מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות מקומית של בית דין לשכירות

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לגופו של עניין, לבימ"ש זה קיימת סמכות מקומית.
סעיף 151 לחוק הגנת הדייר (נוסח משולב), התשל"ב- 1972 קובע כי: "(א) ענין שהובא לפני בית משפט ומצא בית המשפט שהענין בסמכותו של בית דין לשכירות, יעבירו בית המשפט לבית דין לשכירות, ובית דין זה ידון בענין, ורשאי להמשיך בדיון מהשלב שאליו הגיע בית המשפט; והוא הדין כשענין שהובא לפני בית דין לשכירות והוא מצא שהוא בסמכות בית המשפט.
...
במקרה דנן בימ"ש קמא הגיע למסקנה כי בשלב זה של הדיון אין מקום להורות על סילוק התביעה על הסף ויש צורך בבירור עובדתי שיעשה יחד עם בירור הסוגיות שעולות בתיק.
ההכרעה בטענות המבקשים יכולה להידחות לשלב פסה"ד, לאחר שיישמעו הוכחות והתמונה העובדתית והמשפטית תתברר לאשורה ובימ"ש יכריע במחלוקות.
לסיכום: לאור האמור לעיל, נדחה הערעור בנוגע לבקשה להעברת התיק לבית הדין לשכירות ונדחית בקשת רשות הערעור בנוגע לבקשה לסילוק על הסף.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

ביום 5.11.20 קבע כב' הנשיא אייל אברהמי שמאחר שהעבודה הייתה באיזור והנתבעת מס' 1 היא היחידה שהגישה כתב הגנה וכתובתה היא בבאר טוביה, הסמכות המקומית מסורה לבית הדין בבאר שבע.
מאז שבג"ץ פסק בעיניין גבעת זאב בפסיקה עקבית של בתי הדין לעבודה נקבע שיש להחיל את משפט העבודה הישראלי באיזורי תעשיה בתחום ההתיישבות הישראלית, בין היתר כדי לא להפלות בין עובדים ישראליים לבין עובדים שאינם ישראליים המועסקים שכם אל שכם אצל מעסיק ישראלי.
כב' הנשיא טננבוים קבע שעל הנתבעת להמציא לתובעים תצהיר גילוי מסמכים אליו היא תצרף מיסמך המלמד על מועד חתימת הסכם השכירות ומועד תחילת סיומה, רישיון עסק של המשחטה, חשבוניות מס שקבלה או מסרה לחברת ס.א.ע.ד.י שירותי כוח אדם והסעות בע"מ עבור תשלום דמי השכירות, שיטת תשלום דמי השכירות ואישור תשלום דמי השכירות, עותק מכל המיסים שחברת ס.א.ע.ד.י שירותי כוח אדם והסעות שילמה עבור המושכר, תשלומי חשמל, מים, ביוב, תיקשורת וכיוצ"ב ששולמו עבור המושכר בתקופה הרלוואנטית לכתב התביעה, עותק מפוליסת הביטוח של צד ג' וביטוח מעבידים, אישור תשלום ארנונה ופרטי המשלם, אישור העברת חשבונות המים, ארנונה וחשמל על שמו של השוכר.
...
ביום 30.10.21 דחיתי טענת הנתבעת בנוגע לפורום הלא נאות ובסעיף 5 להחלטה קבעתי: " 5. לאחר שבחנתי את הבקשה הגעתי למסקנה שדין הבקשה להידחות. מקום העבודה היה באזור התעשייה של מעלה אדומים. בג"ץ פסק בעניין גבעת זאב שכלל הדין שיחול על עובדים המועסקים באזורי התעשייה בתחום ההתיישבות הישראלית הוא הדין הישראלי. בית המשפט העליון קבע שבהפעלת מבחן מירב הזיקות יש לבחון את זיקתו של החוזה לדין מסוים בשים לב למקום כריתת החוזה, למקום ביצועו, לזהות הצדדים, לשפת החוזה, למטבע התשלום, למקום תשלום המיסים וכן יש להתחשב בשיקולי מדיניות כללים ובעקרונות היסוד של התחום החוזי שלגביו מתבקשת ברירת הדין.
לאחר שעיינתי בבקשה ובמסמכים המצויים בתיק בית הדין ולאחר ששקלתי את זכות התובע לגישה לערכאות, נסיבותיו הקונקרטיות של התיק דנן והעובדה כי חלק משמעותי מהזכויות הנתבעות הן זכויות קוגנטיות מכוח חוקי המגן מחד גיסא וזכות הנתבעת שלא להיגרר להליכי סרק מאידך גיסא, מצאתי כי דין הבקשה להידחות.
על יסוד האמור אני דוחה את הבקשה.
לאור כל האמור אין מקום בשלב זה לדחות את התביעה על הסף ויש להכריע בתביעה לאחר שמיעת עדויות ואין לסלקה על הסף.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

הנתבעות הגישו בקשה לסילוק על הסף של התביעה בארבע עילות: מעשה בית דין ; היתיישנות ; העדר יריבות מול הנתבעות 1 ו- 2 ; העדר סמכות עניינית ומקומית.
סעיף 20 להסכם השכירות קובע: "מקום השיפוט לצורך חוזה זה ו/או בנוגע למושכר הוא בית המשפט המוסמך בתל אביב יפו". התובעת בתשובה, נסמכה על הוראות סעיף 140 (ג) לחוק הגנת הדייר [נוסח משולב] תשל"ב 1972 אשר קובע כי הסמכות המוקנית לבית הדין לשכירות איננה באה לגרוע מסמכות הנתונה לבית משפט אחר לפי חיקוק אחר.
...
אשר על כן אני קובע כי הסמכות המקומית נתונה לבית המשפט המוסמך בתל אביב.
סיכומו של דבר לנוכח כל האמור לעיל אני מקבל את הבקשה ומורה על דחיית התביעה על הסף, עקב קבלת הטענה המרכזית של השתק פלוגתה.
התובעת תשלם הוצאות הבקשה לנתבעות בסך 8,000 ₪.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בכתב תביעתו ציין מר אבידן כי הסמכות המקומית והעניינית נתונה לבית הדין האיזורי לעבודה תל-אביב זאת משבין הצדדים היתקיימו יחסי עובד-מעסיק.
לאחר שעיינו בכלל החומר שבתיק בית הדין ושמענו את טענות הצדדים בהרחבה הגענו לכלל מסקנה כי דין העירעור להיתקבל ואלו טעמנו לכך: כידוע, הקביעה האם בין צדדים היתקיימו יחסי עובד-מעסיק מהוה את שער הכניסה לניהול ההליך בבתי הדין לעבודה בתביעות מסוג ההליך דנן, זאת בהתאם לכללים הנוגעים לסמכותו העניינית של בתי הדין לעבודה הקבועות בסעיף 24 לחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט-1969.
'מבחני המשנה' המהוים סימני היכר נוספים להיותו של אותו אדם עובד, וינתן להם משקל במקרים שבהם כפות המאזניים אינן נוטות לכיוון זה או אחר , הם: אופיו האישי של העיסוק, הכפיפות, הכוח לשכור עובד ולפטרו, צורתם של ניכוי מס ההכנסה ותשלומים לביטוח לאומי ולמע"מ, ואופן ראיית הצדדים את היחסים ביניהם (ראו בג"צ מור הנזכר לעיל; דב"ע 3-43/לב יגאל הלפרין - הסתדרות מדיצינית "הדסה", [פורסם בנבו] פד"ע ד(1) 281 (1973); ע"ע 300256/98 אורי אייזיק - תה"ל תיכנון המים לישראל בע"מ, פד"ע לו(2001) 817 (2002)  (להלן – עניין אייזיק); לדיון בהשלכות הכינוי שניתן על ידי הצדדים לעניין המעמד – ראו: רות בן ישראל, דיני עבודה ב', עמ' 388-389)".
...
משאלו פני הדברים אנו סבורים שלא עלה בידי מר אבידן להוכיח כי בינו לבין החברה התקיימו יחסי עובד-מעסיק ומשכך אין זה בסמכות בית הדין לעבודה לדון בתביעתו, שכן תביעתו אינה נמנית על העניינים המנויים בסעיף 24 לחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט-1969.
משזו מסקנתנו הרי שאין אנו נדרשים לבחון את טענות הצדדים בדבר טיב עבודתו של מר אבידן ואין אנו קובעים כל קביעה בנושא לכאן או לכאן.
סוף דבר – הערעור מתקבל כך שפסק דינו של בית הדין האזורי מבוטל כמו גם התשלומים להם חוייבה החברה מכוחו.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

ההליך הוגש במקור לבית הדין לשכירות בתל אביב-יפו, אך בסמוך לאחר מכן הועבר למחוז מרכז מטעמי חוסר סמכות מקומית ועניינית, בהחלטת השופט ע' יריב מיום 7.10.2018.
עוד מדגישה המערערת כי החלטות המותב ניתנות גם כעת תחת הכותרת "בית דין לשכירות", ולשיטתה יש טעם לפגם בכך שהמותב "לא ירד [...] עד עתה לעומק הבעייתיות במתן פס"ד בחוסר סמכות". זאת, בפרט נוכח השלכות הנושא על סמכותו העניינית של בית משפט זה לידון בעירעור דנן, שכן לגישת המערערת "לכאורה לא חל[ות] כאן" ההוראות הנוגעות לערעור פסלות בתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 ובחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 (להלן: חוק בתי המשפט).
...
אוסיף ואומר כי אין בידי לקבל את הניסיון של המערערת להקיש לענייננו מפסק הדין בע"א 9509/07 כהן נ' גולן (17.4.2008) (להלן: עניין כהן).
בפסק הדין בערעור נקבע כי קיים חשש שהמותב לא יוכל להשתחרר מקביעותיו "החד משמעיות" בנוגע למהימנות העדים, מה גם ש"הדברים שבית-המשפט מצא לנכון להוסיף בשולי הדברים, אינם כלל שוליים, כלשונו".
אשר על כן, הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו