מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות בית הדין כאשר אחד הצדדים מוגדר כספק יהודי

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה בנצרת סע"ש 9459-12-18 לפני: כב' השופטת רויטל טרנר נציגת ציבור (עובדים) גב' יהודית שמעוני נציג ציבור (מעסיקים) מר גד פרנק התובעת ראניה פראירה ע"י ב"כ: עו"ד נורית פורטל ועו"ד שושנה אטד הנתבעת החברה למתנ"סים ע"י ב"כ: עו"ד ברכה ברוש סבן ועו"ד נאוה צבאן פסק דין
מטעם התובעת נשמעו מר מוחמד כחילי סעידה, אב בית בשלוחה של המתנ"ס; גב' איה חאלד זריקי, ספקית להפעלת חוגים מדעיים וטכנולוגיים; מר סלאח שיבלי, עובד במתנ"ס; מר באסל אבו גאנם, מדריך חדר כושר במתנ"ס; והתובעת בעצמה.
בשלב זה אין בנמצא חקיקה המסדירה סוגיה זו, והצעת החוק למניעת היתעמרות בעבודה, התשע"ה-2015 (פ/971/20 (16.7.2015) מגדירה היתעמרות באופן הבא: "היתנהגות חוזרת ונשנית כלפי אדם, במספר אירועים נפרדים, שיש בה כדי ליצור עבורו סביבה עוינת במסגרת עבודה, לרבות אחת או יותר מהתנהגויות אלה: (1) היתייחסות מבזה או משפילה או מזיקה כלפי אדם, לרבות באמצעות צעקות, קללות, האשמות שוא, או הפצת שמועות מזיקות; (2) שבוש יכולתו של אדם לבצע את תפקידו, לרבות באמצעות הצבת דרישות בלתי סבירות או יצירת תנאים בלתי סבירים לביצועו, שאינם נחוצים לבצוע התפקיד ואינם מטעמים עניניים, כגון היטפלות קנטרנית למעשיו, הצגת דרישות או שינוין באופן שלא ניתן להיתמודד עמן, שליטה הדוקה באופן בלתי סביר על פעילותו במסגרת עבודה או הצרה, בפועל או בכוח, של סמכויותיו או תחומי אחריותו כנגזר מתפקידו, מטעמים בלתי עינייניים וכשביצוע העבודה אינו מחייב זאת; (3) הטלת משימות על האדם שמטרתן מילוי צרכיו האישיים של אחר ושאינן נוגעות לתחומי תפקידו; (4) הכפפתו של אדם לאוירה של פחד ואיומים; (5) ייחוס עבודתו, הישגיו והצלחותיו של אדם לאדם אחר או ייחוס לאדם כשלונות לא לו, תוך הסתרת עובדות או הצגה מעוותת שלהן; (6) נקיטת פעולות שיש בהן כדי להוביל לבידוד מקצועי או חברתי של האדם; (7) נקיטת פעולות שיש בהן כדי לפגוע באופן בלתי סביר בפרטיותו של האדם." רוח הצעת החוק והעקרונות אותם היא משקפת מהוים בסיס לפסיקות בתי הדין לעבודה בהקשר זה, ולהכרה במקרים של היתעמרות בעבודה תוך קביעת פיצוי בשל פגיעה בכבוד האדם, הפרת חובת תום הלב ביחסי עבודה ועוגמת נפש (סע"ש (י-ם) 38335-03-14 נפתלי נ' משרד ראש הממשלה ואח', 10.2.16; סע"ש (י-ם) 67012-07-18 מיכאלי נ' עירית ירושלים, 21.2.21; סע"ש (ת"א) 36775-04-18 תובל נ' עריית תל אביב, 24.10.19).
[footnoteRef:30] התובעת נישאלה מדוע לא סיפרה לגב' כהן על ההטרדה המינית, בהיותה ממונה על הטרדות מיניות, והתובעת השיבה כי לא ידעה כי זהו תפקידה – תשובה תמוהה נוכח כך שלצד שמה של גב' כהן בהתכתבויות הדוא"ל מצויין במפורש תפקיד זה.[footnoteRef:31] עוד טענה התובעת כי לאחר אותה אמירה, החל מר קוסן להכפיש את שמה, אולם לא ידעה להצביע על מקרה אחד המלמד על כך, וכאשר התבקשה לפרט בעדותה, כל שתיארה הוא את קיומה של ישיבה בה נכחה גם גב' שיבלי כאשר לטענת התובעת מר קוסן לא גיבה אותה והיא נפגעה מכך מאוד.
נציין כי גם הצעת החוק, שמהוה כאמור השראה לבתי הדין לעבודה בסוגיה של היתעמרות בעבודה, קובעת כי "מעסיק חייב לנקוט אמצעים סבירים, בנסיבות העניין, כדי למנוע היתעמרות במסגרת עבודה על ידי עובדו, או על ידי ממונה מטעמו אף אם אינו עובדו, או על ידי ספק או לקוח". הנתבעת מפנה בסיכומיה למקרים שקובעים, לעמדתה, כי לא ניתן להטיל חיוב על מעסיק בשל היתעמרות של צד שלישי.
...
בשים לב למכלול הנסיבות, לרבות מורכבות הקשר שבין הנתבעת והעמותה, וכן מהות התפקיד של התובעת ותקופת העסקתה, ומהות הפגם בהתנהגות הנתבעת מבחינת חומרתו, מצאנו כי יש לפסוק סכום המצוי בטווח הנמוך של הפיצוי אותו ראוי לפסוק במצב של פיטורים שאינם כדין, ולכן יש להעמידו על סך 15,000 ₪.
סוף דבר נוכח כל האמור, התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובעת פיצוי בגין עוגמת נפש בסך 15,000 ₪.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט נ' סולברג: העותרת 2 – NewStarMax – היא ספקית אינטרנט אלחוטי ברצועת עזה (להלן: ניו סטאר); לדבריה, ברשותה רישיון למתן שירותי תיקשורת אלחוטית.
הציוד המדובר, עונה על הגדרת "ציוד דו-שימושי מפוקח", שבתוספת הראשונה לצוו הפיקוח על יצוא בטחוני (ציוד דו-שימושי מפוקח המועבר לשטחי האחריות האזרחית הפלשתינאית), התשס"ט-2008.
בעקבות פנייתה זו, נוצר קשר טלפוני בין הצדדים, שבמסגרתו הובהר בעל-פה מהו הנתון החסר; למחרת הועבר מיסמך מתאים לקמ"ט תיקשורת.
לפי האמור בחוק בתי משפט לעניינים מנהליים, התש"ס-2000, פרט 21(3), הליך שעניינו החלטה, או העידר החלטה של רשות לפי חוק הפיקוח, נתון לסמכות השיפוט של בית המשפט לעניינים מנהליים (השוו: בג"ץ 7741/20 הלב היהודי בראשות אלי יוסף נ' ראש הממשלה (9.11.2020)).
אמנם, הטיפול באחת מהבקשות התעכב בשל העידר נתונים, אך נטען בהקשר זה כי פניית קמ"ט תיקשורת לא היתה נהירה דיה; ואכן, שיחת טלפון קצרה, והבהרה בעל-פה, נשאה לבסוף פרי.
...
תשובה עד אותו מועד לא ניתנה, ועל כן, הוגשה ביום 8.11.2020 העתירה, ובה נטען, בהתייחס לאספקת שרתי התקשורת מגוגל, כי מאז השלמת המסמך הדרוש, חלף "כמעט חודש ימים מבלי שניתן כל מענה נוסף. ניסיונותיה של הח"מ לדבר טלפונית עם נציגים מקמ"ט תקשורת העלו חרס. אין טלפון ישיר, וההודעות שהושארו עבורם דרך המינהל האזרחי לא הועילו". בתגובתם המקדמית, טוענים המשיבים, כי יש לדחות את העתירה על הסף, מחמת קיומו של סעד חלופי בדמות הגשת עתירה לבית המשפט לעניינים מינהליים, וכן משום שהסעדים המבוקשים בה התייתרו זה מכבר, נוכח אישור הבקשות להכנסת הציוד; כבלי הרשת – ביום 9.8.2020; ושרתי התקשורת – ביום 15.11.2020.
על כן, היה על העותרים להגיש את עתירתם לבית המשפט לעניינים מינהליים, ולא לבית משפט זה. משלא עשו כן, דין עתירתם להידחות על הסף.
כך או כך, כיום, משעה ששתי הבקשות אושרו, הן זו המתייחסת לכבלי הרשת, הן זו העוסקת בשרתי התקשורת, התייתרה העתירה, אין עוד מקום לדון בה – לא בבית משפט זה ולא בבית המשפט לעניינים מינהליים – ודינה להידחות.
אשר על כן, דין העתירה להידחות – והיא נדחית בזאת.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

שלוש עתירות שהוגשו נגד הצוים האמורים נדחו זה לא מכבר בשלושה פסקי דין של בית משפט זה (בג"ץ 564/22 ג'ראדאת נ' מפקד כוחות צה"ל בגדרה המערבית (4.2.2022); בג"ץ 745/22 ג'רדאת נ' המפקד הצבאי לאזור הגדה המערבית (20.2.2022); בג"ץ 925/22 גראדאת נ' המפקד הצבאי לאיזור הגדרה המערבית (24.2.2022)).
עמד על הדברים השופט דנציגר בבג"ץ 1631/16 עליווי נ' מפקד כוחות הצבא בגדה המערבית, פסקה 11 (27.9.2016): "אכן, כאשר מדובר בפיגועי טירור רצחניים כגון הפיגוע שבו נרצחו בני הזוג הנקין, הניסיון מלמד כי יכול שיהיו מעורבים נוספים שאף אם לא 'סחטו את ההדק' ממש, חלקם בהוצאת הפיגוע אל הפועל היה משמעותי. במובן זה, הניסיון לערוך הבחנה דיכוטומית בין המבצעים 'הישירים' לבין ה'עקיפים' – כדוגמת המתכננים; המגייסים; המסייעים; או מספקי הנשק והמימון – אינו חף אף הוא מקשיים. יש ולעיתים דוקא פעילותם של המבצעים ה'עקיפים' היא כה משמעותית ומרכזית עד שספק אם אילמלא היא היה בא לעולם הפיגוע. מכאן שהשאלה אותה יש לשאול אינה בהכרח האם המפגע ירה בעצמו בקורבנות הפיגוע, או אם נכח פיזית בזירה בשעת מעשה, אלא מהי מידת ההשפעה שהייתה למעשיו על היתממשות הפיגוע, והאם די בה כדי להצדיק את הפעלת הסנקציה מכוח תקנה 119 כלפיו (הכול בכפוף כמובן, לבחינת יתר הנתונים שבחינתם נידרשת לשם הפעלת הסמכות). את שאלה זו יש לבחון בשים לב לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה, וכך ייעשה גם בעניינינו" (ההדגשות במקור).
המשיבים ציינו בתגובתם לעתירה כי הם נכונים להציג בפני בית המשפט, במעמד צד אחד, חוות דעת חסויה עדכנית בדבר יעילות השמוש בתקנה 119 כאמצעי להרתעת מחבלים פוטנציאליים.
זאת ועוד, בבואנו לבחון את אופן הפעלת שיקול דעת המפקד הצבאי, הרי שיש לתת את הדעת לשלושה שיקולים התומכים באישור החלטת המפקד הצבאי לנקוט בצעד ההרתעתי של הריסת בית המחבל: ראשית, המדובר בפיגוע ירי קשה וקטלני, במהלכו ניטלו חייו של אדם צעיר, ונפצעו שני אזרחים ישראלים נוספים, שכל 'חטאם' הוא היותם יהודים; שנית, המחבל הביע הן לפני הפיגוע והן לאחריו רמת גבוהה של נכונות להישתתף בפיגועי טירור; שלישית, הקף הפגיעה שתיגרם במקרה דנן לצדדים שלישיים תמי לב מהריסת בית המחבל היא מוגבלת (הפגיעה היא בעיקר באישתו הטריה של המחבל, המתגוררת במבנה רק מספר חודשים, ואשר הייתה מודעת להסתרת הנשק בבית).
...
במכלול הנסיבות האמורות, ובפרט משלא שוכנעתי כי רעיית המחבל חפה מידיעה בדבר תכנון הפיגוע (או לכל הפחות מעצימת עיניים בנדון), אינני סבורה כי יש מקום לקבוע שצו ההריסה אינו מידתי.
התוצאה היא כאמור שדין העתירה להידחות.
ת השופט ע' גרוסקופף: אני מסכים לעמדת חברי, השופט יצחק עמית, לפיה דין העתירה להידחות.

בהליך אפ"ח (אפ"ח) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

וסרשטיין – פסברג מפנה לסעיף 1 לחוק ההוצאה לפועל התשכ"ז - המגדיר פסק דין כדלקמן: "פסק דין או החלטה אחרת של בית משפט בענין אזרחי, לרבות החלטה
((21/6/1978) 701 ( רוזנשיין נ' ספרטוס, פ"ד לב( הפסיקה כבר קבעה פעמים רבות כי פסק דין למזונות קטין שניתן במדינה אחרת הנו פסק דין שניתן לאכיפה לפי סעיף 3 לחוק אכיפת פסקי חוץ שכן דיני ההוצאה לפועל בישראל מספקים כלים למימוש פסק החוץ הקובע חיוב כספי (ראו למשל פסק דינה של השופטת ג'בארין כליפה באפ"ח (נצרת) - 04- 14 ש.ש.ב.ח. נ' א.ב.ח. ( 17/1/17 , נבו)) 9 (3) כאמור, במקרה שלפניי השאלה היחידה היא האם פסק הדין עומד בתנאי סעיף קטן לחוק אכיפת פסקי חוץ שזו לשונו.
באופן דומה, מקרה שבו פסק חוץ קבע שבני זוג יהודים גרושים לא נאכף בישראל כיוון שנימצא שהוא נוגד את תקנת הציבור שכן גירושין יכולים להעשות בין יהודים רק לפי דין תורה ובסמכות ייחודית של בית דין רבני (ראו תמ"ש (יר') 19021/00 ש.פ. נ' ש.פ. 6/9/2004 , נבו)).
מפסק החוץ עולה כי על פי הנחיות בית המשפט העליון באוקראינה ומכוח חלק 1 לסעיף 110 לקודקס סדר הדין האזרחי של אוקראינה קיימת אפשרות לשלב בתביעה אחת עתירה לשלילת זכויות הוריות, אימוץ, אפוטרופסות ומשמורת ילדים יחד עם תביעה למזונות (עמ' פסקה 4 לעותק המתורגם של פסק החוץ).
יש חשיבות נעלה להסכמה דיונית בין צדדים כאשר יש להדגיש כי בשום שלב הנתבע לא עתר לביטול ההסכמה הדיונית גם לאחר שנודע לו על פסק הדין ששלל את זכויותיו כאב, עם זאת, בית המשפט ראה לנכון לאפשר דיון בקיום 3) שעה שלכאורה הפרטים הנוגעים לשלילת אפוטרופסותו של האב נודעו לב"כ 25 ) תנאי הנתבע בשלבים מאוחרים יותר.
...
מכל הטעמים לעיל אני קובע כי פסק החוץ עומד בתנאי כל סעיף 3 לחוק אכיפת פסקי חוץ התשי"ב – 3) ואין באמור בו או בתוכנו כדי לנגוד את תקנת 17 ) 1958 לרבות תנאי סעיף הציבור.
אציין עוד כי בשום שלב לא טען ב"כ הנתבע כי הוא חוזר בו מההסדר הדיוני שאושר בין הצדדים ולפיו הוסכם כי אם יימצא שהוא אביו של הקטין הרי שפסק החוץ ייחשב לאכיף (ראו גם החלטתי מיום 5/8/2021 ).
כן מקובלת עלי הטענה שאין באמנת ניו יורק סעיף הקובע מגבלת זמן לאכיפתו וכי יש להבחין בין גביית מזונות עבר שנפסקו בישראל לפי סעיף 11 לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) התשי"ט – 1959 לבין אכיפת פסקי חוץ בעניין מזונות אך שאלה זו כמעט ולא מתעוררת מקום שהנתבע לא טען דבר וחצי דבר בהקשר זה. סוף דבר, התביעה לאכיפת פסק חוץ מתקבלת ואני מתיר בזה גביית המזונות שנפסקו בפסק החוץ מיום 4/6/2018 בתיק 645/1883/17 של מדינת אוקראינה כנגד הנתבע.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

מקביעה זו עולה כי הפעלת סמכותה של הכנסת לחוקק חוקים ולכונן חוקה לעולם כפופה לחובתה של הכנסת להבטיח, בין היתר, "חירות", "צדק" ו"שויון זכויות חברתי ומדיני גמור" לכל אזרחי המדינה באשר הם, לצד חובתה הלא-פחות חשובה לקיים בית לאומי-יהודי במדינת ישראל ("מדינה יהודית") בהתאם למסורת הדתית-לאומית הטבועה בנו ("חזונם של נביאי ישראל").
ביישום לנסיבותיה של מדינת ישראל, לעת הזאת, השאלה היא מהו הדין כאשר חוקה מכוננת פרקים פרקים, על פני עשרות שנים, והפרק המתייחס להליך החקיקה עצמו – חוק יסוד: חקיקה – טרם כונן? סבור אני שהתשובה הברורה לכך מצויה בחוק יסוד שכבר כונן, הוא חוק-יסוד: השפיטה, המקנה סמכות לבית המשפט הגבוה לצדק, סמכות שאינה מוגבלת מבחינת הגופים שיכול ויהיו כפופים לה. במהלך הדיון בפנינו, טען ב"כ גורמי הממשלה, כי: "התשובה היא שהכנסת איננה יכולה לפגוע בזהותה של מדינת ישראל, כמדינה יהודית ודמוקרטית. אבל מי שיכול לבקר את זה, זה רק העם. זה רק הריבון. אין שום מקור סמכות אחרת" (עמ' 50 לפרוטוקול המוקלט).
במקרים אחרים בוטלה החלטת ראש עיר לסגור בתי ספר בעירו שניתנה בחוסר סמכות (בג"ץ 8046/04 בן עטיה נ' ראש-עריית בת ים, שלומי לחיאני, פ"ד נט(4) 29 (2005) (להלן: עניין בן עטיה)); בוטלה גבייה ללא סמכות של אגרה על ידי ערייה (ע"א 546/04 עריית ירושלים נ' שרותי בריאות כללית (20.8.2009)); בוטלו צוים שהוצאו בהעדר סמכות על ידי משטרת ישראל כלפי ספקי גישה לאינטרנט להגבלת הגישה לאתרי הימורים (עע"מ 3782/12 מפקד מחוז תל אביב-יפו במשטרת ישראל נ' איגוד האנטרנט הישראלי, פ"ד סו(2) 159 (2013)); בוטלה הוראה שניתנה על ידי המשנה למנכ"ל משרד הבריאות להגביל את פעילותו של רופא שנחשד בהפרת הוראות הדין, שכן לא נמצא לכך מקור סמכות (עניין סלוין); בוטלה הוראה שניתנה מצד גורמים במשרד הבריאות שאסרה ללא סמכות על יבוא סיגריות אלקטרוניות לישראל (בג"ץ 6665/12 א.סיג בע"מ נ' המנהל הכללי של משרד הבריאות (3.12.2014) (להלן: עניין א.סיג)); בוטלו פעולות גביה שנעשו על ידי רשויות מקומיות באמצעות חברות גביה פרטיות ללא מקור הסמיכה בדין (בג"ץ 4113/13 לישכת התאום של הארגונים הכלכליים נ' שר הפנים (26.3.2018)); ועוד ועוד.
וכך נאמר בבג"ץ 8638/03 אמיר נ' בית הדין הרבני הגדול בירושלים, פ"ד סא(1) 259 (2006): "לכל ערכאת שיפוט ממלכתית [...] אין אלא את אותן סמכויות שיפוט שחוק המדינה העניק לה; החוק הוא שהקימה, הוא שהגדיר את סמכויותיה, והוא שייחדן לה. בעשותו כן, הניח החוק, כחלק מתפישת יסוד בממשל דמוקרטי, כי במתן סמכויות שיפוט טמונות, בה בעת, גם מיגבלות כוח השיפוט. כל אשר לא ניתן לערכאה השיפוטית, מצוי מחוץ ומעבר לכוחה, ואל לה לחרוג מיגדרי פעולתה המוכרים על עבר תחומים שלא הופקדו בידיה, ובאחריותה. זהו עיקרון החוקיות המאפיין את מבנה השילטון הדמוקרטי, שעליו נשענת תפישת מעמדן של רשויות השילטון, ומערכות השיפוט בכלל זה. על יסוד עקרון זה מתפרש מרחב הסמכויות הנתון לערכאות השיפוט הממלכתיות..." (שם, עמ' 279).
על אותו משקל ניתן רק לשער מה היה פוסק בית משפט זה במקרה שבו היה בית דין רבני חורג מסמכותו תוך הסתמכות על עקרונות יהודיים בשל "צורך" ו"נחיצות".
הדברים מקבלים משנה רלבאנטיות בימינו, ומחדדים את התהום הפעורה בין הבקורת השיפוטית של בית משפט זה על חקיקה רגילה מכוח חוקי-היסוד, לבין ניסיון לבקר את חוקי-היסוד עצמם: "חושבני שהדוגמה אינה דוגמה ואין אנו יכולים ללמוד ממנה מאומה. בארצות-הברית, כאשר עמדו זה מול זו חוק וחוקה, ברור היה שהחוקה עדיפה ובית-המשפט רק נתן ביטוי מעשי להלכה ברורה זו. אצלנו, השאלה היא חוק הכנסת מול הכרזת העצמאות, וזו כמבואר לעיל אין לה תוקף של חוק, לא-כל-שכן שאין לה תוקף של חוקה בעלת תוקף עילאי הגוברת על כל חוק רגיל. כאשר ברור, מעל לכל ספק, רצונו של המחוקק למסור לשיפוטם של בתי-הדין הדתיים היהודיים עניני הנישואין והגירושין של יהודים ושנישואין וגירושין אלו ייערכו לפי דין תורה, ולא לפי דין אחר, על בתי-המשפט לכבד רצון זה ולתת לו תוקף, אף אם אינו עולה בקנה אחד עם העיקרון של חופש המצפון שבהכרזת העצמאות [...]. אמת נכון הדבר [...] כי כל רשויות המדינה חייבות לפעול ברוח הכרזת העצמאות ולהמנע עד כמה שאפשר מעשיית מעשה העומד בנגוד לה. כן יש לפרש חוק, עד כמה שאפשר, בהתאמה עם הכרזת העצמאות ולא בנגוד לה. יחד עם זאת, לא פחות ברור הדבר, כי הכנסת בתורת הרשות המחוקקת של המדינה היא ריבונית ובכוחה לחוקק כל חוק הנראה לה, והוא הקובע את משפט המדינה". מכאן ממשיך השופט ברנזון, כאמור, בהסכמת חבריו להרכב, ודוחה את הניסיון להכפיף את רבונות המחוקק למרותם של 'ערכי היסוד של השיטה': "[בא-כוח המערערים] אף הרחיק לכת וטען, כי ישנם ערכי יסוד בסיסיים בחיי מדינה, שהגם שאינם כתובים בחוקה או בספר החוקים של המדינה, הם מהוים 'נורמות על-חוקתיות' שבכוחן לפסול כל דבר חוק שאינו מתיישב עמהן. מתוך כך, יכול בית-המשפט לפסול חוק הנוגד ערך יסוד עילאי, וחופש המצפון וזכות ההגדרה העצמית הם כאלה [...]". על כך משיב בית המשפט העליון: "הזכות להגדרה עצמית, [שבא-כוח המערערים] טוען לה על-סמך חופש המצפון, משמעותה המעשית היא, שרק אותם האנשים המוכנים מרצונם החפשי להירתם בעול השיפוט הדתי, יהיו כפופים לו. כלומר, הברירה בידי כל אדם מן היישוב, שהוא יהודי לפי ההלכה: רוצה – מכיר הוא בשיפוט הדתי וניכנס בעולו; אינו רוצה – אינו מכיר. אפשרות זו היתה אולי טובה וראויה לוּ המחוקק רצה בה, אבל הוא גילה את דעתו אחרת [...] זכות ההגדרה העצמית בשאלות הדת והלאום, כבודה במקומה מונח. ואולם, כפי שאמר השופט ח' כהן בדונו בענין שטדרמן בשאלת הלאום היהודי: 'זכות זו מתבטלת ונדחית מפני הוראה מפורשת של החוק'. הוא הדין כאן: נוכח ההוראה המפורשת של חוק שיפוט בתי-הדין הרבניים בדבר שיפוטם הייחודי של בתי-דין אלה בעניני נישואין וגירושין של יהודים בישראל, לא יועיל למערערים, ברצונם להיתנער משיפוט זה" (שם, בעמ' 138-136).
...
כשלעצמי סבורני, כי אין זה סוף הדרך.
ניטיב אפוא לעשות, אנו השופטים, אם נוסיף ונאמר בשולי פסק הדין: "אכן, בצעד חריג וחסר-תקדים, נאלצנו ברוב דעות להורות על פסילתו של חוק-יסוד. באופן פורמלי, לא היה מנוס מלהורות על ביטולו המוחלט של דבר החקיקה, אף בנוסחו ה'רזה', שכן אין זה בסמכותנו לכתוב את דבר החקיקה מחדש. יחד עם זאת, מקבלים אנו את מרותו של המכונן, את מרותו של העם שאֵלו הם נציגיו. נעשה כמידת יכולתנו, על מנת להגשים את רצונו של המכונן. לפיכך, משקבענו כי נוסח 'רזה' של החוק, לא היה נפסל על-ידנו, אזי אין אנו רואים צורך להמתין לחקיקתו של חוק-יסוד חדש שיקבע הסדר דומה. בהעדר מגבלה חוקית, ומשהדבר מצוי בגדרי סמכותנו, נודיע עתה, כי מעתה והלאה, נסיג את הגלגל לאחור. לא נשתמש עוד בעילת הסבירות בעניינן של החלטות הממשלה ושׂריה, אלא אם כן נקבע כי ישנם נתונים חד-משמעיים, המלמדים כי אותה החלטה כה בלתי-סבירה, באורח קיצוני, עד ששום ממשלה סבירה לא היתה יכולה לקבל החלטה שכזו. אותו מבחן ותיק וטוב, שהיה באמנה איתנו מראשית הדרך ועד לפסק הדין בעניין דפי-זהב; סבירות נוסח 'וונדסברי'". 'אל תגידו יום יבוא, הביאו את היום, כי לא חלום הוא, ובכל הככרות הריעו רק שלום'.
אשר על כן, העתירות מתקבלות במובן זה שיוכרז על בטלותו של תיקון מס' 3 לחוק-יסוד: השפיטה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו