מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ניכוי הטבות מפיצויים בתאונת דרכים: פרשנות משפטית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

(בנתון להשלמה לעניין הנכוי) מבוא וטענות הצדדים לפניי תובענה לפצוי בגין נזק-גוף לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 (להלן: "חוק הפיצויים").
המדיניות הנקוטה בידי משרד הבריאות היא, כי ככל שאביזר מסוים כלול בתוספת השלישית, וככל שאותו אביזר נכלל בחוו"ד הרפואית המוצגת בהליך המשפטי שבין נפגע תאונת דרכים לבין חברת הביטוח, יקבל על עצמו משרד הבריאות לספק אביזר זה באותה רמת פירוט וספציפיקציות המצוינת בחוו"ד, וזאת בכפוף לשמירת זכותה של המדינה לחזור על חברת הביטוח לשם החזר הוצאותיה בגין הספקת האביזרים.
אולם, במקרה של ספק משפטי (להבדיל מספק עובדתי המוכרע לפי נטל הראיה) – שקולי הרווחה המצרפית האמורים מטים את "מאזן-הנוחות" של הפרשנות המשפטית לטובת פרשנות שתעניק פיצוי מלא לניזוק.
אצל נכה שתוחלת-חייו קוצרה הרבה למעלה מן הממוצע הסטטיסטי של כלל אוכלוסיית הנכים, כבעניינינו – אין הוון מלא של הגימלאות לפי תקנות ההוון מגשים את תכליתו של הנכוי להבטחת פיצוי בגין הנזק בנכוי ההטבה, ללא חסר ויתר.
...
אולם, סבורני שהם תואמים את גישתו העדכנית של בית-המשפט העליון בעניין ע"א 9946/01 אררט חברה לביטוח בע"מ נ' המוסד לביטוח לאומי (29.9.2003).
אני מקבל, אפוא, את חישובה של הנתבעת שלפיו עולים התשלומים התכופים ששילמה לתובעים לסך 544,741 ₪; ובשערוך משלים ממועד הגשת הסיכומים (28.7.2013) לתאריך פסק-הדין – סך 548,988 ₪.
נראה, אפוא, כי לא ייגרם כל נזק למי מן הצדדים אם ישולם לאלתר סך 500,000 ₪ על-חשבון סכום הפיצוי הפסוק, בתוספת שכ"ט עו"ד יחסי על סכום זה, ובתוספת הוצאות המשפט; והיתרה תשולם בעוד שבועות ספורים, לאחר שיוברר וייקבע בפסק-דין משלים כאמור הסכום הנכון והעדכני של ניכוי גמלאות המל"ל. לאור המקובץ אורה כלהלן: הנתבעת תשלם לתובעים, באמצעות בא-כוחם, סך 500,000 ₪ על חשבון הפיצוי, בתוספת שכ"ט עו"ד (כולל מע"מ) בסך 76,700 ₪, ובתוספת הוצאות המשפט בסך 60,000 ₪; ובסה"כ 636,700 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

היא הגישה לבית משפט השלום בתל אביב יפו תביעה כנגד מבטחות השמוש ברכב המעורב בתאונה (להלן: המשיבות), במסגרתה דרשה את השבת הכספים ששילמה לניזוק כמיטיבה על פי החוק לתיקון דיני הנזיקין האזרחיים (הטבת ניזקי גוף), התשכ"ד-1964 (להלן: חוק ההטבה).
טענה זו הועלתה זה מכבר, וכך נאמר לעניין זה בספרות המשפטית (אליעזר ריבלין תאונת הדרכים: סדרי דין וחישוב הפיצויים 767-765 (מהדורה חדשה ומעודכנת, 1999): "יש המבקשים לעשות הבחנה, לעניין חיוב במס, בין פיצויים בשל 'אובדן הישתכרות' לבין פיצויים בגין 'אובדן כושר הישתכרות'. בכמה פסקי דין של הערכאות הראשונות פורשה הבחנה זו כשוני בין הפסדי הישתכרות בעבר לבין הפסדי הישתכרות בעתיד. על פי ההבחנה הזו פיצויים בגין אובדן הישתכרות, להבדיל מאובדן כושר הישתכרות, אינם סכום הון שנתקבל כפיצויים, והם באים במקום הישתכרותו השוטפת של הניזוק, ולפיכך הם מהוים הכנסת פירות החייבת בתשלום מס הכנסה רגיל. לפי השקפה זו פיצויים בגין אובדן הישתכרות, להבדיל מפיצויים בגין אובדן כושר הישתכרות, המפצים על אובדן מקור הכנסתו של הנפגע, שהוא נכס הון הפטור ממס, אינם פטורים ממס הכנסה, וממילא יש להביא בחשבון הפיצויים לעניין נזק זה את שכרו של הנפגע ברוטו. הבחנה זו אין לקבל. לכאורה קיים שוני בין הפיצויים הבאים לפצות על הפסדי השכר שהרויח הנפגע ועתיד היה להרויח אלולא התאונה לבין אלה הבאים לפצות על פגיעה בכושרו של הנפגע להפיק השכרות. למעשה בתביעת הפיצויים המדובר בשני פניו של מטבע השכר, כפי שהדבר הובהר בפסיקת בית המשפט העליון בע"א 237/80 ברששת נ' האשאש, מפי השופט [כתוארו אז] א' ברק: 'אם הנזק בר הפצוי הוא 'אובדן הישתכרות' או 'אובדן כושר הישתכרות' – הכל לפי בחירתו האישית של הפרשן, בין שני אלה אין הבדל בעל אופי תאורטי, שכן ערכו של כושר ההישתכרות הוא על פי זרם ההישתכרות, והנובע ממנו הלכה למעשה ('הגישה המוחשית')'. וכן: 'כושר ההישתכרות אינו ערך כלכלי בפני עצמו אלא סך כל ההישתכרות הצפויה ממנו בעתיד, ובאין צפיות שכזו, אין לפוטנציאל זה כל ערך'. מכל מקום להבחנה זו אין ליחס משמעות מעשית לעניין חובת ניכוי המס. הוראות הנוהל של נציבות מס ההכנסה מתייחסות באופן גורף לפיצויים, בלא הבחנה בין מרכיב הנזק המיוחד (אובדן ההישתכרות עד יום מתן פסק הדין) לבין מרכיב הנזק הכללי (בעתיד). יש לפרש לפיכך את הוראת סעיף 9(7) לפקודת מס הכנסה כפוטרת ממס גם פיצוי על אובדן הישתכרות בעבר והתוצאה: אין להבחין, לעניין ניכוי המס מבסיס השכר המשמש לחישוב הפיצויים, בין הפסדי העבר לבין הפסדים בעתיד" בספרו של פרופ' אהרן יורן היבטי מס בפיצויי נזיקין 48 (1987) מציין המחבר לעניין זה: "לפי פרשנותי לסעיף 9(7) לפקודה, גם פיצוי על אבדן הישתכרות בעבר, הוא חלק מהפצוי בעד פגיעה בכושר ההישתכרות ופטור ממס מכוח סעיף 9(7)... זוהי גם הפרקטיקה המעוגנת בחוזר של נציבות מס הכנסה". בהמשך, דן המחבר בשאלה אם בביטוי "היו הפיצויים האמורים פטורים ממס הכנסה" שבסעיף, הכוונה היא למצב חוקי או למצב עובדתי-תוצאתי, וקובע לעניין זה כי: "בהיתחשב במטרה התחיקתית, דהיינו הפחתת פיצוי שאינו ממוסה (וזאת כדי להקטין את דמי הביטוח), אין זה משנה אם הפטור מקורו במצב המשפטי או בפרקטיקה של רשויות המס. כאשר ישנה ודאות שהפיצוי לא ימוסה, דין הוא שיש להפחיתו בגובה המס שהיה חל על ההכנסות שאבדו, עד תיקרת ההפחתה של 25%. אולי ניתן גם לראות בהתייחסותו של המחוקק בחוק תאונות דרכים לפיצויים בשל אובדן ההישתכרות בצד פיצויים בשל אובדן כושר הישתכרות, כפיצויים העשויים להיות פטורים ממס, כהענקת גושפנקא לפטור ממס לפיצויים אלה" (שם, בעמ' 166).
...
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, לרבות התגובות הנוספות שהוגשו, הגעתי למסקנה כי אין מקום להיעתר לבקשת רשות הערעור.
אשר על כן, ובהתחשב בכך שלא הובא טעם משכנע לסטות מן ההלכה הנוהגת בעניין זה, דין בקשת רשות הערעור להידחות.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 1997 בעליון נפסק כדקלמן:

אם המזיק לא צפוי לתביעה מהמיטיב, שוב לא קיימת הצדקה לנכוי ההטבה מסכום הפיצויים (עמדת השופטת בן פורת בע"א 331/75 מבטחים נ' פלאצי, פ"ד לב(1) 63, 67; וכן בע"א 619/78 חונוביץ נ' כהן, פ"ד לה(4) 281, 304).
ברוח זו נאמר, לדוגמה, בפרשת חונוביץ הנ"ל: "המחוקק לא קבע כל הוראה מפורשת באשר להשפעתה של זכות זו, הנתונה למיטיב כלפי המזיק, על הפצויים, להם זכאי הניזוק מאת המזיק. ענין זה הושלם בדרך הפרשנות השיפוטית, אשר קבעה כי במקביל לקיום זכותו של המיטיב כלפי המזיק נשללת זכות זו מהניזוק עצמו, שאם לא כן ילקה המזיק פעמיים. הקונסטרוקציה המשפטית לפיה מושגת תוצאה זו, היא, שעם ההטבה מועברת זכותו של הניזוק כלפי המזיק, כפי שיעור ההטבה, למיטיב." (בעמודים 430-429).
על פי סעיף 328 (א) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה1995-: "היה המקרה שחייב את המוסד לשלם גימלה לפי חוק זה משמש עילה גם לחייב צד שלישי לשלם פיצויים לאותו זכאי לפי פקודת הנזיקין, או לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה1975-, רשאי המוסד או מעביד שאושר לכך לפי סעיף 343 לתבוע מאותו צד שלישי פיצוי על הגמלה ששלמו או שהם עתידים לשלמה". מקובל לראות בזכות זו של המוסד כלפי המזיק זכות סוברוגציה (ברק בספרם של טדסקי, אנגלרד, ברק וחשין דיני הנזיקין - תורת הנזיקין הכללית (ירושלים, תשל"ז), בעמוד 649; פסק הדין ע"א 61/55 מגן צ'טווד נ. גרוסברג פ"ד י' 190 בעמוד 195).
...
בת"א 1214/88 (חיפה) דחבש נ' הסנה, דינים מחוזי כח(3) 502, הגיע השופט אריאל למסקנה שונה.
שאם לא כן, יחוייב המזיק לשלם כפל הוצאות רפואיות, ובסופו של דבר, ישא בתשלום פיצויים בשיעור העולה על סך כל הנזק של הניזוק.
מכיוון שכך, ומכיוון שגם יתר חלקי הערעורים של הצדדים דינם להידחות כמבואר לעיל - נדחים בזה שני הערעורים.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופטת י' וילנר: האם יש לנכות את קצבת השאירים שהמדינה משלמת לשאיריו של חייל אשר יצא לגימלאות ונהרג בתאונת דרכים, מסכום הפצוי שנפסק לטובת עזבונו ויורשיו בתביעת הנזיקין שהוגשה על-ידם? זו השאלה העומדת לפתחנו.
כך, בחזרה לדוגמא המספרית שלעיל, קצבת המל"ל בסכום של 700 ש"ח תנוכה מהפצוי בסך 1,000 ש"ח שהמזיק מחויב לשלם לניזוק, והוא יעמוד לאחר הנכוי על 300 ש"ח. במצב דברים זה, הנזק שניגרם לניזוק משולם במלואו (700 ש"ח על-ידי המל"ל ו-300 ש"ח על-ידי המזיק); המזיק משלם את הנזק במלואו (300 ש"ח ישירות לניזוק ו-700 ש"ח למל"ל); והמיטיב זוכה להשבה מלאה עבור הטבתו.
ראשית, הטענה שלפיה אי-ניכוי קצבת השאירים מזכה את השאירים והעזבון בכפל-פיצוי, בנגוד לעיקרון השבת המצב לקדמותו, מיתעלמת מההבחנה העקרונית בין הישויות המשפטיות הנפרדות: התלויים – אשר זכאים לקיצבת השאירים; לעומת היורשים הבאים בנעליו של הניזוק – אשר זכאים לפצוי הנזיקי בגין "השנים האבודות". ודוק, במקרים רבים יש אומנם זהות בין אלה לאלה, אולם אין הכרח – לא מבחינה עיונית ולא מבחינה מעשית – שכך יהיו פני הדברים, וראו דבריו הנכוחים של המשנה לנשיאה ריבלין בע"א 2739/06 עיזבון המנוח דוביצקי ולדימיר ז"ל נ' רזקאללה, פ"ד סב(3) 864 (2008): "13. עמדתי היא כי גישתו של השופט טל, כפי שהובעה בעיניין קידר, נכונה היא – הן בפן הסטאטוטורי הן בפן הענייני. עילתם של התלויים היא עילה עצמאית ומובחנת מעילתו של העזבון [...]. תביעתם של התלויים נסבה על הפסדי הממון שנגרמו להם-עצמם עקב מותו של הנפגע. תביעתו של העזבון לעומת זאת היא בגין נזקיו של המנוח עצמו [...]. התביעות של התלויים מזה של העזבון מזה הן, אם כן, תביעות מובחנות ומובדלות, וכל אחת מהן כוללת ראשי נזק שונים (הגם שיש ביניהן גם תחום של חפיפה). התוצאה ההגיונית המתחייבת מכל אלה היא שהמזיק צריך לשאת (פעם אחת) בפצוי עבור כל נזק שגרם (לעזבון בשם הניזוק ולתלויים), וכי אין לנכות – בלשונו של השופט טל – 'מין בשאינו מינו'. תוצאה זו מתבקשת גם בשל העובדה שהזהות בין היורשים לבין התלויים היא נתון מקרי ואין סיבה מבוררת לכך שבמקרה אחד, שבו יש זהות כזו, ישולמו בפועל אך מקצת מראשי הנזק (אלה הנכללים בתביעה הגבוהה יותר – נתון מקרי בפני עצמו), ואילו במקרה האחר, שבו אין זהות בין היורשים לתלויים, ישולמו ראשי הנזק כולם" (ההדגשה הוספה).
בהמשך לכך, צוין כי "חרף קיומו של קושי זה, נוהגים לנכות את תשלומי המוסד לביטוח לאומי מן הפיצויים המגיעים לניזוק"; וכי "הגיונה של פרשנות זו במניעת חיובו של המזיק בכפל-פיצוי – הן לניזוק הן למיטיב הנזק – והיא נסמכת על כך שזכות השיפוי של משלם הגימלאות היא זכות סוברוגציה". בהתאם לכך, נקבע בעיניין מאיר כי "ככלל יש לנכות מתביעות התלויים והעזבון את תשלומי קצבת השאירים שמקבלים התלויים לפי חוק הגימלאות [חוק הרשויות המקומיות - י"ו]" (פס' 13).
...
כפי שראינו – פסיקה רבה תומכת בגישה שלפיה במקרים שבהם לא עומדת למיטיב זכות חזרה, ובהעדר הוראה ספציפית של המחוקק, אין מקום לנכות את ההטבה, בבחינת "אין שיפוי – אין ניכוי". סוף דבר התוצאה מכל האמור היא, כי משעה שאין למדינה זכות חזרה כלפי המבטחת בגין קצבת השאירים שמשולמת על-ידה למערערת, חלה הוראת סעיף 64(ד) לחוק, אשר לפיה אין לנכות את קצבת השאירים.
כלל הטעמים המשפטיים שהציגה חברתי השופטת וילנר לתמיכה במסקנה האמורה הם משכנעים – כל אחד מהם לחוד, ולא כל שכן כולם יחד.
ממילא חברת הביטוח אינה צריכה ליהנות מעצם קיומה של זכאות זו. לא זו אף זו: המסקנה האמורה מתיישבת היטב גם עם שיקולים של הכוונת התנהגויות, כמו גם עם ערכים מוגנים אחרים שדיני הנזיקין מגנים עליהם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2007 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

4.3 הפרשנות המקובלת היא כי במקביל לקיום זכותו של המיטיב כלפי המזיק נשללת זכות זו מהניזוק עצמו, על מנת שלא ימצא המזיק משלם פעמיים.
הקונסטרוקציה המשפטית, לפיה מושגת תוצאה זו, היא, שעם ההטבה מועברת זכותו של הניזוק כלפי המזיק, כפי שיעור ההטבה, למיטיב.
לממשה, לוותר עליה, להתפשר לגביה וכו', אך אין בכך כדי להשפיע על מעמדו של המוטב, אשר בכל מקרה זכאי לסכום הפיצויים בניכוי ההטבה.
המזיק במקרה זה לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים התשל"ה 1975 היה אמור לשלם רק את החלק היחסי של השכר נטו, כאשר השכר החודשי בכל מקרה איננו עולה על שילוש השכר הממוצע במשק.
...
.כאשר ההטבה קדמה לתביעת הנזיקין של המוטב כנגד המזיק נראה לנו כי אין המזיק יכול להיתגונן בתביעת המיטיב בטענה כי "נבלעה" העילה בנזיקין בפסק הדין או כי מושתק התובע.
4.12 המסקנה המתחייבת עד כה-הסכם הפשרה, או כתב קבלה ויתור ושחרור שנחתם בשל דרישת נפגע לאחר שכבר בוצעה ההטבה,,אין בו כדי למחול על זכות התביעה של התובע כמיטיב, וזכות התביעה עומדת למיטיב.
לסיכום 5.1 לתובע זכות תביעה בגין הטבתו עם גב' רוטלוי ומר מתוק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו