לטענתו, שגה בית הדין בהרכב ב', עת שהקנה לעצמו סמכות מכוח סעיף ז' לשטר הבוררות, שכן הוא לא היה מעורב כלל בשיקולי בית הדין בערכאה הראשונה והוא אינו יכול להכנס לנעלי הרכב א' ולדון בבוררות, והגורם היחיד שיכול לידון בעירעור דנן הנו כב' הרב עמר, בהתאם להסמכה שניתנה לו בשטר הבוררות.
דיון והכרעה
גבולות ההתערבות השיפוטית בפסקי בוררות הותוו בחוק הבוררות ובפסיקת בית המשפט העליון.
עילות ההתערבות בפסקי בוררות הן אלו הקבועות בסעיף 24 לחוק הבוררות, המונה רשימה סגורה של עשר עילות המאפשרות לבית המשפט לבטל פסק בוררות [ע"א 318/85 דן כוכבי נ' גזית קונסיליום השקעות ופיתוח בע"מ, פ"ד מב(3) 265, 274].
בית המשפט אינו יושב כערכאת ערעור על פסק הבוררות [רע"א 1260/94 בן-חיים נ' אבי חן בע"מ, פ"ד מח(4) 826, 832-831), שכן, ברגיל, צדדים לבוררות אינם זכאים לנקוט בהליך ערעורי ביחס לפסק הבוררות, אלא אם בחרו להחיל על עצמם מנגנונים ערעוריים הסכמיים לפי סעיף 21א או 29ב לחוק הבוררות (רע"א 4273/19 מ.ב. גלאט עוף למהדרין בע"מ נ' ברכת הארץ בע"מ (04.08.19)).
(ג) קבעו צדדים כאמור בסעיף קטן (א) -
(1) ניתן להגיש בקשה לביטול פסק הבוררות על פי העילות האמורות בסעיף 24(9) ו-(10) בלבד;
(2) לא ניתן להגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט על פסק הבוררות"
לעניין זה רלוואנטיות הוראות התוספת השנייה, ביחס לאופן ניהול העירעור, הקובעות:
"א. ישיבות הבוררות יתועדו בפרוטוקול או בדרך אחרת שקבעו הצדדים בהסכם הבוררות; הפרוטוקול ישקף את מהלך הדיון ואת דברי בעלי הדין.
בעיניין מור, היתייחס בית המשפט לעניין ההשלכות הנוגעות לתוקף פסק דין שניתן בעירעור בהיעדר סמכות, וקבע:
"...בדומה לתחומי דין אחרים, תוקפו של פסק דין שניתן בעירעור שהתקיים לפי סעיפים 21א או 29ב לחוק הבוררות שלא בסמכות, כפוף לדוקטרינת הבטלות היחסית. פועל יוצא הוא שקיבלת הכרעה שלא בסמכות בנסיבות אלה, אין משמעה בטלותו של פסק הדין בעירעור מדעקרא (VOID) והבטלות היא יחסית בלבד (VOIDABLE). לפיכך, יש והכרעה שנתקבלה על-ידי בית המשפט מחוץ לסמכותו העניינית תיוותר על כנה ותהא תקפה, חרף הפגם, וזאת כתלות בפרמטרים כגון סוג הפגם, חומרתו, נסיבות הווצרותו ומשמעו בנסיבות העניין (חמי בן-נון וטל חבקין העירעור האזרחי 90 (מהדורה שלישית, 2012); רע"א 3339/00 אליהו חברה לביטוח בע"מ נ' דהן, פ"ד נז(1) 503, 515-513 (2002))." (פסקה 12).
...
מקום בו המסמך הכתוב לא נסתר על ידי המבקש, ולא הוכחו טענותיו, הרי שהמסמך החתום הוא הקובע, המהווה פסק בוררות לכל דבר עניין, ודין טענה זו אף היא להידחות.
ברם, בסעיף ח' לשטר הבוררות נקבע במפורש כי "הצדדים מוותרים מראש על בקשה לנמק פסק דין, ובית הדין יהיה רשאי להוציא פסק דין ללא נימוקים, הכל על פי שיקול דעתו".
ברע"א 4265/14 אלמסי נ' שוקרון (19.08.14) נקבע כי "שטר הבוררות קובע במפורש כי לא חלה על ביה"ד לממונות חובת הנמקת פסק הבוררות. אין לדרוש מבורר שהסכם הבוררות פוטר אותו מפורשות מחובת הנמקה, לנמק את החלטתו." מקום בו הסכימו הצדדים מפורשות שלבית הדין הסמכות שלא לנמק את פסק הבוררות והכל על פי שיקול דעתו, הרי שאין למבקש אלא להלין על עצמו, ומשכך גם טענה זו דינה להידחות.
סוף דבר
החלטות הרכב ב' – מבוטלות.