מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות הממשלה היוצאת לנהל משא ומתן מדיני

בהליך ערעור סכסוך קיבוצי (עס"ק) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

עוד הובהר כי בעיצומים "אין לאשר ביצוע שעות נוספות או יציאות בתפקיד, למעט במקרה של אישור מראש ובכתב... כמו כן אין אישור לבצוע מיכסת הכוננויות בימי העיצומים". למעלה מן הדרוש נציין כי הרשות היא זרוע מזרועותיה של המדינה, להבדיל מ"גוף מתוקצב" או "גוף נתמך", כהגדרתם בחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, ולפיכך סמכות הממונה לאשר שכר ראוי לעובדי הרשות שנטלו חלק בעיצומים אינה נובעת מסעיף 29 לחוק זה. אף כי הדבר לא התברר, יש להניח כי סמכות הממונה נובעת מ"כללי הניהול הפנימיים" של האורגנים מטעם המדינה, שיסודם גם בהחלטות הממשלה[footnoteRef:1] ובחוק שירות המדינה (מינויים), התשי"ט-1959.
עוד נטען על ידה כי בנגוד לטענת ההסתדרות, מעסיק אינו מחויב לנהל משא ומתן עם נציגות העובדים על עצם תשלום השכר הראוי, שכן מדובר בפררוגטיבה שלו ואילו ייקבע אחרת המשמעות תהיה כי לשביתה אין מחיר, ואם יהיה לה מחיר, הוא יהיה רק זה שנציגות העובדים תסכים לשלם, וזו תוצאה המנוגדת להיגיון ולהלכה הפסוקה.
...
חרף זאת ומבלי לגרוע מהאמור בפסקה השנייה של סעיף 24 לעיל, מצאנו לנכון להעיר מספר הערות, ולו בתמצית, בנוגע לכמה מהקביעות בפסק הדין האזורי.
לפני סיום לאור המקובץ, במקרה של שביתה חלקית בלתי מוגנת, מעסיק ציבורי אינו חייב, מכוח סעיף 37ג, לפנות לבית הדין טרם תשלום השכר הראוי.
סוף דבר הערעור נדחה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בהליך זה, שניפתח בשנת 2017, דרשה חנ"י את סילוק ידה של גדות איחסון מהשטח של המסוף הדרומי, היות והסכם ההרשאה האחרון שהיה בתוקף נכון לאותו המועד הסתיים כאמור בשנת 2014, והמשא והמתן לגבי הארכתו ניכשל.
בנוסף, כחלק מההכנות לעריכת מיכרז להפעלת המסופים, פנתה חנ"י לרשות ההגבלים העיסקיים (כתוארה אז, אשר שמה שונה בשנת 2019 ל"רשות התחרות", וכך תיקרא גם להלן) בבקשה לקבלת חוות דעת מייעצת, לעניין בחינת מיגבלות הישתתפות אפשריות במיכרז הנובעות מדיני ההגבלים העיסקיים והחוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות, תשע"ד-2013 (להלן: "חוק הריכוזיות").
נטען כי כבר בהסכם הראשון, אשר החל את מערכת היחסים בין גדות ובין המדינה משנת 1960 (להלן: "הסכם 1960"), הובהר כי גדות היא זו שפנתה למדינת ישראל ויזמה את בניית המסוף הדרומי לצורך עיסוקיה, ומדינת ישראל הרשתה לגדות לבנות את המסוף הדרומי וכן הרשתה לה לתת שירותי נמל של ניטול כימיקלים במסגרת זו. עוד צוין כי בהסכם 1960 נקבע כי גדות עשויה להיות מחויבת, בהתאם להוראות מנהל הנמל, לפרוק מטענים גם של גורמים אחרים.
גדרי ההתערבות במעשה המינהלי – מושכלות יסוד הן כי במסגרת הבקורת השיפוטית על החלטה מינהלית בתחום דיני המכרזים, נידרש בית-המשפט לבחון אם ההחלטה, ככל החלטה מינהלית, ניתנה בסמכות כדין, הונחתה משיקולים עינייניים, הושתתה על מסד נתונים ראוי ובאה בגדריו של מיתחם הסבירות.
כמו כן, יש לבחון את הנפקות המשפטית לכך שחנ"י נחשבת כגורם מאסדר כהגדרתו בחוק הריכוזיות (ראו בהרחבה: עניין מלט הר טוב, ובהקשר זה אף ראו את התוצאה האופרטיבית של פסק הדין שניתן בעירעור שהוגש לגבי עניין מלט הר טוב – עע"מ 4432/16 ‏חברת נמלי ישראל - פיתוח ונכסים בע"מ נ' מלט הר טוב בע"מ (3.11.2016), שם נקבע כי ועדת המכרזים של חנ"י תערוך בחינה מחודשת של המיכרז, בין היתר בהתייחס למצבו העדכני של השוק ואף תשקול אם אין זה נכון להיוועץ בנסיבות העניין בממונה על הגבלים עיסקיים, תוך עידכון ושתוף של משרדי הממשלה הרלבאנטיים.
עמדתי היא כי יש להורות על השבת הדיון לועדת המכרזים, על מנת שתיתן את דעתה שוב לגבי ההשלכות של החלטתה בהתאם להערות שבפסק דין זה, ובאופן ספציפי – לגבי התוית קריטריונים ברורים ליציאה למכרז לגבי שני המסופים וקביעת פעולות נידרשות ולוחות זמנים לנקיטת כל ההליכים אשר יאפשרו את היציאה למכרזים המתאימים, בהקדם המתאפשר, וזאת לאחר קבלת חוות דעת מעודכנת של רשות התחרות ושל הגורם הרלבנטי לגבי הסטאטוס של תת"ל 118.
...
במצב שני זה, קבלת הסעד העיקרי כפי שהתבקש, משמעה להורות על ביטול של שני החוזים, וסבורני כי זהו סעד שאינו הולם.
סיכום – לאור המפורט במקובץ, יש לקבל את העתירה בחלקה רק במובן שיש להשיב את הדיון לוועדת המכרזים, אשר תוסיף להחלטותיה התייחסות לנושאים העולים בפסק דין זה, ובמיוחד – קביעת רצף פעולות לביצוע לקראת בחינת קיומם של הליכי מכרז, קריטריונים ברורים לגבי האפשרות לקיים מכרז לגבי כל אחד משני המסופים בנפרד, לוחות זמנים סבירים לביצוע האמור, במטרה לצמצם עד כמה שניתן את תחולת הפטור מקיומו של מכרז - וזאת לאחר קבלת חוות דעת מעודכנת של רשות התחרות ושל הגורם הרלבנטי לגבי הסטטוס של תת"ל 118.
סבורני כי דיון מחודש בוועדת המכרזים המקצועית, ולאחר מכן בקרב הגורמים המוסמכים בחנ"י, יביא למצב בו תינתן החלטה משלימה אשר במסגרתה חנ"י בעצמה תשקול שנית את משך ההתקשרות, ואפשר שתורה על קיצור כאמור.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העבודה התחלקה בין התובעים לפי רצונם והתאפשר להם לעזוב את קו הייצור ולצאת לאיזור המגורים ואף מחוץ לשטח המפעל לפרק זמן של "שעה או יותר", לצורך מנוחה או סעודה ובפועל "לא הייתה עבודה יומית מעבר ל-6 שעות עבודה בפועל". למרות שהנתבעת ניהלה שעון נוכחות, לטענתה הדוחות לא שיקפו את שעות העבודה – אלא רק את ימי העבודה והשכר היומי ששולם לתובעים לקח בחשבון גם את נסיעתם מהבית למקום העבודה ובחזרה ואת הוצאות המגורים אותם קיבלו, ללא שנדרשו לשלם עבורם.
דיון והכרעה הדין החל בפסיקת בית המשפט העליון נקבע כי בהתאם לכללי המשפט הבנלאומי הפומבי, הדין החל בשטחי יהודה ושומרון הוא הדין הירדני, יחד עם צוים שהוציא המפקד הצבאי של האיזור מכוח סמכותו לפי כללי המשפט הבנלאומי הפומבי וחובותיו מכוח המשפט המינהלי הישראלי.
לצד זאת, על יישובים ישראליים בשטחי יהודה ושומרון חלים צו ניהול מועצות אזוריות (יהודה ושומרון) (מס' 783) התשל"ט – 1979 והצו בדבר ניהול מועצות מקומיות (יהודה ושומרון) (מס' 892) התשמ"א – 1981 מכוחם נקבע תקנון שהחיל על יישובים אלה חלק מהדין הישראלי, לרבות חלק מדיני העבודה (בג"ץ 5666/03 עמותת קו לעובד נ' בית הדין הארצי לעבודה בירושלים, סב(3) 264 (2007) (להלן - עניין גבעת זאב) וההפניות שם).
בפסק דינו של בית הדין האיזורי לעבודה בעיניין מוראד חאלד (כב' השופטת דוידוב-מוטולה) נקבע, לאחר קבלת עמדת היועץ המשפטי לממשלה לעניין זה, כי איזור התעשייה ניצני שלום לא נכלל בתחומי המועצות האזוריות או המקומיות הישראליות ועל כן התקנון האמור לא חל לגביו ולא ניתן להחיל מכוחו את דיני העבודה הישראליים (תע"א (איזורי ת"א) 5981-09 מוראד חאלד - טל אל איסוף ומיחזור בע"מ (12.06.2013)) (לעיל ולהלן: עניין מוראד חאלד), וראו גם בתע"א (איזורי ת"א) 524-05-10 מגאהד פוזי חרישי מדנאבה - ימית סינון וטפול במים בע"מ (נבו 03.11.2013)).
בין הזיקות שנידונו בפסיקה -מקום כריתת החוזה, מקום עריכת המשא ומתן לכריתתו, מקום ביצוע העבודה, זהות הצדדים לחוזה ומקום מושבם, אזרחותם, שפת החוזה, מטבע התשלום, מקום תשלום המיסים וכוונת הצדדים לעניין בררת הדין במישורים אחרים של יחסיהם (עניין מוראד חאלד).
...
התביעה נדחית.
חרף התוצאה לא מצאנו לנכון לחייב את התובעים בהוצאות הנתבעת.
אנו סבורים כי התנהלות הנתבעת מול התובעים, הותירה סימני שאלה רבים ביחס לדין החל ולזכויות הנובעות מעבודתם.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 5177/22 לפני: כבוד השופט י' אלרון כבוד השופטת י' וילנר כבוד השופט י' כשר העותר: גולן (בן שלום) אביטן נ ג ד המשיבים: 1. היועצת המשפטית לממשלה 2. המפקח הכללי של משטרת ישראל עתירה למתן צו על תנאי ובקשה לצוו ביניים בשם העותר: עו"ד ניק קאופמן בשם המשיבים: עו"ד ערין ספדי-עטילה ][]פסק-דין
רקע ביום 13.7.2015 הוגש נגד העותר כתב אישום המייחס לו רצח של שלושה אנשים בתל אביב ביום 11.12.2003, במסגרת "פרשה 512". ביום 2.5.2016 שוחרר העותר למעצר בית באיזוק אלקטרוני בתנאים מגבילים, ובכלל זאת הפקדת דרכון ואיסור יציאה מהארץ.
ביום 25.7.2022 פנה העותר אל היועמ"שית וציין כי לפי דיווחים בתקשורת הישראלית, גורמים במישטרה ניהלו משא ומתן עם הרשויות במרוקו כדי להחזירו לישראל; וכי "ככל הידוע לו", ישנו אדם אחר שגורש ממרוקו כשסיים לרצות את עונשו בממלכה, תוך מסירתו לידי גורמים ישראליים בתיאום מראש.
העותר טוען כי אף על פי שבית משפט זה אינו מוסמך להורות למדינות זרות כיצד לפעול בשטחן, קיימת סמכות להורות למשיבים להמנע משיתוף פעולה המגלם "מעין אישור" למרוקו לשלול את חירותו של העותר ולמנוע ממנו גישה לערכאות בממלכה "בדרך ערמומית". עמדת המשיבים לגישת המשיבים, דין העתירה להדחות על הסף בהעדר עילה להתערבות בית משפט זה. המשיבים טוענים כי אם מרוקו תחליט להרחיק את העותר משטחה לישראל, מדובר בהחלטה ריבונית של מדינה זרה המסורה לשיקול דעת הרשויות שם, ועל העותר להפנות טענותיו נגד החלטה כאמור בערכאה המוסמכת במרוקו (כפי שאכן עשה).
...
די באמור לעיל כדי להוביל למסקנה כי אין עילה להתערבות בית משפט זה בהתנהלות המשיבים בעניינו של העותר, באופן שמצדיק את דחיית עתירתו.
לנוכח כל האמור לעיל, מעבר לכך שלא עלה בידי העותר להראות כי התנהלות המשיבים בעניינו מנוגדת לדין, ומצדיקה על כן את התערבותנו, מקובלת עליי טענת המשיבים שלפיה קבלת טענות העותר עלולה לפגוע באינטרס הציבורי שבהעמדה לדין של עבריינים, שמקבל משנה תוקף מקום שבו מדובר בנאשם נמלט.
סוף דבר, העתירה נדחית בהיעדר עילה להתערבותנו.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 25.6.23 פנתה מנהלת חטיבה ארצית בהסתדרות עובדי המדינה, עו"ד ליאת בראשי (להלן: "עו"ד בראשי") למנכ"ל משרד האוצר ולמנכ"ל המשרד לשיתוף פעולה איזורי, במכתב שזו לשונו: "בעקבות החלטה מספר 460 של הממשלה מיום 19.4.2023, בדבר, העברת שטח פעולה ממשרד האוצר למשרד לשיתוף פעולה איזורי והעברת סמכויות משר האוצר לשר לשיתוף פעולה איזורי, וזאת בהתאם לסעיף 31(ד) לחוק יסוד: הממשלה, להעביר ממשרד האוצר למשרד לשיתוף פועלה איזורי את שטח הפעולה: רשות החברות הממשלתיות.
ואולם המדינה אינה חולקת על כך אלא בשפה רפה, ומכל מקום מכתבה של מנהלת הון אנושי של המשרד לשיתוף פעולה איזורי לנציבות שירות המדינה מיום 3.12.23, כמו גם מכתבה של מנהלת רשות החברות הממשלתיות ומכתבים נוספים שיצאו מהרשות, תומכים במסקנה הגיונית זו. אשר לשאלה אם המדינה קיימה את חובתה לקיים משא ומתן על השכלות המעבר – הצדדים העלו זה כלפי זה טענות המטילות על זולתם אשמה לאי קיומו של משא ומתן יעיל במועד, באופן שנדרשת הכרעת בית הדין בהליך זה. פנייתה של עו"ד בראשי מיום 25.6.23 אכן לא נענתה.
...
ואולם המדינה אינה חולקת על כך אלא בשפה רפה, ומכל מקום מכתבה של מנהלת הון אנושי של המשרד לשיתוף פעולה אזורי לנציבות שירות המדינה מיום 3.12.23, כמו גם מכתבה של מנהלת רשות החברות הממשלתיות ומכתבים נוספים שיצאו מהרשות, תומכים במסקנה הגיונית זו. אשר לשאלה אם המדינה קיימה את חובתה לקיים משא ומתן על השכלות המעבר – הצדדים העלו זה כלפי זה טענות המטילות על זולתם אשמה לאי קיומו של משא ומתן יעיל במועד, באופן שנדרשת הכרעת בית הדין בהליך זה. פנייתה של עו"ד בראשי מיום 25.6.23 אכן לא נענתה.
בנסיבות אלה, בית הדין סבור שיש להיעתר לבקשת המבקשים ולהורות לצדדים להמשיך בניהול משא ומתן, טרם ביצוע העברת העובדים על פי החלטת הממשלה.
התוצאה בהתאם לכך, הבקשה מתקבלת, במובן זה שניתן צו שלפיו הצדדים ימשיכו את המשא והמתן בעניין השלכות המעבר על תנאי עבודתם של העובדים, והעברת עובדי רשות החברות הממשלתיות למשרד לשיתוף פעולה אזורי יידחה למועד מאוחר יותר, שייקבע על פי הסכמת הצדדים או בפסק דין של בית דין זה, שיינתן, אם יינתן, לבקשת המדינה, שבו ייקבע כי הליך המשא ומתן מוצה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו