בפני בקשה שהגישה המבקשת, הנתבעת 3 בתביעה דנן, להעברת הדיון בתיק לבית המשפט לתביעות קטנות במחוז מרכז מחמת העידר סמכות מקומית של ביהמ"ש זה לידון בה.
עסקינן בתביעה קטנה שעניינה – פיצוי כספי בגין נזקים שנגרמו לתובעים, המשיבים 1 ו-2, בעקבות ביטול טיסתם ביום 16.08.2022 ע"י הנתבעת 1 בשל תקלה טכנית במטוס (להלן: "המשיבים").
הסמכות המקומית
בהתאם לתקנה 7(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, תובענה תוגש לביהמ"ש אשר באיזור שיפוטו מצוי אחד מאלה:
" 7. (א) תובענה תוגש לבית המשפט המצוי במחוז שיפוט של מקום מגוריו או מקום עסקו של הנתבע או במקום המעשה או המחדל שבשלו תובעים ואם היתה התובענה במקרקעין תוגש לבית המשפט שבמחוז שיפוטו הם מצויים; אם קיים הסכם בין בעלי הדין על מקום השיפוט, תוגש התובענה לבית המשפט שעליו הוסכם."
בהתאם לתקנה 2(א) לתקנות שיפוט בתביעות קטנות (סדרי דין), תשל"ז-1976 (להלן: "תקנות לתביעות קטנות"), תובענה תוגש לביהמ"ש אשר באיזור שיפוטו מצוי אחד מאלה:
"2. (א) תביעה תוגש לבית המשפט שאיזור שיפוטו הוא אחד המקומות המנויים להלן, והוא על אף האמור בכל הסכם שבין בעלי הדין; ואלה הם:
...
דיון והכרעה
השאלה שבפנינו היא האם יש להיעתר לבקשת המבקשת להעברת הדיון לבית משפט השלום במחוז מרכז, או שמא יש להיעתר לטענת המשיבים לפיה הסמכות המקומית לדון בתביעה נתונה לביהמ"ש זה.
כידוע ההלכה היא כי בניגוד לסמכות העניינית, אין הסמכות המקומית נתפסת כמצויה בליבה של סמכות השפיטה.
לאור האמור לעיל, סבורני כי לא מתקיימת זיקה מהותית כלשהי של התביעה לבית משפט השלום בעכו, למעט מקום מגוריהם של המשיבים בקריית אתא, כך שברור כי זיקותיה המהותיות של התביעה, הינן לאחד מבתי המשפט השלום במחוז מרכז.
לסיכום
מכל האמור דלעיל ובנסיבות אלו, מצאתי כי בית משפט נעדר סמכות מקומית לדון בתובענה וזאת מכוח תקנה 2(א) לתקנות בתביעות קטנות, ועל כן, הבקשה להעברת הדיון מחוסר סמכות מקומית – מתקבלת.
לאור זאת, אני מורה על העברת הדיון בתובענה לכב' נשיא בתי משפט השלום/תביעות קטנות במחוז מרכז לצורך ניתובו לגורם השיפוטי המתאים.