מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות בית הדין השרעי בענייני הסדרי ראייה

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

לעומת זאת, בכל הקשור להסדרי המשמורת והראייה שנכללו בהסכם, הרי שאישורו אינו מהוה סוף פסוק, שכן העותרת רשאית לנקוט הליכים משפטיים בעיניין "בכל עת, בהתבסס על טובת הילדים". היועץ המשפטי של משיבים 1-2 היתייחס גם לאלמנט השהוי, והרחיב לגבי משמעות הויתור של העותרת על זכות העירעור לגבי אישור הסכם הגירושין.
ראשית, סעיף 2(א) לחוק יחסי ממון מסמיך את בית הדין השרעי – שאין מחלוקת כי סמכות השיפוט בעינייני נישואין וגירושין של העותרת ומשיב 3 מסורה לו – לאשר הסכם ממון ביניהם, וסעיף קטן (ד) מבהיר כי "הסכם בין בני הזוג שאושר בפסק דין להתרת נישואין על ידי בית הדין, דינו כדין הסכם ממון שאושר לפי סעיף זה; בחוק זה 'התרת נישואין' – לרבות גירושין [...]". די בכך כדי לשמוט את הקרקע מתחת לטענת העותרת, וללמד כי בית הדין השרעי בעכו פעל בגדרי סמכותו כאשר אישר את רכיביו הממוניים של הסכם הגירושין.
בשולי הדברים, ואף שהדיון בעיניין לא מוצה בהליך דנן, אעיר כי הפרקטיקה שבמסגרתה בית הדין השרעי מאיץ את הנפקת תעודות הגירושין "בתמורה" לויתור של הצדדים על זכות העירעור, מעוררת קושי רב. כפי שציינתי בהליך אחר, עמדתי היא כי "אין בהסכמת הצדדים כדי להעניק תוקף להסדרים הפוגעים בזכויות מהותיות – דוגמאת שלילת זכות העירעור, שיש הסבורים כי היא מהוה זכות חוקתית, ולו 'מוגבלת'" (רע"א 2999/18 עריית אשקלון נ' אפרידר – חברה לשיכון ופיתוח אשקלון, פסקה 6 (20.9.2018)).
...
סוף דבר, העתירה נדחית בהעדר עילת התערבות בהכרעת הערכאות הדתיות.
השופט י' אלרון: אני מסכים עם חברי השופט נ' הנדל כי דין העתירה להידחות בהיעדר עילה להתערבות.
אולם, אני סבור כי ניתן להסתפק בקביעה כי המשיבים 1 ו-2 לא חרגו מסמכותם ופעלו בהתאם לדיני החוזים האזרחיים, בלי לקבוע מסמרות באשר לסוגיות המשפטיות שנדונו בפניהם.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

כעולה מהחלטתי מיום 22.11.2021, בית הדין השרעי בסכנין (להלן: בית הדין) הטיל על הנתבעת בהליך שבכותרת קנס מתמשך בגובה 1,000 ש"ח בכל פעם שלא תקיים את החלטת בית הדין בעיניין הסדרי הראייה בין התובע לילדתם המשותפת (להלן: הקטינה).
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בהחלטת בית הדין ובטענות הנתבעת והיועץ, מצאתי לנכון לעשות שימוש בסמכותי מכוח סעיף 7א(ב) לחוק בתי דין דתיים (כפיית ציות ודרכי דיון), התשט"ז-1956 (להלן: חוק כפיית ציות) ולהורות על ביטול הקנס.
...
בנסיבות אלו מצא בית הדין לחייב את הנתבעת בקנס מותנה בסך 1,000 ש"ח, כאמור לעיל.
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בהחלטת בית הדין ובטענות הנתבעת והיועץ, מצאתי לנכון לעשות שימוש בסמכותי מכוח סעיף 7א(ב) לחוק בתי דין דתיים (כפיית ציות ודרכי דיון), התשט"ז-1956 (להלן: חוק כפיית ציות) ולהורות על ביטול הקנס.
אף אם מצא בית הדין כי סירוב הנתבעת למסור לידי נציג התובע את הקטינה ביום 22.10.2021 עולה כדי חריגה מהסדרי הראייה שנקבעו, לא שוכנעתי כי חיובה של הנתבעת בקנס מתמשך בסכום לא מבוטל של 1,000 ש"ח נבע מהיעדר אפשרות להוביל את הצדדים לקיים את הסדרי הראייה באמצעים פוגעניים פחות.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

להשלמת תאור הכללים הרלבאנטיים לבחינת סמכות נמשכת, אציין כי מקום שערכאה אחת דנה בסוגיית משמורת, הרי שנתונה לה סמכות לידון גם בעינייני זמני ראייה/שהייה של הילדים כאשר סוגיה זו נחשבת לסוגיה בת של סוגיית האם (משמורת) וראו גם בג"צ 7298/14 פלונית נ' בית הדין השרעי לערעורים בירושלים 15.5.06 , נבו).
₪ לשלם לנתבעת הוצאות ההליך בסך למען הסר ספק וכדי לא לגרום לוואקום משפטי זמני בין הצדדים, מובהר כי החלטות זמניות שניתנו בבית משפט זה בעיניין הקטין והסדרי שהות יעמדו על כנם כל עוד בית הדין השרעי לא שינה מהן או ביטלן לפי סמכותו.
...
אבאר כעת דרכי למסקנה זו. סוגיית הסמכות הנמשכת בין בית הדין השרעי ובית משפט לענייני משפחה נדונה בבית המשפט העליון בשבתו כבג"צ במסגרת בג"צ 2621/11 פלוני נ. בית הדין השרעי לערעורים ירושלים ( 27.12.11 , נבו).
((1998) 817 ( מ' ורבר, פ"ד נב( לאור כל האמור לעיל אני מוצא כי טענותיה המקדמיות של הנתבעת בדין יסודן ולא היה כל מקום להגיש התביעה לבית משפט זה בעניין "משמורת משותפת" שעה שהסמכות נתונה לבית הדין השרעי.
על כן אין מנוס אלא מלדחות התביעה מטעמי חוסר סמכות עניינית ולחייב התובע .

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בהתאם לסעיף 7א(ב) לחוק בתי דין דתיים (כפיית ציות ודרכי דיון), התשט"ז-1956 (להלן: חוק כפיית ציות), מזכירות בית הדין השרעי בבאקה אלגרבייה הביאה לעיוני את החלטת בית הדין מיום 5.12.2022, שבה נקבע, בין היתר, כי על הנתבעת בהליך שבכותרת יושת קנס בגובה של 1,000 ש"ח בכל פעם שלא תקיים את החלטות בית הדין בעיניין הסדרי ראייה בין התובע לילדיהם המשותפים.
כידוע, סמכותו של בית הדין לפי פקודת ביזיון בית משפט, המעוגנת בסעיף 7א(א) לחוק כפיית הציות, נועדה להביא לכפיית ציות עתידית של צוי הערכאה השיפוטית המופרים (בש"פ 7491/18 פלוני נ' פלונית, פסקה 5 (5.12.2018)).
...
לאחר שעיינתי בהחלטת בית הדין ובעמדות הנתבעת והיועץ, לא מצאתי מקום לעשות שימוש בסמכותי לפי סעיף 7א(ב) לחוק כפיית ציות ולבטל את הקנס שהושת על הנתבעת או לשנותו לקולה.
בנסיבות שתוארו, ובשים לב לכך שהקנס צופה פני עתיד, מקובלת עליי עמדת היועץ לפיה הקנס שהוטל על הנתבעת סביר ומידתי ואין עילה להתערב בו (ראו והשוו: בש"פ 8741/20 פלונית נ' פלוני (13.1.2021); בש"פ 7640/19 פלונית נ' פלוני (30.12.2019)).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

עמדת הנתבע 1 – טענתו העיקרית של נתבע זה הנה כי חמשת האחים חתמו בהסכמה, במודע ומרצון חופשי על הסכם 2011, אשר מגלם את הסכמתם לגבי עזבון האב המנוח, והראיה היא שהסכם 2011 קיבל תוקף של פסק דין מחייב בבית הדין השרעי מכוח סמכותו, בנוכחות התובע 1.
עוד נטען כי ככל שהיה מקום לומר שיש "היתנגשות" בין הסכם חלוקת העזבון משנת 2005 לבין הסכם חלוקת העזבון משנת 2011 – אזי שבית הדין השרעי הוא בעל הסמכות לידון במחלוקת ולהכריע מי מבין שני ההסכמים הוא בעל התוקף המחייב – הסכם 2005 או הסכם 2011, שכן בית הדין השרעי אשרר את שני ההסכמים.
אינני יודעת אם הצדדים ניהלו בשעתו מו"מ לגבי האפשרות להגיע להסדר על בסיס חוות הדעת של המומחה ותשריט החלוקה – אך מהמידע שהוצג לעיוני, התביעה בהליך הקודם נמחקה בפסק דין מיום 11.3.2018 מחמת העובדה שהצדדים לא שילמו את שכר טירחתו של המומחה והפרו כמה החלטות של בית המשפט בהקשר זה (להלן: "פסק הדין בהליך הקודם").
שביעית, טענה נוספת של התביעה לגבי ראייה שאמורה לפעול לטובתה – לא הוכחה.
...
נוכח האמור, לא השתכנעתי כי התובע 1 הרים את הנטל בדבר תוקפה של עסקת החליפין, למרות פסק הדין שניתן לגבי עסקה זו, ובוודאי שלא שוכנעתי כי בנסיבות ניתן לתת צו לאכיפת ההסכם במובן שאורה על רישום שטח מתוך החלקה על שם התובע 1 מכוח עסקת החליפין.
גרסת התביעה כרוכה בשאלות רבות שנותרו ללא מענה, ולא שוכנעתי שאפשר לקבוע כי התביעה עמדה בנטל ההוכחה המורכב והמוגבר הרובץ על שכמה.
לגבי עסקת החליפין הנטענת, התביעה אמנם הציגה מסמכים המאשרים כי נערכה עסקה זו, אולם לא ניתן הסבר לקיומו של מסמך מאוחר יותר המבטל עסקה זו. לגבי העסקה עם הנתבע 2 - המדובר בעסקה שנערכה בשנת 2008 כשהתביעה בגינה מוגשת רק בשנת 2019, כאשר גם לפי גרסת התביעה לא שולמה מלוא התמורה כך שלא התגבשה זכותו של התובע 1 מכוח עסקה זו. משכך אין מנוס אלא לקבוע כי לא הורם הנטל הדרוש להוכחת טענות התביעה ואני מורה על דחיית התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו