בית הדין האיזורי, דחה את תביעת המערער, שהיה עובר לתאונה במעמד של עובד עצמאי סוחר באבני שיש, להכיר בתאונה כתאונת עבודה ובפסק דינו הוא קבע כזאת:
"עובד עצמאי המבקש להוכיח, כי פגיעה שסבל ממנה היא תאונת עבודה צריך להוכיח, כי נפגע תוך כדי עסוקו במשלח ידו ועקב עיסוק עסוקו במשלח ידו ".
"תיקון שלבי התריס הזזה, תיקון שבמהלכו נפגע התובע היה לו שימוש דו מהותי. האחד, אוורור ותאורת דירת המגורים והשני, איוורור ותאורת פינת העבודה שבסלון אותה הדירה. במקרה כזה, לטעמנו, יש להפעיל מבחן איכותי ומבחן כמותי. שני המבחנים הללו מובילים לדחיית התביעה...
דירתו של המערער הייתה בת ארבעה חדרים, ואותה תיאר בהודעה כך:
"...חדר שלישי היה לי בו את הציוד קלסרים תעודות משלוח חשבוניות של עבודתי ובסלון או בחדר או בפינת אוכל הייתי יושב ומבצע עבודת ניירת של העסק שלי. היה לי בבית גם מכשיר פקס ששמש אותי לעבודה. הפקס היה נמצא ליד החדרים".
אף בדו"ח סיכום חקירה (מוצג נ/2) שנערך על ידי חוקר המוסד לביטוח לאומי לאחר ביקור במקום, מוצאים אנו את התאור הבא:
"חדר המגורים הסלון הוא חדר אחד שמתחיל מהכניסה לדירה מדלת הכניסה ועד לתריס לחלון ממנו נפל התובע.
"
המסגרת הנורמאטיבית
התופעה של "עבודה מהבית" (homework), בין כשלעצמה ובין כסוג של "עבודה מרחוק" (telework), בין שהיא מבוצעת על ידי עובדים שכירים ובין שהיא מבוצעת על ידי עובדים עצמאיים המנהלים עסק מלא או חלקי בביתם, היא תופעה נפוצה בחיי העבודה ומוכרת, על השלכותיה, במשפט העבודה ובתחומי הבטחון הסוצאלי [ראו מאמרו של מיכאל אטלן העבודה מן הבית במשפט העבודה ספר מנחם גולדברג, הוצאת סדן, עמ' 90 והאסמכתאות שם.].
...
בית הדין האזורי, דחה את תביעת המערער, שהיה עובר לתאונה במעמד של עובד עצמאי סוחר באבני שיש, להכיר בתאונה כתאונת עבודה ובפסק דינו הוא קבע כזאת:
"עובד עצמאי המבקש להוכיח, כי פגיעה שסבל ממנה היא תאונת עבודה צריך להוכיח, כי נפגע תוך כדי עיסוקו במשלח ידו ועקב עיסוק עיסוקו במשלח ידו ".
"תיקון שלבי התריס הזזה, תיקון שבמהלכו נפגע התובע היה לו שימוש דו מהותי. האחד, איוורור ותאורת דירת המגורים והשני, אוורור ותאורת פינת העבודה שבסלון אותה הדירה. במקרה כזה, לטעמנו, יש להפעיל מבחן איכותי ומבחן כמותי. שני המבחנים הללו מובילים לדחיית התביעה...
ואם מתוך אמירתו המפורשת והברורה לכאורה "מה שקרה, רציתי לפתוח את תריס מרפסת הבית על מנת לאוורר את הדירה", חברתי מסיקה את היפוך משמעותה, שהוא התכוון בעצם לפתוח את התריס על מנת להאיר את הסלון בכדי לעבוד; אזי נשאלת מאליה השאלה - מה היה עליו לומר אילו באמת התכוון לפתוח את התריס "על מנת לאוורר את הדירה". בהעדר מענה מספק לשאלה זו, לצערנו, סבורים אנו, כי משמעות הדברים כפשוטם, כהוויתם, אינה סבירה פחות מפרשנותם ההפוכה לתוכנם; ומשכך אין מנוס בנסיבות המקרה בלתי אם לקבוע, כי אין להכיר בתאונה שארעה למערער כתאונת עבודה שארעה תוך כדי ועקב עיסוקו במשלח ידו.
ההבחנה אותה מבקש המוסד לביטוח לאומי לעשות בסיווג התאונה ובהכרה בה על פי מקום האירוע בלבד, אינה מקובלת עלי.
בהתאם, הייתי מחייבת את המוסד לביטוח לאומי בהוצאות משפט של המערער, בסכום של 5,000 ש"ח בתוספת מ.ע.מ.
נציג עובדים, גדליהו הראל
אני מקבל את הסבריה של השופטת נילי ארד ומסכים אתה ש"הוכחו שני היסודות הטעונים הוכחה, בהוראתו של סעיף 79 לחוק: הפעולה של פתיחת התריס נעשתה לצורך עיסוקו של המערער במשלח ידו (עקב) ובמהלך עיסוקו של המערער (תוך כדי)".
סוף דבר:
הערעור מתקבל ברוב דעות של השופטת נילי ארד ונציגי הציבור גדליהו הראל ואמירה גלין וכנגד דעתם החולקת של הנשיא סטיב אדלר והשופט יגאל פליטמן.