בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים
ת"צ 9925-01-13 בינת סמך (אאוטסורסינג) בע"מ נ' עריית גבעתיים
בפני
כב' השופטת מרים סוקולוב
התובעת:
(המבקשת):
בינת סמך (אאוטסורסינג) בע"מ
ע"י ב"כ עוה"ד דוד גואטה ואייל ראובן ולנר
-נ ג ד-
הנתבעת:
(המשיבה):
עריית גבעתיים
ע"י ב"כ עו"ד תמר לרנר
החלטה
גם הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב) התשמ"ג - 1992, הצעת החוק 2143 עמ' 8 ו-9, קובעת, כי השרים יוכלו לקבוע את "שיטת חישוב השטחים". לטענת ב"כ המשיבה, חוק ההסדרים קבע כי ארנונה תוטל לפי יחידת שטח בלבד, (ולא לפי מספר חדרים או יח"ד), והשאיר לשרים את הסמכות לקבוע את שיטת החישוב.
המשיבה לא חדלה מגביית החובות הלא חוקיים, זאת בנגוד להילכת בית המשפט בת"צ 27755-06-11 איריס אדרי נ' מועצה מקומית שוהם (פורסם בנבו); ת"צ 10192-02-11 אלי מרגלית נ' קדימה – צורן (פורסם בנבו).
כפי שצוין על-ידי המשיבה, חוק ההסדרים במשק המדינה, (תקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב), בטל את סעיף 274 ב' לפקודת העיריות ואת האפשרות לגבות ארנונה לפי מספר חדרים, וקבע בסעיף 8 לחוק כי הארנונה תחושב לפי יחידת שטח, וכי השרים יקבעו בתקנות כללים בדבר אופן חישוב שיטחו של נכס, וכך נקבע:
"(א) מועצה תטיל ככל שנת כספים ארנונה כללית על הנכסים שבתחומה שאינם אדמת בנין: הארנונה תחושב לפי יחידת שטח בהתאם לסוג הנכס, לשימושו ולמקומו, ותשולם בירי מחזיק בנכס.
סעיף 9(ב) לחוק תובענות ייצוגיות קובע כי:
"בית המשפט לא יאשר תובענה ייצוגית כתביעת השבה נגד הרשות, אם הרשות הודיעה כי תחדל מהגביה (ההדגשה אינה במקור- מ.ס.) בשלה הוגשה הבקשה לאישור והוכח לבית המשפט כי היא חדלה מהגביה כאמור לכל המאוחר במועד הקובע."
הינה כי כן, במקרה נשוא הדיון המשיבה הצהירה שהחדילה תחול גם ביחס לחובות העבר וכי לא תנקוט בהליכים לגביית חובות העבר בגין חלקי מ"ר (ראה: פרוטוקול מיום 05.05.13 וסע' 9-8, 24 לסיכומי המשיבה).
...
ראה, ת.מ. 111/09 משה גנץ נ' עיריית לוד :
"בנסיבות הענין ,מאחר שהעירייה הודיעה על נכונותה העקרונית לחדול מהגבייה נושא הבקשה במסגרת המועד הקובע, ומאחר שמאותו מועד הצדדים באו בדברים בניסיון להגיע להסדר כולל שיכלול בין היתר הסכמה כיחס למועד הקובע לחדילת הגבייה, ולשכר הטרחה וגמול לתובע ולבא כוחו, היה מקום להאריך את המועד למסירת הודעת העירייה על חדילת הגביה - עד למועד בו נמסרה הודעה זו בפועל."
באשר לטענת המבקשת לפיה, אין לאשר את החדילה עקב "אי מחיקת חובות העבר", מצאתי כי אין ממש בטענה זו ודינה להידחות.
ובלשון פסק הדין:
"עם זאת אני סבורה כי נוכח מטרות החוק ולשונו של סעיף 9 יש לפרש את החוק באופן שהודעת החדילה (שיש בה הודאת בעל דין כי הגבייה לא חוקית...מחייבת את הרשות להפסיק את הגבייה נושא הודעת החדילה. אין לטעמי כל הגיון לקבוע ש"חובות" עבר ניתנים לגבייה, מה גם שלמשלמים תעמוד מן הסתם תביעת השבה בגין סכומים אלה.
לאור כל האמור לעיל, ניתנת למבקשת רשות לתקן את הודעת החדילה שלה ברוח האמור בהחלטה דנן דהיינו, על ידי עיגול חלקי המטרים הרבועים של שטחי הנכסים כלפי מטה, וליתן הודעה על כך לבית המשפט תוך 7 ימים ממועד קבלת ההחלטה דנן ולא - תאושר התובענה כייצוגית.