מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות עניינית של בית משפט מחוזי במקרקעין

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים רע"א 51311-05-22 לויאן ואח' נ' רשות הפיתוח -עפ"י הגדרתה בחוק רשות הפיתוח ואח' לפני כב' השופטת אביגיל כהן, סגנית נשיא המבקשים 1. ניסן לויאן 2. אסתר לויאן ע"י ב"כ עו"ד חנן כהן המשיבים 1. רשות הפיתוח -עפ"י הגדרתה בחוק רשות הפיתוח 2. עמידר-החברה הלאומית לשיכון עולים 3. רשות מקרקעי ישראל. 4. ועדה מקומית לתיכנון ובניה תל אביב החלטה
כב' השופטת בלכר בפסק דינה מיום 20.12.21 מחקה התביעה, שכן קבעה כי אין סמכות עניינית לבית המשפט המחוזי.
...
לאחר עיון בטענות המבקשים מצאתי כי יש לדחות את בקשת רשות הערעור ללא צורך בתשובה .
לסיכום: א) לפיכך, לאור האמור לעיל, נדחית בקשת רשות הערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ההבחנה בין זכות קניינית לזכות אובליגאטורית לצורך קביעת הסמכות העניינית נדונה רבות בפסיקה ונקבע לא אחת שיש לבצע בחינה לכאורית של מהות הזכויות הנדונות, ועל יסוד זאת לקבוע אם התביעה נוגעת למקרקעין, שאזי מקומה בבית משפט מחוזי – יהא שוויה אשר יהא, או שהיא נוגעת לזכויות חוזיות שאז בית המשפט המוסמך הוא לפי שווי הזכות.
נפסק כי בסמכותו הייחודית של בית המשפט המחוזי נימצאות שאלות הנוגעות לביטולו, לתוקפו ולאכיפתו של חוזה מכר מקרקעין [ראו ע"א 476/88 אשתר נ' נפתלי, פ"ד מה(2); רע"א 7451/10 נבון יפתח נ' אדם אורן ואח' (פורסם במאגרים), 27.03.2012].
...
החלטתי איננה ניתנת בבקשה זו. בין הטענות שהועלו בכתב התשובה, טענה המבקשת כנגד סמכותו העניינית של בית המשפט המחוזי לדון בתובענה.
סופו של דיון, המשיבה מבקשת במסגרת המרצת הפתיחה לקבל סעד לביטול הסכם מכר, כאשר בחינת אותו הסעד מובילה למסקנה לפיה אין מדובר בתביעה בדבר "אחזקה או שימוש במקרקעין או בדבר חלוקת השימוש בהם" כלשון סעיף 51(א)(3) הנ"ל, אלא בתביעה הנוגעת להתחייבות המבקשת להעביר למשיבה זכות קניינית שזו "תביעה אחרת" הנוגעת למקרקעין, ועל כן הסמכות לדון בה מסורה לבית המשפט המחוזי, בענייננו בית המשפט המחוזי בתל אביב לאור מיקום המקרקעין בבני ברק.
ההבחנה בין זכויות אובליגטוריות ביחס למקרקעין לבין זכויות קניין "עשויה לעודד תילי תילים של קושיות, שיש בהן כדי לסבך את מבחן הסעד..." [ראו ה"פ (חי') שרה שוויצר נ' אילן רפאל (פורסם במאגרים)], וייתכן ובהינתן נסיבה אחרת לכאן או לכאן הכרעתי הייתה שונה, אלא שסיכומם של דברים לאחר בחינתם המדוקדקת הנם כי בענייננו ביקשה המוכרת (המבקשת) למכור לקונה (המשיבה) את מה שיש לה, חלקים הרשומים בבעלותה במקרקעין המקנים לה מכח תב"ע, הסכם שיתוף וטבלת החלוקה הרשומים גם הם בלשכת רישום המקרקעין, ומקנים בסופו של דבר את הזכות ליחידה משרדית רעיונית ובנוסף חלקים מסוימים מהמקרקעין עצמם.
סוף דבר: לאור האמור לעיל, אני דוחה את הבקשה וקובעת כי הסמכות העניינית לדון בתובענה מוקנית לבית המשפט המחוזי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

דבר זה לא ניתן לקבל, שכן בית משפט זה אינו יושב כערכאת ערעור על פסקי דין של בית משפט לעינייני מישפחה; כל השגה על פסקי הדין החלוטים של בית משפט לעינייני מישפחה, לרבות תביעה לביטול פסק הדין מחמת תרמית, או עקב ראיות חדשות שהתגלו לאחר מתן פסקי הדין, יש להגיש לבית משפט לעינייני מישפחה ולא בפני בית משפט זה, הנעדר סמכות עניינית לידון בכך.
לענין הגשת בקשה "בדקה ה-90", כבר ציין בית המשפט העליון ב-רע"א 1075/22 עוייס פאדי נ' ‏Khalid Nasser Alghafly, פסקה 7 (23.2.22) כדלקמן: "למעלה מן הצורך, יצוין כי דין הבקשה, ככל שניתן להבינה גם כבקשה לעיכוב ביצוע החלטותיו של בית המשפט המחוזי, להדחות, בשים לב לעיתוי הגשתה. נקבע לא אחת כי הגשת בקשה בשיהוי כבד וב"דקה ה-90" עשויה כשלעצמה להצדיק את דחייתה, וזאת בשל הקושי בקבלת החלטה מושכלת בסד זמנים קצר ובשל החשש מפני פגיעה בזכויות המשיבים (ראו: רע"א 2686/17 בבייב נ' כונס הנכסים הרישמי (26.3.2017); רע"א 6465/18 מימון נ' הומינר, פסקה 2 (17.12.2018); ע"א 2258/19 טרצ'יצקי נ' הסתדרות העובדים הכללית החדשה, פסקה 4 (27.3.2019)).
משעסקינן במקרה דנן בתביעה לאכיפת הסכם מכר מקרקעין, הנכללת בגדר "תביעות אחרות הנוגעות למקרקעין" (סעיף 51(א)(3) סיפא לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 – להלן: "חוק בתי המשפט"), יש לומר כי הסמכות העניינית לידון בה נתונה לבית משפט זה (ראו גם סעיף 40(1) לחוק בתי המשפט).
...
בכל אופן, דין הבקשה דחיה אף לגופם של דברים.
במצב דברים זה, משנדחתה טענת העדר הסמכות העניינית, ומשלא ניתן לקבוע כבר כעת שאין לתובעים סיכויי כלל לזכות בתביעתם (ולו גם מהטעם של עסקאות נוגדות, כמצויין בתגובת המשיבים המפורטת בסעיף 19(ה) לעיל), אין מקום להיעתר לבקשה לסילוק על הסף הנדונה.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, דין הבקשה לסילוק על הסף להידחות, וכך אני מורה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

כל יתר הסעדים שעניינם מקרקעין, כמו תביעה לאכיפת הסכם מקרקעין או ביטולו, הצהרה על זכות או העדר זכות במקרקעין, הם בגדר סמכותו העניינית של בית משפט מחוזי (ראו: רע"א 3899/20 אסעד נ' סמום, פסקה 9, 27.8.2020).
...
לאחר שבחן את הסעדים שנתבקשו בכתב התביעה הגיע בית המשפט (כב' השופט יונתן אברהם) בפסק דינו מיום 23.4.2018 לכלל מסקנה, כי הסעדים המבוקשים מצויים בסמכותם של בתי משפט שונים (בית המשפט לעניינים מינהליים ובית משפט שלום) והורה על דחית התביעה; לדבריו: "בחינת הסעדים ההצהרתיים הנדרשים (למעט ההצהרה על הפרת ההסכם) לפי מהותם ותכליתם מלמדת, כי מבוקשות בהן הצהרות לא רק לגבי מצב זכויותיהם של התובעים במישור הבעלות אלא ובעיקר, הצהרות לקביעת מצב תכנוני שונה מזה הרשום במירשם המקרקעין, וזאת לטענת התובעים, נוכח הפירוק ופסק הפירוק שאישר אותו ונוכח הטענה שהמצב התכנוני כיום עומד בניגוד לפסק הפירוק". כב' השופט אברהם הוסיף וקבע בפסקה 34 לפסק הדין: "באשר לסעד האחרון המבוקש הנוגע להצהרה על הפרת ההסכם, הרי משמדובר בהצהרה להפרת הסכם שעניינו איחוד וחלוקת מקרקעין ומשכך, מצוי עניינו בסמכות בית משפט השלום. לא יהיה מיותר לציין כי התובע הודיע כי הגיש במקביל תביעה לבית משפט השלום". תביעה שנייה שהוגשה על ידי התובעים ב- ת"א 48501-07-17 בבית משפט השלום בטבריה, שעניינה פירוק שיתוף בשלוש חלקות אשר נוצרו בעקבות הליך רישום של תשריט איחוד וחלוקה שקיבל תוקף של פסק דין, נמחקה בהתאם לפסק הדין מיום 24.9.2020 לפי בקשת התובעים, שקיבלו את המלצת בית המשפט.
כפי שהובהר לעיל, דעתי אינה כדעתה של כב' השופטת לכמן; אני סבור, נוכח ההפרות הנטענות כנגד הנתבעים בתור מי שלא עמדו בהתחייבויות שנטלו על עצמם בהסכם הפירוק ובעיקר נוכח סעד האכיפה המבוקש מכוחו של אותו הסכם, נתונה הסמכות העניינית לדון בתביעה עסקינן לבית משפט שלום, כפי שציין ובצדק השופט אברהם בפסקה 34 לפסק דינו.
בניגוד לטענתם של התובעים, כב' השופטת לכמן לא הורתה על העברת הדיון בתביעה ב- ת"א 1437-05-21 לבית משפט זה; לפי קביעתה: "בנסיבות העניין, לא מצאתי להורות על העברת הדיון בתביעה לבית המשפט המחוזי. סעיף 79(א) לחוק בתי המשפט אינו מחייב את ביהמ"ש להעביר את הדיון לביהמ"ש המוסמך אלא מעניק לו סמכות לעשות כן לפי שיקול דעתו. אני סבורה שיש למחוק את התביעה חלף העברתה, בהתחשב בפסק הדין שניתן בבית המפשט המחוזי ת.א. 56233-03-17 המצוין לעיל, בדבר הסמכות העניינית של בית המשפט לעניינים מינהליים בנוגע לסעדים שנדרשו שם". בנסיבות האמור, כאשר בית משפט השלום לא הורה על העברת הדיון בתביעה לבית משפט זה, אין תחולה לסעיף 79(ב) לחוק בתי המשפט, לפיו, "בית המשפט או בית הדין שאליו הועבר ענין כאמור, לא יעבירנו עוד". משמצאתי כי הסמכות העניינית לדון בתביעה נתונה לבית משפט שלום ולא לבית משפט זה, אני מורה על העברת הדיון בתביעה לבית משפט שלום במחוז הצפון, אשר ידון גם בבקשה 17 – לתיקון כתב התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

כל יתר הסעדים שעניינם מקרקעין, כמו תביעה לאכיפת הסכם מקרקעין או ביטולו, הצהרה על זכות או העדר זכות במקרקעין, הם בגדר סמכותו העניינית של בית משפט מחוזי (ראו: רע"א 3899/20 אסעד נ' סמום, פסקה 9, 27.8.2020).
...
לאחר עיון בנימוקי הבקשה והתשובות ולאחר שנתתי את דעתי לטענות הצדדים, באתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל.
אשר על כן, אני מקבל את בקשת המבקשים וקובע כי אין לבית משפט זה סמכות עניינית לדון בתובענה וכי סמכות זו נתונה לבית משפט שלום.
אני מחייב את התובעים יחד ולחוד לשלם למבקשים הוצאות משפט בגין הליך זה בסך 1,500 ₪ תוך 30 יום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו