ההליך שלפניי ועובדות הצריכות לעניין
במוקד המחלוקת בתיק זה עומד סיכסוך גבולות בין שכנים במושב אחוזת ברק אשר הוליד שני הליכים נפרדים ושונים: האחד - התביעה דנן שבגדרה עותר התובע לפינוי הנתבע 1 וסלוק ידו משטח הפלישה ופצוי התובע בגין עוולת הסגת הגבול, וכן חיוב הנתבעת 2 בתשלום פיצויים לתובע בגין עוולת רשלנות במישור האכיפה; השני - הליך תיכנוני/פלילי בו נקטה הנתבעת 2 כנגד הנתבע 1 והנוגע לעבירות בנייה שביצע האחרון, וזאת במסגרת תיק תו"ב 43819-08-15 שעודנו מיתנהל בבית משפט השלום בבית שאן.
בהקשר זה טוען התובע, כי הוא נתן את הסכמתו לבניית חומה על קו הגבול בין המגרשים, שתחליף את הגדר הקלה שהפרידה בין המגרשים ואשר ניבנתה ע"י הקבלן, ואף חפר בעצמו את היסודות לחומה הנ"ל. ברם, הנתבע הפר הסכמה זו ויצק במחטף חגורת בטון שלא על התווי המוסכם והסיט את התווי אל תוך מגרשו של התובע.
עיקר טענות הנתבע
העמדה העיקרית שעליה מבסס הנתבע את הגנתו מתחלקת לשלושת הטענות הבאות: ראשית - התובע נתן את הסכמתו להקמת חומה משותפת במקום גדר הרשת הקלה שחצצה בין המגרשים, אך בהמשך חזר בו התובע מהסכמה זו. שנית - מדובר בפלישה מינורית שהיא בבחינת סטיית תקן במדידות, שאודותיה הסכימו התובע והנתבע בעת רכישת זכויותיהם במגרשים מאת הקבלן.
לפיכך, ככל שתמצא בעניינינו תחולה להוראת סעיף 74 לפקודה המורה כי "בית המשפט לא יתן ציווי, אם הוא סבור שהפגיעה או הנזק שנגרמו לתובע הם קטנים וניתנים להערכה בכסף ולפצוי מספיק בתשלום כסף, ומתן ציווי יהיה בו משום היתעמרות בנתבע, אך רשאי הוא לפסוק פיצויים", לצד תחולתם של דיני הקניין, הרי יש לקרוא את המבחנים הקבועים בה באופן העולה בקנה אחד עם השיקולים המנחים אותנו בהפעלת שיקול הדעת בבואנו להגביל בעל זכות קניינית מכוח עיקרון תום הלב הכללי (בעיניין זה ראו ע"א 8661/10 יוסף נעמה נ' תמר טורקיה (ניתן ביום 19.2.2012), פסקות 14-15 ; להלן: "עניין נעמה").
במקרה כגון דא, נהיר כי אי הפעלת סמכויות הפיקוח המוקנות לועדה, העידר איתור הפרות, הן באופן עצמאי ויזום ע"י הוועדה (בהתאם לסדרי העדיפויות) והן בעקבות תלונה יזומה של הנפגע/השכן, גם לאחר ביקור גורם מקצועי המפקח מטעם הוועדה, מהוה הפרה של חובת הזהירות לאור מבחן הצפיות, שכן הוועדה הייתה צריכה לצפות כי אי מילוי מלאכת הפיקוח והאכיפה כדין, עשויה להסב נזק לבעלים של המיגרש הסמוך.
...
לאור כל האמור לעיל, אני פוסקת לתובע פיצוי בסך של 13,000 ₪, מתוכו יישא הנתבע, כמעוול עיקרי, בסכום של 9,000 ₪, ואילו הועדה תפצה את התובע ביתרה בסך של 4,000 ₪.
סוף דבר
אני מקבלת את התביעה באופן חלקי ומחייבת את הנתבע 1 לפנות את שטח הפלישה של הקיר החורג לכיוון מחסנו של התובע הממוקם בין הנקודות שסומנו 2 ו-3 במפה המצבית שצורפה לחוות דעתו של מומחה ביהמ"ש, קיר המטבחון שכולו נבנה בשטח התובע וגדר הבד שהוצבה בין הנקודות הנ"ל, וזאת יעשה הנתבע בתוך 90 ימים מהיום.
בעניין עמודי הפרגולה המונחים על החומה בין הנקודות 1 ו-2 לחוות הדעת של מומחה ביהמ"ש, התביעה נדחית.