מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ניסוח עמום של תניית בוררות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת קוגן, ההסכם נערך במלאכת מחשבת לרבות מועדים עמומים גם לקורא הסביר ותניית בוררות עם סעיף הפרה העולה כפליים על הפרה יסודית.
אכן, לכתב התביעה צורף נוסח הסכם ללא חתימה, ואכן, מנמד וסדן הגישו (כאמור רק בשלב הגשת הראיות) הסכם חתום שכולל חתימה של קוגן.
...
כאמור לעיל, קיבלתי את גרסת קוגן שהוא חתם על ההסכם ביום 10.1.19 ושההסכם נכרת ביום 11.1.19, כך שמבחינה אופרטיבית לא מצאתי לנכון להכריע בסוגיה זו. חיוב אישי של סדן לא מצאתי מקום להיעתר לדרישה להרים את מסך ההתאגדות כלפי סדן.
סוף דבר אני מחייבת את מנמד בהשבת הסכום שקוגן שילם בסך 96,175 ₪.
אני דוחה את יתר רכיבי התביעה הנוגעים להפרת ההסכם ויתר העילות שנטענו על ידי התובע כמפורט לעיל.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת הנתבעת (להלן: "המבקשת") להעברת הדיון בתיקים 47479-02-23 וכן 47530-02-23 לבית הדין הישר והטוב בחיפה בטענה לקיומה של תניית בוררות בהסכם שנכרת בין הצדדים.
ודוק, מלכתחילה הסעיף נוסח באופן עמום ולקוני בלשון המעטה, ומשכך היה על נציגת המבקשת להבהיר למשיבות, אשר בנגוד למנהלת המבקשת אינן נמנות על בנות הציבור הבקיא בדיני 'סיטומתא' ואינן מכירות את "בית הדין הטוב והישר" שהנו בית דין דתי, מהי לדידה של המבקשת משמעות הסעיף והשלכותיו היה ומי מהמשיבות תבקש להגיש תביעה כנגד המבקשת.
זאת ועוד, במקרה דנן אין מחלוקת כי ההסכם שנחתם בין הצדדים הנו חוזה אחיד, בו נקבעו, כעולה מנוסח הסעיף המצוטט בפתח ההחלטה, הן תנייה המגבילה את הדין החל על כל סיכסוך שיפרוץ בין הצדדים – דיני סיטומתא המועיל, הן תניה שקובעת כי ההליך יתקיים בבוררות, ולא בבית המשפט, והן תניה לפיה למבקשת השפעה גדולה יותר על תנאי הבוררות, אופן נהולה וסדרי הדין בה. נוכח קביעותיי העובדתיות דלעיל נהיר כי משנקבעה בהסכם שערכה המבקשת תנייה לפיה כל סיכסוך יידון בבית הדין הישר והטוב בחיפה, זאת מבלי שניתן לפנות לכל ערכאה משפטית אחרת המוכרת לכלל הצדדים, והן תניה לפיה הדין המהותי והפרוצדוראלי שיחול על ההליך יהא דין סיטומתא (ולא הדין האזרחי), הרי שקמות חזקות הקפוח הקבועות בסעיפים 4(8) ו-4(10) לחוק החוזים האחידים, והמבקשת לא עמדה בנטל להוכיח שלא כך הדבר (ראו והשוו רע"א 8160/20 Google LLC נ. אשל (נבו, 20.2.22) לפיכך, אני קובעת כי בנסיבות העניין כל אחת מהמשיבות לא גיבשה גמירת דעת חוזית באשר לתניית הבוררות והדין שיחול על בוררות זו, לחלופין כי התניה בסעיף דנן בין הצדדים הנה תניה מקפחת.
...
בסעיף 2 לחוק החוזים האחידים תשמ"ג – 1982 (להלן: "חוק החוזים האחידים"), הוגדר חוזה אחיד כך – "חוזה אחיד – נוסח של חוזה שתנאיו, כולם או מקצתם, נקבעו מראש בידי צד אחד כדי שישמשו תנאים לחוזים רבים בינו לבין אנשים בלתי מסוימים במספרם או בזהותם;" בסעיף 4 לחוק החוזים האחידים נקבעה רשימה של תנאים שחזקה עליהם שהם מקפחים, ובניהם– ס"ק (8) - "תנאי השולל או המגביל את זכות הלקוח להשמיע טענות מסוימות בערכאות משפטיות, או הקובע כי כל סכסוך בין הספק והלקוח יידון בבוררות". ס"ק (10) - "תנאי הקובע מסירת סכסוך לבוררות כאשר לספק השפעה גדולה יותר מאשר ללקוח על תנאי הבוררות, לרבות קביעת הבורר, מקום הבוררות, תנאים שעל פיהם תתנהל הבוררות, אופן ניהול הבוררות וסדרי הדין בבוררות, והכול אף אם הספק הוכיח כי מסירת הסכסוך לבוררות כשלעצמה כאמור בפסקה (8) אינה מקפחת". יתרה מכך, בסעיף 5 לחוק החוזים האחידים נקבע כי – "תנאי בחוזה אחיד השולל או המגביל את זכות הלקוח לפנות לערכאות משפטיות הינו בטל". ובסעיף 19 לחוק החוזים האחידים נקבע- " מצא בית המשפט בהליך שבין ספק ללקוח, שתנאי הוא מקפח, יבטל את התנאי בחוזה שביניהם או ישנה אותו במידה הנדרשת כדי לבטל את הקיפוח. בהשתמשו בסמכותו לפי סעיף קטן (א) יתחשב בית המשפט במכלול תנאי החוזה ובנסיבות האחרות, וכן בנסיבות המיוחדות של הענין הנדון לפניו." בית המשפט העליון בפסק דינו ברע"א 1901/20 טרוים מילר בע"מ נ. facebook irland limited (נבו, 26.7.22) קבע לגבי תניות ברירת דין כי על בית המשפט ליתן דעתו בדונו בשאלת קיפוח למיהות הצדדים לחוזה ולטיב היחסים ביניהם.
זאת ועוד, במקרה דנן אין מחלוקת כי ההסכם שנחתם בין הצדדים הינו חוזה אחיד, בו נקבעו, כעולה מנוסח הסעיף המצוטט בפתח ההחלטה, הן תנייה המגבילה את הדין החל על כל סכסוך שיפרוץ בין הצדדים – דיני סיטומתא המועיל, הן תניה שקובעת כי ההליך יתקיים בבוררות, ולא בבית המשפט, והן תניה לפיה למבקשת השפעה גדולה יותר על תנאי הבוררות, אופן ניהולה וסדרי הדין בה. נוכח קביעותיי העובדתיות דלעיל נהיר כי משנקבעה בהסכם שערכה המבקשת תנייה לפיה כל סכסוך יידון בבית הדין הישר והטוב בחיפה, זאת מבלי שניתן לפנות לכל ערכאה משפטית אחרת המוכרת לכלל הצדדים, והן תניה לפיה הדין המהותי והפרוצדורלי שיחול על ההליך יהא דין סיטומתא (ולא הדין האזרחי), הרי שקמות חזקות הקיפוח הקבועות בסעיפים 4(8) ו-4(10) לחוק החוזים האחידים, והמבקשת לא עמדה בנטל להוכיח שלא כך הדבר (ראו והשוו רע"א 8160/20 Google LLC נ. אשל (נבו, 20.2.22) לפיכך, אני קובעת כי בנסיבות העניין כל אחת מהמשיבות לא גיבשה גמירת דעת חוזית באשר לתניית הבוררות והדין שיחול על בוררות זו, לחלופין כי התניה בסעיף דנן בין הצדדים הינה תניה מקפחת.
סוף דבר: לאור האמור לעיל, אני מורה כי סעיף 4 לפרק ביטול ההרשמה או הפסקת לימודים שהסכם בין הצדדים מבוטל / בטל , בין מכוח דיני החוזים ובין מכוח סעיף 19 לחוק החוזים האחידים, וקובעת כי התביעות דנן ישמעו בפני בית משפט זה. המבקשת תגיש כתב הגנה בתיק 47530-02-23 עד ליום 31.12.23.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

על-כן, כך נקבע, אין למבקשת אלא להלין על עצמה, כמנסחת הסכם שבמסגרתו יצרה נוסח עמום, ואין היא יכולה לבחור לעצמה כיום דוקא את חלופת הפרשנות הנוחה לה יותר, ודאי כאשר זו איננה עולה מלשונה של תניית הבוררות.
...
למעלה מן הצורך אציין כי מקובלת עלי קביעת בית המשפט לפיה אין למבקשת אלא להלין על עצמה על ניסוחו הלאקוני והמעורפל של סעיף הבוררות בחוזה המכר.
אשר על כן, הבקשה נדחית.
כפועל יוצא נדחית גם בקשת המבקשת לעיכוב ביצוע פסק דינו של בית המשפט המחוזי אשר הוגשה בד בבד עם בקשת רשות הערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

הניסוח העמום של החוזה פועל לחובת שני הצדדים המבקשים, כל אחד מטעמיו, לחייב את חברו בפצוי המוסכם.
שני הצדדים לא פעלו בהתאם להוראות ההסכם ואף בהליך זה לא ניסו לאכוף את תניית הבוררות.
...
סוף דבר התובעת ביצעה את מרבית עבודות השלד, וזכאית ליתרת התמורה בקיזוז עלות הליקויים.
התביעה מתקבלת בחלקה, הנתבע ישלם לתובעת 26,894 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין ממועד הגשת התביעה.
התביעה שכנגד נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

עוד נטען כי במסגרת תניית העירעור בהסכם הבוררות לא הבהירו הצדדים האם כוונתם למסלול הקבוע בסעיף 21א לחוק הבוררות או למסלול הקבוע בסעיף 29ב לחוק הבוררות, שעניינו בקשת רשות ערעור לבית המשפט.
באשר לטענת המבקשת כי לא ברור מהו מנגנון העירעור שנקבע בהסכם הבוררות, ציין בית המשפט כי הסעיף אכן נוסח באופן לאקוני ועמום.
...
נוכח אי בהירות הסעיף, היעדר ההתייחסות לתנאים הייחודיים בהתאם לסעיף 29ב לחוק הבוררות ובאין ראיה אחרת המלמדת על מהות הסכמת הצדדים, המסקנה המתבקשת היא כי הצדדים כיוונו למסלול הערעור הקבוע בסעיף 21א לחוק הבוררות.
דין הבקשה להידחות אף מבלי להידרש לתשובת המשיבה.
הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו