מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות שיפוט של בית הדין הצבאי לתעבורה - מחוז מטכ"ל

בהליך דמי טיפול ארגוני (ד"ט) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

(ב) לבית הדין הסמכות היחודית לפסוק בחילוקי דיעות הנובעים מהוראות סעיף קטן (א).
בית הדין הארצי קבע כי מדובר למעשה בקטגוריות נפרדו: יבוא, ייצוא, מסחר ושירותים: "על פי סעיף זה מדובר למעשה בחמש קטגוריות נפרדות יבוא, סטונות, שירותים, יצוא, סוכני סחר חוץ. על פי סעיף 7 לחוק הפרשנות המלים "או", "אחר" או ביטוי דומה להן - להבדיל מן המפורט שלפניהן הן באות ולא להקיש לו, זולת אם יש עמן המלים "דומה" או "כיוצא בזה" או ביטוי אחר שמשמעו היקש.
על פי פסיקה מקדמת דנא של בית המשפט העליון יש מקרים בהם יש לקרוא את וו החיבור כ-"או" כדוגמת "מכה אביו ואימו מות יומת" ויש מקרים בהם יש לקרוא את המילה "או" כ-וו החיבור.
בצו ההרחבה נקבע כי הצוו יחול על – "כל העובדים והמעבידים בענפי היבוא, היצוא והמסחר בסיטונאות, ובשירותים ובענפים המפורטים בנספח מס' 1 להסכם הקבוצי, שמספרו 7010/77, במחוזות תל-אביב והמרכז, למעט עובדים שתנאי עבודתם הוסדרו או יוסדרו בהסכמים קבוציים, ומעבידיהם". בנספח 1 להסכם הקבוצי פורטה רשימת ענפים שעליהם חל ההסכם ומכוחו גם צו ההרחבה.
לצורך בחינת השאלה האם יש לסווג פעילות כלכלית לענף זה או אחר מקובל השמוש בסווג האחיד של ענפי הכלכלה וכן בסווג האחיד של משלחי היד של הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה והם בגדר ידיעה שיפוטית ומפורסמים באופן רישמי.
עד הנתבעת העיד כי הנתבעת מספקת אביזרים לנגררים, לצה"ל, למשרד הבטחון ולנמל אשדוד וכן מספקת להם מיגון, מילוי ודיפון צמיגים (עמ' 10 לפ' שורות 4 – 5 לעדות אלדד חמישה).
...
לטענת הנתבעת, דין התביעה להידחות על הסף מכמה טעמים: לא ניתן הסבר באשר לגובה הסכום הנתבע; שיהוי בהגשתו; צו ההרחבה אינו חל על הנתבעת.
סוף דבר: התביעה מתקבלת.
הנתבעת תשלם לתובע סך של 16,800 ₪ בתוספת מע"מ כדין.
כמו כן, הנתבעת תשלם לתובע שכ"ט עו"ד בסך 2,000 ₪ והוצאות משפט בסך 500 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

ברע"פ 2413/99 גיספן נ' התובע הצבאי הראשי, פ"ד נ"ה(4) 673, בית המשפט העליון נידרש לשאלת תוקפו של מאסר על תנאי שהוטל בבית דין צבאי, בו נקבעה תקופת תנאי ארוכה מזו הקבועה בחוק.
בסופו של דבר, בית המשפט הסתמך על תורת הבטלות היחסית ונתן תוקף למאסר על תנאי שהוטל כאמור, תוך צימצום תקופת חלותו, ואמר בהקשר זה בין היתר את הדברים הבאים- "ברור כי לא כל טעות, ואפילו לא כל הפרה מהותית של הדין, גוררות בטלות. יש להבדיל בין עצם הפגם לבין תוצאות הפגם. שיקולים שונים, ובכלל זה שיקולים של צדק אישי ואנטרס צבורי, עשויים להשפיע על התוצאה ואף למנוע ביטול החלטה פגומה... המשמעות העיקרית של תורת הבטלות היחסית היא שבכל מקרה שבו נפל פגם משפטי, אם בפסק-דין של בית-משפט ואם בהחלטה של רשות מינהלית, בגדר הסמכות או מחוץ לסמכות, יש לבדוק את נסיבות המקרה, בראש ובראשונה את מהות הפגם, ולהתאים את הסעד שיינתן על-ידי בית-המשפט לכל הנסיבות. ...אכן, המציאות מורכבת, והתפיסה המסורתית שלפיה כל חריגה מסמכות מובילה לבטלות מוחלטת אינה הולמת את המציאות; היא מיתעלמת מן המיוחדות של כל מקרה. מבחינה זאת אפשר לדמות אותה לכלל שיקבע כי כל מי שהורשע בגניבה דינו יהיה מאסר שלוש שנים בלי להיתחשב בנסיבות המיוחדות של הנאשם או של המקרה. אמנם כלל כזה יהיה בו מן הוודאות, אך לא יהיה בו מן הצדק, והוא אף לא ישרת את טובת הציבור. לעומת זאת תורת הבטלות היחסית מתייחסת למיוחדות של כל מקרה. לצורך זה היא מפרידה בכל מקרה בין הפגם לבין הסעד, ומתאימה את הסעד לא רק לפגם, אלא גם לנסיבות אחרות של המקרה. תורה זאת עושה אינדיווידואליזציה של הסעד. בכך היא גם משקפת את הדין המצוי וגם מבטאת את הדין הרצוי... זוהי המשמעות העיקרית של תורת הבטלות היחסית, שהנפקות של פגם או הסעד שיינתן בגין הפגם תלויים במהות ובחומרה של הפגם ובנסיבות נוספות של המקרה הנידון... תורת הבטלות היחסית חלה, על-פי ההיגיון, התכלית והפסיקה, גם על פגם של חריגה מסמכות. אמנם מקובל לומר כי חריגה מסמכות היא פגם חמור במיוחד. אכן, כך הדבר במקרים מסוימים, אך לא בכל המקרים. יש סוגים וגוונים של חריגה מסמכות. בהתאם, יש מקרים שבהם החריגה מן הסמכות אינה אלא פגם קל, אפשר אפילו פגם טכני, שלא גרם עוול. אין זה סביר או רצוי שהנפקות של חריגה מסמכות תהיה זהה במקרה קל כמו במקרה חמור. הנפקות של פגם צריכה להיות הולמת את חומרת הפגם... גם במסגרת הסמכות הפונקציונאלית קיימים סוגים וגוונים של חריגה מסמכות בדרגות חומרה שונות, ולכן גם במסגרת הסמכות הפונקציונאלית ייתכן כי התוצאה של חריגה מסמכות תהיה שונה ממקרה למקרה. הינה כך אמרה השופטת ביניש בבג"ץ 7053/96 אמקור בע"מ נ' שר הפנים [12], בעמ' 203: "פגמים הנופלים במעשי הרשות אינם עשויים מעור אחד; יש בהם פגמים קלים או אפילו זניחים, ויש פגמים חמורים וחמורים ביותר. התוצאה המתבקשת מפגמים שנפלו במעשה המינהל שונה היא בהתאם לטיבו של הפגם, ולא הרי פגם היורד לשורש הסמכות כפגם אחר בהליך. כך הדבר במשפטנו המנהלי משכבר הימים, ובמיוחד כך הדבר מאז התפתחה בפסיקתנו הגישה שלפיה בכל הליך של ביקורת שיפוטית מבחינים אנו בין הפגם לבין התוצאה המשפטית המתבקשת ממנו. התוצאה – הסעד הניתן עקב קיומו של הפגם – לא בהכרח תביא לביטול המעשה המנהלי או לביטול מכול וכול של תוצאותיו, גם מקום שהפגם הוא מהותי ויורד לשורשם של דברים. לעניין התוצאה ייבחנו בנוסף לפגם עצמו גם הנסיבות הקשורות בבטול המעשה המנהלי..."..
12.8.13) בית המשפט קבע כי היתר שניתן לבניית פרוייקט מסוים אינו עומד בדרישות הדין ובכל זאת לא הכריז על פסלות ההיתר, בהסתמך על דוקטרינת התוצאה היחסית, עליה אמר בין היתר את הדברים הבאים - "עיקרון התוצאה היחסית (או הבטלות היחסית) שאומץ בהלכה הפסוקה מבחין – כידוע – בין הפגם שנפל במעשה המנהלי לבין תוצאות הפגם, ומקנה לבית המשפט גמישות גדולה בבחירת הסעד המתאים בהיתחשב באופיו של הפגם ובנסיבות העניין (ראו: עע"ם 8531/10 זכאי נ' משרד הבטחון, [פורסם בנבו] פסקה 13 וההפניות שם (28.11.2011)). בנסיבות המתאימות, יכול בית המשפט להצהיר כי הסדר מסוים יישאר על כנו על אף הפגם שנפל במעשה המנהלי. כך למשל פעל בית המשפט מקום שבו מצא, בין היתר, כי "אי-החוקיות [...] אינה טבועה במהות המצב הקיים; היא בגדר מעוות שיוכל לתקון" (בג"ץ 551/99 שקם בע"מ נ' מנהל המכס והמע"מ, פ"ד נד(1) 112, 120 (2000)), ומקום שבו נמצא כי אין מדובר ב"הפרה בוטה ומכוונת של הדין" (בג"ץ 10/00 עריית רעננה נ' המפקחת על התעבורה מחוזות ת"א והמרכז, פ"ד נו(1) 739, 757-756 (2001)).
...
בסופו של דבר, בית המשפט הסתמך על תורת הבטלות היחסית ונתן תוקף למאסר על תנאי שהוטל כאמור, תוך צמצום תקופת חלותו, ואמר בהקשר זה בין היתר את הדברים הבאים- "ברור כי לא כל טעות, ואפילו לא כל הפרה מהותית של הדין, גוררות בטלות. יש להבדיל בין עצם הפגם לבין תוצאות הפגם. שיקולים שונים, ובכלל זה שיקולים של צדק אישי ואינטרס ציבורי, עשויים להשפיע על התוצאה ואף למנוע ביטול החלטה פגומה... המשמעות העיקרית של תורת הבטלות היחסית היא שבכל מקרה שבו נפל פגם משפטי, אם בפסק-דין של בית-משפט ואם בהחלטה של רשות מינהלית, בגדר הסמכות או מחוץ לסמכות, יש לבדוק את נסיבות המקרה, בראש ובראשונה את מהות הפגם, ולהתאים את הסעד שיינתן על-ידי בית-המשפט לכל הנסיבות. ...אכן, המציאות מורכבת, והתפיסה המסורתית שלפיה כל חריגה מסמכות מובילה לבטלות מוחלטת אינה הולמת את המציאות; היא מתעלמת מן המיוחדות של כל מקרה. מבחינה זאת אפשר לדמות אותה לכלל שיקבע כי כל מי שהורשע בגניבה דינו יהיה מאסר שלוש שנים בלי להתחשב בנסיבות המיוחדות של הנאשם או של המקרה. אמנם כלל כזה יהיה בו מן הוודאות, אך לא יהיה בו מן הצדק, והוא אף לא ישרת את טובת הציבור. לעומת זאת תורת הבטלות היחסית מתייחסת למיוחדות של כל מקרה. לצורך זה היא מפרידה בכל מקרה בין הפגם לבין הסעד, ומתאימה את הסעד לא רק לפגם, אלא גם לנסיבות אחרות של המקרה. תורה זאת עושה אינדיווידואליזציה של הסעד. בכך היא גם משקפת את הדין המצוי וגם מבטאת את הדין הרצוי... זוהי המשמעות העיקרית של תורת הבטלות היחסית, שהנפקות של פגם או הסעד שיינתן בגין הפגם תלויים במהות ובחומרה של הפגם ובנסיבות נוספות של המקרה הנדון... תורת הבטלות היחסית חלה, על-פי ההיגיון, התכלית והפסיקה, גם על פגם של חריגה מסמכות. אמנם מקובל לומר כי חריגה מסמכות היא פגם חמור במיוחד. אכן, כך הדבר במקרים מסוימים, אך לא בכל המקרים. יש סוגים וגוונים של חריגה מסמכות. בהתאם, יש מקרים שבהם החריגה מן הסמכות אינה אלא פגם קל, אפשר אפילו פגם טכני, שלא גרם עוול. אין זה סביר או רצוי שהנפקות של חריגה מסמכות תהיה זהה במקרה קל כמו במקרה חמור. הנפקות של פגם צריכה להיות הולמת את חומרת הפגם... גם במסגרת הסמכות הפונקציונלית קיימים סוגים וגוונים של חריגה מסמכות בדרגות חומרה שונות, ולכן גם במסגרת הסמכות הפונקציונלית ייתכן כי התוצאה של חריגה מסמכות תהיה שונה ממקרה למקרה. הנה כך אמרה השופטת ביניש בבג"ץ 7053/96 אמקור בע"מ נ' שר הפנים [12], בעמ' 203: "פגמים הנופלים במעשי הרשות אינם עשויים מעור אחד; יש בהם פגמים קלים או אפילו זניחים, ויש פגמים חמורים וחמורים ביותר. התוצאה המתבקשת מפגמים שנפלו במעשה המינהל שונה היא בהתאם לטיבו של הפגם, ולא הרי פגם היורד לשורש הסמכות כפגם אחר בהליך. כך הדבר במשפטנו המינהלי משכבר הימים, ובמיוחד כך הדבר מאז התפתחה בפסיקתנו הגישה שלפיה בכל הליך של ביקורת שיפוטית מבחינים אנו בין הפגם לבין התוצאה המשפטית המתבקשת ממנו. התוצאה – הסעד הניתן עקב קיומו של הפגם – לא בהכרח תביא לביטול המעשה המינהלי או לביטול מכול וכול של תוצאותיו, גם מקום שהפגם הוא מהותי ויורד לשורשם של דברים. לעניין התוצאה ייבחנו בנוסף לפגם עצמו גם הנסיבות הקשורות בביטול המעשה המינהלי..."..
ואולם, בסופו של דבר, הפקדת התכנית על ידי הוועדה המקומית מילאה את ייעודיה ולא פגמה כהוא זה באפשרות הציבור לדעת על דבר התכנית ולהתנגד לה וגם לא פגעה בזכות מהותית כלשהי של העותרת.
אינני מקבל את הטענה.
בהתחשב בטיב החריגה מהסמכות, במהות "אי החוקיות" שהיתה כרוכה בכך, בהשפעת המעשה שנעשה תוך חריגה מסמכות על זכויות העותרת ועל זכויות הציבור בכלל, במהות הפרויקט וחשיבותו הציבורית, ובצורך לעשות צדק יחסי עם כל הגורמים הרלוונטים, אינני נעתר לעתירה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עמ"נ 42430-01-20 יפה ואח' נ' קבוץ צרעה בפני כבוד השופט אברהם רובין המערערים 1. אורי יפה 2. טלי יפה ע"י ב"כ עו"ד יעל פרי המשיב קבוץ צרעה ע"י ב"כ עו"ד עומר כהן פסק דין
מכוח הכלל של השתק עילה מושתקים הצדדים מלטעון לא רק טענות שנטענו והוכרעו בהתדיינות קודמת שנסבה על אותה עילה, אלא גם טענות שניתן היה להעלותן בהתדיינות הקודמת, שכן חובה על בעל הדין לרכז בהליך אחד, ככל שהדבר ניתן מבחינת סדרי הדין, את כל טענותיו בקשר עם אותה עילה (ראו: בג"ץ 5193/18 ועד תושבי הכפר אלח'אן אלאחמר נ' מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, פסקה 12 (5.9.18); בג"ץ 1217/15 מ.ד יהונתן בניה ופיתוח בע"מ נ' שר הבטחון, פסקה 12 לחוות דעתה של השופטת מ' נאור (23.6.15); בג"ץ 5011/13 סיני ליבל נ' היועץ המשפטי לנציבות שירות המדינה, פסקה 7 לחוות דעתה של השופטת א' חיות (31.3.14); בג"ץ 9060/08 עבד-אלג'אני יאסין ח'אלד עבדללה נ' שר הבטחון פסקה 5 לחוות דעתו של השופט א' גרוניס (7.5.12)).
כעקרון, כוחו של הכלל בדבר מעשה בית דין יפה גם בהליכים המתקיימים לפני בית המשפט הגבוה לצדק ובתי המשפט לעניינים מנהליים, וכן בהליכים המתקיימים לפני גופים מנהליים בעלי סמכויות מעין שיפוטיות, זאת להבדיל מגופים מנהליים שאינם מפעילים סמכויות מעין שיפוטיות ( י' רוזן –צבי ההליך האזרחי (2015) עמ' 658-651 (להלן – "רוזן-צבי"); בג"ץ 3785/06 ד' ס' נ' מפכ"ל משטרת ישראל (25.9.06); בג"ץ 3731/95 סעדיה נ' לישכת עורכי הדין (19.6.95); בג"ץ 20/64 "המסייר" בע"מ נ' המפקד על התעבורה, פ"ד יח(3) 245, 250 (1964); בג"ץ 3227/09 ועד מישפחות הקבורים בבית הקברות מאמן אללה (ממילא) נ' רשות העתיקות (23.12.09); בג"ץ 4800/19 וועד שכונת צור באהר נ' מנהל קשת צבעים (הגדר), פסקה 7 לחוות דעתו של השופט ע' גרוסקופף (22.9.19)).
רוזן צבי מציין בספרו, כי השיקולים שיש להביא בחשבון לעת בחינת האפשרות של סטייה מטעמי צדק מהכלל של מעשה בית דין, הם שלושה: "הראשון, מידת השיכנוע של בית המשפט בדבר צדקת טענותיו של בעל הדין; השני, עוצמת הפגיעה בבעל הדין שכנגדו מבקשים להחיל את ההשתק אם לא תנתן לו האפשרות להציג את עניינו פעם נוספת בפני ערכאה שיפוטית; השלישי, מידת אשמו של בעל הדין לחוסר יכולתו למצות את הדיון בעילה במסגרת ההיתדיינות הראשונה. בין הרכיבים הללו מתקיימים יחסי גומלין..." (שם, בעמ'535).
...
יוצא אם כן, שבכל הנוגע למערערת המצב פשוט וברור – השתק העילה מונע ממנה לטעון טענות שהיא טענה בפועל בהליך הקודם, ואין שום שיקול של צדק היכול להצדיק סטייה ממסקנה זו. ב"כ המערערים טוענת כי אף אם נטענו על ידי המערערת אותן טענות בהליך הקודם, הרי שאין בכך כדי לחסום אותה מלטעון אותן שוב בהליך הנוכחי, כיוון שהן לא זכו להתייחסות לגוף העניין בהליך הראשון.
ובכל זאת, סבורני כי בעניינו של המערער מתקיימים טעמים המצדיקים לסטות מהכלל של השתק עילה.
ודוקו, בסופו של דבר טענה זו לא נבחנה עד כה לגופה, אמנם בשל מחדלו של המערער, ודומה כי מפאת חשיבותה יש לדון בה. בשולי הדברים יצוין, כי המערערים טענו בחצי פה (סעיפים 1.8 ו- 4.23 להודעת הערעור), כי עוזר הרשם נעתר לבקשת הקיבוץ לדחות את תביעתם מחמת מעשה בית דין, מבלי שניתנה להם הזדמנות להגיב לכך.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו