כשאין בית-משפט אחר מוסמך, הסמכות שייכת לבתי-הדין המושלמיים, ואפשר איפוא לתארם כבתי-הדין של המשפט המקובל בעניני המעמד האישי (THE COMMON LAW COURTS OF PERSONAL STATUTE)" אף-על-פי-כן צומצמה עוד בתקופת האימפריה העתמאנית סמכות בתי-הדין השרעיים לענין זה בשני מקרים: כאשר המדינה עצמה היתה התובעת מן העיזבון וכאשר התובע היה נתין זר. במקרה הראשון העדיפה המדינה, כפי הנראה, את שיפוט בי-המשפט החילוניים (ניזאמיה) על שיפוט בתי-הדין הדתיים המושלמיים, ובמקרה השני נכנעה הממשלה העתמאנית לרצון המעצמות הזרות שלא נאותו לכך, שנתיניהם יישפטו בפני בתי-הדין המושלמיים (ראה יונג ו-רנצי, שם).
מכיון שהממשל חדל להיות מושלמי מובהק מבחינת הדת, יצא שראו את התושבים המושלמיים של ארץ-ישראל כעדה דתית של בתי-הדין שלה היתה סמכות רק על מושלמים.
סימן זה קובע כי לבית-הדין המושלמי תהא סמכות ייחודית "בעניני המעמד האישי" של מושלמים אזרחי ישראל וכו' "בהתאם לחוק הפרוצדורה של בתי-הדין המושלמיים הדתיים" משנת 1333 (הג'רה), כפי שתוקן על-ידי פקודה או תקנות כלשהן.
...
בבקשתו טען שכל המניות וזכויות הנהול של החברה שייכות למעשה לעיזבון המנוח, ומשום כך בקש לעקל זמנית את הקרקע הרשומה בשם החברה, כדי למנוע את העברתה לאחרים "ולא יהיה אחר-כך ממה לגבות את הכסף המגיע לתובע לכשיזכה בדין".
בית-הדין השרעי נעתר לבקשה וביום 19.1.66 הטיל עקול-זמני על הקרקע.
הסברתי שם את הוראות החוק הנוגעות לענין והגעתי למסקנה שהסמכות הנתונה לבית-דין השרעי לפי סעיף 7 (7) של חוק הפרוצדורה של בתי-הדין המושלמיים משנת 1333, בעניני "רישום עיזבונות החייבים רישום, וחלוקתם בין היורשים וקביעת חלקיהם לפי החוק" כוללת גם בירור תביעה כזאת, מקום שאחד היורים הוא קטין, כל עוד נמשך תהליך "הרישום" של העזבון ועד לחלוקתו בין היורשים.
יש, כמובן, מדת הגיון ועקביות אף בגרסה קצונית זו, כי רק צעד אחד הוא מן הסמכות "לרשום" את נכסי העזבון עד לסמכות הנוספת לברר גם תביעות של העזבון ונגד העזבון, על-מנת להגיע בסופו של דבר בדרך זו לקביעת הקפו של העזבון העומד לחלוקה בין היורשים.
נראה לי שאין מקום ל"חקיקה שיפוטית" מעין זו ושהדין חייב להיות אחיד.