בית משפט השלום באשדוד
תא"מ 62940-05-18 עיני ואח' נ' עריית אשדוד ואח'
תיק חצוני:
בפני
כבוד הרשמת בכירה אירנה רוזן
תובעים
1. דוד עיני
2. ליסקאר רם בע"מ
נתבעות
1. עריית אשדוד
2. הכשרה היישוב חברה לביטוח
פסק דין
ללא קשר למסקנתי זו, ואף אם לצורך הדיון תיתקבל הטענה כי מדובר במפגע המצוי בשטח החניה, הנני סבורה כי דין התביעה להדחות שעה שלא עלה בידי התובעים לבסס את שאלת האחריות של הערייה להסרתו.
בפסק הדין נקבע כי "מאחר ועל פי התמונות ואין חולק על כך , שמדובר בחלק מהרחוב ו/או מהמדרכה שפתוחה לציבור הרחב, החובה להסיר מכשולים ולהחזיקו – גם אם מדובר בשטח פרטי, רובצת לפתחה של הערייה".
ברע"פ 6795/93 אגדי נ' מדינת ישראל לעיל, דובר בפרשנות סעיף מסוים בחוק העזר העירוני בנוגע להצבת מעמדים ושלטים בשטח פרטי המשמש לתנועת הציבור ליד החנות, בקניון מקורה בעיר אילת.
במסגרת התכנית, הופקעו כ-130 מטר מהחלקה לטובת "הדרך" ובוצעו "שינויים ברחבת החניה".
על סמך האמור, הגיע השמאי למסקנה כי אלו אפשרו הגדלת שטח החניה על חשבון שימושים אחרים של החלקה על מנת לאפשר שימוש בחניה לכלל הציבור.
במקרה דומה לענייננו קבע בית המשפט בת"א 12382/05 גרסטן נ' עריית חיפה (פורסם בנבו) כדלקמן:
"אני סבורה שאין להשית אחריות על הנתבעת 1 שאינה הבעלים ו/או המחזיקה במקרקעין שם ארעה התאונה. העובדה שהציבור הרחב משתמש במיגרש החניה לא מעבירה את נטל האחריות והתחזוקה לעריית חיפה, שעה שמדובר ברכוש פרטי. הדבר דומה לפגיעה בשל רשלנות במרכז מסחרי סגור בו החובה לתחזוקה ראויה של המקום מוטלת על הבעלים ואין כל חובת זהירות לעירייה שלטחים פרטיים אלה. העובדה שמדובר במיגרש חניה פתוח ולא במרכז סגור, לא מעלה ולא מורידה לעניין זה".
אף בת"א 64692-12-16 פלונית נ' פניני (פורסם במאגרים), שם דובר בנזקי גוף בחניון אולם אירועים שבבעלות פרטית, נקבע כי אין לייחס אחריות לרשות המקומית : "מדובר בשטח פרטי ולא בשטח צבורי. הנתבעת 2 אינה הבעלים ואינה המחזיקה של המקרקעין ... ... ... לא נטען ווודאי שלא הוכח, שמאן דהוא הפנה את תשומת ליבה של הנתבעת 2 , הרשות המקומית, לקיומו של מפגע בשטח הפרטי ... בהעדר הודעה כזו וכאשר מדובר בשטח פרטי, לא אוכל לקבוע שהנתבעת 2 אחראית לקיומו של המפגע אף אם היה עולה בידי התובעת להוכיח כי מפגע כזה הוא שגרם לנפילתה".
לאור האמור, דין התביעה להדחות – וכך אני מורה.
...
עוד אישר השמאי כי המסקנה כי המטרה של הגדלת השטח לטובת החניה בחלקה היא לאפשר שימוש ציבורי במתחם פרטי ללא ביצוע רישום מתאים, היא פרשנותו שלו (עמ' 11 ש' 30).
בנסיבות אלו, אין אלא לקבוע כי אף הטענה כי העירייה היא זו שטיפלה בהסרת הצינור ולכן נושאת באחריות לנזקים שנגרמו, דינה להידחות.
במקרה דומה לענייננו קבע בית המשפט בת"א 12382/05 גרסטן נ' עיריית חיפה (פורסם בנבו) כדלקמן:
"אני סבורה שאין להשית אחריות על הנתבעת 1 שאינה הבעלים ו/או המחזיקה במקרקעין שם אירעה התאונה. העובדה שהציבור הרחב משתמש במגרש החניה לא מעבירה את נטל האחריות והתחזוקה לעיריית חיפה, שעה שמדובר ברכוש פרטי. הדבר דומה לפגיעה בשל רשלנות במרכז מסחרי סגור בו החובה לתחזוקה ראויה של המקום מוטלת על הבעלים ואין כל חובת זהירות לעירייה שלטחים פרטיים אלה. העובדה שמדובר במגרש חניה פתוח ולא במרכז סגור, לא מעלה ולא מורידה לעניין זה".
אף בת"א 64692-12-16 פלונית נ' פניני (פורסם במאגרים), שם דובר בנזקי גוף בחניון אולם אירועים שבבעלות פרטית, נקבע כי אין לייחס אחריות לרשות המקומית : "מדובר בשטח פרטי ולא בשטח ציבורי. הנתבעת 2 אינה הבעלים ואינה המחזיקה של המקרקעין ... ... ... לא נטען ווודאי שלא הוכח, שמאן דהוא הפנה את תשומת ליבה של הנתבעת 2 , הרשות המקומית, לקיומו של מפגע בשטח הפרטי ... בהיעדר הודעה כזו וכאשר מדובר בשטח פרטי, לא אוכל לקבוע שהנתבעת 2 אחראית לקיומו של המפגע אף אם היה עולה בידי התובעת להוכיח כי מפגע כזה הוא שגרם לנפילתה".
לאור האמור, דין התביעה להידחות – וכך אני מורה.