מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות חוקרי מע"מ לעצור חשודים בעבירות מס

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

במהלך שנת 2010 היתנהלה חקירת מישטרה סמויה בקשר לבצוע עבירות ע"י עובדים בכירים בקופת חולים מאוחדת ונגד גורמים אשר העניקו, לכאורה, שירותי שיווק שונים, והנאשם 2 נימנה על החשודים בבצוע עבירות מס במסגרת הפרשה.
רייס נישאל על בקשתו של ליאור מירז להיוועץ בעורכת דינו במהלך חקירתו מיום 22.11.10 ומסר כך: "לא כל פעם ואני מדבר על ה, לא על החקירה הראשונית שפה חייבים לתת את זכות ההיוועצות, לא כל פעם שחשוד מבקש מאיתנו או רוצה עורך דין אנחנו חייבים לתת לו עורך דין אם הוא נפגש או יכל להפגש לפני כן..." והוסיף ואמר: ש: אז כשמביאים אדם וחוקרים אותו תחת אזהרה פעם נוספת, אחרי שבוע, אחרי חודשיים.
יואב שוהם, מסר בעדותו כי בסוף חודש נובמבר 2010 היה ארוע של הקפצה, החוקר חיים כהן אסף אותו מביתו, והם אספו עצור ממחסום עזאים, נסעו למשרד אבל לא ניכנסו לחניון אלא עצרו ברחוב בן סירא מחוץ לחניון, הנאשם 1 ירד, מסר להם מסמכים וטפסים למעצר ומשם הם המשיכו למיתקן המעצר (דיון מיום 8.12.15 עמ' 922 ש' 15-22).
העדה מסרה כך: "אני יכולה להגיד שקבלתי מאד בהפתעה את העובדה שאילן נעצר. אני עובדת עם חושים מאד חדים וקיבלתי הצעות כעורכת דין שלא קבלתי, כולל לא לשלם מע"מ, כי אני מאד נזהרת. אם היה לי חשד כלשהוא שאילן עשה משהו לא בסדר או שהוא קשור לסיפור עם ליאור, ככל שהוא נכון כפי שיוכח (ב)בית משפט, לא הייתי מדברת עם איש ומאד חשוב לי. אני אומרת לך בצורה חד משמעית, לא עלה לי בכלום שאילן יכול להיות קשור לסיפור בו ליאור נעצר" (עמ' 6 ש' 139-144).
בבג"ץ 935/89 גנור נ' היועץ המשפטי לממשלה קבע כבוד השופט ברק כי: "בהפעילו את שיקול דעתו, חייב תובע לפעול מתוך שויון וללא הפליה...הפעלה ראויה של ההליך הפלילי מבוססת על אמון הציבור ברשויות התביעה ועל אמונה כי הן מקבלות את החלטותיהן מתוך שויון. הגשת אישומים בדרך מפלה פוגעת באמון הציבור ברשויות התביעה וטומנת בחובה קושי משולש: ראשית, שימוש מפלה בכוח התביעה פוגע בהנחות שביסוד הענקת שיקול הדעת השלטוני לתובע; שנית, הפליה בהגשת אישומים פוגעת באמון שהציבור רוחש לרשויות התביעה בפרט ולרשויות שילטון בכלל, ובכך מכרסמת בעבותות המקשרים את פני החברה; שלישית, הפעלה לא שויונית של כוח התביעה פוגעת בכוח המרתיע של המשפט הפלילי". בע"פ 5855/02 מדינת ישראל נ' בורוביץ נקבע כי: "בדומה לאמת המידה שעל פיה מנחה בית המשפט את עצמו, לעניין ביקורתן של החלטות מנהליות אחרות, אף בבקורת החלטותיה של התביעה עשוי בית המשפט לבטל את כתב אישום שהוגש – מטעמי הגנה מן הצדק – אם אכן שוכנע, כי בנסיבותיו של המקרה הנתון, ההחלטה להאשים את פלוני ושלא להאשים את אלמוני חורגת בבירור ממיתחם הסבירות. סבירותה של אכיפה חלקית מותנית, בראש ובראשונה, בעמידתה במבחנו של עקרון השויון. על התביעה חלה חובה להפעיל את סמכויותיה תוך קיום שורת השויון בין חשודים ונאשמים...אכיפה בררנית פוגעת בשויון". בחירת גורמי החקירה והמאשימה שלא לברר את הטענות בנוגע לעו"ד נאור בכלל, ושלא לקבל את גירסתו לטענות בפרט, היא לכל הפחות תמוהה, זאת במיוחד לנוכח היותו פרקליט לשעבר בפרקליטות מסוי וכלכלה, ובשים לב לצורך בעשיית צדק כמו גם שמירה על מראית פני הצדק, וזאת מבלי להטיל כל דופי בהתנהלותו של עו"ד נאור.
...
מקום שנתגלו סתירות בין גרסתו של העד לפני לבין הגרסה שמסר בחקירותיו במשטרה, קיבלתי את בקשתו של ב"כ המאשימה להגיש את הודעותיו של העד במשטרה (ת/49-ת/55) מכוח סעיף 10א לפקודת הראיות (ראו החלטתי המנומקת מיום 4.1.15).
בית משפט זה שב על קריאה זו לא אחת, אך למרבה הצער אין מנוס מלשוב ולהדהד אותה בפסקי הדין (וראו למשל: ע"פ 6294/11 פלוני נ' מדינת ישראל, פסקה 168 (20.2.2014))".
הנסיבות בהן מסר ליאור מירז בסופו של דבר לחוקריו את גרסת הפנצ'ר היו רק עקב הפרת זכויותיו כנחקר והתעלמות מבקשתו להיוועץ בעורכת דינו – או בעורך דין אחר לצורך העניין, התנהלות שלא היתה צפויה לנאשמת 3.
בנסיבות האמורות, מצאתי כי לא הוכחו לפני יסודות העבירה ואני מורה על זיכויה של הנאשמת 3 מחמת הספק.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

סעיף 46 בחוק התחרות מקנה למי שהממונה על התחרות הסמיך לכך, סמכות לחקור כל אדם בקשר לעבירה לפי החוק, להורות לכל אדם להתלוות אליו לחקירה ולמסור לו כל פרט, מיסמך או ידיעה הנוגעים לעבירה, להורות לכל אדם למסור לו את הידיעות, המסמכים, הפנקסים ושאר תעודות שלדעת הממונה יש בהם כדי להבטיח או להקל את ביצוע החוק וכן לעכב, לעצור ולשחרר אדם.
סעיף 17 בפקודת הפרשנות שכותרתו תחילת תקפן של תקנות בנות פועל תחיקתי, קובע כי אלה יפורסמו ברשומות וכי תחילת תקפן ביום פירסומן, אם אין הוראה אחרת בעיניין זה. המשמעות היא כי הסמכת החוקרת אגוזי לחקור בחשד לבצוע עבירה לפי חוק התחרות על-ידי הממונה על התחרות מחייבת פירסום ברשומות וללא פירסום ברשומות, הודעותיה של הנאשמת נגבו בחוסר סמכות.
ראשית יצוין בהקשר זה, כי כב' השופט רניאל, לא קבע בהחלטתו כי קיימת חובה לפרסם ברשומות באופן פרטני את שמותיהם של חוקרי המע"מ שקבלו הסמיכה, אלא רק קבע שהמכתב שהוצג לפניו שבו נקבע כי לכל חוקר מע"מ קיימת סמכות לפי סעיף 109 בחוק מע"מ, איננו מספק, מפני שלא פורסם ברשומות.
...
לטענת ב"כ המאשימה, עו"ד עופר מעוז, יש לדחות את בקשת הנאשמת הנסמכת על מצג עובדתי שגוי ומטעה ומנוגדת לדין ולפסיקה.
בית המשפט המחוזי בחיפה, כב' השופט מ' רניאל, קבע כדלקמן: "בהחלטותיי הקודמות לא הכרעתי בשאלה ההסמכה על פי סעיף 109 לחוק מע"מ... בסעיף זה ניתנת סמכות למי שהמנהל הסמיכו לכך לתפוס מידי עוסק טובין... נושא ההסמכה עלה בישיבה קודמת, וכל שהוצג כדי להוכיח את ההסמכה הוא מכתב משנת 99' של מי שנאמר שהוא ראש מס ערך מוסף... לפיו לכל חוקר תהיה הסמכות לפי סעיף 109. בין אם מדובר בהסמכה כללית לכל מי שנושא בתפקיד חוקר ובין אם מדובר בהסמכה לכל מי שבאותו זמן נושא בתפקיד חוקר ובין אם מדובר בהסמכה לאדם נקוב בשם, מדובר בתקנה בת פועל תחיקתי. זאת משום שיש בהסמכה זו על מנת לשנות את זכויותיהם של מספר לא מסוים של אנשים הנחקרים על ידי מס ערך מוסף. תקנה זו חייבת בפרסום ברשומות על פי סעיף 17 לפקודת הפרשנות. לא הוצג פרסום כאמור". לאחר עיון בהחלטת בית המשפט המחוזי הנכבד, שוכנעתי כי אין בהחלטה זו כדי לסייע להגנה.
לאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים, סבורני כי לא נפל פגם בחיפוש ובהפקת הפלטים שערכה היחידה החוקרת במכשיר הטלפון הנייד של הנאשמת, שנערכו ללא נוכחות עדים שאינם שוטרים.
סוף דבר לאור המפורט לעיל, סבורני כי הודעותיה של הנאשמת נגבו כדין, וכך גם תוצרי החיפוש בטלפון הנייד של הנאשמת התקבלו כדין.
אשר על-כן, אני קובע כי הראיות – הודעותיה של הנאשמת והתוצרים שהופקו מהטלפון הנייד של הנאשמת, קבילות ואין עילה חוקית לפסול אותן.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2008 בעליון נפסק כדקלמן:

העובדות וההליכים עד כה העורר חשוד בעבירות על חוק מס ערך מוסף, התשל"ו – 1975 (להלן – חוק מע"מ) לרבות שימוש בחשבוניות פיקטיביות.
ביום 9.10.07 קבע בית המשפט המחוזי כי דין הערר להדחות, הואיל וחוקרי מע"מ מוסמכים לפנות לבית המשפט בבקשת מעצר לצורך חקירה בגין עבירות מע"מ, כפי שנקבע בבש"פ 64,65/88 מאירוביץ נ' מדינת ישראל, פ"ד מב(1) 803 (1988) (להלן – עניין מאירוביץ).
בתמצית, יאמר כי כבוד השופט לוין קיבל את טענתה של המדינה שהועלתה באותו עניין, לפיה אין מקום להבחין בין סמכותו של חוקר מע"מ לעצור אדם לצרכי חקירה לבין סמכותו להגיש בקשה למעצר לצרכי חקירה (למעט לעניין משך המעצר טרם הגשת כתב אישום) ופסק: "הוא הדין ברישא של סעיף 109(ב), שיש, לכאורה, לקראו ביחד עם הסמכויות שניתנו לפקיד המוסמך לפי סעיף 109(א), לאמור, יש לראות את הפקיד המוסמך, בבצעו את תפקידיו לפי סעיף 109(א), כאילו עטה אדרת של שוטר;" שם, בעמ' 808, ההדגשה שלי – י.ד.].
...
לא שוכנעתי כי יש לפרק הזמן שחלף מאז ניתנה ההחלטה בעניין מאירוביץ משמעות כלשהי לעניין התאמתה של ההחלטה לימינו אנו ובכלל זה, איני רואה כיצד החלטה זו אינה עולה בקנה אחד עם הוראותיו של סעיף 12 לחוק סדר הדין הפלילי, כפי שטוען העורר.
שנית, הגם שלכאורה הוענקה לעורר (המשיב באותה הבקשה) "הזכות" להשיג על ההחלטה שהתקבלה, סבורני כי היה על בית משפט השלום לקיים את הדיון בשאלת הארכת תוקף הערבויות במעמד שני הצדדים, בפרט נוכח העובדה כי מדובר בבקשה שהוגשה במסגרת הליך פלילי, הליך שיש לקיימו בנוכחות הנאשם מכוח סעיף 126 לחוק סדר הדין הפלילי, גם כאשר עסקינן בדיון הנוגע לערבויות שהעמיד מי שהינו בגדר חשוד אשר טרם הוגש נגדו כתב אישום [השוו: בש"פ 7323/98 מדינת ישראל נ' רג'ואן, פ"ד נג(4), 126 (1999)].
אשר על כן, הערר נדחה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2010 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעדותו בבית המשפט טען הנאשם כי היה ב"פאניקה" נוכח הופעת החוקרים באופן פתאומי לחיפוש במשרדו, לאחר שנחקר שלוש פעמים במשרדי מע"מ, ולכן טען לחסיון גורף על כל החומר שנמצא בכספת לרבות על הקלסרים שבארון משרדו כדי "לעצור את ההתלהמות" ואמר לחוקרים כי ברגע שידבר עם "הבוסים" שלו יוכלו לקחת מה שהם רוצים (פרו' מיום 6.4.09 בעמ' 113).
החומר הנוסף-הוחזר לנאשם, כשטענתו לגבי החסיון התקבלה על דעת נציגי מע"מ. האם נעברה ע"י הנאשם העבירה המיוחסת לו? מקור סמכות נציגי מנהל מע"מ לחפש ולתפוס הנו האמור בסעיף 109 לחוק מע"מ. בסע' 109 (א)(2) לחוק נאמר כדלקמן:-"(א) כדי להבטיח ביצועו של חוק זה או התקנות לפיו רשאי מי שהמנהל הסמיכו לכך:
אולם גם הנאשם העיד כי חלק את חדרו עם מרינה ליפקין, מנהלת החשבונות של הנאשמות (מעדותו פרו' 6.4.09, עמ' 107), כך שהחדר שימש בפועל, אם לא רק אז, גם כמשרדן של הנאשמות, או משרד משותף, ולאור ממצאי החקירה התעורר חשד כי נעברו עבירות מס במסמכים שנתפסו באותו חדר, המשרד, שם נתונה לחוקרים זכות החיפוש.
...
לא ניתן לייחס היתנהגות זו למודעות בדבר אי חוקיות החשבוניות, לכאורה, שבסיכומו של דבר-אף לא הוכחה! גם אם "טעה" וחרג מהוראות הדין לענין קיומו של החסיון, ועל כך הוא נותן את הדין, אין בכך כדי ללמד כי היה מודע לאי חוקיות כלשהי בכל הקשור לפנקסי החשבוניות.
על אף החלטתי בדבר האישום הרביעי, הנני קובע כי טרם יורשע הנאשם תנתן לב"כ הנאשם האפשרות לטעון לאי הרשעה (כאמור בסע' 71א(ב) לחוק העונשין), וזאת לאור העובדה כי להרשעתו עשויה להיות השלכה חמורה על מקצועו ורשיונו.
אשר על כן, לאור האמור ומהטעמים המפורטים לעיל הנני מזכה את הנאשם משלושת האישומים הראשונים נשוא כתב האישום ולגבי האישום הרביעי הנני קובע כי ביצע הנאשם את המיוחס לו, וטרם הרשעתו יישמעו טיעוני הצדדים בשאלת אי הרשעתו.

בהליך החזרה/טיפול בתפוס שהוגש בשנת 2024 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

רקע במחלקת חקירות מכס ומע"מ חיפה מיתנהלת מזה מספר חודשים חקירה שבמסגרתה חשודים המשיבים ואחרים בבצוע עבירות לפי חוק מע"מ, פקודת מס הכנסה וחוק איסור הלבנת הון.
נימוקי הבקשה בבקשתה בכתב והן בדיון שהתקיים בפני ביום 10.12.23, פורטו נימוקי הבקשה כדלקמן: על פי החשד מדובר במשיבים שבצעו ביחד עם אחרים, עבירות מס ומרמה חמורות, תוך ביצוע פעולות של הלבנת הון, בהיקפים המסתכמים בעשרות מליוני ₪.
בנוסף לכך, מאחר שמדובר בנכס שערכו יורד ועל מנת לשמר את ערכו, עותרת המבקשת לכך שבית המשפט יורה על מכירתו והפקדת התמורה בקופת בית המשפט, בהתאם לסמכות הנתונה לו מכח הוראת סעיף 38 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) (נוסח חדש) התשכ"ט-1969.
מיסמכי החקירה האחרונים שהונחו בפני הם מסוף חודש ספטמבר 2023 וגם אם אפשר להבין ואף לקבל את עצירת החקירה או האטת הקצב שלה מאז אירועי 7.10.23 והמלחמה שניפתחה בעקבותיהם, קשה יהיה לקבל את האפשרות של הפסקתה עד לסיום המילחמה, אשר סופה אינו נראה לעין בשלב זה. לעניות דעתי, על היחידה החוקרת למנות מחליף זמני לראש צוות החקירה שנימסר לי כי נמצא בשירות מילואים ממושך, ולעשות את כל לאל ידה, על מנת שלא לזנוח חקירת חשדות כה חמורים התלויים ועומדים כנגד המשיבים ואחרים נוספים.
...
דיון והכרעה לאחר שנתתי דעתי לנימוקי הבקשה, טענות ב"כ המשיבים והתמונה העולה מן החומרים שהועברו לעיוני ע"י נציגי המבקשת, נחה דעתי כי העבירות העומדות בבסיס החשדות המיוחסים למשיבים חמורות הן והיקפן אכן גדול מאוד.
משהיקף החשדות הובהר לי וערך הרכב התפוס שאין מחלוקת כי שייך למשיב 1 נראה פחות מזה, אזי מסקנתי היא כי דין הבקשה להארכת תוקף הצו ב- 180 ימים נוספים, להתקבל.
במצב הדברים המתואר לעיל ובהתחשב בשלב בו מצויה החקירה, אני סבורה כי טרם הגיעה העת להורות על מכירת הרכב והפקדת תמורתו בקופת המדינה מחד גיסא, וגם לא על שחרורו בתנאים מאידך גיסא.
סוף דבר – אני מורה כי תוקף הצו לתפיסת הרכב יוארך ב- 180 ימים נוספים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו