מקום בו המחוקק מצא לנכון לחרוג מכלל יסוד זה - עשה כן במפורש, וכדוגמא בסעיף 148 לחוק המאפשר ניכוי מקיצבה של נכה עבודה לטובת דמי חברות באירגון של נכי עבודה, ובסעיף 225(ב) לחוק בו נקבע שגמלת הסיעוד תשולם למי שנותן את שירותי הסיעוד.
בהתאם, התווסף (עוד בנוסחו הקודם של החוק) סעיף 303(ג) הקובע כי "זכות לגימלת כסף לפי חוק זה אינה עוברת בירושה", ובסמוך לאחריו חוקקו שלוש הוראות נוספות -
סעיף 191(א) לחוק, הקובע כי "על אף הוראות סעיף 303(ג), אם נפטר עובד לפני ששולמה הגימלה המגיעה לו לפי פרק זה [ענף זכויות עובדים בפשיטת רגל ופרוק - ס.ד.מ], תשולם הגימלה בהתאם להוראות בסעיף 7 לחוק הגנת השכר, ולשאירים כמשמעותם בסעיף 5 לחוק פצויי פיטורים, הכל לפי העניין";
סעיף 308 לחוק, הקובע כי "הזכאי לגימלה בכסף שנפטר בלי שגבה מלוא הגימלה המגיעה לו, ישולם חוב הגימלה לשאיריו כמשמעותם בפרק י"א, על אף האמור בסעיף 303(ג)";
סעיף 309 לחוק, הקובע כי "זכאי לקיצבה לפי פרקים ה', ט' או י"א, שנפטר בלי שגבה את מלוא הקצבה המגיעה לו ובלי שהשאיר אחריו שאירים או תלויים, ישולם למי שיוכיח להנחת דעתו של המוסד, שסיפק לזכאי בשנה האחרונה לפני הפטירה מצרכים או שירותים שהיו חיוניים לו ולא שולם בעדם, סכום שלא יעלה על סכום הקצבה בעד ששה החדשים האחרונים לפני הפטירה".
לכך ניתן להוסיף להשלמת התמונה את סעיף 310 לחוק, הקובע זכאות למענק לקרובי משפחתו של נכה שנפטר, בתנאים שנקבעו בסעיף (כאשר הזכאות מוקנית ככלל לבן/בת זוג, ובהיעדר בן/בת זוג - לילד כהגדרתו בסעיף 238 לחוק); ואת סעיף 131 לחוק, הקובע זכאות לקיצבת תלויים מקום בו מבוטח נפטר כתוצאה מפגיעה בעבודה, המשולמת לתלויים בו כהגדרתם בסעיף 130 לחוק.
המחוקק אף כלל הוראה מפורשת המתייחסת למצב דברים בו מבוטח נפטר טרם ששולמה מלוא הקצבה המגיעה לו (מכוח הפרקים של נכות בעבודה, נכות כללית וכן זקנה ושאירים) כאשר לא הותיר אחריו שאירים או תלויים; גם במקרה כזה לא קבע שהגמלאות תשולמנה ליורשים, אלא למי שיוכיח שסיפק למבוטח בשנה האחרונה לחייו מצרכים או שירותים חיוניים, וגם אז תוגבל הזכאות לסכום הקצבה בגין ששה חודשים בלבד (סעיף 309 לחוק).
דברים דומים נקבעו לגבי סעיף 23 לחוק נכי רדיפות הנאצים, התשי"ז - 1957 (להלן: חוק נכי רדיפות הנאצים), הקובע אף הוא כי "הזכות לתגמולים לפי חוק זה אינה עוברת בירושה" (בנוסח דומה מאוד לנוסחו של סעיף 303(ג) לחוק).
נקבע כי צביונו הסוצאלי של חוק זה מלמד שלא נועד להבטיח תגמולים ליורשים לאחר פטירת הנכה עליו נועד החוק להגן, ובהתאם זכויות "מופשטות" לפצוי מכוח החוק תפקענה במועד הפטירה (רע"א 7136/12 זנזורי נ' הרשות לזכויות ניצולי השואה (24.2.14); להלן: עניין זנזורי; בקשה לדיון נוסף נדחתה: דנ"א 2591/14 אפרתי נ' הרשות לזכויות ניצולי השואה (6.4.15)).
עם זאת ובמקביל לכך נקבע כי "זכות לפיצויים אשר הוכרה ונתגבשה, באופן שהפכה למעשה לחוב קונקריטי" - לא תפול ברשתו של סעיף 23 לאותו חוק (שם), ובעניין זה עוד נרחיב להלן (לפירוט התפתחות הפסיקה בקשר לפרשנותו של סעיף 23 הנ"ל ראו ברע"א (מחוזי ת"א) 7767-08-11 הרשות המוסמכת לצורך חוק נכי רדיפות הנאצים נ' עיזבון המנוחה אסתר זנזורי ז"ל (2.8.12)).
דברים דומים במידה מסוימת נקבעו בעיניין זנזורי (שדן כאמור לעיל בסעיף 23 לחוק נכי רדיפות הנאצים), לפיהם אמנם נידרש ככלל שתוכר זכאותו של ניצול בחייו (וייתכן שגם נידרש שייקבע בחייו שיעור נכותו), אך הוכר חריג לכך במצב בו במועד פטירתו היה קיים בעיניינו הליך תלוי ועומד שטרם הוכרע (חריג נוסף הוכר במצב של טעות מצד הרשות בדחיית התביעה המקורית, חריג אותו אינני סבורה שיש לאמץ וממילא יש מחלוקת על משמעותו המדויקת).
...
עוד ראוי לציין כי בבג"צ עמותת מוקרני הגזזת אחת מטענות העותרים נגעה לכך שהמוסד נוהג (אם כי לפנים משורת הדין) לאשר תביעות של מבוטחים לקצבת נכות כללית גם לאחר שמבוטחים אלה הלכו לעולמם, וכפי שצוין שם - "ממכתבה של מנהלת תחום מיכון ותשלומים (נכות) במוסד לביטוח לאומי... עולה כי הביטוח הלאומי מוכן להוסיף ולטפל בתביעות נכות כללית שהוגשו על ידי זכאים ונפטרו במהלך הבירור ואף מוכן לקבל תביעות שהוגשו על ידי יורשי הנכה אחרי הפטירה (על אף הוראות סעיף 303 לחוק הביטוח הלאומי). עם זאת, על פי מדיניות המוסד, בנסיבות שבהן הנכה איננו עוד בחיים ולא ניתן להגיע להחלטה על סמך המסמכים הרפואיים והאחרים שהגיש - התביעה נדחית ומופסק הטיפול בה". מכאן שאין התנהלות אחידה בסיטואציה האמורה, ובמקרים מסוימים המוסד לא רק ממשיך לטפל בתביעות של מבוטחים שנפטרו, אלא בודק לגופן גם תביעות שהוגשו על ידי יורשי (אף לא שארי) מבוטח לאחר פטירתו.
סוף דבר - נוכח כל האמור לעיל, וככל שתישמע דעתי, הערעור יידחה ללא צו להוצאות.
סגן הנשיאה אילן איטח
אני מסכים כי דין הערעור להדחות לאור הוראת סעיפים 308 ו- 309 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה - 1995, וזאת כבר מהטעם שהמערערים אינם "שאירים" כהגדרתם בחוק.
סוף דבר
על דעת כל חברי המותב, הערעור נדחה ללא צו להוצאות.