לטענתו, סעיף 170(א) לפקודה קובע כי כל הכנסה חייבת המשולמת לתושב חוץ חייבת בנכוי מס במקור, ומשעה שאין מחלוקת כי בעלי המניות של המערערת קיבלו או משכו ממנה סך השווה ל-10,000,000 דולר ארה"ב והם מחזיקים בסכום זה, הרי שהמערערת חייבת בנכוי מס במקור, יהיה כינויו של הסכום האמור אשר יהיה.
האם זכאית המערערת להשבה על פי דיני עשיית עושר הכלליים?
סעיף 170(א) לפקודה קובע:
"כל המשלם לאדם שאינו תושב ישראל, לו או לאחר בשבילו, כל הכנסה חייבת לפי פקודה זו, שאינה הכנסה שממנה נוכה מס לפי הסעיפים 161 ו-164 חייב לנכות מאותה הכנסה, בעת תשלומה, מס של [...] אך רשאי פקיד השומה להתיר את תשלום ההכנסה ללא ניכוי מס, אם הוכח להנחת דעתו, כי המס כבר שולם או ישולם בדרך אחרת."
הינה כי כן, יריעתו של סעיף 170 לפקודה אינה משתרעת על כל ההכנסות אשר עשויות לצמוח לתושב חוץ, אלא חל רק על הכנסה "שאינה הכנסה שממנה נוכה מס לפי הסעיפים 161 [שבוטל לאחרונה – י.ד.] ו-164".
כלומר, סעיף 170 לפקודה אינו חל על הכנסתו של תושבי חוץ מדיבידנד, ריבית, הפרישי הצמדה, הכנסת עבודה ועוד, ולפיכך עיקר עניינו של הסעיף הוא בהכנסה מעסק או משלח יד, דמי שכירות ותמלוגים.
בנוסף, הגם שאין מחלוקת כי בשעתו נוכה המס בגין הדיבידנד במקור והועבר למשיב על בסיס ההנחה כי הדיבידנד שולם כדין, הרי משעה שנקבע בפסק דין חלוט כי הדיבידנד שולם שלא מתוך ריווחי החברה וכי יש להשיבו לחברה, בטל ארוע המס שבגינו נוכה המס במקור והשבת הסכום שנוכה במקור והועבר למשיב מתחייבת מהוראתו של סעיף 1 לחוק עשיית עושר.
...
"
לאור האמור לעיל, סבורני כי בצדק קבע בית המשפט קמא כי המועד הראשון שבו נודעו העובדות המהוות את עילת התביעה לאשורן, הינו מועד כתיבת מכתב זה, קרי – יום 12.11.87.
אשר על כן, הואיל והבקשה למתן הוראות שהוגשה לבית המשפט שלפירוק, במסגרתה ביקש המפרק ליתן סעד הצהרתי בדבר זכותה של התובעת להשבת הסכום שאותו ניכתה במקור ושילמה למשיב כמס בגין הדיבידנד הוגשה ביום 12.10.94, כחודש לפני תום תקופת ההתיישנות בת שבע השנים [סעיף 5(1) לחוק ההתיישנות], סבורני כי עילת התביעה של המערערת לא התיישנה ודינן של טענות המשיב בהקשר זה להידחות גם כן. יתר על כן, משעה שהגעתי למסקנה זו, מתייתר הדיון בטענות המערערת בדבר מעמדו ופרשנותו של הסכם הפשרה ותחולתו של סעיף 9 לחוק ההתיישנות.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, אציע לחבריי לקבל את הערעור ולבטל את פסק דינו של בית המשפט קמא.