בנושא סיום יחסי עבודה בדרך של היתנהגות נפסקו הדברים הבאים (ע"ע (ארצי) 673-01-19 המטבח של רמה בע"מ - בן דוד, 05.07.2020 (להלן – פרשת המטבח של רמה; ההדגשות במקור – ד.ו.):
"במקרה הפשוט, מעשה הפיטורים או ההתפטרות בא לידי ביטוי בכתב או באמירה מפורשת בעל פה. אולם בפסקי דין רבים שיצאו מלפני בית דין זה נקבע כי מעשה הפיטורים או ההתפטרות יכול גם לבוא לידי ביטוי בהתנהגות, וכי 'על מנת שניתן יהיה להגדיר סיומם של יחסי עבודה כפיטורים או התפטרות, יש צורך במתן ביטוי ברור לכוונה לסיים יחסים אלו, על דרך של פעולה אקטיבית, או לכל הפחות, על דרך המחדל' ( ראו: ע"ע (ארצי) 256/08 קוקא - שוורץ, (13.2.2011) להלן: עניין קוקא). לפיכך כאשר מדובר בטענה לפיטורים או התפטרות בדרך של היתנהגות, עלינו לשאול מי ביטל את חוזה העבודה, כאשר את הבחינה האם מי מהצדדים ליחסי העבודה הביא, בהתנהגותו, לסיום יחסי העבודה (ובהתאם לכך - האם מדובר בהתפטרות או בפיטורים), יש לבצע תוך היתחשבות בכלל נסיבות העניין ותוך ניסיון לאתר את הצד ליחסי העבודה שמפעולותיו ומעשיו משתמעת כוונה ברורה וחד משמעית להביא את יחסי העבודה לכדי סיום (ראו: עניין קוקא; דב"ע שם/ 116-3 סלמה – מדינת ישראל (1981)."
עוד נפסק בפרשת המטבח של רמה:
"מבחינה רעיונית אין מחלוקת כי פיטורים יכולים להיות גם בדרך של היתנהגות, ואינם טעונים מכתב אמירה מפורשים של פיטורים, ואולם על מנת שהפיטורים יוכרו ככאלה נידרש מעשה ברור ממנו ניתן ללמוד על סיום יחסי העבודה."
לאחר שבחנו את טענות הצדדים ומכלול הראיות והעדויות שהוצגו לפנינו, הגענו לכלל מסקנה כי התובעת לא עמדה בנטל המוטל עליה ולא הוכיחה כי פוטרה על ידי הנתבעת, כלומר לא הוכח מעשה ברור ומפורש ממנו ניתן ללמוד על פיטורי התובעת על ידי הנתבעת.
"ישנם מעבידים העוקפים את איסור הפיטורים של נשים בהריון על ידי פגיעה משמעותית בהקף המשרה של נשים אלה ובכך כופים עליהן את סיום העבודה. מעבידים אלו מתרצים את הפגיעה בהקף העבודה בטעמים כביכול כלכליים. כדי למנוע תופעה זו ולאור ההיתדיינות המשפטית המרובה בשאלה האם צימצום הקף המשרה הנו למעשה אקט עקיף של גרם פיטורים, המחייב אישור שר העבודה והרווחה, מוצע לקבוע במפורש כי אין לפגוע בהקף משרתה ובהכנסתה של אישה בהריון אלא באישור שר העבודה והרווחה בדומה לסוגיית פיטורי אישה בהריון".
העובדה שהמחוקק ייחד סעיף נפרד לסוג פגיעות אלה מחזקת את המסקנה הפרשנית כי פגיעות (הרעות) משמעותיות הגורמות לעובדת להביא את יחסי העבודה לקיצן אינן כלולות בסעיף 9 לחוק שעניינו פיטורים.
מינץ ציינה בפני התובעת כי "יש היום מנהל מכירות ואת ממשיכה את תכולת התפקיד שלך. כי כמה אחוז מתוך הניהול שלך שעשית, ניהול מכרזים, ניהול ליסינג פרטי, כל, אני כבר שלחתי לך פגישה עכשיו מכל המכלול של הכול בלי לספור עכשיו, באחוזים, היה תשעים-עשר, או שמונים- עשרים. כי הייתה לך תכולת תפקיד אחרת. (תימלול מיום 30.1.20, עמוד 6, שורות 5 -10).
בפרשת המטבח של רמה בית הדין הארצי הדגיש את משמעות בקשת ההיתר בהקשר של פיטורי עובדת בהריון, ודברים אלה יפים גם בעניינינו (ההדגשות הוספו – ד.ו):
"ההיתר נועד להבטיח את הבטחון התעסוקתי של נשים בתקופות המוגנות השונות, שכן הפררוגטיבה לפטר את העובדת אינה נתונה עוד באופן בלעדי בידי המעסיק, אלא היא כפופה לבקרה שלטונית. ההיתר מעצם טבעו הוא צופה פני עתיד, קרי אם מעת ההכרעה בבקשה למתן היתר יחסי העבודה יימשכו או ינתקו. בהתאם להלכה הפסוקה מסגרת הפעלת שיקול הדעת נבחנים גם נסיבות הקשורות לעבר, קרי לעילת הפיטורים, וגם נסיבות הצופות פני עתיד. הוראות אלה מגבירות את הבטחון התעסוקתי של העובדת המצויה בתקופה רגישה, בה הסיכון לפיטוריה בזיקה לטעמים העומדים ביסוד רגישותה, כמו גם הקושי העתידי להישתלב מחדש בשוק העבודה – מוגברים.
היא חששה לסרב למינץ, ומינץ הבהירה לה שכדאי לה להמשיך ולעבוד גם בתקופה שבה נעדרה מהמשרד, על מנת לשמור על תפקידה וכדי שיהיה לה מקום לחזור אליו לאחר חופשת הלידה (סעיף 9 לתצהיר התובעת).
...
בנסיבות העניין, בהתחשב גם ברמת השתכרותה של התובעת, אנו סבורים כי יש להעמיד את גובה הפיצוי על עצם הפרת החוק, על 25,000 ₪.
גם בהתייחס לשינוי בתנאי העבודה והשכר, לא מצאנו כי הנתבעת הפרה את הוראות חוק השוויון.
סוף דבר –
התביעה מתקבלת בחלקה ועל הנתבעת לשלם לתובעת פיצויים לפי סעיף 13א'(א)(1) לחוק עבודת נשים, תשי"ד – 1954, בסך 25,000 ₪.