בהתאם לנוהל B 90.04 בדבר חידוש חכירה במסגרת יובל והיוון חכירה בנכסי מגורים, מוסדות ציבור ותעסוקה במיגזר העירוני, אין חובה לחתום על עסקת חידוש חוזה חכירה עם מי שמפרה את הוראות החוזה, מיתעלמת מדרישת רמ"י לחדול מפעילות זו ואינה פועלת להסדרת הפעילות בהתאם לנהלים.
אין אנו עוסקים בסווג של נכס לצרכי ארנונה, אלא בפרשנות המונח "מלאכה" בחוזה חכירה שהוצא על ידי רמ"י. גם אם ניתן לומר כי חלק מן המבחנים שנקבעו בעיניין רעיונות מתקיימים בעניינינו, הרי שאני מתקשה ליישם את ההלכות בעיניין סיווג ארנונה ביחס לפרשנות הספציפית של חוזה החכירה שבו עסקינן.
הנתבעת מפנה לכך שבעת שחתמה גב' לסמן על חוזה החכירה, חלה על המקרקעין תוכנית ק/170; שבה נקבע כי "איזור תעשיה- מיועד להקמת בתי חרושת ומיני תעשיה בלבד", וכי מסעדה אינה שימוש מותר בהתאם לתוכנית שחלה אותה עת.
כן מפנה הנתבעת לכך שגם בעת שחתמה התובעת, יורשתה של מלכה לסמן ז"ל, על חוזה החכירה, חלה תוכנית ק/253 שבה נקבע כי ייעוד הקרקע הוא "אזור תעשיה- מיועד להקמת בתי חרושת ומבני תעשיה בלבד".
עוד טוענת הנתבעת כי בטופס סיכום עסקת הקצאה מיום 18.2.1987 שנערך בקשר עם העברת הזכויות מגלבוע יעקב ללסמן מלכה, הוגדר ייעוד הנכס: "אזור תעשיה- מיועד להקמת בתי חרושת ומבני תעשייה בלבד". כן מפנה הנתבעת לכך שבמכתב שנשלח לעו"ד הנדלסמן ביום 23.12.1987 על ידי רמ"י בקשר עם העברת זכויות זו, צויין במפורש בהערה בכתב יד כי: "השטח הוערך לתעשיה ולא לשום מטרה אחרת".
לא שוכנעתי כי יש בטענות אלו של הנתבעת כדי ללמדנו על משמעותו של המונח "מלאכה" בהגדרת מטרת החכירה שבחוזה החכירה; שהרי אם ייעוד המקרקעין הנו תעשיה בלבד, תעשיה ולא מלאכה, מדוע הוסיפה רמ"י בחוזה החכירה את המונח "מלאכה"? וכיצד הערת רמ"י כי השטח הוערך לתעשייה, ולא לשום מטרה אחרת (היינו: תעשיה ולא מלאכה, ע"א), מסייעת לנו להבין את אומד דעת הצדדים באשר למונח "מלאכה" בחוזה החכירה?
לא נעלם מעיניי כי ב"כ הנתבעת טענה בסעיף 18 לסיכומיה כי החוסר בהגדרת "תעשיה ומלאכה" ניתן להשלמה בהתאם לתוכניות שחלות במקום, ובשתי התוכניות, אליהן הפניתה ב"כ הנתבעת בסיכומיה, הן תוכנית ק/170, והן תוכנית ק/253, מוגדר איזור מלאכה כאיזור ש- "מיועד להקמת מבני תעשיה קלה ומלאכה, סדנאות, מחסנים, מוסכים, בתי עסק וכן משרדים ומגורים בתנאים מיוחדים" וזאת בשונה מאיזור תעשיה המיועד לבתי חרושת ומבני תעשיה בלבד".
...
הנתבעות טענו בסיכומיהן כי דין התביעה להידחות מחמת הטענות הבאות:
יש לדחות את התביעה על הסף מחמת העדר עילה (רמ"י אינה הגוף המנהל את הרישום במרשם המקרקעין), ו/או העדר יריבות (בהתאם להוראות החוזה עליו חתמה התובעת, ועל פי נוהל B 22.04, בדבר פעולות לצורך רישום/עדכון זכויות בלשכת רישום המקרקעין, החובה לפעול לרישום הזכויות במקרקעין מוטלת על החוכר).
ואולם, משעה שגם הנתבעת הרחיבה טענותיה בסעיף 18 לסיכומיה עת הקדישה פרק נפרד לטענותיה כי לא נפל פגם בהתנהלותה, וכי אין לצפות ממנה לערוך ביקורות באלפי העסקים שבמקרקעיה, הרי שיש לראות בכך הסכמה לפריצת המסגרת הדיונית, גם בסוגיות החורגות מן המחלוקת הפרשנית בשאלה אם מסעדה נופלת לגדר "מלאכה".
שוכנעתי כי יש ממש בטענת התובעת כי הנתבעת ידעה שנים ארוכות על השימוש העסקי שנעשה במקרקעין, כמו בעסקים מסחריים סמוכים, שהנתבעת מודה כי נעשה בהם שימוש מסחרי.
בנסיבות מעין אלו, בהן התעלמה רמ"י מהשימוש הנוגד את תנאי החכירה, אני סבורה כי אין מקום להתנות את רישום החכירה וחידושה, בתשלומי עבר בגין תקופה המוקדמת למועד שבו גילתה רמ"י דעתה לראשונה כי היא עומדת על הפסקת השימוש המסחרי שאינו תואם את חוזה החכירה, ולחלופין, מתנה את חידוש החכירה בהסדרת עסקת שינוי יעוד/ניצול.
בשולי הדברים אוסיף כי בעניין מנש לא הייתה מחלוקת שמסעדה אינה עולה בקנה אחד עם מטרת חוזה החכירה שכמו בענייננו, היה למטרת תעשייה ומלאכה; מה שמחזק את מסקנתי כי על פי פרשנות תכליתית אובייקטיבית, "מסעדה" אינה בבחינת "מלאכה".
סוף דבר:
אני קובעת כי ניהול המסעדה אינו תואם את מטרת החכירה בחוזה החכירה.