בהמשך קובע סעיף 64(א) לחוק סדר הדין הפלילי כי:
"על החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין, משום שנסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות לפתיחה בחקירה או להעמידה לדין, לפי העניין, שלא נימצאו ראיות מספיקות או שנקבע שאין אשמה, רשאי המתלונן לערור כלהלן: [...]"
בהתאם לקבוע בסעיף 62(ב)(1) לחוק סדר הדין הפלילי פנה העותר למשיבה בבקשה לקבל את סיבת סגירת התיק, וביום 30.9.2020 הוא נענה כי התיק ניסגר בעילה של חוסר ראיות.
מהוראות חוק סדר הדין הפלילי עולה כי קיימות שלוש עילות מרכזיות לסגירת תיק: "חוסר ראיות"; "העידר אשמה"; "נסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות להעמדה לדין". העילה האחרונה החליפה, במסגרת תיקון 82 לחוק סדר הדין הפלילי, את עילת הסגירה של "חוסר עניין לציבור" שהייתה קבועה עד אותה עת (להרחבה בנושא עילת סגירה זו ראו הנחיית פרקליט המדינה 1.1 "אי פתיחה בחקירה או סגירת תיק בעילת 'נסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות לפתיחה בחקירה/להעמדה לדין" (2.9.2019)).
בעבר, המבחן הנוהג לסגירת תיק בעילה של "העדר אשמה" היה מצב בו לא היתקיים "שמץ ראייתי" הקושר את החשוד לבצוע העבירה.
כך עולה בין היתר מקביעתו של בית המשפט (השופט י' זמיר) בבג"ץ 4539/92 קבלרו נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד נ(3) 50, 54 (1996) (להלן: עניין קבלרו)):
"כדי לרשום שהתיק ניסגר מחוסר ראיות, צריך שעדיין יהיו בתיק ראיות (העומדות במבחן הראיה המנהלית) שיש בהן כדי להשאיר ספק סביר בחפותו של החשוד".
(וראו גם בג"ץ 4845/17 חמדאן נ' היועץ המשפטי לממשלה, פסקה 29 (28.10.2019))
בסעיף 13 להנחיית פרקליט המדינה נקבע כי לצורך החלטה אודות עילת הסגירה על התובע לבחון את מידת הסבירות שהחשוד ביצע את העבירה המיוחסת לו: "ככל שהסכוי שהחשוד ביצע את העבירה – כעולה מהראיות שנאספו בתיק – נמוך, הרי שעילת הסגירה הראויה הינה 'העדר אשמה'. ככל שהסכוי שהחשוד ביצע את העבירה הינו גבוה יותר, יש לסגור את התיק בעילה של 'חוסר ראיות'".
עוד מוצע בהנחיה (בסעיף 14 בה) להשתמש במבחן הראיה המנהלית כאשר ישנו קושי בכימות ברור ומוגדר של הראיות, עוצמתן ואופן עיבודן הצפוי במהלך המשפט.
...
מכאן, שבעבירות של חזקה פלילית נקודת המוצא היא הגשת כתב אישום, ואילו ההחלטה להימנע מכך מנביעה, לטענת העותר, מסקנה בדבר דיות הראיות שהוצגו מטעם ההגנה.
משכך, לגישת המשיבה, היה על העותר להציג ראיות ולהוכיח גם כי הוא ביצע פיקוח וניטור סדירים של התנהלות עובדי החברה, כדי שניתן יהיה להגיע למסקנה לפיה הוא עמד בנטל.
כפי שראינו, המשיבה סברה כי אין מדובר בקושי המצדיק את המסקנה לפיה יש להגיש נגד העותר כתב אישום, אולם היא סברה כי די בו כדי להימנע מסגירת התיק בהעדר אשמה.
סוף דבר, דין העתירה להידחות.