מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות הנציב להוציא צו לפי סעיף 147 לפקודת מס הכנסה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2008 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט ס' ג'ובראן: האם רשאי נציב מס הכנסה (להלן: הנציב) להפעיל את סמכותו, ולהוציא צו על פי סעיף 147 לפקודת מס הכנסה, התשכ"א-1961 (להלן: פקודת מס הכנסה), במקרה בו מדובר בדו"ח שהוגש על ידי נישום לאחר שהוצאה לו שומה לפי מיטב השפיטה בהיעדר דו"ח, וזאת כאשר פקיד השומה לא טיפל בדו"ח שהגיש הנישום במסגרת הזמן המוקצה לו על פי פקודת מס הכנסה? האם רשאי פקיד השומה להפעיל את סמכותו ולהוציא צו על פי סעיף 147 לפקודת מס הכנסה, במקרה בו מדובר בשומה עצמית של הנישום שהורשע בעבירות פליליות על פי פקודת מס הכנסה? אלו הן השאלות שמתעוררות בערעורים שבפנינו.
...
סוף דבר מן הטעמים שבוארו לעיל הייתי מציע לדחות את הערעור בע"א 4998/06 ולקבוע כי לא קמו התנאים להפעלת סמכות הנציב על פי סעיף 147.
ובהמשך: "בענייננו, אין בפרשנותו של המשיב (מנהל מס רכוש – אזור חדרה – י.ד.) כדי להטות את הכף או להוות שיקול מכריע, אך יש בה כדי לתרום למסקנה כי יוזמת החקיקה לתיקון 25 נועדה להבהיר ולתת ביטוי לפרשנותו של המשיב שנהגה כבר לפני התיקון ושימשה נושא להתדיינויות משפטיות ממושכות שלא הגיעו להכרעה בבית-משפט זה". (שם, בעמ' 408).
כשלעצמי אני סבור כי בבוא בית המשפט לפרש הוראת מס אל לו לפנות לקובץ הפרשנות לפקודת מס הכנסה (ה"חבק") או להנחיות פנימיות אחרות של רשות המסים מתוך כוונה ללמוד מהי תפישתה הפרשנית של רשות המסים בהתייחס להוראת המס שיצאה תחת ידו של המחוקק.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

בהמשך, תוקנה השומה מכוח הסמכות הנתונה לנציב מס הכנסה לפי סעיף 147 לפקודה.
(ב) בנוסף או לחילופין – יש לראות את השגותיהם כאילו התקבלו, שכן צוי הקיום הוצאו מבלי שפקיד השומה עשה למעשה שימוש בסמכויותיו על פי סעיף 152(ב) לפקודה (והראיה שהוא נידרש לצוים מכוח סעיף 147 לפקודה) ובנתיים חלף המועד המאפשר לו לדחות את ההשגות.
...
השופטת ע' ארבל: זהו ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה (כב' השופטת ש' וסרקרוג) במסגרתו נדחה ערעורם של המערערים על פסילת ספריהם ועל שומות המס אשר הוציא להם המשיב בצו לפי מיטב השפיטה לשנים 1995 – 1999.
לפיכך ובהתבסס על האמור בפיסקה 3 לחוות דעתו של חברי המשנה לנשיאה, השופט א' ריבלין וכן על פסקאות 26-24 לפסק דינו של בית המשפט הנכבד קמא, אף אני סבור שהמקרה שלפנינו נופל לגדר אותם המקרים בהם הצליחו המערערים חלקית, באמצעות ביסוס הנחות עובדתיות ברורות (וביניהם קובצי תדריכים של רשות המס עצמה), להטיל ספק במספר נתונים שהנחו את המשיב, עת קבע את שומותיו.
סוף דבר מבלי לגרוע מהאמור עד כאן, רואה אני לנכון לציין כי הנני מסכים עם דרך ניתוחה ומסקנותיה של חברתי, השופטת ע' ארבל, באשר לסוגיית זכות הטיעון ביישומה לענייננו, וביחס לתחולת ההוראות לניהול פנקסים – על המערערים.
נוכח כל האמור לעיל, מוצא אני לנכון להצטרף לדרך החישוב המוצעת על-ידי חברי, המשנה לנשיאה, השופט א' ריבלין, על-בסיס ההנחות שהוצגו בחוות דעתו.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2003 בעליון נפסק כדקלמן:

שומות הכנסות המערער לשנים 1988, 1989, 1991 ו-1992 כמו גם שומת הכנסות המערערת לשנת 1991, נעשו מכוח צוים שנתן נציב מס הכנסה מכוח סמכותו לפי סעיף 147(א) לפקודה.
בניסיונם לאיין את סמכות המשיב להוציא את הצוו שניתן על ידו מכוח סעיף 147(א), ביקשו המערערים להסתייע בחוק תיקון פקודת מס הכנסה (תיקון מס' 114), התשנ"ז-1997 (להלן: התיקון).
...
לאחר בחינה מקיפה של דברי כל העדים הרלוונטיים שהופיעו בפני בית המשפט, והתעמקות בראיות שהוגשו אליו, הגיע בית המשפט קמא למסקנה כי אין ספק כי ההחלטות הרלוונטיות נתקבלו על ידי הגורמים שהוסמכו לכך על ידי נציב מס הכנסה, אף שלא הם שחתמו על השומות.
על סמך חומר הראיות, הגיע בית המשפט למסקנה כי ההכנסה השנוייה במחלוקת לא הייתה דיבידנד.
בקשר לטענות אלה ביחס לכספים שנתקבלו מאת חברת לב אילת בע"מ, לא מצאנו סיבה לחרוג ממנהגה של ערכאת הערעור שלא להתערב בממצאיה העובדתיים של הערכאה הדיונית, ולפיכך, דינן של טענות אלה להדחות.
סוף דבר, הערעור נדחה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1967 בעליון נפסק כדקלמן:

ואני רוצה לציין שלפי החוק, ברגע שנעשתה שומה, אין סמכות אלא לנציב מס הכנסה לפי סעיף 147 לעיין מחדש בשומה ולהוציא צו שונה.
השופט כהן: גם אני הגעתי לידי מסקנה שדין ערעור זה להדחות-אך מטעמים אחרים ובהיסוס-מה. סעיף 147 (א) לפקודת מס הכנסה מסמיך את הנציב "לדרוש את הפרוטוקול של כל הליך לפי פקודה זו שנקט פקיד השומה", ולאחר עריכת חקירה "ליתן בענין זה כל צו שייראה לו". פשיטא שסמכות זו היא רחבה ביותר, ומבחינת האזרח משלם המסים יש בה משום חומרה יתירה, שהרי אין אדם יכול, אף לאחר שהצליח וסידר את עניני מסיו עם פקיד השומה, לשבת בהשקט ובטח ולסמוך על הסידור שהוא סופי ומחייב, אלא צריך הוא לצפות לכך שביום מן הימים-תוך שש שנים!-יפול עליו, כרעם ביום בהיר, צו הנציב לפי סעיף 147 ויהפוך את קערת הסידורים על-פיה.
...
כמו חברי הנכבד, השופט ויתקון, כן גם אני סבור שעם הגשת הערעור הופך פקיד השומה את עורו ומשנה אפיו: מדיין נעשה בעל דין.
(ברם, נראה לי שהוראת הממונים עליו היא אמנם עילה טובה ומספקת, ואולי אף מחייבת, בשביל פקיד השומה לנהוג כפי שנהג).
נראה לי כי מקום שתלוי ועומד לפני בית-משפט הליך אזרחי, ובא אחד מבעלי הדין וטוען שנעשה בינו לבין בעל דין יריבו הסכם פשרה, ואין עוד במה להתדיין כי אם אך לפסוק לפי ההסכם בלבד-ואילו בעל הדין השני מבקש לחזור בו מן הפשרה ולהמשיך בדין, לא יכפה בית-המשפט את הפשרה על בעל דין בעל כרחו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2007 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המערערת בבקשה מקדמית, מבקשת לבטל הצווים שהוציא לה המשיב לפי סעיף 147(א) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] התשכ"א-1961 (להלן-הפקודה), לשנות המס 1999-2000.
ממצאים אילו הועברו לעיונה של מי ששימשה דאז כיועץ המשפטית של נציבות מס הכנסה וכסגנית נציב המס, עו"ד שולה בנדל.
טוענת המערערת כי מכתבה של היועצת המשפטית לפקיד השומה, אשר העתק ממנו נשלח לידיה, בדבר הוראתה להתחיל בהליך של פתיחת השומה (מכתב מיום 20.3.05 נספח ב' לבקשת המערערת), עוסק בשימוש בסעיף 85 לפקודה בדבר הוצאת מלאי שלא בהתאם למחיר השוק שלו ועל כן רק במתחם זה ניתן היה לבסס את הגדלת השומה מכוח הוראת בעלת הסמכות ומאצילתה.
...
עוד טוענת המערערת כי נפלו פגמים מהותיים בהוצאת הצווים לפי סעיף 147: למערערת לא ניתנה ההזדמנות להשמיע את עמדתה קודם ההחלטה לפתוח את השומות (במובדל מההחלטה להגדיל בצו את השומה), מי שהייתה מוסמכת לפתוח את השומות, לא היא שבסופו של דבר קיבלה את ההחלטה באשר לפתיחה.
מקובלת עלי עמדת המשיב כי הליך פתיחת השומה היה תקין באשר לזכות הטיעון של המערערת.
אין בידי לקבל את עמדת המבקשת כאילו נגוע הצו בפגם שורשי הגורם לבטלותו.
מקובלת עלי עמדת המבקשת כי הסכם השומה, הגם שעסק בנושאים שונים מהנושאים המהוים עילת פתיחת השומה, היה מעוצב אחרת אם בכלל היה נכרת, לו הייתה יודעת המבקשת כי עתידה היא להתדיין בשאלת מחירי ההעברה והמלאכותיות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו