סעיף 32 לפקודת סדר הדין הפלילי( מעצר וחיפוש) , להלן: "הפקודה" ,מורה לנו:
"32(א). רשאי שוטר לתפוס חפץ, אם יש לו יסוד סביר להניח כי באותו חפץ נעברה, או עומדים לעבור, עבירה, או שהוא עשוי לשמש ראיה בהליך משפטי בשל עבירה, או שניתן כשכר בעד ביצוע עבירה או כאמצעי לביצועה".
מתיק החקירה ודברי ב"כ המשיבה עולה שתפיסת הרכב עולה בקנה אחד עם הוראת ס' 32(א) .
ס' 39 לפקודה מעלה טעם נוסף, להחזקת הרכב והוא האפשרות שבית המשפט יורה על חילוט הרכב כחלק מהעונש שיוטל :
"39(א). על אף האמור בכל דין, רשאי בית המשפט, בנוסף על כל עונש שיטיל, לצוות על חילוט החפץ שנתפס לפי סעיף 32, או שהגיע לידי המישטרה כאמור בסעיף 33, אם האדם שהורשע במעשה העבירה שנעשה בחפץ או לגביו הוא בעל החפץ; דין צו זה כדין עונש שהוטל על הנאשם".צו חילוט
(תיקו
תש"ל9
ברם לצד צרכי החקירה ו/או האפשרות לחילוט עתידי של הרכב הקנה המחוקק לבעלי התפוס להגיש בקשה להשבת התפוס, בעיניין זה מורה לנו ס' 34 לפקודה:
"4 . על פי בקשת שוטר שהוסמך לכך על ידי קצין מישטרה בדרגת מפקח משנה או בדרגה גבוהה מזו דרך כלל או לענין מסויים (להלן – שוטר מוסמך), או על פי בקשת אדם התובע זכות בחפץ, רשאי בית משפט שלום לצוות כי החפץ יימסר לתובע הזכות או לאדם פלוני, או שינהגו בו אחרת כפי שיורה בית המשפט – הכל בתנאים שייקבעו בצו".
על פי ההלכה הנוהגת ,לא הרי תפיסת החפץ בידי המישטרה מכוח ס' 32 להמשך החזקתו , ראה לעניין זה ב"ש (י-ם) 9416/03 ENS קרדיט בע"מ נגד מדינת ישראל, להלן: "פרשת קרדיט" .
להשלמת התמונה, אציין שהמחוקק קבע בס' 35 לפקודה מיגבלת זמן שהמשיבה רשאית להחזיק בתפוס כאשר ניתנה לבית המשפט הסמכות להאריך את התקופה בתנאים שיקבעו:
"35. אם תוך ששה חדשים מיום תפיסת החפץ על ידי המישטרה, או מיום שהגיע לידיה, לא הוגש המשפט אשר בו צריך החפץ לשמש ראיה ולא ניתן צו על אותו חפץ לפי סעיף 34, תחזיר המישטרה את החפץ לאדם אשר מידיו נילקח; אך רשאי בית משפט שלום, על-פי בקשת שוטר מוסמך או אדם מעוניין, להאריך את התקופה בתנאים שיקבע".
מהי איפוא נק' האיזון שבין זכותו הקניינית של המבקש להשבת הרכב לבין פעולות החקירה כנגד המבקש ואחרים שמיוחסות להם עבירות פליליות כאשר הרכב משמש אמצעי לבצוע אותן עבירות?.
...
על כן אני מורה כדלהלן:
אני מתיר למשיבה להחזיק ברכב עד ליום 25.12.23 שעה 11:00.
בכפוף לאמור לעיל, אני דוחה את הבקשה להשבת התפוס.