לפני תביעה במסגרתה עותרת התובעת – הגב' יהודית בכר – לסעד המורה לחברת י.ע.ז ואנשי העיר תמ"א 2 בע"מ (להלן: "הנתבעת" או "החברה היזמית"), להגיש לתובעת את ההצעות אותן החברה מחויבת להגיש לה לטענתה, על פי החלופות המופיעות בתיקון 6 לחוק פינוי ובינוי (עדוד מיזמי פינוי ובינוי), תשס"ו-2006 (להלן: "חוק פינוי בינוי"), בהיותה מוגדרת כדייר "קשיש" על פי תיקון זה.
הנתבעת בתיק, עתרה לסילוק התביעה על הסף מפאת העידר סמכות עניינית, העידר עילה או למצער להורות על עיכוב המשך בירורה של התביעה, עד להכרעת המפקחת על רישום המקרקעין בתל אביב- יפו (הגב' אושרת ארפי מוראי להלן: "המפקחת"), לפניה הונחה תביעה אשר הוגשה כנגד התובעת, בהתאם להוראות סעיף 5א' לחוק המקרקעין (חזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), תשס"ח-2008 (להלן: "חוק החיזוק"), במסגרתה עולות לדיון טענות הזהות לטענות כפי שהן מועלות כאן.
כהשלמה להוראת סעיף זה, נקבע בסעיף 72(א) לחוק המקרקעין, כי :"סיכסוך בין בעלי דירות בבית משותף בדבר זכויותיהם או חובותיהם .... לפי חוק המקרקעין (חזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), התשס"ח-2008 ... יכריע בו המפקח."
הפסיקה, אשר נדרשה להקף סמכותו של המפקח בהתאם להוראות סעיף 72(א), פירשה בהרחבה סמכותו של המפקח על רישום המקרקעין לידון בתביעות הנוגעות לחוק החיזוק וזאת, בהתאמה ללשון החוק, וכן, בשים לב לתכלית החקיקה,.
כך, בסעיף 22 נקבע על ידי בית המשפט העליון בעיניין שומרוני כי:
" פעולה משותפת של בעלי זכויות בדירות בבית משותף במסגרת תמ"א 38 היא תנאי הכרחי ליישומה, הן משום שהחיזוק צריך להעשות במבנה כולו והן משום שזכויות הבנייה הנוספות הן זכויות המשותפות לכלל הדיירים בבניין. על מנת שניתן יהיה ליישם את ההסדרים המקלים הקבועים בחוק החיזוק, הלכה למעשה, ודוקא כאשר קיימת יותר מחלופה אפשרית אחת לחזוק הבניין – נידרש כי למפקח תהיה סמכות להכריע גם באשר לאופן ביצוע העבודות. רק באמצעות סמכות לאישור מתכונת העבודות יהיה באפשרות המפקח ליישם את מטרתו של חוק החיזוק – קביעת הסדרים מקלים לבצוע תמ"א 38. כל פרשנות אחרת תעקר את סמכויותיו של המפקח מתוכן ותסכל את המטרות שתמ"א 38 וחוק החיזוק נועדו לקדם. למעשה, במקרה הטיפוסי, המחלוקת בין בעלי דירות נסבה על אופן מימוש הזכויות לפי תמ"א 38, להבדיל מאשר על "תמיכה עקרונית" ביישומה.
...
אקדים אחרית לראשית - לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, נחה דעתי כי יש להורות על סילוק התביעה לפני על הסף, מפאת העדר עילה וכי ממילא, בנסיבות נשוא הדיון, יש להורות על התלייתה עד לסיום ההליך לפני המפקחת על רישום המקרקעין.
הנני סבורה כי יישום ההתוויות הנורמטיביות על המקרה דנן, יש בו כדי לתמוך במסקנתי ולפיה דין התביעה סילוק על הסף מפאת העדר עילה.
אשר לכך, אפתח ואבהיר כי קביעתי זו – בדבר העדר עילה - אינה נובעת מהכרעה בשאלה האם חלות בהקשר לתובעת הוראות תיקון 6 לחוק פינוי בינוי אם לאו, אלא שלטעמי – דין התביעה סילוק על הסף הואיל ואין לתובעת עילת תביעה, היוצרת יריבות בינה לבין היזם, בשלב זה של ההתקשרות - קרי בשלב הטרום חוזי.
סוף דבר;
לאור כל האמור והמפורט הנני מורה על מחיקת התביעה.