מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות עניינית בתביעה של חברת ניהול נגד דייר בבית משותף

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה ת"א 61262-11-17 נציגות הבית המשותף קניון לב כרמיאל באמצעות נציגיה ואח' נ' חנית ניהול קניון כרמיאל בע"מ ואח' תיק חצוני: מספר תיק חצוני בפני כבוד השופט איל באומגרט המבקשות: 1. חנית ניהול קניון כרמיאל בע"מ 2. החברה לאחזקת קניון כרמיאל בע"מ ע"י ב"כ עו"ד פיק ואח' המשיבים: 1. נציגות הבית המשותף קניון לב כרמיאל 2. הרצל סרביאן 3. רוחמה בן עוליאל 4. גיל סולומון 5. חייטון סופיה 6. ראובן רוזין 7. זיו אורי 8.אהרון משיח ע"י ב"כ עו"ד רפאלי ואח' החלטה
טענת העידר סמכות עניינית: במסגרת תגובת המבקשות לתשובת המשיבים העלו המבקשות טענה נוספת, לפיה לבית משפט זה אין סמכות עניינית להדרש לתביעה, ככל שהיא מתייחסת לחברת הניהול או "המתחזק". לשם כך מפנות המבקשות לסעיף 51 לחוק בתי המשפט, [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 (להלן: "חוק בתי המשפט").
תשובת המשיבים: קיימת להם, מכוח סמכותם ותפקידם כנציגות הדיירים בקניון, זכות בדין להפסיק את פעולת המבקשות כחברת ניהול בקניון.
מאחר והמבקשת 2 אינה בעלת נכסים בקניון קיים ניגוד עניינים מובנה בין האינטרסים של חברת הניהול, כמייצגת בעלי החנויות, לבין האינטרסים של בעלי השליטה בה. קיימת מערכת חוזית מקפחת אשר הופרה על ידי המשיבות בכך שבחלוף עשרים שנה מחתימה על הסכמי המכר , בין היתר, לא קוימה ההיתחייבות לרשום את הקניון כבית משותף.
...
הבקשה לדחות את התביעה בשל העדר סמכות עניינית- נדחית.
מאחר ומרבית טענות המבקשות נדחו והן העלו טענות חדשות במסגרת תגובתן, תשלמנה המבקשות, ביחד ולחוד, למשיבים הוצאות הבקשה ושכ"ט עו"ד בסך של 7,500 ₪ (כולל מע"מ).
ישיבת קדם משפט נדחית ליום 30.5.19 שעה 13:00.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המבקשת, חברה בע"מ, שמר עמי סלע הוא ככל הנראה מנהל בה, עותרת למתן צו מניעה כנגד משיבים 1-7 שיאסור על כל דיספוזיציה או רישום בית משותף שנרכש על ידי חברת קשל"ט בע"מ, בכל הנוגע להצמדות של חלקים בבניין בחדרה הידוע כחלקה 131 בגוש 10036 להלן: "המקרקעין").
הואיל ומקבץ הדיור (דיור מוגן) נרשם כבית משותף (תת חלקה 131/23) והוצמדו לו הגג הצפוני ואף נרשמו הערות אזהרה של הרוכשים מקשל"ט, הרי שכל מי שזכותו הקניינית עלולה להפגע, זכאי להשמיע דברו.
לטענת המשיב 2 הואיל והטענה היא כי שיש להשיב את הרישום לקדמותו כפי שהיה ערב רישום הבית המשותף, ושעה שנטען שנחתמו חוזים מזויפים והוגשה תב"ע ללא חתימות הבעלים, הרי שהזכויות נוגעות למשיבה מס' 6 ולא למבקשת שהיא חברה בע"מ אחרת ונפרדת וככל שיש למר סלע טענות אישיות, עליו לפעול בהתאם לחוק החברות התשנ"ט-1999, פרק שלישי, באופן שתוגש בקשה למתן אישור להגשת תביעה נגזרת.
ככל שלמר סלע טענות כבעל מניות במשיבה מס' 6 מכוח היותו בעל מניות במבקשת 1, (ולא הוברר מיהם שאר בעלי המניות במבקשת) הרי שעליו לפעול במסגרת הגשת בקשה לתביעה נגזרת שתדון במחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בהתאם לסמכות עניינית ייחודית לאותה מחלקה בהתאם לפרק 3 לחוק החברות התשנ"ט- 1999 וכן דין הבקשה להיות מסולקת על הסף.
...
ככל שלמר סלע טענות כבעל מניות במשיבה מס' 6 מכוח היותו בעל מניות במבקשת 1, (ולא הוברר מיהם שאר בעלי המניות במבקשת) הרי שעליו לפעול במסגרת הגשת בקשה לתביעה נגזרת שתידון במחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בהתאם לסמכות עניינית ייחודית לאותה מחלקה בהתאם לפרק 3 לחוק החברות התשנ"ט- 1999 וכן דין הבקשה להיות מסולקת על הסף.
הבקשה לצו זמני למעשה זהה לסעד שמתבקש בתביעה העיקרית וגם מטעם זה יש לדחות את הבקשה שאחרת זכויות הצדדים יוכרעו לפני ליבוןהסוגיות שבמחלוקת.
מכל הטעמים לעיל, כל אחד כשלעצמו ובהצטברותם, דין הבקשה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

1) בפני בית המשפט מונחות שלוש בקשות לדיון והכרעה: בקשת הנתבעים לסילוק התביעה מפאת חוסר סמכות עניינית; בקשת הנתבעים לסילוק התביעה נגדם בשל חוסר יריבות; בקשה של התובעת לפי פקודת בזיון בית משפט (להלן: "הפקודה").
2) ההליך שלפנַי עניינו תביעה כספית על סך כ-450,000 ₪ שהגישה חברת תיחזוקה (שמוגדרת בסעיף 1 בכתב התביעה: "חברה הנותנת שירותי אחזקה וניהול בתי מגורים"), כנגד חברי נציגות הבית המשותף (להלן: "הנציגות").
מהות התביעה לא הוגדרה כדבעי בראש כתב התביעה, אך ממכלול הנטען בו, וכך גם כפי שעולה באופן ברור מהמחלוקות שבליבת ההליך, מדובר בתביעה אשר במהותה סיכסוך כספי קלסי בין חברת ניהול ותחזוקה של בתים משותפים לבין נציגי הדיירים (במקרה לפנינו לא הוגשה תביעה נגד "הנציגות" אלא רק נגד חברים בה) ביחס לתשלום חובותיהם לכאורה.
...
בע"א 3700/15 אורי רוט נ' מיכל עגנון, פסקה 23 (27.6.2016), נקבע בזו הלשון: "23. ואולם, יש מקום לבחון לצורך הדיון שלפנינו הוראת חוק רלבנטית נוספת, היא הוראת סעיף 72 לחוק המקרקעין. סעיף 72(א) לחוק המקרקעין מקנה למפקח, כאמור, סמכות ייחודית לדון בסכסוכים לפי חוק החיזוק. אני סבור, כי לשון סעיף זה היא רחבה וחד-משמעית, כפי שמיד אבהיר. לטעמי, נכונה טענת המשיבים, לפיה סעיף 72(ב) לאותו חוק מחדד את ייחודיותה של אותה סמכות. זאת משום שס"ק (ב) מלמד, שכאשר היה המחוקק מעוניין להקנות למפקח סמכות מקבילה לזו של בית המשפט המוסמך, הרי שהוא עשה כן בצורה מפורשת, כמו שעשה לגבי "סכסוך בין בעלי דירות בבית משותף בדבר הסגת גבול מצד בעל דירה לגבי דירה אחרת או לגבי הרכוש המשותף"..
24) לאחר שבחנתי בעיון רב את תוכן ההתכתבויות באמצעות הדואר האלקטרוני בין הצדדים שהעתקה צורף, וכן נתתי את דעתי לטענותיהם שהועלו ביחס לבקשה לפי הפקודה, סבורני כי קיימת מחלוקת עמוקה, עד כדי חוסר אמון מוחלט, ביחס למהימנות הסכומים שהתובעת הציגה לנתבעים לצורך שיפוי ותשלום.
שכן, לנוכח טענת הנתבעים בדבר קשיי הפירוט והשקיפות לכאורה של הסכומים מושא הקבלות שהועברו בעקבות ההחלטה, סבורני כי קיים קושי בבחינת ביצוע או אי-ביצוע ההחלטה על רקע האמור.
סיכום 32) הבקשה לפי הפקודה - נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הבקשה בבקשתם טוענים הנתבעים כי יש להורות על דחיית התביעה על הסף נוכח מעשה בית דין (השתק עילה) והִעדר סמכות עניינית, כפי שיפורט להלן: בשנת 2019 הגישה התובעת, כנציגות וועד הבית, תביעה בפני המפקח על רישום מקרקעין (להלן: "המפקח") כנגד מספר דיירים בבניין (שאינם הנתבעים בהליך זה, בעלי הזכויות ביחידות 3, 6, 9, 10 ו-12), ודרשה, בין היתר, סעד של סילוק יד מהרכוש המשותף (פינוי הנתבעת 3 מהמחסן המשותף ופינוי הדייר 10 משטח שאינו מיועד לחניה).
מוסיפים הנתבעים וטוענים, שעורך התצהיר, שהתובעת טענה כי הנתבעים מבקשים להחתים את דיירי הבניין עליו, הוא עו"ד שי אלמקייס המשמש כמנהל החברה המשכנת, ומי שאחראי על רישום הבית המשותף.
לנפקות השמטה זו ראו דברי פרופ' יששכר רוזן צבי (יששכר רוזן-צבי, הרפורמה בסדר הדין האזרחי: מורה נבוכים (2021), בעמ' 243-244): "תקנה 43 לתקנות החדשות אינה כוללת 'חוסר סמכות' כטעם לדחיית התביעה. נשאלת השאלה האם מדובר בלאקונה או שמא מדובר בהסדר שלילי, שיש לקרוא לתוך התקנות החדשות מתוך עקרונות היסוד. אני סבור כי במקרה זה מדובר בהסדר שלילי, וכי מחוקק המשנה בחר במכוון שלא להסמיך את בית המשפט לדחות תובענה מחמת חוסר סמכות. הסיבה לכך היא שדחייה של תביעה אך ורק משום שהוגשה לבית משפט שאינו מוסמך לידון בה נתפסה כבעייתית גם עובר לרפורמה בתקנות. בעייתיות זו מקורה בכך שטעות, ולו טעות מינורית, של התובע בבחירת הפורום שאליו הוגשה התביעה הייתה יכולה לחסום את דרכו בפני בירור התביעה לגופה, לא רק באותו הליך אלא גם בכל הליך עתידי." עוד אני מפנה לדבריו של כבוד השופט ד' חסדאי בת"א (מחוזי ת"א) 53724-01-20 American Society of Composers, Authors and Publishers נ' קלמונטין, פִסקה 17 (3.2.2021): "במסגרת דברי ההסבר לתקנות 2018, אשר פורסמו באתר משרד המשפטים ביום 16.12.2020 צוין לעניין זה (שם בעמ' 21) כי:
...
" לכן, אין מקום להיעתר לדחיית התביעה מחמת חוסר סמכות עניינית.
אשר על כן, הבקשה נדחית.
הנתבעים ישלמו לתובעת הוצאות בקשה זו בסך 1,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

כמו כן, טוען התובע ששאלת הסמכות העניינית כלל לא הייתה במחלוקת ולא נטען על ידי הנתבעת שהסכסוך הוא עם המתחזק ולכן אין להדרש לשאלה זו. לטענת הנתבעת, התובענה הוגשה בגין חוב בעלי הדירות עבור עלות תיחזוקה שוטפת של הבית המשותף, בהתאם לסעיף 58 לחוק.
בעניינינו, מדובר בתביעה של חברת הניהול נגד הנציגות בגין הסכומים אשר לטענת החברה חייבת לה הנציגות, בהתאם לסעיף 58 ומכח החובה לשלם עבור שירותים אשר נטען כי סופקו על ידי התובע בתקופה הרלוואנטית.
סמכות המפקח לידון בתביעה גם כאשר ההיתקשרות עם המתחזק היא מכוח הסכם ניהול (וללא קביעה בתקנון) נקבעה ברע"א 6394/15 נציגות הבית המשותף קניון לב כרמיאל נ' חנית ניהול קניון כרמיאל בע"מ (17.3.16)(פורסם במאגרים)): "אם כן, בכל מקרה ומקרה שבו נטען שהסכסוך הוא עם מתחזק, על המפקח לבחון האם מדובר במתחזק ובהמשך לכך האם הסיכסוך הוא לפי התקנון או לפי סעיפי החוק הספציפיים שהוזכרו בסעיף 72 לחוק המקרקעין/ אחד מסעיפים אלה הוא סעיף 58 לחוק, שמעגן את חובתו של בעל דירה להישתתף בהוצאות הדרושות להחזקתו התקינה ולניהולו של הרכוש המשותף. לשיטתי, נובע מכאן כי המפקח מוסמך לידון בסכסוכים שעניינם חובת הישתתפות בהוצאות הנובעות מהתקשרות עם מתחזק גם כאשר הכלל בדבר היתקשרות עם מתחזק נקבע מכוח הסכמי ניהול. מאחר שהתקשרות עם מתחזק כרוכה מניה וביה בתשלום עבור החזקתו וניהולו של הרכוש המשותף, מוסמך המפקח לידון גם בסכסוכים בדבר היתקשרות עם מתחזק ככל שהם נובעים מסעיף 58 לחוק. אם כן, בית המשפט המחוזי לא צדק בקביעתו כי המפקח לא היה מוסמך לידון בסכסוך שעניינו היתקשרות עם מתחזק רק בשל היעדרה של הוראה בתקנון שעוסקת בכך." אף בהיבט המהותי, הסמכות נתונה למפקח ולא לבית המשפט.
כבר נפסק כי "סמכות המפקח אכן הוקנתה במטרה לקיים מנגנון יעיל של הכרעה בסכסוכים בין דיירים, הנידרש כדי לאפשר חיים בצוותא תחת קורת גג בית משותף אחד" (ת"א 1561/98 (י-ם) יוסף נחמיה נ' דוד נבון (1.9.99)(פורסם במאגרים)).
...
המסקנה תתקבל בהתאם למכלול נסיבות העניין, וכך למשל, יש לבחון את תפקידיו המוסכמים של המתחזק: האם גביית כספי הוצאות החזקת הבית נעשית על ידו, האם הוא הגורם המבצע תשלומים לגורמים חיצוניים, דוגמת תשלומי ארנונה, מים, חשמל, האם הוא הגורם השוכר שירותים מקצועיים חיצוניים ומסדיר את התשלום ואופיו, האם הוא המהווה גורם מרכזי המשמש כתובת לפתרון סוגיות יומיומיות הקשורות בניהול הבית המשותף.
בחינה מהותית של הסכסוך, תביא למסקנה זהה, לפיה סכסוכים כגון זה שלפניי יש להביא לפתחו של המפקח על המקרקעין, ולא לפתחו של בית המשפט האזרחי.
לאור האמור לעיל, מצאתי כי בית משפט זה נעדר סמכות לדון בתובענה הכספית שבין הגוף המתחזק לבין בעלי הדירות והסמכות לדון בה נתונה באופן ייחודי למפקח על המקרקעין ולא היה מקום להגיש התביעה במתכונתה לבית משפט זה. סוף דבר התביעה תועבר לבירור בפני המפקח על המקרקעין המוסמך לדון בה. הדיון שנקבע לפניי מבוטל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו