המשיב סרב לרשום את הספורטאית לאליפות ארופה בנימוק, שאינה עומדת בקריטריון הקבוע בתקנון המשנה של איגוד הסיוף, הקובע חובת הישתתפות בתחרות גביע עולם אחת לפחות בניצחון נוקאאוט (להלן – החלטת המשיב):
ייצוג לאומי
(12) קריטריונים להישתתפות באליפות ארופה ועולם - בוגרים, נוער וקדטים: הישתתפות בתחרויות גביע עולם או סבב ארופי (קדטים) במהלך אותה עונה ועמידה בתנאי המינימום כדלקמן: עליה משלב הבתים + נוקאאוט אחד (כולל עליה אוטומאטית).
החקיקה מגבילה את יכולתו של מעסיק לפטר אשה עובדת לאחר לידה וניתנות לה זכויות שונות בזמן ההיריון ובעקבות הלידה (סעיף 9(ג) לחוק עבודת נשים); כן אסורה אפליה של מעביד בין עובדיו או בין דורשי עבודה, בין היתר, מחמת מינם, בשל היריון, או בשל הורות, בכפיפות לסייגים (סעיפים 2(א) ו- 21 לחוק שויון הזדמנויות בעבודה).
מדיניות כאמור אינה מבחינה בשונות בין נשים לגברים ולמעשה נוקטת במודל של "עוורון למין":
"מודל זה (מודל העיוורון למין) גורס היתייחסות זהה לנשים ולגברים, ויוצא מתוך הנחה כי לבני שני המינים יכולת תיפקוד זהה. לפי תפיסה זו, ייחשב היריון כמוגבלות שוות ערך למחלה של גבר. אימוץ מודל זה כרוך בדרך כלל בבנייתה של המערכת על-פי יכולת הגבר. בתכנונה נלקחים כמובן בחשבון צרכים שונים המשותפים לכל בני המין האנושי, נשים כגברים, אך אין מתחשבים בצורכיהן המיוחדים של נשים. על-פי מודל זה, מערכת שלחברה אינטרס בפעולתה האופטימלית תהיה רשאית לסגור את הדלת בפני נשים, אם יסתבר כי בשל צורכיהן ותכונותיהן צפוי משך פעילותן להיות קצר ממשך פעילותם של גברים (וזאת לרבות בשל עשיית שימוש על-ידי נשים בפריוויליגיות שהדין מעניק להן, בקשר להיריון, לידה וכיוצא באלה פונקציות נשיות). המודל הסימטרי עלול איפוא למנוע או לצמצם במידה ניכרת העסקה של נשים במערכות חיוניות... לדעתי, הפיתרון לקשיים שמעוררים שני המודלים הקיצוניים מצוי במודל ביניים. על-פי מודל זה, הגשמת השויון בין המינים מחייבת תיכנון מערכתי שייקח בחשבון את צורכיהן הייחודיים של נשים. האנטרס בהבטחת כבודן ומעמדן של נשים, מחד גיסא, ובהמשך קיומה של החברה ובגידול ילדים, מאידך גיסא, דורש – ככל שהדבר ניתן – שלא למנוע מנשים את האפשרות למצות את יכולתן ושאיפותיהן אך בשל הפונקציות הטבעיות המיוחדות להן, ובכך להפלותן לרעה מגברים. יש להתאים את המוסדות החברתיים – לרבות ההסדרים המשפטיים – לצורכי האשה." (בג"ץ אליס מילר, פסקה 15 לפסק דינה של כב' השופטת ד' דורנר, הדגשות הוספו).
...
תמצית טענות המשיב
דין המרצת הפתיחה להידחות בשל חוסר עילה להתערבות בהחלטות הטריבונל השיפוטי הפנימי.
לפיכך, הגענו למסקנה שאין למבקשות תרומה מהותית המצדיקה צירופן כידיד בית הדין.
ובמקום אחר:
"...אם אשתמש במבחנו של כב' השופט וינוגרד בה"פ (ת"א) 757/79 ... למושג 'עיסוק' לאמור: 'עיסוק - שעצם מהותו הוא התעסקות לשם פרנסה...', נראה לי שיש לאבחן, בישראל של ימינו, בין שחקן טניס שולחן העוסק בכך כספורט לשמו... ולבין שחקן כדורגל שמקבל תמורה כספית מהאגודה שבמסגרתה הוא משחק עפ"י חוזה שנחתם ביניהם, והמתפרנס ממשחק הכדורגל - כמו מכנס... הייתי מציע לאמץ פרשנות רחבה יותר למושג 'עיסוק', כשאנו דנים ובוחנים את תוקפו של תקנון של גוף וולנטארי או של סעיפים מסעיפיו לשם הכרעה בשאלה, אם יש בכתוב במסמך שכזה משום הגבלת חופש העיסוק ואם לאו. 'עיסוק' נראה לי, ככולל כל פעילות שיש לה ערך כלכלי ושיש בה אלמנט של קביעות או יציבות מבחינת עושה הפעילות..." (ה"פ 906/83 מכנס נ' ההתאחדות לכדורגל בישראל, מיום 31.10.1983).
סוף דבר
עניינה של העתירה שלפנינו הוא באמות המידה לתרגום השוני שבין נשים לגברים בעולם הספורט לנורמות משפטיות.