מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות עניינית בתביעת לשון הרע בין עובד למעביד

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

בתאריך 30.06.19 הוצאה על ידי ההחלטה כדלקמן: "שני הצדדים יתנו עמדתם עד ליום 21.07.19 מדוע הסמכות העניינית לידון בתובענה זו אינה נתונה לבית הדין לעבודה, מאחר ומדובר בתביעת לשון הרע בין עובד לשעבר למעבידו". ב"כ הנתבעת הודיעה כי היא משאירה את ההחלטה לשיקול דעת בית המשפט.
...
מכל האמור לעיל נובע כי כל המבחנים שקבעה הפסיקה שפורטו בסעיף 11 לעיל – מתקיימים בענייננו.
לסיכום לאור כל האמור לעיל אני קובעת כי הסמכות העניינית לדון בתיק זה מצויה בידי בית הדין לעבודה.
לכל האמור לעיל אוסיף כי העברת התיק לבית הדין לעבודה לא צפויה לגרום לסחבת ולהוצאות כפי שטוען התובע.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

במסגרת כתב ההגנה העלה הנתבע, כטענת סף, בקשה לדחית התביעה על הסף בהיעדר סמכות עניינית לבית משפט זה לידון בה, נוכח טענתו כי לב לבה של התובענה הוא תביעת לשון הרע הנובעת מיחסי עובד-מעביד בין הצדדים וכי על פי הוראות סעיף 24(א)(1ד) לחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט – 1969 (להלן: "החוק") מצויה תובענה זו בסמכותו הייחודית של בית הדין לעבודה.
פיצול הדיון בין הערכאות ועיכוב ההליך בבית משפט זה דא עקא, התובענה אינה כוללת רק עילות תביעה של לשון הרע אלא גם עילות נזיקיות נוספות שלגביהן לא חל סעיף 24(א)(1ד) נוכח הסייג הקבוע בו, על פיו לבית הדין לעבודה תהיה סמכות ייחודית לידון בתביעות בין עובד למעסיק שעילתן ביחסי עבודה, לרבות השאלה אם היתקיימו יחסים כאלה – "למעט תובענה שעילתה בפקודת הנזיקין [נוסח חדש]". בסעיף 28 לכתב התביעה מיפרט התובע את עילות התביעה ונסיבות ביצוען, כאשר סעיפי משנה א' – ו' שבו עוסקים כולם בעילת התביעה בגין לשון הרע ובנסיבות בהן נטען כי פורסמה אותה לשון הרע באופן שלטענת התובע מוביל להגדלת סכום הפצוי המגיע לו, ועל כן כל הנובע מסעיפים אלה מצוי בסמכותו הייחודית של בית הדין לעבודה, כפי שקבעתי לעיל.
...
בכתב התשובה שהגיש התובע טען תחילה כי לא ניתן לעתור לסילוק על הסף בגדר כתב ההגנה ויש לעשות זאת בבקשה נפרדת ורק בשל כך דין העתירה להדחות, כן טען התובע כי מקרה זה אינו עומד במבחנים הנדרשים לצורך סעיף 24(א)(1ד) לחוק וכי מעשי הנתבע נעשו שלא במסגרת יחסי עובד-מעביד האמורים ולפיכך לבית משפט זה הסמכות לדון בתובענה.
שאלה דומה נדונה בבית המשפט העליון בפס"ד פי.או.אס. שם קבע בית המשפט כדלקמן (עמ' 519, השימוש בגופן שונה בחלק מן הציטוט קיים במקור) – "התשובה לשאלה אם יש מקום לפרשנות רחבה שתאפשר את ריכוז הדיון בתביעה הכוללת הן עילות שבסמכות ייחודית של בית-הדין האזורי לעבודה הן עילות שאינן בסמכותו היא שלילית. אין להסיק לעניין זה מהמגמה בדיני מעשה-בית-דין: לרכז תביעות שממילא נמצאות בסמכותה של ערכאה משפטית אחת. אף אם נניח שאינטרס הציבור בריכוז תביעות גובר, לעניין אחד, על זכות התובע לתבוע בנפרד עילות שבסמכות ערכאה משפטית אחת, רב המרחק עד למסקנה שהאינטרס הציבורי האמור גובר על חלוקת סמכויות שקבע המחוקק." בהמשך פס"ד פי.או.אס. נקבע (עמ' 521) – "אין מנוס אפוא מפיצול הדיון בתביעה הכוללת הן עילות שבסמכות הייחודית של בית-הדין האזורי לעבודה הן עילות שאינן בסמכותו, אם כי ניתן לעתים למזער את התוצאות השליליות של הפיצול על-ידי העלאת טענת "ענין תלוי ועומד" (lis alibi pendens), שלפיה בית-המשפט יכול – בהתאם לכללים החלים על דוקטרינה זו – להעמיד אחד מהדיונים.
" דומה כי הדברים יפים במדוייק לענייננו אנו וכי אין מנוס מפיצול הדיון, כעתירת הנתבע, בין בית משפט זה לבין בית הדין לעבודה באופן שתביעת לשון הרע של הנתבע תועבר לבית הדין לעבודה ואילו תביעתו בגין יתר העילות הנזיקיות תיוותר בבית משפט זה. בהנתן תוצאה זו יש לזכור כי לפחות חלק מן העילות הנזיקיות הכלולות בתביעת התובע שתיוותר בבית משפט זה, היינו – עילות התרמית והשקר המפגיע וייתכן כי גם הרשלנות והאיומים, מבלי לקבוע מסמרות בדבר בשלב זה – נשענות על אותה תשתית עובדתית אשר תתברר בבית הדין לעבודה במסגרת תביעת לשון הרע.
זאת ועוד, ייתכן כי חלק מן הממצאים העובדתיים אשר יקבע בית הדין לעבודה בהכרעתו ישליכו אף על הנסיבות הנוגעות לביצוע עוולת התקיפה הנטענת, או האזנת הסתר – אם תתוקן התביעה, נסיבות אשר ייתכן שתהיה להן השלכה גם על ההכרעות הדרושות ביחס לעילות התביעה שיוותרו להכרעת בית משפט זה. סיכום הפועל היוצא מן האמור לעיל במצטבר הוא כי אני מורה על פיצול התובענה באופן שתביעת לשון הרע הכלולה בכתב התביעה הנוכחי תועבר לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב והתביעה בגין העילות על פי פקודת הנזיקין תיוותר בבית משפט זה. לשם ביצוע ההחלטה האמורה יודיע תחילה התובע עד יום 20.12.18 האם בכוונתו לעתור לתיקון כתב התביעה לצורך הוספת עילת התביעה בגין האזנת הסתר הנטענת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

בין לבין, היתקבל תיקון בחוק בתי הדין שבמסגרתו נערכו שינויים בסמכות העניינית לדיון בתביעות לשון הרע בין עובד למעביד.
...
לטענת המבקשים, בית משפט זה נעדר סמכות עניינית לדון בתביעה זו, הואיל ועילת התביעה מקורה ביחסי עובד-מעביד, ומשכך יש לדחות את התביעה על הסף או לחלופין – להורות על העברתה לבית-הדין האזורי לעבודה בנצרת לו מוקנית הסמכות העניינית לדון בה. מר שיבלי יוסף (להלן: "התובע" או "המשיב" או "יוסף") הגיש בחודש 4/2011 כתב תביעה ע"ס מיליון ₪ (להלן: "ההליך הנוכחי").
עיקר טענות המבקשים לטענת המבקשים, דין התביעה להדחות על הסף מחמת מעשה בי-דין, מחמת העדר עילה, השתק, העדר סמכות עניינית, העדר יריבות או חסינות, וכן מאחר והתביעה הינה תביעה מופרכת, קנטרנית שנישומה בחסר והוגשה בחוסר תום לב, לרבות ניסוחה הקלוקל, שאינו מבהיר את עילותיה.
התובע יגיש כתב תביעה ביחס לעילה זו לבית הדין האזורי לעבודה תוך 14 יום מיום קבלת עותק החלטה זו. התביעה מכוח חוק איסור לשון הרע ביחס למשיבים 2 ו-3 תידון בפני מותב זה. לאור האמור לעיל, ומכוח סמכותי הקבועה בתקנות 101(א)(2) ו- 101(ב) לתקנות סדרי הדין האזרחי, תשמ"ד-1984 וכן סעיף 79 (א) לחוק בתי המשפט (נוסח משולב), התשמ"ד-1984, אני מורה על העברת הדיון בתובענה ביחס למבקשים אל בית הדין האיזורי לעבודה בנצרת.
כמו כן- אני מורה לתובע להגיש כתב תביעה מתוקן ביחס למשיבים 2 ו-3 לבית משפט זה, בתוך 30 ימים מיום קבלת עותק החלטה זו. הצדדים ישקלו התליית ניהול התביעה כאן עד להכרעה בתביעה בבית הדין האזורי לעבודה, בשים לב למסכת העובדתית והמשפטית העומדת בבסיס התביעה דנן, ולאחר ההכרעה בטענות ההשתק ומעשה בי-דין.
בשים לב לתוצאה אליה הגעתי, וקבלת הבקשה באופן חלקי בלבד, אני מחייב את התובע לשלם למבקשים הוצאות בקשה זו בסך 2,000 ₪, אשר ישולמו תוך 30 יום מיום קבלת עותק ההחלטה, שאם לא כן, יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מהיום ועד מועד התשלום המלא בפועל.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2012 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סמכותו העניינית של בית הדין האזורי לעבודה נקבעה בסע' 24 לחוק בית הדין לעבודה, שתכ"ט – 1969 כדלקמן: "(א) לבית דין איזורי תהא סמכות ייחודית לידון – (1) בתובענות בין עובד או חליפו למעביד או חליפו שעילתן ביחסי עובד ומעביד, לרבות השאלה בדבר עצם קיום יחסי עובד ומעביד ולמעט תובענה שעילתה בפקודת הנזיקין [נוסח חדש];...
על תכליתו של הסעיף, המרחיב את סמכותו של בית הדין לידון בעילות מכח חוק איסור לשון הרע, ניתן ללמוד מדברי ההסבר להצעת החוק: "לאחרונה החלה תופעה של הגשת תביעות לבתי המשפט האזרחיים, שעילתן לשון הרע בקשר ליחסי עבודה בין מעביד או נושא משרה אצלו לבין עובדיו או נציג ארגון עובדים. לאור הקשר המהותי של התביעות ליחסי עבודה מוצע...
...
מצאנו כי ניתן להגן על תזה שלפיה הסמכות נתונה לבית הדין לעבודה ומנגד, על כך שהסמכות נתונה לבית המשפט האזרחי.
בסיכומו של דבר, מכיוון שהתובע בחר להגיש את התביעה בבית הדין לעבודה ומכיוון שבבסיס היחסים בין הצדדים מצויים יחסי עובד ומעביד, מצאנו כי יש להותיר את התביעה בבית הדין לעבודה.
לאור האמור לעיל, הבקשה לסילוק על הסף נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לכן ברור כי הערכאה המתאימה לידון בתיק היא בית הדין האיזורי לעבודה בבת ים. באשר לטענות הנתבעת לעניין העידר סמכות עניינית – לבית הדין לעבודה יש סמכות ייחודית לידון בתביעות לשון הרע בין עובד למעסיק גם לאחר שיחסי העבודה התנתקו.
...
נביא את הודעת הדוא"ל במלואו: "אני מאשרת כי המורה אורלי אמיתי עבדה בבית הספר כמחנכת וקיבלה תפקיד נוסף זמני כרכזת תכנית מובילי פדגוגיה לצערי אורלי חרגה מסמכותה ונתפסה על ידי בזיוף חתימתי ולקחה שעות של רכזת אחרת לכיסה בשל כך היא הועברה מביהס לבית ספר אחר מפקח ביהס גבי אמסלם יודע על מעלליה וכן ממונים נוספים. בברכה עליזה בטש מנהלת בית הספר". טענות הנתבעת - המבקשת אין לבית הדין סמכות עניינית לדון בתביעה.
סוף דבר: בית הדין לעבודה הוא בעל הסמכות העניינית והמקומית לדון בתובענה בעילת לשון הרע בגין הודעת הדוא"ל ששלחה הנתבעת לגרוש של התובעת ביום 15.12.21.
טענת הנתבעת להעדר עילה תביעה נדחית גם היא.
חרף דחיית הבקשה אנו קובעים ששאלת ההוצאות תלקח בחשבון בתום ההליך.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו