"כאשר מוגשת תובענה כספית, נקבעת הסמכות לפי הסכום, תהא אשר תהא העילה, ואין נפקא מינא, אם נושא הסיכסוך נוגע לעניין שהיה מצוי בסמכותו הייחודית של בית-משפט אחר, אילו נתבע בגינו סעד המתייחס במישרין לאותו עניין: ע"א 294/65 [1]; וכידוע, לא קיבל בית-משפט זה, לעניין הסמכות העניינית, את מבחן זהות השאלה שבמחלוקת וקבע, שהמבחן היחיד, הקובע לעניין זה, הוא מבחן הסעד: ע"א 510/82 [2]. זהו הדין, מקום שבו נתבע סכום כסף בעילה של שימוש או חזקה במקרקעין: ע"א 89/63 [3], ואין נפקא מינא לדינא, אם עילתה של התובענה נולדה בתחום המשפט המנהלי, שגם במקרה כזה אין מדובר אלא ב"תביעה אזרחית", שהסמכות לידון בה נקבעת לפי סכום התביעה, ומי שתובע כסף אין לומר עליו שתביעתו היא "כסוי" לדבר אחר.
על כן, כאשר הסעד המבוקש בתובענה נגד החלטת רשות, לרבות בעינייני ארנונה, הוא סעד כספי (השבה), אזי מוקנית הסמכות העניינית לידון בתובענה לבתי המשפט האזרחיים בהתאם לסכום התביעה, גם אם בירורה כרוך בתקיפה עקיפה של החלטת הרשות המקומית.
...
לפיכך, אילו הגישה המבקשת את תביעתה על דרך של עתירה לבג", קרוב לוודאי שהייתה נדחית בגלל מציאותו של סעד חלופי: ע"א 184/56 [5]" (רע"א 483/88 מפעלים פטרוכימיים בע"מ נ' מדינת ישראל –אגף המכס והבלו, (9.8.90) (להלן: "ענין מפעלים פטרוכימיים")).
לעניין מבחן הסעד נקבע כדלקמן:
"במוקד המחלוקת מצוי הסעד שנתבע על ידי המבקשות – סעד כספי. השאלה היא האם מבחן הסעד הוא מבחן חותך, החורץ את גורל הסמכות העניינית לבדו בכל מקרה ומקרה, או שלעיתים אף במסגרת תובענה לסעד כספי יש להוסיף ולבחון את מהות התובענה, שמא מדובר בתובענה מינהלית בעור תובענה אזרחית. ודוקו, כלל גדול בסמכות עניינית בתביעה אזרחית הוא מבחן הסעד. כך עולה מסעיף 51 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב][ התשמ"ד – 1984. ענינינו אפוא לחריג".
כן נקבע כי: "... גם כאשר מדובר בתובענה לסעד כספי, עדיין יש להוסיף ולבחון האם מדובר, הלכה למעשה, בתקיפה ישירה של ההחלטה המינהלית – שאותה יש לבצע בערכאה מינהלית – או שהתקיפה היא אכן עקיפה, ויכולה להיעשות בבית המשפט האזרחי".
לאחר עיון בפסקי הדין בענין גליק ובעניין בדרה גולן, אני סבורה כי לא ניתן לגזור גזירה שווה מהאמור בהם לענייננו.
לאור האמור, אני קובעת כי לבית משפט זה סמכות עניינית לדון בתובענה ובקשת הנתבעת נדחית.