מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סיווג "דירת נופש" לצורך חיוב במס שבח

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לכן, לטענת העוררים, יש להתייחס לדירות נושא העררים דנן כאל דירות מגורים [דעת המיעוט של עו"ד ד' מרגליות בו"ע 1361/06 רונן (פקר) נ' מנהל מס שבח (פורסם בנבו, 14.4.2011) (להלן: "פסק דין פקר")]; לטענת העוררים, לשם בחינה מהותית של השאלה האם דירה אכן מהוה "דירת נופש" כמשמעות מונח זה בחוק מסוי מקרקעין נידרש לבחון קיומם של מספר תנאים מצטברים אשר בגדרם נכללים התנאים הבאים: הדירה משמשת לצרכי הציבור במשך מרבית ימות השנה; הרוכש מתגורר בדירה בפרק זמן קצר וקצוב בלבד במהלך השנה; בעת רכישת הדירה התחייב הרוכש לחתום על הסכם ניהול לתקופה ארוכה עם חברת ניהול מטעם יזמי הפרויקט שבו נימצאת הדירה לצורך השכרת הדירה לצדדים שלישיים באמצעות חברת הניהול על פי "הסכם מאגר". [לעניין תנאים אלה ראה מאמרו של עו"ד שי עינת "דירת נופש - האומנם דירת מגורים"? (היבטי מס שבח, מס רכישה, מע"מ, מס הכנסה ומס מכירה)" מיסים יד/1 (פברואר 2000) (להלן: "שי עינת")] לטענת העוררים, תנאים אלה אינם מתקיימים לגבי הדירות נושא העררים דנן שכן העוררים עשו שימוש קבוע ורצוף בדירות למגוריהם, אין להם כל הסכם עם חברת ניהול לצורך השכרת דירותיהם באמצעותה, ולפיכך יש לקבוע כי הדירות נושא העררים אינן בגדר "דירות נופש" והן עונות על ההגדרה של "דירות מגורים". לטענת העוררים, בפסיקת בתי המשפט נקבעה הלכה לפיה צריכים להתקיים שני תנאים מצטברים לצורך ביסוס הקביעה שדירה מסוימת אכן מהוה דירת מגורים לשם קביעת וסיווג החיוב במס רכישה: האחד, אובייקטיבי, דהיינו – כי הדירה מתאימה אובייקטיבית למגורים, והשני, סובייקטיבי, דהיינו – כי בכוונת הרוכש לייעד את הדירה לשמש למגורים [ע"א 278/84 פרידמן נ' מנהל מס שבח מקרקעין, פ"ד מא (3) 386, 393 (1987); ע"ש (ב"ש) 22/89 מנדל נ' מנהל מס שבח מקרקעין, פ"מ תשנ"א (2) 70 (1991) (להלן: "פסק דין פרידמן" ו- "פסק דין מנדל" בהתאמה].
באשר לקביעה בפסק דין עע"מ 2273/03 אי התכלת שותפות בע"מ נ' החברה להגנת הטבע (פורסם בנבו, 7.12.2006) (להלן: "פסק דין אי התכלת") לפיה שימוש למגורים במשך כל ימות השנה בדירות אשר יעודן התיכנוני הוא למטרת נופש אינו חוקי – טוענים העוררים כדלקמן: בפסיקת בתי המשפט נקבע כי ההגדרה התכנונית אינה רלבאנטית לעניין הגדרתה של דירה כ"דירת מגורים" מבחינה מיסויית [ע"א 237/87 ניצה גולן נ' מנהל מס שבח מקרקעין פ"ד מד (3) 348, 352 (1990) (להלן: "פסק דין גולן")] ולפיכך, התחייבויותיהם המפורטות בנספח לחוזי המכר של הדירות לפיהן הם התחייבו לקיים את קביעותיו של בית המשפט העליון בפסק דין אי התכלת, ולהשתמש בדירות למטרות נופש – הינן רלבאנטיות רק לעניין המצב היעוד התיכנוני של הדירות (עניין בו עוסק פסק דין אי התכלת) ולא לגבי נושא החיוב במס רכישה; בפסק דין אי התכלת נקבע עקרון לפיו דירות נופש צריכות לעמוד לשימוש הציבור הרחב במהלך למעלה ממחצית השנה (במצטבר), תוך שהוצעו מספר אפשרויות למימוש יעוד הדירות לצורכי נופש.
...
אני סבור כי כל הדברים האלה יפים גם לענייננו.
לאור כל האמור, דין טענת ההסתמכות שהעלו העוררים – להידחות.
סוף דבר לנוכח כל האמור בחוות דעתי זו אציע לחבריי לדחות את הערר ולחייב כל אחד מהעוררים לשלם למשיב הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום של 10,000 ₪, ובסה"כ – 20,000 ₪.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

הערר הוגש על החלטת המשיב (להלן- "המנהל") בהשגה, על פי חוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג- 1963 (להלן- "חוק מסוי מקרקעין"), שבגדרה חויבה העוררת בתשלום מס רכישה.
בהחלטתו פירט כי במהלך הדיונים בהשגה התברר שהדירה מושכרת כ'דירת נופש', באמצעות אלמוג בע"מ, ועל כן חוייבה תמורת הרכישה (600,000 ₪ בהתאם להסכם הרכישה), במס החל על רכישת זכויות בדירת נופש.
העוררת חלקה בערר על סיווג הדירה כ'דירת נופש', וטענה כי היא מושכרת למגורי עובדים, כפי שניתן ללמוד מחוזי השכירות שהגישה למנהל.
...
אקדים ואציין כי לאחר עיון בטענות הצדדים מצאתי כי יש לקבל את בקשתו של המנהל ולדחות את הערעור על הסף.
העוררת תשלם למנהל את הוצאותיו בגין הליך זה בסכום כולל של 5,000 ₪.
אני סבור שבמקרה זה, שבו הוגש הערר באיחור רב, בחלוף יותר מחצי שנה מהמועד הקבוע בחוק מיסוי מקרקעין וללא הגשת בקשה לועדת הערר להארכת המועד להגשתו הרי שיש לפסוק הוצאות גבוהות בסך של 5,000 ₪.
סוף דבר: בהתאם להחלטת יו"ר הוועדה ובהסכמת חבריה, נדחה בזאת הערר.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט י' עמית: מה דינה של "דירת נופש" לצורך חיוב במס רכישה לפי חוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 (להלן: חוק מסוי מקרקעין או החוק)? האם יש לראותה כ"דירת מגורים", באופן המזכה את הרוכש בהקלה ממס רכישה, או שמא יש לראותה כדירה "רגילה", אשר אינה מקנה לרוכש הטבה מיסויית מיוחדת? זו השאלה המתעוררת בעירעור שלפנינו, הנסב על פסק דינה של ועדת הערר לפי חוק מסוי מקרקעין שליד בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופטת (בדימוס) ר' שטרנברג-אליעז, עו"ד ושמאי מקרקעין ד' מרגליות, רו"ח צ' פרידמן), בגדריו נדחתה טענת המערער, עו"ד גיצלטר, כי יש לסווג את דירת הנופש שרכש כ"דירת מגורים" לצורך תשלום מס רכישה.
...
סיכום וסוף דבר פתחנו הילוכנו בקווים לדמותה של "דירת הנופש", כפי שהותוו בפסיקה ובחוזה הרכישה עליו חתם גיצלטר.
בדוננו בשאלה האם דירת הנופש היא "דירת מגורים", הזכרנו את המבחן המשולש שהותווה בעניין מנדל, והגענו למסקנה כי דיאמנט (אשר גיצלטר שימש עבורם כנאמן) לא נתכוונו כי הדירה תשמש להם למגורים.
על רקע האמור, מצאנו כי דין ערעורו של גיצלטר להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו