ביום 11.7.2022 היתכנסה הוועדה לעררים נשוא העירעור שלפניי על מנת לידון בערר המערער על החלטת הדרג הראשון (להלן: הועדה), והאזינה לדברי ב"כ המערער שטען בפניה, בין היתר, כי:
"ועדה מדרג ראשון בפגיעת איבה הכירה בפגיעה. סמכות הועדה מוגבלת לאותה הכרה גם לעניין פגיעה של החמרה או מצב קודם. הוועדה לא יכולה בפגיעת איבה לידון בקיומו של מצב קודם שעה שהפגיעה הוכרה במלואה (אם לא נרשם החמרה)"
הועדה דנה בטענות המערער וסיכמה את מסקנותיה כך:
"הועדה שמעה ברוב קשב את דברי בא כוח התובע שלטענתו אין מקום לנכוי מצב קודם במקרה שפקיד התביעות הכיר פגיעה איבה. הועדה אינה סבורה כך. לפי מיטב ידיעת הועדה, במקרה של מצב קודם גם באיבה יש מקום לנכוי מצב קודם כאשר מדובר במימצא מתועד היטב. לתובע לפי תיקו הרפואי היה עבר רפואי מתועד... ב- 2009 וכן ב- 2005 כאבי עמ"ש צוארי וכן ב- 2017 בוצע MRI צוארי שהדגים ממצאים דיסקוגניים... MRI נוכחי הדגים החמרה ובגין החמרה זו לתובע הוכרה החמרת מצב. דין הערר להדחות"
על החלטה זו הגיש המערער את העירעור שלפניי, וביום 15.2.2023 היתקיימה ישיבת הערכת מוקדמת בפני כב' הרשמת שרון חג'ג', שלאחריה עמד המערער על זכותו לטעון בפני שופט והתיק הועבר להכרעתי.
בעיניין זה צירף המערער החלטות של הרשות המאשרת בעיניינם של נפגעים אחרים שבהם הכירה הרשות בפגימות על דרך של החמרה (על מנת להשוות להכרה המלאה, לכאורה, בעיניינו של המערער), וכן הפנה להלכה הפסוקה שלפיה, יש ליצור האחדה בין הטיפול והזכויות של נפגעי פעולות האיבה לאלה של נכי צה"ל, ואין להקיש מסמכויותיהן הועדות הרפואיות בענף נפגעי עבודה לסמכויותיהן ביחס לנפגעי פעולות האיבה, מאחר שלגביהם נקבע במפורש, כי יש להקיש מההסדרים החלים בחוק הנכים (תגמולים ושקום), תשי"ט-1959 (להלן: חוק הנכים) ולא מחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן: חוק הביטוח הלאומי).
[3: וככל שיש לועדה סמכות כאמור, המערער אינו משיג על האופן שבו יישמה את סמכותה וניכתה מצב קודם בעיניינו, ראו עמ' 3 לפרוטוקול הדיון מיום 13.12.2022, ש' 13-17 וש' 23-24]
דיון והכרעה
סעיף 3 לחוק התגמולים קובע, כי סימן ג' לפרק ה' לחוק הביטוח הלאומי והתקנות שהותקנו מכוחו, יחולו לגבי נפגעי פעולות איבה בשינויים המחויבים, ובכפוף להכרה בפגיעה שארעה לנפגע, כפגיעת איבה[footnoteRef:4].
בהקשר זה אף נפסק בבגץ חריטן, ביחס להסדר המקביל בחוק הנכים, כי מגמת הפסיקה לגלות רוחב לב ביחס לתביעות לפי חוק הנכים "אינה יכולה לעמוד כנגד המגמה הברורה של המחוקק, לזכות בתגמול בגין נכות או חלק מנכות שהם תוצאה של השרות הצבאי דוקא. פירוש, אשר יהיה בו כדי להיטיב עם נכים אשר פגיעתם אינה נובעת מהשרות, יפגע, בסופו של דבר, באלה שפגיעתם נובעת מנשיאת הסיכון למען המדינה"[footnoteRef:11].
...
ביום 11.7.2022 התכנסה הועדה לעררים נשוא הערעור שלפניי על מנת לדון בערר המערער על החלטת הדרג הראשון (להלן: הוועדה), והאזינה לדברי ב"כ המערער שטען בפניה, בין היתר, כי:
"ועדה מדרג ראשון בפגיעת איבה הכירה בפגיעה. סמכות הוועדה מוגבלת לאותה הכרה גם לעניין פגיעה של החמרה או מצב קודם. הועדה לא יכולה בפגיעת איבה לדון בקיומו של מצב קודם שעה שהפגיעה הוכרה במלואה (אם לא נרשם החמרה)"
הוועדה דנה בטענות המערער וסיכמה את מסקנותיה כך:
"הוועדה שמעה ברוב קשב את דברי בא כוח התובע שלטענתו אין מקום לניכוי מצב קודם במקרה שפקיד התביעות הכיר פגיעה איבה. הוועדה אינה סבורה כך. לפי מיטב ידיעת הוועדה, במקרה של מצב קודם גם באיבה יש מקום לניכוי מצב קודם כאשר מדובר בממצא מתועד היטב. לתובע לפי תיקו הרפואי היה עבר רפואי מתועד... ב- 2009 וכן ב- 2005 כאבי עמ"ש צווארי וכן ב- 2017 בוצע MRI צווארי שהדגים ממצאים דיסקוגניים... MRI נוכחי הדגים החמרה ובגין החמרה זו לתובע הוכרה החמרת מצב. דין הערר להידחות"
על החלטה זו הגיש המערער את הערעור שלפניי, וביום 15.2.2023 התקיימה ישיבת הערכת מוקדמת בפני כב' הרשמת שרון חג'ג', שלאחריה עמד המערער על זכותו לטעון בפני שופט והתיק הועבר להכרעתי.
מנגד טוען המשיב, כי דין הערעור להידחות מאחר שלא נפל פגם משפטי בהחלטה, והוועדה פעלה כנדרש ובהתאם לסמכותה, ולא בכדי המערער אינו מצביע על סעיף חוק המונע מהוועדה לנכות נכות בגין מצב קודם, כפי שניכתה.
בהקשר זה אף נפסק בבגץ חריטן, ביחס להסדר המקביל בחוק הנכים, כי מגמת הפסיקה לגלות רוחב לב ביחס לתביעות לפי חוק הנכים "אינה יכולה לעמוד כנגד המגמה הברורה של המחוקק, לזכות בתגמול בגין נכות או חלק מנכות שהם תוצאה של השירות הצבאי דווקא. פירוש, אשר יהיה בו כדי להיטיב עם נכים אשר פגיעתם אינה נובעת מהשירות, יפגע, בסופו של דבר, באלה שפגיעתם נובעת מנשיאת הסיכון למען המדינה"[footnoteRef:11].
לאור כל האמור, הערעור נדחה, וכמקובל בהליכים מסוג זה, ללא צו להוצאות.