מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות בית המשפט במחוזי ירושלים בכינוס נכסים לאחר חוק חדלות פירעון

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

השאלה העומדת לדיון בגדרה של החלטה זו היא- האם יש מקום לעשות שימוש בסמכותו של בית משפט זה לחדלות פרעון לפי סעיף 279(ג) לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, התשע"ח-2018 (להלן: "החוק") ולדון בתביעות כספיות שהוגשו לבית משפט השלום בבאר שבע.
בעיניין שנידון ב-פר"ק (מחוזי ירושלים) 20212-09-15 שדות נפט בע"מ נ' כונס הנכסים הרישמי מחוז ירושלים (פסקה 24, 7.10.2015), נקבע- "בהתאם להוראת סעיף 178 לפקודת פשיטת הרגל, בתי המשפט של חידלות פרעון פרשׂו את סמכותם על מיגוון עניינים אשר ברגיל מצויים בסמכותם הייחודית של ערכאות שיפוט מיוחדות. כך בית המשפט של פירוק דן בעניינים המסורים לסמכותם של בתי המשפט לעינייני מישפחה, וכך בעניינים המצויים בסמכותם של בתי הדין לעבודה ... . באותו אופן בית המשפט של כנוס נכסים ושל פירוק פרשׂ את סמכותו על עניינים המסורים בדרך כלל לבתי המשפט הדנים בעניינים מינהליים". בעיניין שנידון ב-פש"ר (מחוזי תל- אביב) 42784-07-11‏ דן ורנר נ' בלסי אחזקות ונכסים בע"מ (7.5.2017) בית המשפט נעתר לבקשת הנאמן וביטל פסק דין שניתן בהסכמה במסגרת תביעה שהוגשה נגד החייב ואחרים, בהיותו תחת צו כנוס, מהטעם שהחייב לא היה מוסמך להיתקשר בהסכם הפשרה בשמו ולתת הוראות לפועלים בשמו להיתקשר בהסכם, מכיוון שהיה מצוי בהליך של פשיטת רגל, ומשכך הנאמן היה מוסמך להיתקשר בהסכם הפשרה, בכפוף לאישור בית המשפט.
בעניינינו, לאחר שבחנתי את טענות הנאמן ואת התביעות התלויות ועומדות בבית משפט השלום בבאר שבע, מצאתי לנכון לדחות את בקשתו של הנאמן.
...
אקדים ואציין שלאחר שבחנתי את טענות הצדדים ונסיבות העניין מצאתי לנכון לדחות את בקשתו של הנאמן.
בענייננו, לאחר שבחנתי את טענות הנאמן ואת התביעות התלויות ועומדות בבית משפט השלום בבאר שבע, מצאתי לנכון לדחות את בקשתו של הנאמן.
ההכרעה בתביעות עשויה אמנם להשליך על הליכי הנשייה, כטענת הנאמן, מכיוון שזכויותיו של היחיד, שהינו בעל דין, יידונו במסגרתן, אך סבורני שטעם זה לבדו אינו מצדיק את העברת הדיון לבית המשפט של חדלות פירעון.
התוצאה היא שהבקשה להעברת הדיון בתביעות בדיון מאוחד נדחית.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים פש"ר 33750-07-18 שרבטיוב נ' כונס הנכסים הרישמי מחוז ירושלים ואח' לפני כבוד השופטת מרים אילני מבקשת לאה ליאל שרבטיוב משיב כונס הנכסים הרישמי מחוז ירושלים החלטה
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ושקלתי את מכלול השיקולים הצריכים לעניין, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להדחות.
לגבי יחיד הוסבר כי "ההחלטה בדבר זהות הנאמן נתונה באופן בלעדי לממונה. הטעם לכך נובע מן הסמכויות הרחבות המוקנות לנאמן לגבי יחיד". מסקנת הדברים היא, כי אין בעצם הצעתו של צד מעוניין כדי לשלול באופן מוחלט את האפשרות למנות את המועמד המוצע לבעל תפקיד על ידי הצדדים, בהליכי חידלות פרעון.
הצעת מועמד מחוץ לרשימת המנהלים המיוחדים שמנהל הכנ"ר מקובלת עליי עמדת הכנ"ר לפיה על בית המשפט לקחת בחשבון במסגרת שיקוליו את העובדה, שהנאמן המוצע, אינו נימנה על רשימת המנהלים המיוחדים שמנהל הכנ"ר. רשימת המנהלים המיוחדים המנוהלת כיום על ידי הכנ"ר אינה פרי חקיקה, דוגמאת "רשימת הנאמנים" שתגובש בהתאם לסעיף 37 לחוק חידלות פרעון.
...
האם הצעת החייבת יוצרת זיקה בינה ובין הנאמן המוצע מקובלת עליי עמדת הכנ"ר לפיה עצם העובדה שבעל תפקיד הוצע על ידי מי מהצדדים יוצרת זיקה בינו ובין המציע.
הצעת מועמד מחוץ לרשימת המנהלים המיוחדים שמנהל הכנ"ר מקובלת עליי עמדת הכנ"ר לפיה על בית המשפט לקחת בחשבון במסגרת שיקוליו את העובדה, שהנאמן המוצע, אינו נמנה על רשימת המנהלים המיוחדים שמנהל הכנ"ר. רשימת המנהלים המיוחדים המנוהלת כיום על ידי הכנ"ר אינה פרי חקיקה, דוגמת "רשימת הנאמנים" שתגובש בהתאם לסעיף 37 לחוק חדלות פירעון.
לנוכח האמור, אני דוחה את בקשת החייבת למנות נאמן לביצוע הסדר לפי סעיף 19א, שאינו מופיע ברשימת המנהלים המיוחדים שמנהל הכנ"ר. ניתנה היום, י"א כסלו תשע"ט, 19 נובמבר 2018, בהעדר הצדדים.

בהליך ערעור חדלות פירעון (עחדל"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בירושלים עחדל"פ 27121-06-21 סרחאן נ' ממונה על חידלות פרעון – מחוז ירושלים ואח' תיק חצוני: 315950 בפני כבוד השופטת חוי טוקר המערער: אסאמה סרחאן על-ידי עו"ד חנן עזרן המשיב: הממונה על הליכי חידלות פרעון-מחוז ירושלים על-ידי עוה"ד אסתר נויה בשיר פסק דין
החלטת הממונה שביסוד העירעור ניתנה בחלוף הזמן הקבוע בסעיף 105 לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, תשע"ח – 2018 (להלן: "החוק").
באשר למחלוקת שנתגלעה בין הצדדים ביחס להקף סמכותו של הממונה לפי סעיף 105 לחוק, נסמך הממונה על ההלכה שנקבעה ברעא 663/21 שייח יוסף מנאר נ' הממונה על הליכי חידלות פרעון- מחלקת ערעורים, (20.6.21) (להלן: "מנאר"), שם נקבע כי אם לא נקבעה תקופת צינון על ידי הערכאה שביטלה הליך קודם, הממונה הוא הגורם אשר מוסמך להכריע בדבר אורך תקופת הצינון לפי הילכת אלקצאצי (עא 8673/13 גמיל אלקצאצי נ' כונס הנכסים הרישמי, (2.4.14)).
...
בהקשר זה אציין כי גם המותבים שדנו בפרשות שלם וטחאן שסברו כי סמכותו של הממונה לפי סעיף 105 רחבה יותר, קבעו כי סמכות זו תופעל רק בנסיבות חריגות, על יסוד מערכת עובדות סדורה המחייבת כזו מסקנה (פרשת שלם, פיסקה 10; פרשת טחאן, פיסקה 14).
מכל מקום, מאחר ומסקנתי היא כי לא ניתן לומר כבר בשלב זה שאין תועלת בניהול ההליך, לא נדרשתי לסוגיות אלה שהן מתחום המשפט המנהלי.
סוף דבר, דין הערעור להתקבל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים ע"א 5196/21 לפני: כבוד השופטת ד' ברק-ארז כבוד השופט ד' מינץ כבוד השופט ע' גרוסקופף המערער: גבאי אברהם נ ג ד המשיבים: 1. מדינת ישראל –רשות המיסים 2. כונס הנכסים הרישמי, מחוז ירושלים ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים (השופט ע' עאסי) בפש"ר 37407-08-20 מיום 4.6.2021 בשם המערער: עו"ד אורן הראל ][]פסק-דין
המערער טען כי דינו של הליך פשיטת הרגל בעיניינו, אשר ניפתח בחודש אוגוסט 2020 (עם הגשת הבקשה למתן צו כנוס נגדו) ולאחר כניסת חוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, התשע"ח-2018 (להלן: החוק) לתוקף – להמחק על הסף, בהעדר סמכות עניינית ומקומית לבית המשפט המחוזי בירושלים.
...

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

שכן, כפי שעולה בהרחבה גם בעמדת הממונה – כחלק מתפישה רחבה של סמכויות החקירה של הנאמן, ובכל הנוגע לחברה בפרוק (להבדיל מהליך פשיטת רגל של יחיד), צימצמו בתי המשפט את החיסיון המוחלט ביחסי עורך דין-לקוח (עמית, בעמ' 1073; ת"א (מחוזי ת"א) 1795/88 וקסברג נ' נחום, תשן(3) 45, 51-50 (1990) (להלן: עניין וקסברג); פש"ר (מחוזי י-ם) 39134-02-13 עזבון המנוח כליף גולן בפשיטת רגל נ' כונס הנכסים הרישמי מחוז ירושלים (07.06.2016)).
לפיכך, משילובם גם יחד של סעיף 43 לחוק חידלות פרעון, המקנה לנאמן את הסמכויות שהיו נתונות לאורגנים של החברה; וכן של סעיפים 47(א) ו-49 לחוק חידלות פרעון, המקנים לנאמן סמכויות חקירה רחבות – אך מתבקשת מסקנתו של בית משפט קמא, אליה שותף גם אני, לפיה לנאמן עומדת הזכות לקבל מסמכים שהם פרי עבודת הועדות הבלתי תלויות וועדת הבקורת, לרבות כאלו שרלבנטיים ליעוץ משפטי חצוני.
ועתה הלאה – לאחר שעמדתי על כך שלנאמן סמכויות רחבות, הכוללות גם גישה לתוצרי ייעוץ משפטי שניתן לועדות, ניתן איפוא לגשת לנקודת מחלוקת מרכזית נוספת בין הצדדים, והיא מי הוא בעל החיסיון בגין תוצרי הייעוץ שניתן על-ידי משרד עורכי הדין בהליך דנא? לאחר בחינת טענות הצדדים בנידון, לא מצאתי כי יש מקום להתערב בקביעתו של בית משפט קמא – ועל-פיה, הייעוץ שניתן מטעם משרד עורכי הדין הוא ייעוץ שניתן לועדה, ולא לדירקטורים באופן אישי; ונפקותה של קביעה זו היא כי הדירקטורים אינם בעלי החיסיון בעיניינו.
...
המדובר בהתכתבויות שנערכו במסגרת ייעוץ שניתן להם בכובעם כדירקטורים של החברה, ומטבעם של דברים אלו, הוא גם מומן על-ידה – מבלי להאריך דברים יתר על המידה, סבורני כי מוטב היה כי טענה זו לא תשמע.
כאמור, אל לו לדירקטור סביר לקבל יעוץ משפטי לענייניו הפרטיים על חשבונה של החברה, ובוודאי שאל לנו לתמרץ אותו לעשות-כן. אדרבא, החלטתי זו מחזקת את מעמדו של הדירקטור הרצוי – שאינו מנצל את משאבי החברה לטובת ענייניו האישיים אלא אך לצורך ייעוץ מקצועי השלוב וכרוך בתפקידו, מתוך רצון כן למלאו בניקיון כפיים ובהיעדר תלות כלשהי בבעל השליטה.
סוף דבר מכל האמור, הבקשה למתן רשות ערעור נדחית אפוא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו