לענייננו רלוואנטיות תקנות הסדרים במשק המדינה (ארנונה כללית ברשויות המקומיות), התשס"ז-2007 (להלן: "תקנות ההסדרים"), הקובעות בין היתר כדלקמן:
תקנה 3(ב) בתקנות ההסדרים:
"לצורך הטלת ארנונה כללית לשנת כספים מסוימת, יראו את סך כל שיטחו של נכס, כסך כל השטח כפי שחושב לצורך הטלת ארנונה כללית בשנת הכספים הקודמת, זולת אם נתגלתה טעות בחישוב השטח, שאינה תוצאה של שיטת חישוב שונה".
תקנה 5(א) בתקנות ההסדרים:
"מועצה לא תשנה בשנת כספים מסוימת סוג, סיווג או תת-סיווג של נכס, באופן המשפיע על סכום הארנונה שרשאית הרשות המקומית להטיל לפי תקנות אלה, ולפי החוק, ואולם רשאית היא לשנות סיווג נכס אם בפועל השתנה השמוש בו".
תקנה 12 בתקנות ההסדרים:
"בכפוף לאמור בסעיף 9ב לחוק, לא הוטלה בשנת הכספים הקודמת ארנונה כללית על סוג נכס, לא יפחת סכום הארנונה הכללית שתטיל עליו הרשות המקומית לראשונה מהסכום המזערי ולא יעלה על הסכום המירבי הקבוע לאותה שנת כספים".
בעיניין גלבר, היתייחס בית המשפט העליון לעקרונות המנחים שנקבעו בחקיקת ההקפאה לסוגי השינויים האפשריים בחיובי הארנונה, על פי תקנות ההסדרים:
"תקנות אלו מסדירות את חוקיות השינויים שעורכות רשויות ציבוריות בחיובי ארנונה במסגרת צוי הארנונה שלהן. תקנות ההסדרים מבחינות בין שלושה סוגי שינויים אפשריים בחיובי הארנונה. סוג השינויים הראשון עניינו בשיטת חישוב החיוב בארנונה [תקנה 3(ב) בתקנות שבעניינינו – מ' נ'] ...
בעע"מ 104/03 קפלן נ' עריית רמת גן, פ"ד נח(3) 769 (2004) היתייחס השופט ת' אור לעובדה כי דיני ההקפאה נועדו למנוע העלאת הארנונה אך לא לשמר טעויות או מחדלים, וכך כתב:
"תכליתה של תקנה 4(א) אינה למנוע הטלת ארנונת אמת על פי צו הארנונה כפי שהיה בתוקף גם שנה קודם לכן. אין תכליתה לשמר טעויות, אם היו כאלה, במדידת שטחי דירות, או לקבוע חיובי ארנונה מוטעים בשיעור פחות מן המגיע על פי צו ארנונה תקף ומחייב. צודקת המשיבה בעמדתה על פיה לא שינוי של הסוג או הסווג או תת הסווג נעשה על ידה בשנת 2000 - שהרי השינוי שבתקנה 4(א) מתייחס לשינוי בצו הארנונה - אלא התאמה של חיוב הארנונה לסיווג המתאים בצו הארנונה, אשר בו לא חל כל שינוי. אין זה מתקבל על הדעת שטעות או מחדל יונצחו עקב דיני ההקפאה של הארנונה... תוצאה כזו גם גורמת לחוסר שויון בין מי שמשלמים ארנונת אמת לבין מי שמשלמים ארנונה בשיעור מופחת רק בשל טעות או מחדל בעבר".
בעיניין סלע היתייחס בית המשפט העליון לאפשרות לפיה התחלת החיוב שם בשנת 2001 נבעה ממדיניות שהשתנתה או "בטעות כללית בטעות כללית בשקול דעת שגרמה למשיבה שלא לחייב עקרונית בארנונה עד לשנת 1999, ובפועל עד לשנת 2001". בית המשפט קבע במקרה מעין זה מדובר בהטלת ארנונה לראשונה וציין בין היתר כי "תוצאה, לפיה לא תוכל המשיבה לחייב לעולם (כל עוד תקנות ההסדרים הנוכחיות יוותרו במתכונתן) מרתפים ומחסנים הצמודים לבתי מגורים בארנונה בשל טעות בשקול דעתה בעבר, אינה נשמעת תוצאה סבירה. לפיכך, איני סבורה כי מדובר בשינוי שיטת חישוב, אלא בהטלת ארנונה לראשונה" (שם, בפיסקה 21 ור' גם עניין קופלביץ בפסקות 24-21).
...
הצוות הגיע למסקנה כי לא קיים שוני מהותי המצדיק דין שונה בעניין האגרה והציע להביא לשוויון מוחלט בין הערכאות.
סוף דבר
לאור כל האמור עד כאן, אני מוצאת כי המבקש לא הרים את הנטל הנדרש כי יש אפשרות סבירה ששאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה, שמעוררת התובענה, יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה.
בקשת האישור נדחית.