משרד הפנים נסמך על מספר פסקי דין שניתנו בבית משפט זה (לרבות על ידי הח"מ), בהם נקבע כי השתהות של משרד הפנים או של גורמי הביטחון בטיפול בבקשות להארכת אשרות שהייה בישראל או לשידרוג מעמד במסגרת ההליך המדורג, אינה יכולה להתגבר על חוק הוראת השעה.
באותה פרשה נדונו שני ערעורים על פסקי דין של בית משפט זה (כב' השופט עדיאל) בהם נדחו עתירות של בני זוג, המצויים בהליכי איחוד מישפחות, נגד סירוב משרד הפנים לשדרג את מעמד בן הזוג המוזמן בנימוק ששדרוג כזה נחסם על ידי החלטת הממשלה וחוק הוראת השעה (עת"מ (י-ם) 434/03; עת"מ (י-ם) 413/03).
...
המדינה מוסיפה לטעון כי יש לדחות את העתירה גם בהנחה שביום 16.12.01 נשלמו 27 החודשים הנחוצים על פי ההליך המדורג לשדרוג שהיית המוזמן בישראל לרישיון מסוג א/5 (שתוקפו 3 שנים).
אין בידי לקבל טענה זו. כך, אף בלא להזקק לטענת העותרים לפיה התקופה הסמוכה לתחילת שנת 2002 התאפיינה במצב בלתי-נסבל בכל הנוגע לאפשרות הגישה של הציבור ללשכה האזורית של מינהל האוכלוסין במזרח ירושלים, עליה אמר בית המשפט העליון בפסק דין משנת 2003 כי היתקיימו בה תנאי קבלת קהל "בלתי סבירים באופן קצוני" באופן שיש בו "אף כדי לפגוע, בעקיפין, בזכויות של התושבים" (בג"ץ 2783/03 ג'ברא נ' שר הפנים, פ"ד נח(2) 437, 439-440).
מטעמים אלה החלטתי לקבל את העתירה ולהורות למשרד הפנים להעניק לעותר רישיון לישיבת ארעי מסוג א/5 בגדרי ההליך המדורג.