הפרשה
התובעת, גב' גולדה בלומנפלד והנתבעים, ה"ה צבי וברוריה גולדקנוף, הם שכנים בבית משותף בעיר בני-ברק.
נכון הדבר כי הפרתו של סעיף 31 עלולה להקים גם עוולה בנזיקין (למשל, של הסגת גבול ברכוש משותף) וגם את זאת כתבה כבוד השופטת חיות בע"א 7156/10 חברת הירקון הנ"ל (בפיסקה התשיעית).
באילו נסיבות תיושם ההוראה האחת ובאילו האחרת? פסיקה עדכנית, שהפנתה לספרות המשפטית, הסבירה לאמור:
"מה היחס בין שני הסעיפים? אימתי יזכה בעלים משותף בנכס לדמי שימוש ראויים ואימתי לפירות הנכס? סעיפים 33 ו-35 לחוק המקרקעין אינם נוקטים עמדה באשר לאופן ההכרעה בין שני המסלולים. פרופ' [יהושע] ויסמן מסביר, כי הבעלים המשותף אינו זכאי הן לתשלום שכר ראוי בעבור שימוש שנעשה בנכס המשותף על-ידי בעלים משותף אחר, והן לחלק בפירות שהופקו כתוצאה מאותו שימוש; זאת – שכן השכר הראוי כבר מחושב בהסתמך על שווי הפירות שהנכס עשוי להניב (קניין – בעלות ושתוף (התשנ"ז), עמ' 244). פרופ' [מיגל] דויטש גורס, כי ההכרעה בין שני המסלולים תהא לא על פי בררת הזכאי, אלא על פי הכרעה נורמאטיבית של בית המשפט באשר לשיטת ההשבה הראויה בנסיבות הנתונות של כל מקרה (קניין חלק א' (התשנ"ז) עמ' 545). לטעמי ברי כי צדקו שני המלומדים, שעמדותיהם מתיישבות – בכל הכבוד – עם שורת ההיגיון וזו עם זו" (ע"א 6035/07 חברת החניון המרכזי בבת ים בע"מ נ' אשורי, בפיסקה ל"ד לפסק דינו של כבוד השופט אליקים רובינשטיין (פורסם באתר הרשות השופטת, 5.7.2010)).
ביתר דיוק, יש לשאול מהו היסוד המוביל, המאפיין את ההתעשרות שצמחה מן המקרקעין ואת המחלוקת, שהניבה התעשרות זו. יש נסיבות, שבהן מרכז הכובד של הדברים יוליך למסקנה כי מתאים יותר להחיל את סעיף 33.
אלא, שגם בנידון מכריעה, לדעתי, מהותו של הסיכסוך ככזה, המערב את השותפים לבדם ומבקש להעמיד על מכונם אך את היחסים בינם לבין עצמם.
אסכם עד כה: התובעת זכאית לפצוי בגין 84 חודשים שקדמו למועד ההגשה של תביעתה (מיום 4.3.2014), במכפלה של דמי שכירות למגורים (2,250 ש"ח לחודש), לפי שיטחו של חדר האשפה מתוך שטחה הכולל של יחידת הדיור (כחמשה מטרים רבועים) כפול חלקה היחסי ברכוש המשותף (124/705) ובסך הכל: 4,155 ש"ח.
השמוש במקום החניה
הבעלויות בחניות בבית המשותף לא נרשמו במירשם המקרקעין, אולם מצאתי כי התובעת הוכיחה כל צורכה, ודאי לפי הנידרש במשפט האזרחי, כי לה זכות במקום החנייה הנידון.
...
ביתר דיוק, יש לשאול מהו היסוד המוביל, המאפיין את ההתעשרות שצמחה מן המקרקעין ואת המחלוקת, שהניבה התעשרות זו. יש נסיבות, שבהן מרכז הכובד של הדברים יוליך למסקנה כי מתאים יותר להחיל את סעיף 33.
עניין זה מעמיד את הסעד בראש זה של התביעה על סך של 37,800 ש"ח.
התוצאה
אני מקבל את התובענה, על שני ראשיה.
בתוך 30 ימים מיום, שקיבלו לידיהם את פסק דיני זה ישלמו הנתבעים, יחד ולחוד, לתובעת סך של 4,155 ש"ח בגין דמי השימוש בחדר האשפה ועוד סך של 37,800 ש"ח בגין מניעת השימוש בחניה ובסך הכל: 41,955 ש"ח. בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין, מיום הגשתה של התובענה ועד היום עומד הסכום לתשלום על 48,483 ש"ח.
עוד ישלמו הנתבעים לתובעת הוצאות משפט בסך של 7,000 ש"ח וסך, כולל מע"מ, של 7,600 ש"ח לשכר טרחה של עורך דינה.