בית הדין הארצי לעבודה
עב"ל 12214-05-21
ניתן ביום 01 פברואר 2022
מוחמד יאסין
המערער
המוסד לביטוח לאומי
המשיב
בפני: סגן הנשיאה אילן איטח, השופטת לאה גליקסמן, השופטת חני אופק גנדלר
נציגת ציבור (עובדים) גב' עירית אלטשולר זמני, נציג ציבור (מעסיקים) מר שרגא וייצמן
ב"כ המערער - עו"ד וקים וקים
ב"כ המשיב - עו"ד הילה גולן
פסק דין
(1) סעיף 122(א) לחוק, שכותרת השוליים שלו היא "ערר", קובע כי "הרואה עצמו נפגע מהחלטה של רופא או של ועדה רפואית, רשאי, בתנאים שנקבעו, לערור עליה לפני הוועדה הרפואית לעררים". תקנה 27(א) לתקנות קובעת כך:
"נפגע רשאי לערער על החלטת הוועדה בדבר דרגת נכותו בפני ועדה רפואית לערעורים (להלן – ועדה לערעורים), תוך שלושים יום מהתאריך בו נימסרה לו ההחלטה. המוסד רשאי לערער כאמור תוך שלושים יום מהתאריך בו נימסרה ההחלטה למוסד."
(2) סעיף 123 לחוק, שכותרת השוליים שלו היא "ערעור", קובע כך:
"החלטת הוועדה הרפואית לעררים ניתנת לערעור, בשאלה משפטית בלבד, לפני בית דין איזורי לעבודה; פסק דינו של בית הדין ניתן לערעור לפני בית הדין הארצי לעבודה אם נתקבלה רשות לכך מאת נשיא בית הדין הארצי לעבודה או סגנו, או מאת שופט של בית הדין הארצי שמינה לכך הנשיא."
(3) סעיף 124 לחוק, שכותרת השוליים שלו היא "קביעת נכות – תנאי לתובענה", קובע כך:
"קביעת דרגת הנכות, לפי סעיפים 118 עד 122, היא תנאי מוקדם לכל תובענה לענין סימן זה בפני בית הדין לעבודה; הקביעה תחייב את בית הדין לעבודה."
הינה כי כן, משילוב ההוראות הנ"ל עולה כי סמכותו העניינית של בית הדין לעבודה לידון בעירעור מתפרשת על החלטות הועדה הרפואית לעררים, ואין היא כוללת דיון בהשגה ישירה על החלטת הועדה מדרג הראשון [השוו: (בר"ע )ארצי) 16402-08-16 יחיא – המוסד לביטוח לאומי (5.10.2016); בר"ע (ארצי) 68044-05-19 אוטומזגין – המוסד לביטוח לאומי (28.7.2019)].
...
על כן, אם בכלל – אפשרות זו צריכה להיות שמורה למקרים חריגים ביותר המחייבים הכרעה מיידית, ולא שוכנענו כי מקרה זה בא בגדרם, וזאת מהנימוק הבא.
כך או כך, לא שוכנענו כי עניינו של המערער בא בגדר אותם מקרים נדירים שבנדירים שבהם עשויה להיות הצדקה לשמוע טענות כנגד החלטות ביניים של הדרג הראשון, ובכל מקרה טענותיו שמורות לו במסגרת ערעור על החלטת הוועדה הרפואית לעררים, ככל שיהיה בערעור זה צורך.
סוף דבר – הערעור נדחה.