פסק הדין ניתן בהתייחס לכתב תביעה מתוקן שהוגש ביום 14.4.2021, בו נטען כי המערער, הוא "התובע, יליד שנת 1970, נפגע בתאונת דרכים שארעה ביום 15/1/16 כנהג ברכב שמס' רישויו 2578767 עת החנה את רכבו, דומם את המנוע, יצא מרכבו ונפל בזמן יציאה מהרכב" וכי "עקב כך ניחבל" וסבל "מפגיעות בתחום האורטופדי במרפק שמאל, בכתף שמאל ובברך שמאל ובתחום הנורולוגי". בשני תחומי רפואה אלה עתר למינוי מומחים רפואיים.
...
בית המשפט (כב' השופטת נד"ב) קבע כי "הסיכון של פגיעה מחפץ שנזרק על ידי מאן דהוא, ופוגע באדם היורד מרכב, אינו במסגרת הסיכונים הטבעיים לירידה מרכב... הסיכון נושא הדיון בפני אין לו ולא כלום עם הירידה מן הרכב – השימוש ברכב, והרכב במקרה זה אינו מהווה אלא זירה לאירוע. השימוש – הירידה מהרכב אין לה תרומה כלשהי לאירוע. הקשר היחיד בין הירידה לנזק הוא שהנזק נגרם תוך כדי ירידה, אך ללא כל קשר אליה ולא 'עקב' הירידה".
לשון אחר – משדריכה על שתי הרגליים והתייצבות הינה פעולה פיזית חיונית ליציאה מהרכב וכשפעולה זו 'משתבשת' מסיבות הקשורות במשתמש עצמו (לרבות חולשה), ומשגורם 'האשם' עבר ובטל מן העולם, אזי מתקיים, לדידי, הקשר הסיבתי הנדרש - "עקב שימוש ברכב במנועי" - בהינתן ש'סיכון טבעי' הכרוך ב'שימוש ברכב' – ב'יציאה' ממנו התממש -
"אשר למונח 'עקב' נקבע כי הוא מצביע על מבחן סיבתי. מבחן זה כולל בחובו הן את המבחן הסיבתי-עובדתי, המתמצה לרוב בסיבה-בלעדיה-אין הן קשר סיבתי-משפטי... תוכנו של הקשר הסיבתי-משפטי לעניין היחס בין ה'שימוש' ברכב מנועי לבין נזק הגוף הנגרם כתוצאה מכך הוא מבחן 'הגורם הממשי'. מבחן זה מתמלא תוכן על-פי מבחן הסיכון. על פי מבחן הסיכון, שימוש בכלי רכב הוא גורם ממשי לנזק גוף, אם הנזק הוא בתחום הסיכון שהשימוש (העיקרי והמשני) ברכב יוצר, ואשר בגינו ביקש המחוקק ליתן פיצוי ... הסיכון שמתרחש בפועל ייפול למסגרת החוק, אם הוא מסוג הסיכונים שכלי רכב רגיל יוצר, והחוק בא לפצות בגינו. לעניין זה אין חשיבות לדרך המיוחדת שבה התרחש הנזק, כלומר לתהליך הגרימה. לא תהליך הגרימה כפי שהתרחש הלכה למעשה על כל חוליותיו ופרטיו חייב להיות במיתחם הסיכון, אלא די בכך אם תהליך גרימה הדומה לו בקווים כלליים הוא במיתחם הסיכון"
(דנ"א 4015/99 רותם חברה לביטוח בע"מ נ' נאיף מזאוי ואח', פ"ד נז(3) 145, 151)
יפה, לדידי, וקולעת בנסיבות שלפנינו קביעתו של בית המשפט המחוזי בחיפה (כב' השופט ברלינר) בת"א (חי') 1587/89 נאסר אשקר נ' קרנית קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים (19.5.1994)-
"היורד מכלי רכב, נופל ונפגע בגופו, ייחשב כנפגע על פי חוק הפיצויים ... כל עוד, ובתנאי, שתנופת הירידה ופעולתה היו גורם ממשי בנפילה, שעה שהיא טרם הושלמה לגמרי, וכל עוד לא הצליח היורד להחזיר לעצמו את השליטה המלאה בגופו, מחוץ לרכב, כשסיים לרדת ממנו".
בהינתן כל האמור לעיל, דומה עלי כי ניתוקו של הרכב מאירוע הנפילה והחבלה בנסיבות שבאו לפנינו על דרך הקביעה כי היווה להם 'זירה' בלבד, מוקשית ומוטעית.
התוצאה
הערעור מתקבל.
המשיבה תשלם למערער הוצאות הערעור ושכ"ט עו"ד בסך 10,000 ₪, באמצעות בא כוחו, תוך 30 יום מהיום.