שם, כי הערכאות קמא ביססו את מסקנתם כי המבקש לקח חלק בעריכת הצוואה באופן שמוביל לבטלותה, על סמך מספר ראיות נסיבתיות וכי לצורך הכרעה בבר"ע, אין צורך לקבוע ממצאים פסקניים לגבי המבקש או עוה"ד, ודי לומר כי הראיות שהוגשו תומכות, כנדרש, במסקנה שסעיף 35 לחוק הירושה, חל על המקרה.
מכאן שמחד היה למבקש תמריץ משמעותי לנסות ולשפר את מצבו הכלכלי בדרך של הגדלת חלקו בירושת הוריו ומאידך, לא היווה בהכרח את המשענת העיקרית של הוריו, כך לאור מצבו המורכב, ועולה רושם כאילו נעזר בהם לא פחות ואף יותר, משנעזרו הם בו. לנוכח כל האמור לעיל מצאתי לקבל את ההתנגדות לצוואה מפאת מעורבותו הפסולה של המבקש בעריכת הצוואה וזאת בהתאם לסעיף 35 לחוק הירושה.
סוף דבר ההתנגדות לקיום צוואת המנוחה מתקבלת, והנני דוחה את הבקשה לקיום צוואת המנוחה מיום 3.1.2020 המבקש ישלם הוצאות המתנגדים בסך של 20,000 ₪, אשר ישולמו בתוך 60 יום.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

איני מקבלת טענה זו. ראשית, גם בצוואה המוקדמת אין היתייחסות מפורשת לצוואות הקודמות משנת ו 2010- , אלא הוראת ביטול כללית (סעיף 1 לצוואה המוקדמת).
בנוסף, מהראיות שהובאו בפניי עולה, כי קודם לפטירת האם, החלה התובעת (ככל הנראה בעצה אחת עם הנתבע) לפעול משפטית כנגד אמו של העד, הגב' מ.ע, כדי לשלול ;( את זכויותיה כדיירת מוגנת בדירה עקב אי תשלום שכר דירה משך 10 חודשים (ת/ אולם, לאחר פטירת האם, הודיע הנתבע לתובעת, ביום 21.5.2019 (יום לפני הגשת הבקשה לקיום הצוואה המוקדמת), כי "...עם פטירת אימא כל הסיטואציה השתנתה,
...
לאור כל האמור לעיל, אני מוצאת כי העד אינו אובייקטיבי בסכסוך ועדותו נועדה לשרת את הנתבע.
הצוואה המוקדמת משדחיתי את התנגדות הנתבע לצוואה המאוחרת, והוריתי על קיומה, מתייתר הצורך להידרש לתובענה ליתן צו לקיום הצוואה המוקדמת, וההתנגדות לה. סוף דבר אשר על כן, מכל הנימוקים שפורטו לעיל, אני מורה כדלקמן: ההתנגדות שהוגשה לצוואת המנוחה מיום 1.10.2015 (ת"ע 62837-08-19 ) – נדחית.
הבקשה לצו קיום צוואת המנוחה מיום 11.8.2011 (ת"ע 62833-08-19 ) – נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

באשר לטענת התובעת כי בסיפא לסעיף 1 לצוואת המנוחה קבעה המנוחה כי ניתן לשנות את צוואתה רק על ידי צוואה אחרת שתיחתם כחוק ובפני שני עדים, טוענת ב"כ האפוטרופוס הכללי כי בכל מקרה מיסמך הביטול מקיים את ההוראה שקבעה המנוחה בסיפא לסעיף 1 הנ"ל. כן טוענת ב"כ האפוטרופוס הכללי כי ממילא ההוראה אשר נקבעה בסיפת סעיף 1 בטלה וזאת מכוח הוראת סעיף 27 לחוק הירושה הקובעת: "(א) התחייבות לעשות צוואה, לשנותה או
עם זאת, מדובר במסמך מפורש ותקף בהתאם לסעיף 36 לחוק הירושה לצורך ביטול צוואות קודמות שנערכו במועד שקדם לעריכת תצהיר הביטול.
...
מסקנה זו מתחדדת ביתר שאת בשים לב לכך שעתירתה של התובעת לבטל את תצהיר הביטול עומדת בסתירה לאמור בו, ועל כן היתה התובעת מחויבת לבסס נסיבות שהיו בהן כדי להצדיק הכרעה בניגוד למילותיו המפורשות של תצהיר הביטול כטענתה.
סיכומם של דברים, לנוכח כל המפורט לעיל, אני קובעת כי תצהיר ביטול הצוואה תקף לכל דבר ועניין וכי המנוחה התכוונה לבטל את כלל צוואותיה לרבות את הצוואה השלישית.
סוף דבר: אשר על כן, לנוכח כל האמור לעיל, אני מורה כדלקמן: ההתנגדות של התובעת לתצהיר ביטול הצוואה מיום 9.9.14 נדחית וכן בקשת התובעת לצו קיום הצוואה השלישית מיום -20.8.14 נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

..שלא הושלמה" (סעיף 2 לצוואה); הצוואה למעשה ביטלה צוואה קודמת שערך המנוח ביום 17.2.2000 בפני עוה"ד ונוטריון - ש.ש. (אבי הנוטריון) ובה הוריש את כל רכושו למתנגד.
כך למשל טענתו, לפיה די היה בביקור של ש.א. בבית המנוח בשנת כדי להשפיע על המנוח לשנות את צוואתו, אינה עולה בקנה אחד עם טענתו, לפיה התובעות היו ב"סיכסוך תמידי" עם המנוח שהיה ידוע לכולי עלמא (סעיף 21 להתנגדותו), ואף אינה מתיישבת עם טענתו המקורית, לפיה השפעת התובעות הייתה באמצעות ס.נ.פ..
...
הקלטות שתומללו על ידי המתנגד אינן סותרות מסקנה זו, ואינן מקימות חשש כלשהו בדבר השפעה מצד מי מהתובעות כלפי המנוח, בין במישרין ובין בעקיפין - באמצעות ס.נ.פ. לכל האמור יש לצרף את העובדה, כי התובעות העידו שתיהן שכלל לא ידעו, הן על הצוואה משנת 2000 , והן על הצוואה משנת 2014 , אלא אך לאחר פטירת המנוח.
ואף בכך יש כדי לתמוך במסקנה, כי המתנגד סבר שהמנוח ביטל את צוואתו משנת 2000 , ולא יזכה את המתנגד במלוא עיזבונו, אלא במקצתו בלבד.
לפרוטוקול מיום 3.3.20 לאור כל האמור אני מוצא, כי לא הוכחה כל השפעה בלתי הוגנת על המנוח, ולמעשה אין כל ראיה המבססת טענה זו לאחר שגם טענת היעדר הכשרות נדחתה על ידי לעיל, הרי שדין ההתנגדות דנן להידחות, וכך אני מורה.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

המשיבים מדגישים כי הצוואה נערכה כ -8 שנים וחצי טרם פטירתה של המנוחה כך שבשנים שחלפו וככל שהיה למנוחה רצון לשנות צוואתה כפי שעשתה עת ביטלה צוואה קודמת באמצעות הצוואה, היו הזדמנויות רבות לעשות כן והאמור לא נעשה.
לדעתנו אין הדברים כן, ובכל אופן אין להסתלקות שכזו תוקף משפטי, וזאת משתי סיבות: האחת היא שלפי זה המשמעות של התנאי הסמוי היא שהאם אינה חופשית לעשות בעזבונה כל אשר תרצה, יש בזה הגבלה של החופש לצוות, וכל הגבלה שכזו בטלה מכוח סעיף 8(א) לחוק הירושה, התשכ"ה – 1965 [להלן: חוק הירושה], שלפיו: "הסכם בדבר ירושתו של אדם וויתור על ירושתו שנעשו בחייו של אותו אדם – בטלים." כך עולה גם מסעיף 27(א) לחוק הירושה, שהחופש לצוות הוא מוחלט 'עד מאה ועשרים', וזו לשון הסעיף: "התחייבות לעשות צוואה, לשנותה או לבטלה או שלא לעשות אחת מאלה – אינה תופסת." לכן, הבטחה שהמשמעות שלה היא הגבלת החופש של המערערת לצוות – בטל.
...
כאמור, נסמכים המתנגדים על שיחה שנעשתה עם המנוחה ובה זו נשבעה, כך הם טוענים, על נסיבות ומעמד החתימה כאשר משיחה זו, המסקנה היחידה לשיטתם היא כי המשיבים לקחו חלק פעיל בעריכת המסמך המזכה אותם ומשכך זה בטל.
אני מאשר שזה מה שאמרתי.
מכל האמור ולאחר ששמעתי את כל העדויות השתכנעתי כי דווקא האמירות של המתנגד 2 לאם נועדו להשפיע עליה אחרת ולשנות את התמונה האמתית של הסיבה לריחוקו ושלא כתוצאה מהרחקתו.
לסיכום, לא הוכחה כל תלות במשיבים, כנהנים מהצוואה בכלל ובפרט לא הוכחה תלות של המנוחה במשיבים 1-2 לבדם עד כדי שלילת רצונה החופשי.
: אז אני אומר לך המסקנה אך אחד לא מנע מכם.
מכלל האמור לעיל, דין ההתנגדות להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו