מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות תובע נגזר בייצוג חברה נושה בהליך הסדר נושים

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מכל מקום, ואף אם נניח לצורך הענין כי הסמכות לעשות כן היתה קיימת מבחינה עקרונית, דומה כי גם שיקולים של מדיניות שיפוטית ושמירה על כבודן של ערכאות אחרות, מחייבים שלא לעשות כן. בהקשר זה נזכיר כי בענין רוזנפלד, בו הוכרה סמכות בית המשפט של ההסדר לחסום תביעות חיצוניות החותרות תחת עצם קיומו של ההסכם, היה קיים חשש מבוסס שאם לא יינתן צו חוסם נגד תובע בהליך של תביעה נגזרת, עלול הדבר לסכל כליל ולהוריד לטמיון הסדר נושים מורכב וסבוך מאין כמותו, הלא הוא הסדר הנושים של קונצרן אי. די. בי., דבר שהיו לו השלכות מרחיקות לכת על הציבור הרחב.
יתר על כן, בסעיף 10.1 לפסק הדין קבע בית המשפט את הדברים הבאים, אשר מפאת חשיבותם לעניננו, נביאם כימעט בשלמותם: "גם אם יוכר מלוא החוב כטענתו של פכטהולד בשם קבוצת התובעים שהוא מתיימר לייצג וכן הוא יוכר כנושה מובטח של החברה, לא יהיה בכך כדי לשלול את הרוב הדרוש לאישור ההסדר ודוק. כאמור פכטהולד תבע בשם כל התובעים בתובענה הייצוגית סך של 42 מיליון ₪, סכום שמהוה כ-23.5% מהקף הנשייה המובטחת. הואיל ויתר הנושים המובטחים תמכו בהסדר, אזי קיים בכל מקרה רוב הנשייה שדרוש לאישורו של הסדר הנושים, גם אם תיתקבל מלוא התביעה הייצוגית. לכן, המסקנה הנה שאין בהתנגדות פכטהולד כדי למנוע את התוצאה שלפיה אספת הנושים המובטחים אישרה ברוב הדרוש, הן מבחינת ערך והן מבחינת מניין, את הסדר הנושים. אציין שבקשת פכטהולד לייחד 13 מיליון ₪ לחברי הקבוצה שאותה הוא מתיימר לייצג במסגרת הליך התובענה הייצוגית, נדונה לפניי בבקשה 34. סברתי שמשמעות הבקשה לייחד כספים להבטחת תביעת פכטהולד, דומה במהותה לסעד של עיקול זמני ומשכך נכון יהיה שהבקשה תידון במסגרת התובענה הייצוגית, בהנתן שלבית המשפט של התובענה הייצוגית יש את הכלים להעריך מהם סכויי התביעה ובגדר זאת את הבקשה לייחד כספים להבטחתה. ... פכטהולד הוא נושה מותנה שכן עליו לשכנע תחילה את בית המשפט שדן בתביעה הייצוגית בקבלת בקשתו לאישור התובענה הייצוגית. רק וככל שיצלח במשוכה זו, יהיה עליו לשכנע את בית המשפט בקבלת התביעה הייצוגית לגופה. אין ספק שעסקינן בהליך שיימשך זמן רב, לא כל שכן בהנתן אפשרות של ערעור ככל שיוגש." ובסעיף 10.2 לפסק הדין נאמרו הדברים הבאים: "כאמור, בעניינינו, גם אם תיתקבל התביעה הייצוגית במלואה ותוכר הנשייה של פכטהולד והקבוצה שאותה הוא מתיימר לייצג כנשייה מובטחת, לא יהיה בכך כדי שלא לאשר כבר עתה את הסדר הנושים. זאת בהנתן שמלוא סכום הנשייה לפי התובענה הייצוגית נופל מהקף הנשייה שיכול היה למנוע את אישור הסדר הנושים, לעניין רוב הנשייה שקבוע בסעיף 350(ט) לחוק החברות, שכן ממילא הושג מעל לשלושה רבעים מהקף הנשייה שדרוש לאישור הסדר הנושים." ברור כשמש אפוא כי בית המשפט שאישר את ההסדר, לא ראה כל סתירה בין אישור ההסדר לבין המשך הבירור של תביעת פכטהולד, וגם לא התכוון לאסור על בירורה של תביעה זו (וממילא גם לא התכוון לאסור על בירור תביעת מונרוב).
...
לא ברור לי איפוא כיצד יכול נאמן האג"ח לכפות על מונרוב מעמד של נושה, בבחינת הר כגיגית, רק כדי להפקיע ממנה מיד לאחר מכן את עילות התביעה שיש לה כלפי איפקס ולנכס אותן למחזיקי האג"ח. באשר לפכטהולד, אין חולק כי נשייתו בחברה היא נשייה מותנית, קרי, נשייה שנוייה במחלוקת שטרם הוכרעה, משום שמי שמבקש אישור לנהל תביעה ייצוגית נגד חברה, נחשב כנושה מותנה של החברה כל זמן שבקשתו זו לא הוכרעה (ראה החלטתי מיום 20.4.2019 בבקשה 61).
בהקשר זה אציין כי מקובלת עליי עמדתו של הכונס הרשמי, לפיה סעיף המחאת הזכויות בהסדר הנושים נועד ליצור מסגרת קולקטיבית, בה כל מי שתרם את זכויות התביעה שלו, יזכה גם ליהנות באופן קולקטיבי מפירותיהן, ולפיכך אין לאפשר את נישולן של זכויות התביעה ממי שמראש אינם צפויים להשתתף בעוגת החלוקה.
סוף דבר, בקשתו של נאמן האג"ח נדחית.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

חבותם של נושאי המשרה במקרה דנן אינה נגזרת מחובתם כלפי החברה אלא מדובר בחבות ישירה, עצמאית ובלתי תלויה כלפי גבאי והקבוצה שהוא מבקש לייצג, בגין דיווחים מטעים לפי חוק ניירות ערך, תשכ"ח- 1968 (להלן: "חוק ניירות ערך"), והסמכות לסלק על הסף את ההליך נגד נושאי המשרה מסורה לבית המשפט הדן בהליך הייצוגי (בכל הנוגע לעילת תביעה נוספת- הפרת חובת אמונים כלפי החברה ונטילת היזדמנות עסקית של החברה לידיהם של נושאי המשרה- גבאי מסכים כי מדובר בעילה הנגזרת מזכות התביעה שיש לחברה עצמה).
מכל מקום, ואף אם נניח לצורך הענין כי הסמכות לעשות כן היתה קיימת מבחינה עקרונית, דומה כי גם שיקולים של מדיניות שיפוטית ושמירה על כבודן של ערכאות אחרות, מחייבים שלא לעשות כן. שיקול נוסף שיש להביא בחשבון הוא שבענין רוזנפלד היה מדובר במצב שבו ההליך החצוני (בקשה לאישור תביעה נגזרת) ניפתח רק לאחר אישורו של הסדר הנושים, ואילו בעניננו, ההליך החצוני (הבקשה לאישור תובענה ייצוגית) קדם בשנה לפתיחת הליכי חידלות הפרעון נגד החברה.
...
תימוכין למסקנה זו ניתן למצוא גם בדבריה הבאים של כב' השופטת י' וילנר בענין אורבנקורפ: "בפתח הדברים, ומבלי לטעת מסמרות שכן שאלה זו אינה נדונה בפניי, אציין כי הסמכות של בית המשפט של חדלות פירעון היא לדון בפרשנות הסדר הנושים, וספק בעיני אם במסגרת זו עליו להידרש גם לבקשת המבקשת לסילוק ההליך הייצוגי שכלל אינו מתנהל בפניו, וזאת כפי שהעיר בית המשפט המחוזי בעצמו בהחלטות שנתן בנדון." משכך, אין מקום שבית משפט זה יורה על מחיקתו של ההליך הייצוגי, המתנהל בפני מותב אחר.
ואולם, השאלה האם ניהול ההליך הייצוגי צפוי להסב נזק לקופת ההסדר אם לאו, אינה אמורה להכריע את הכף, משום שמה שקובע בסופו של דבר הוא תוכנו ההסכמי של ההסדר, ולפיו, כל זכויות התביעה שיש לנושי החברה יוקנו לנאמן, בין שהותרתן בידי הנושים עלולה להסב נזק לקופת ההסדר ובין שלא כך הוא הדבר.
סיכומו של דבר, נוכח כלל האמור לעיל ונוכח הוראותיו הברורות של הסדר הנושים, יש לקבוע כי זכויות התביעה של גבאי נגד נושאי המשרה הומחו במסגרת הסדר הנושים לנאמן, על כל המשתמע מכך.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

עוד נטען כי למשיבים לא יגרם נזק של ממש, שכן, בית המשפט בתיק הקפאת ההליכים לא היתייחס ולא נתן נימוק לצורך ולטעם למכירת הנכס והטעמים למכירתו עולים מטיעוני המנהלים המיוחדים והם שניים: האחד, היותו של הנכס גירעוני והשני, צורך לקדם הסדר נושים לחברת זועבי ולבעלי המניות ואין בטעמים אלה כדי לגרום נזק מעיכוב הליכי המכר.
נטען כי לחמודה אין כל סיבה הגיונית להיתנגד למימוש הנכס, תוך שמירת טענותיהם ביחס לכספים שיתקבלו מהמימוש ולא ברור מדוע הם מבקשים לעכב את ממושו, אלא אם כן נועד הדבר לצורך טרפוד הליכי הסדר הנושים שאושרו על אף היתנגדותם ונוכחותם בהליך הפר"ק. כמו כן נטען לשהוי מצד המבקשים בהגשת התובענה והבקשה.
סיבוני הצטרף לטענה כי חברת חמודה ובעלי מניותיה אינם מוסמכים לייצג את המבקשת בהגשת תובענה זו. סיבוני גם טען כי מאזן הנוחות אינו נוטה לקבלת הבקשה למתן צו, באשר למחצית זכויותיו.
אציין כי לטענות הבנק צורפו מסמכים רבים המלמדים על ההליכים שנתקיימו בין הבנק לחברת זועבי בקשר לפרויקט, לרבות מתן האשראים, יצירת השעבודים וכיו"ב. הבנק גם הצטרף לטענה כי המבקשים נעדרי סמכות חוקית להגשת התובענה דנן.
כן סבורני שמשתקף שהוי של ממש (נוכח אי נקיטת הליכי תביעה נגזרת או תביעה להסרת קפוח הנחוצים כהליכים מקדימים לתובענה דנן), שכן למבקשים וודאי ידוע כי הליכי תביעת קפוח או תביעה נגזרת אשר יאפשרו להם לפעול בשם המבקשת (בהגשת תביעה מעין זו שהוגשה כאן), יכולים להיארך תקופה ארוכה ותמוה, מדוע עד היום לא טרחו לפתוח בהם והמתינו, שעה שחלפה מעל שנה ומחצה מאז החל הליך הקפאת ההליכים נגד חברת זועבי .
...
סוף דבר, המבקשים אינם עומדים בתנאים הנדרשים למתן סעד זמני הן לעניין הוכחת סיכויי הצלחה בתובענה והן לעניין מאזן הנזקים.
על כן נדחית הבקשה.
המבקשים ישלמו יחד ולחוד, לכל אחד מן המשיבים 1, 2-3 יחדיו, 4, 5, הוצאות הבקשה בסך כולל של 2,000 ₪ (סה"כ 8,000 ₪) .

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מעל לכל הוא אמור לייצג את האנטרס הצבורי לגילוי האמת.
חובות אלה, נגזרות הן מדיני החברות והן מהדין הכללי מכוח עוולה נזיקית, עילה חוזית, דיני הנאמנות או דיני השליחות.
הלכה למעשה הוא צד למגוון בקשות בהליכי חידלות פרעון, בין אם של תאגיד ובין של יחיד ובין כמגיש את הבקשה או כמשיב לה. הוא דן ומכריע בתביעות חוב שמגישים הנושים תוך הפעלת סמכויות מעין שיפוטיות.
הוא אמון על הטיפול בהליכי חידלות פרעון, הכוללים פשיטות רגל של יחידים, הליכי פירוק של חברות, הבראת חברות והסדרי נושים.
...
ממכלול האמור מתבקשת מסקנה שלפיה במסגרת הליכי חדלות פירעון, קיימים טעמים שמצדיקים הגשת בקשות במעמד צד אחד ובירורן של אלה במקרה המתאים במעמד צד אחד של בעל התפקיד והכנ"ר. 7.4 אופן בירור הדיון במעמד צד אחד דיון במעמד בעל התפקיד מתקיים באולם בית המשפט שבו נוכח גם נציג הכנ"ר. הדברים נרשמים בפרוטוקול וכך גם ההחלטה שניתנת.
פגיעה בצדדים להליך נתתי דעתי לטענת עו"ד גולדבלט שלפיה קיים דיון כאמור מהווה פגיעה בלתי מידתית בצדדים האחרים להליך, ובעיקר החייב או בעלי המניות של הגוף שבפירוק, אך אין בידי לקבל עמדתו.
היוועצות עם הכונס הרשמי לעמדתו של עו"ד גולדבלט הידברות מוקדמת בין בעל התפקיד לבין הכנ"ר הינו טעם לפגם שכן היא חותרת תחת תפקידו האובייקטיבי של הכנ"ר. אין בידי לקבל את עמדתו ואפרט: לא ראיתי צורך להרחיב בשאלת מעמדו החשוב של הכונס הרשמי בהליכי חדלות פירעון ואסתפק במספר מלים.

בהליך תביעה נגזרת (תנ"ג) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 10.3.2010 – קודם להתכנסות אספת נושים והאסיפה הכללית לאישור הסדר הנושים – חתם התובע הנגזר על ייפוי כוח לייצוגו על ידי עו"ד גלברד בפנייה לחברה ולהגשת הבקשה לתביעה נגזרת.
מזה תקופה ארוכה מיתנהל, במקביל להליך זה, הליך בבית משפט של פש"ר במסגרתו מבוקש לאשר הסדר נושים חדש, הכולל גם פטור לנתבע מכל עילת תביעה שנוצרה קודם לאישורו ובכלל זה מהתביעה הנגזרת דנן.
תקנה 120 לתקנות מתנה את מתן הצוו לגילוי מסמכים בפניה של בעל הדין לבעל דינו : "תוך שלושים ימים מיום המצאת כתב ההגנה האחרון או כתב התשובה, לפי המאוחר יותר, בבקשה בכתב להשיב בתצהיר על השאלון או לגלות בתצהיר את המסמכים ובעל הדין לא נענה לבקשה תוך שלושים ימים מהיום שנימסר לו כתב הבקשה.". קרי, תקנה 120(א) הקובעת כי בעל-דין יהא רשאי לבקש צו לגילוי מסמכים רק במועדים מסוימים אשר ייספרו מיום המצאת "כתב הגנה" או "כתב תשובה". מניסוח זה של התקנה עולה כי בהליך ביניים, שאין להגיש בו לא כתב-הגנה ולא כתב-תשובה, כעיקרון אין מקור בדין המאפשר הוצאת צו גילוי מסמכים, אלא במקרים חריגים ונדירים בהסתמך על הסמכות הכללית של בית המשפט לתת כל סעד על פי ס' 75 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב] התשמ"ד-1984.
...
הגעתי למסקנה זו גם בהתייחס לגופן של כל אחת מהבקשות המבוקשות על ידי התובע הנגזר, כפי שיפורט להלן; גילוי מסמכים – התובע הנגזר מבקש כי בית המשפט יורה על הגשת תצהיר גילוי מסמכים מטעם "מקבלי" המסמכים של רו"ח סלובודיאנסקי.
דעתי שונה ביחס לבקשת התובע הנגזר כי יועבר אליו עותק מה"התחייבות לשיפוי" שניתנה לרו"ח סלובודיאנסקי - משבחר רו"ח סלובודיאנסקי לציין בתצהירו, כי קיימת התחייבות מעין זו, אולם לא צירף לתצהירו עותק הימנה, אני מורה לרו"ח סלובודיאנסקי להביא עותק מאותה התחייבות לדיון שנקבע בבקשה לסילוק על הסף ובמידת הצורך, ב"כ התובע הנגזר יוכל לחקור אותו ביחס אליה בחקירתו הנגדית.
סוף דבר לאור האמור לעיל, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו