בנוסף, חקירת היחיד העלתה שבשנת 2010, שעה שהיה שקוע בחובות כבדים ושנתיים טרם פניה להליך פשיטת רגל קודם אותו יזם בשנת 2012 ובוטל בשנת 2015, מכר היחיד דירת מגורים בנכס הידוע כגוש 11672 חלקה 13/5 בחיפה (להלן: "הדירה") וקיבל תמורת המכירה סך של 300,000 ₪, אשר לדברי היחיד "נבלעו" בחשבונו בבנק אך הוא לא המציא מסמכים נדרשים לצורך המשך בירור וחקירת עניין זה.
בהצעה ציין הממונה שקריסתו הכלכלית של היחיד ונסיבות יצירת החובות ארעו לאחר שחברת "חמאתי עבודות נגרות בע"מ" המשיכה את פעילותה העסקית בניהולו של הבן תאופיק ככסות להתנהלותו העסקית של היחיד, בתקופה בה תאופיק שלא היה לו כל ניסיון בתחום הנגרות, הועסק במקביל כשכיר בשני מקומות עבודה שונים, דבר המעלה תמיהות באשר לאמתות הצהרות היחיד.
הוראות חוק חידלות פרעון מקנות איפוא לבית המשפט את הסמכות לבטל את הצוו לפתיחת הליכים, גם במצב בו מתברר כי היחיד "נהג בחוסר תום לב, במטרה לנצל לרעה את ההליכים".
האפשרות לביטול הליכי חידלות פרעון מוסדרת בסעיף 183(א) לחוק חידלות פרעון שקובע כדלקמן:
"מצא בית המשפט בהליכי חידלות פרעון שניפתחו לבקשת יחיד, כי מיתקיים תנאי מהתנאים שבסעיף 163(ג)(1) או כי היחיד הפר תנאי מתנאי הצוו לשקום כלכלי וכי בשל כך נפגע באופן מהותי ניהולם התקין של הליכי חידלות הפרעון, רשאי הוא, לאחר שנתן ליחיד ולנושים היזדמנות להשמיע את עמדתם, לבטל את הצוו לפתיחת הליכים; הורה בית המשפט על ביטול הצוו, יורה כיצד לנהוג בנכסי קופת הנשייה..".
אותם תנאים אליהם מתייחסת הוראה זו, מוסדרים בסעיף 163 (ג)(1) בחוק חידלות פרעון שקובע כהאי לישנא:
"(1) בהליכי חידלות הפרעון, היחיד עשה אחד מאלה:
הפסיקה הגדירה חוסר תום לב בהליכי חידלות פרעון בשורה ארוכה של מקרים שבכללם אי עמידה בחובת התשלומים, אי תשלום מזונות שנקצבו, אי גילוי מלא של נכסיו, מתן גרסאות סותרות בנוגע לנכסיו ולהכנסתו, יצירת חובות חדשים במהלך ההליכים, חוסר שתוף פעולה עם הנאמן ו/או עם הממונה, הפרת הגבלות והפרת תנאי הצוו לשקום כלכלי שבכללם אי עמידה בצו התשלומים, אי גילוי מלוא נכסיו אי סיוע במימוש נכסים ואי קיום הוראות שניתנו בצו (ראה: עודד מאור ואסף דגני, הפטר (כרך א'), 2019, עמודים 286 - 299).
כחלק מחובה זו על היחיד להמציא כל מיסמך בעל ערך העשוי לשפוך אור על הקף רכושו ועל מקורות הכנסתו, עליו להמנע מיצירת עירפול בנתונים הנוגעים למצבו הכלכלי ולהזהר מיצירת ספק בגירסתו (ע"א 7994/08 דוד גוטמן נ' הכנ"ר) (פורסם בנבו), דבר אותו לא עשה היחיד בהליך זה.
הדברים מקבלים משנה תוקף כאשר מדובר ב"גילגול נוסף" של הליך פשיטת רגל ומדובר בחובות שהיה על היחיד לאמצן ככללי ההיתנהגות המחויבים, אולם הוא נימנע מלעשות כן.
נוכח כל האמור, אני מקבלת את טענות הממונה והנאמן וקובעת כי היחיד היתנהל בחוסר תום לב בכל התייחסותו להליך חידלות פרעון זה.
סוף דבר
1אשר על כן, אני מקבלת את הבקשה ומורה על ביטול ההליך.
...
דיון והכרעה
לאחר עיון בהצעת הממונה ובתגובות היחיד והנאמן, בחינת טענות הצדדים ושמיעתם בדיונים שהתקיימו בפניי, אני מקבלת את עמדת הממונה והנאמן ומורה על ביטול הצו לפתיחת ההליכים ואנמק.
הוראות חוק חדלות פירעון מקנות אפוא לבית המשפט את הסמכות לבטל את הצו לפתיחת הליכים, גם במצב בו מתברר כי היחיד "נהג בחוסר תום לב, במטרה לנצל לרעה את ההליכים".
האפשרות לביטול הליכי חדלות פירעון מוסדרת בסעיף 183(א) לחוק חדלות פירעון שקובע כדלקמן:
"מצא בית המשפט בהליכי חדלות פירעון שנפתחו לבקשת יחיד, כי מתקיים תנאי מהתנאים שבסעיף 163(ג)(1) או כי היחיד הפר תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי וכי בשל כך נפגע באופן מהותי ניהולם התקין של הליכי חדלות הפירעון, רשאי הוא, לאחר שנתן ליחיד ולנושים הזדמנות להשמיע את עמדתם, לבטל את הצו לפתיחת הליכים; הורה בית המשפט על ביטול הצו, יורה כיצד לנהוג בנכסי קופת הנשייה..".
אותם תנאים אליהם מתייחסת הוראה זו, מוסדרים בסעיף 163 (ג)(1) בחוק חדלות פירעון שקובע כהאי לישנא:
"(1) בהליכי חדלות הפירעון, היחיד עשה אחד מאלה:
כחלק מחובה זו על היחיד להמציא כל מסמך בעל ערך העשוי לשפוך אור על היקף רכושו ועל מקורות הכנסתו, עליו להימנע מיצירת ערפול בנתונים הנוגעים למצבו הכלכלי ולהיזהר מיצירת ספק בגרסתו (ע"א 7994/08 דוד גוטמן נ' הכנ"ר) (פורסם בנבו), דבר אותו לא עשה היחיד בהליך זה.
הדברים מקבלים משנה תוקף כאשר מדובר ב"גלגול נוסף" של הליך פשיטת רגל ומדובר בחובות שהיה על היחיד לאמצן ככללי ההתנהגות המחויבים, אולם הוא נמנע מלעשות כן.
נוכח כל האמור, אני מקבלת את טענות הממונה והנאמן וקובעת כי היחיד התנהל בחוסר תום לב בכל התייחסותו להליך חדלות פירעון זה.
סוף דבר
1אשר על כן, אני מקבלת את הבקשה ומורה על ביטול ההליך.